Nyaralás közben Téged is csesztetett a főnököd? Akkor figyelj!

A Munkahelyeink.hu egy regionális kutatás keretében felmérést készített a magyarok nyári szabadságolási szokásairól és a szabadság alatti munkavégzéshez kapcsolódó attitűdjeikről. A szabadnapok száma tekintetében úgy tűnik az inflációs kontextus ellenére sem vagyunk hajlandók engedményeket tenni, de vajon sikerült-e kikapcsolódni és elszakadni a munkahelyi feladatoktól?

Nyaralás közben Téged is csesztetett a főnököd? Akkor figyelj!

Az irodai leterheltség, a kollégák segítésének vágya, a határok meghúzásának hiánya, vagy akár az állás elvesztésétől való félelem gyakran arra késztet bennünket, hogy szabadság alatt is dolgozzunk. A Munkahelyeink.hufelmérése[1] arra a kérdésre kereste a választ, hogy a magyarok mennyi időt töltöttek 2023-ban nyári szabadságon és mennyire sikerült elszakadni a munkahelyi feladatoktól a pihenés során.

A felmérés alapján 2023 nyarán a magyarok 83%-a volt szabadságon. A szabadnapok számát tekintve a legtöbb munkavállaló 1-től 10-ig terjedő munkanapot vett ki (74%), ezen belül 5 munkanapot 16%, 5-9 munkanapot 23% használt fel a nyáron. Tíz vagy annál több munkanapot 37% vett ki, ezen belül 10 napot 11%, 10-14 napot 9%, 15 napot 7%, illetve több mint 15 napot 10% használt fel. Azok közül, akik nyáron nem vettek ki szabadnapot, 4% még a közeljövőben tervez szabadságra menni, 8% nem is tervezett idén nyári üdülést, illetve 5% válaszolta, hogy nem volt lehetősége idén nyáron szabadságot kivenni. Az adatok alapján ugyanakkor 84% úgy gondolja, hogy minimum 10 nap szabadságra lenne szüksége ahhoz, hogy megfelelően ki tudja magát pihenni.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a munkavállalóknak a szabadságuk alatt mennyire sikerült elszakadni a munkahelyi feladatoktól, megkereste-e őket munkáltatójuk munkahelyi feladatok miatt, mit gondolnak az ilyen megkeresésekről, nézik-e szabadság alatt a munkahelyi e-mailjeiket, visznek-e magukkal laptopot a nyaralásra, és összességében mennyire voltak elégedettek a pihenés minőségével.  Az eredmények szerint a munkavállalók 54%-át kereste meg munkáltatója szabadsága alatt munkahelyi feladatok miatt, 67% legalább egy alkalommal megnézte a munkahelyi e-mailjét a szabadság közben, illetve 36% szokott laptopot vinni a nyaralásra, hogy biztosan meg tudja oldani a munkahelyén felmerülő sürgős helyzeteket.

A szabadság alatti munkával kapcsolatban 34% úgy gondolja, hogy akkor is zavarja, ha csak ritkán történik ilyen, 25% válaszolta, hogy ha néha előfordul nem zavarja. A válaszadók 8%-a nem bánja, ha a szabadidejét a munkájával kell kombinálnia mivel élvezi, amit csinál. Amennyiben ilyen megkeresés érkezik 41% igyekszik megoldani a feladatot, 13% pedig megpróbálja elmagyarázni munkatársainak, hogy nem dolgozik a szabadság alatt.

A kutatás arra is rákérdez, hogy amennyiben az alkalmazottat zavarja a nyaralás alatti munkavégzés, próbált-e erről beszélni a felettesével. A munkavállalók 19%-a válaszolta, hogy igen, megtette, de nem értették meg az igényeit, 21% fél előhozakodni ezzel témával, 31% pedig azt válaszolta, hogy még nem beszélt erről felettesével, de tervezi.

Arra a kérdésre, hogy mikor volt utoljára munkamentes nyaraláson csupán 11% válaszolta, hogy soha nem dolgozik nyaralás közben, illetve 13% mondta, hogy minden nyaralása alatt szokott dolgozni. További 43% válaszolta, hogy idén nyáron, 20% hogy az elmúlt 2-5 évben, 13% pedig, hogy több mint 5 éve. Összességében a kutatásban résztvevő válaszadók 33%-a nem teljesen elégedett munkaadója kapcsolódó gyakorlataival, viszont a munkavállalók több mint 71%-a válaszolta, hogy mindent egybe véve elégedett volt a nyaralás minőségével.

A kutatás továbbá kitér arra, hogy a családok hogyan oldották meg a gyerekek felügyeletét a nyári szünidő folyamán. A válaszadó szülők 34%-a iskolai felügyeletet vett igénybe néhány hétre, majd a gyerekek más tevékenységekben vettek részt (pl. nagyszülők, táborozás, családi nyaralás), 33% otthonról dolgozott a gyermekével/gyermekeivel, és együtt mentek családi nyaralásra, 19% otthonról dolgozott a gyermekével/gyermekeivel, de nem mentek nyaralni, és 14% vett igénybe nyári napközis felügyeletet arra a teljes időszakra, amikor a család többi tagja nem volt szabadságon.

"Felmérésünkkel arra kerestük a választ, hogy a járvány által felgyorsult otthoni munkavégzés trendje milyen hatással volt a nyaralás során történő munkavégzésre. A felmérés rámutat, hogy vannak, akik szívesebben végeznek el bizonyos feladatokat amikor szabadságon vannak, cserébe azért, hogy az irodába visszatérve ne halmozódjanak fel annyira az elvégzetlen feladatok.   A távoli munkavégzés a szabadúszók, vagy azok számára, akik igazán élvezik, amit csinálnak egy életforma, de őket leszámítva minden harmadik magyar munkavállalót zavar, ha a szabadság alatti munkavégzés általános gyakorlattá válik a munkahelyén. A felmérésünkből az is kiderül, hogy a munkavállalók körülbelül ötöde beszélt a vezetőivel, és a problémát orvosolták. A motiváció fenntartása szempontjából elengedhetetlen, hogy az alkalmazottak félelem nélkül hozhassák fel ezt a témát és olyan megoldásokat kereshessenek a munkáltatójukkal, amely lehetővé teszi számukra a munka és a magánélet egyéni szempontoknak megfelelő egyensúlyát” – mondta Costin Tudor, a Munkahelyeink.hu vezérigazgatója.

[1] A felmérés 2023. szeptember 1-8. között készült Romániában, Moldovában, Bulgáriában, Görögországban és Magyarországon összesen 11410 18-65 éves munkavállaló részvételével. A felmérésben résztvevő magyarországi  válaszadók száma 2232.

Magyarországon is terjeszkedik a globális piacvezető biogáztechnológiai cég

A hazai szerves-, illetve biohulladék feldolgozása napjaink egyik legaktuálisabb környezetvédelmi kérdése, a vonatkozó jogszabályok és elképzelések pedig már rövid távon is a biogáz-előállítás jelentős növekedését hozzák magukkal. Ezért is fontos, hogy a közelmúltban tulajdonost váltott a világ elsőszámú biogáztechnológiai cége, az Anaergia, amelynek új tulajdonosa más érdekeltségeivel már jelen van Magyarországon, most pedig biogázüzemek létrehozását is kilátásba helyezte.
2024. 07. 21. 14:00
Megosztás:

Teljesen átalakíthatja a magyar gazdák életét az éghajlatváltozás

Sorra dőlnek a melegrekordok Magyarországon, miközben egyre többeket foglalkoztatnak a klímaváltozás várható következményei. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben. A felmelegedés inflációra gyakorolt hatása attól is függ, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek alkalmazkodni a változó éghajlathoz. Az OTP Bank agrárszakértői szerint a hazai agrárvállalkozók megfelelő stratégiával akár előnyükre is fordíthatják a helyzetet.
2024. 07. 21. 13:00
Megosztás:

Turistákra leselkedő csalókra figyelmeztet az Erste

A kedvelt üdülőhelyeket nem csak a turisták, hanem a bankkártyákra, banki adatokra vadászó bűnözők is előszeretettel látogatják. Az Erste nyári kampánya a biztonságos fizetést, bankkártya- és mobilhasználatot helyezi a középpontba. A bank nyáron sem hagyja, hogy a csalók beárnyékolják ügyfelei pihenését: tájékoztatójában a lehetséges visszaélések mellett arra is felhívja a figyelmet, hogyan tarthatjuk biztonságban a pénzünket.
2024. 07. 21. 12:00
Megosztás:

Az olaszoknál folytatta európai terjeszkedését a hozzánk ősszel érkező Omoda

Július elején újabb európai piacra lépett be a Chery Group az Omoda és Jaecoo márkákkal, Olaszországban teljes körű szolgáltatással elindult a kínai gyártó járműveinek értékesítése. A társaság globális terjeszkedési stratégiája szerint 2030-ig világszerte több mint 60 piacon jelenik meg ez a két brand, szeptemberben Magyarországon is megkezdik az Omoda 5 forgalmazását.
2024. 07. 21. 11:00
Megosztás:

Mitől zöldül be a hajad a strandon? Nyári hajproblémák és megelőzésük

Július 22. nemcsak a Haj Világnapja, hanem Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja is. A népi hiedelem szerint az ezen a napon levágott haj szerencsét hoz. Manapság el is kél a szentek segítsége, hiszen a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb extrém magas hőmérséklet és a tűző nap fejbőrünk és hajszálaink egészségére is negatív hatással vannak. Míg a bőr fényvédelmének fontosságáról mindenki hallott már, azt kevesen tudják, hogy nyáron a hajunkat is védeni kell az UV-sugárzástól.
2024. 07. 21. 10:00
Megosztás:

Moonbag és WienerAI befektetők az Algotech előértékesítés felé fordulnak a profitmegosztás bejelentése után

A kriptopiac jelentős volatilitást mutat, a befektetők folyamatosan keresik a jövedelmező lehetőségeket.
2024. 07. 21. 09:00
Megosztás:

Együttműködés a KSH és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között

Együttműködési megállapodást írt alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Célja a hazai vállalkozások adatszolgáltatói terheinek csökkentése, a szakmai párbeszéd, valamint a rendelkezésre álló információk hatékony megosztása a vállalkozások felé versenyképességük növelése érdekében.
2024. 07. 21. 08:00
Megosztás:

Júliusban karácsony? A forróság fűti az online kereskedelmet

A tartósan szélsőséges forróság nem csak a hőmérő higanyszálát tornázta fel, hanem az online vásárlási lázat is. A júliusi kánikulában a ventilátorok, mobil klímák és légkondicionálók értékesítése rekordokat döntött a Pepita.hu adatai szerint. A medencék és kiegészítőik, valamint az árnyékolás termékek, öntöző és párásító eszközök nagy része is most talált gazdára. A Pepita.hu raktára és a logisztikai részlege jelenleg a karácsonyi szezon szintjén teljesít.
2024. 07. 21. 07:00
Megosztás:

Hogyan csináljunk 1000 dollárból 100 000 dollárt a Dogecoin (DOGE), a Shiba Inu (SHIB) és az ETFSwap (ETFS) segítségével

A kriptovaluta piac híres arról, hogy szerény befektetéseket jelentős vagyonná alakít, gyakran megdöbbentően rövid idő alatt. Számos kripto szakértő szerint 1000 dollárját akár 100 000 dollárrá is változtathatja Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) és ETFSwap (ETFS) segítségével.
2024. 07. 21. 06:00
Megosztás:

Rekordot állított be a belföldi használtautó-piac: milyen autómárka most a menő?

A DataHouse ma közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon közel 457 ezer személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 12,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint jelentős az esély arra, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 07. 21. 05:00
Megosztás:

Folyamatosan növekszik a használtautó-piac

Jó hír, hogy a tulajdonosváltások száma 2024 eleje óta folyamatosan növekszik, és ez júniusban sem volt másképp. A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy a Datahouse legfrissebb adataival kiegészítve miként fest hazai másodpiac helyzete, beleértve a legnépszerűbb használt autókat, az átlagárakat és a meglepően népszerű hibrideket.
2024. 07. 21. 04:00
Megosztás:

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás: