Óraállítás március - most jött a hír, aminek sokan nem örülnek majd! 2024 tavaszi időszámítás

Miért találták ki az órák állítását téli és nyári időszámítás szerint évente két alkalommal? Mi ennek az értelme és miért jó az, hogy télen már 4 órakor tök sötét van Magyarországon? Mikor lesz ennek vége? És mikor kell az órát most 2024 márciusában átállítani a tavaszi időszámításra?

Óraállítás március - most jött a hír, aminek sokan nem örülnek majd! 2024 tavaszi időszámítás

Az óraállítás gyakorlatát általában azért vezették be, hogy jobban kihasználják a nappali fényt és ezzel energiát takarítsanak meg. A nyári időszámítás alatt az órákat egy órával előre kell állítani, így este tovább van világos, ami a nyári időszakban több nappali fényt biztosít, és így az emberek kevesebbet használják a világítást, ami energiamegtakarítást eredményezhet. A téli időszámítás alatt az órákat pedig vissza kell állítani egy órával, így reggel hamarabb lesz világos, ami hasznos lehet az iskolásoknak, munkavállalóknak.

Azonban az óraállítás körüli viták között számos kritika is felmerült. Egyesek szerint az energiamegtakarítás elenyésző, mások szerint pedig az egészségre és a mentális jólétre gyakorolt hatása negatívabb, mint az esetleges energiafelhasználás csökkentése pozitív hatása.

A téli időszámítás alatt az, hogy korábban sötét lesz, valóban megnehezítheti az emberek életét, például a munkába járást vagy a szabadidős tevékenységeket. Ez egyike azoknak a vitákban álló pontoknak, amiért egyesek szerint érdemes lenne elgondolkozni az óraállítás gyakorlatának felülvizsgálatán.

óraállítás ideje 2024 március tavaszi időszámítás

A pontos időpontokat illetően, az óraállítások időpontjai országonként eltérőek lehetnek, de általában tavasszal (márciusban vagy áprilisban) van a tavaszi óraállítás, amikor az órákat egy órával előre kell állítani, és ősszel (októberben vagy novemberben) van az őszi óraállítás, amikor pedig egy órával vissza kell állítani az órákat.

Óraátállítás márciusban - mikor kell az órákat átállítani 2024 tavaszi időszakban?

Magyarországon 2024-ben a tavaszi óraállítás március 31-én lesz. Az órákat akkor éjjel 2 órakor kell majd 3 órára előreállítani.

Egyre több szó esik arról az Európai Unióban, hogy meg kell szüntetni az órák állítását. Mivel indokolják ezt a tervet?

2024 tavaszi óra átállítás időpontja

Az Európai Unióban valóban egyre több vita és kezdeményezés zajlik az óraállítás gyakorlatának megszüntetéséről. Ennek az indokai között számos tényezőt lehet említeni:

- Egészségügyi hatások: Több tanulmány is arra utal, hogy az óraállítás negatív hatással lehet az emberek egészségére. Az alvási rendszer zavara, a bioritmusok felborulása és a szervezet biológiai órájának zavarodása néhány olyan probléma, amelyeket az óraállítás okozhat.

- Közlekedésbiztonság: Az óraállítás utáni időszakokban jelentősen megnőhet a közúti és munkahelyi balesetek száma. Az emberek biológiai ritmusának és a napfény mennyiségének változása miatt a vezetés és a munkavégzés során csökkenhet a figyelem és a teljesítmény.

- Energiahatékonyság: Bár az óraállítás eredeti célja az energiahatékonyság növelése volt, sok kritikus szerint ez a hatás már nem érzékelhető vagy nem elégséges ahhoz, hogy indokolja az óraállítás folytatását.

- Általános életminőség javítása: Az óraállítás megszüntetése által javulhat az emberek életminősége, mivel nem kellene állandóan alkalmazkodniuk az időváltozásokhoz és az óraállításokhoz.

Ezen okok alapján az Európai Unióban egyre többen támogatják az óraállítás megszüntetését vagy legalábbis átgondolását, hogy megtalálják a legmegfelelőbb megoldást az időszámítási gyakorlatra. Ennek részeként például a tagországok egy része már felmérési folyamatokat indított az állampolgárok véleményének kikérésére az óraállításról.

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás: