Pénteken kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe

Pénteken kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe, amelynek során egy hónapon át több száz tudománynépszerűsítő programmal várja az érdeklődőket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a határon kívül, vidéken és a fővárosban.

Pénteken kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe

Az MTA idén 20 éves rendezvénysorozatát "Tudomány: válaszok a globális kihívásokra" mottóval rendezik meg és egyik fő témája a mesterséges intelligencia lesz.

Az Akadémia közleménye szerint a mesterséges intelligencia mellett lesz szó az ukrajnai háborúról, a fenntarthatóság néhány fontos dimenziójáról, terítékre kerülnek környezetvédelmi témák, irodalomtörténész segít eligazodni a Petőfi-legendáriumban és az is kiderül: miért járt fizikai Nobel-díj az attomásodpercekkel kapcsolatos kutatási eredményekért.

Az ingyenesen látogatható programsorozat fővárosi eseményeit idén az MTA-székház felújítása miatt a Humán Tudományok Kutatóházában tartják.

Az egyhónapos rendezvény nyitóünnepségének minden második évben az MTA valamelyik területi bizottsága ad helyet. Idén Szeged lesz a házigazda. Az egybegyűlteket először Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke köszönti, de beszédet mond Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

November 6-án kezdődik a Tudományünnep+ néven ismertté vált kiemelt eseménysorozat, amelyet nemcsak a helyszínen, hanem élő adásban is figyelemmel követhetnek, illetve felvételről is megnézhetnek az érdeklődők. A Tudományünnep+ programban idén is a közvéleményt aktuálisan leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel a közreműködők dinamikus stílusban.

A program részeként egyebek mellett Prószéky Gábor nyelvész, matematikus arról tart előadást, hogyan működik, mire jó, mennyire veszélyes a ChatGPT, Szathmáry Eörs evolúcióbiológus pedig azt mutatja be, hogy mik a mesterséges intelligencia igazi veszélyei evolúciós szempontból. Csepeli György előadásában a Nick Bostrom által megjósolt szuperintelligencia pozitív és negatív lehetőségeit vizsgálja meg a bizonytalanság korában. Milbacher Róbert irodalomtörténész, író pedig azt mutatja be, hogy mit jelentenek egy közösség kultúrája szempontjából a Petőfi Sándor életét övező legendák, milyen valóságból táplálkoznak a kulturális hiedelmek.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára egy egész napos, interdiszciplináris konferencia mellett a 19. századi Budapest éjszakai, "kócos, lompos" arcának bemutatásával emlékeznek a szervezők Császtvay Tünde segítségével. Az előadásból kiderül például, hogy Budapest nagyvárossá fejlődésének szokatlanul gyors tempója miatt a tömeges prostitúció és messzire ható következményei az egyik legnagyobb össztársadalmi problémává nőtték ki magukat néhány évtizeden belül.

A 2023-as fizikai Nobel-díjat az atomok és molekulák világában zajló folyamatok "gyorsfényképezéséért" ítélték oda Krausz Ferencnek és két francia kutatónak. A rendezvényen Dombi Péter lézerfizikus, Krausz Ferenc tanítványa bemutatja, hogyan lehet lézerekkel lesifotókat készíteni az elektronok ultragyors mozgásáról, és hogy ezeket a fontos alapkutatási eredményeket miként lehet társadalmi célok szolgálatába állítani, például a rákbetegségek korai diagnosztikájának érdekében. Az előadásba konferenciahíváson keresztül Krausz Ferenc is bekapcsolódik. A magyar kutatón kívül egy másik Nobel-díjas lézerfizikus, Gérard Mourou is előadást tart az eseményen Extrém fényimpulzusok a tudomány és a társadalom szolgálatában címmel.

A kiemelt előadók között szerepel még Szűcs Péter hidrogeológus is, aki a felszín alatti vizek hasznosíthatóságának kihívásait mutatja be, Szendőfi Balázs halkutató pedig a duzzasztók "folyógyilkos" hatásairól tart előadást. Benedek Zsófia biológus-közgazdász azt járja körül, valóban hozzájárul-e a helyi élelmiszer termelése és fogyasztása a fenntarthatósági átmenethez. Az ukrajnai konfliktus jelenlegi szakaszáról Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense tart előadást, emellett szó lesz a változó világrend elméleti és regionális kérdéseiről is.

Az előadásokat, csakúgy mint a rendezvény szegedi nyitóünnepségét pénteken, élőben közvetítik az MTA YouTube-csatornáján, a rendezvénysorozat teljes programja a tudomanyunnep.hu oldalon érhető el. A tájékoztató szerint minden program, így a laikus közönségnek szóló ismeretterjesztő előadások is díjmentesen látogathatók, de a helyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötöttek.

A Magyar Tudomány Ünnepét 2003 óta szervezik meg, arra emlékezve, hogy Széchenyi István 1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elődjének számító Tudós Társaság megalapításához.

A Graphisoft Park SE remekül indította az évet

A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság 2024. első negyedévi pro forma nettó eredménye 2,13 millió eurót tett ki, amely 4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának teljesítményét - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsdén közzétett jelentésében.
2024. 05. 15. 13:30
Megosztás:

Robotsebészeti központtal gazdagodott a Debreceni Egyetemen

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.
2024. 05. 15. 13:00
Megosztás:

A kamatstop megvédte a kkv-kat

A kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól; az intézkedés kivezetése sem jelentett többletterhet számukra a csökkenő hitelkamatoknak és a bankokkal megszületett megállapodásnak köszönhetően - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára kedden a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján.
2024. 05. 15. 12:30
Megosztás:

A vártnál jobban alakult az euróövezeti hangulatindex

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet májusi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 05. 15. 12:00
Megosztás:

A magyar bor sikere közös érdekünk

A magyar bor sikere közös érdek, egyúttal nemzetépítő erő is, hírnevét a kormány támogatásain túl összefogással, együttműködésekkel, szemléletformálással, újításokkal és változtatásokkal lehet a leghatékonyabban növelni - mondta az agrárminiszter a 43. országos borverseny keddi megnyitóján Budapesten.
2024. 05. 15. 11:30
Megosztás:

Javult a német vegyipar üzleti hangulata

Áprilisban emelkedett a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi vegyipari ágazati üzleti hangulatindexe.
2024. 05. 15. 11:00
Megosztás:

Szemináriumot tart a GVH és az OECD

A közbeszerzési kartellek elleni hatékony fellépés kerül a fókuszba a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös, budapesti oktatóközpontjának szemináriumán - közölte a GVH kedden az MTI-vel.
2024. 05. 15. 10:30
Megosztás:

Továbbra is a felvásárlási árak alakulása a legnagyobb kihívás a gazdálkodók számára

A gazdálkodók 82 százaléka értékelte negatívan az előző évet a termelés eredményessége szempontjából. A legnagyobb kihívásnak továbbra is a felvásárlási árak alakulását, a termeléshez kapcsolódó költségek magas szintjét tartják, miközben továbbra is tartanak az új támogatási rendszerhez kapcsolódó adminisztráció vélt nehézségeitől – derül ki az Agroinform.hu AgroFeeling 2024 címet viselő, a gazdálkodói hangulatot és terveket célzó felméréséből.
2024. 05. 15. 10:00
Megosztás:

Népszerű az eÁfa bevallás, az M2M rendszert egyre többen használják

Az eÁfával kapcsolatos jogszabályok idén január 1-jétől hatályosak, és első alkalommal 2024.február 1-jétől nyílt lehetősége az adózóknak arra, hogy az eÁfa rendszeren keresztül – a webes felületen, vagy az ún. M2M gép-gép kapcsolattal (a továbbiakban: M2M) – nyújtsák be az áfa bevallásaikat. A Deloitte szakértői röviden összefoglalták az eddigi tapasztalatokat, tudnivalókat az eÁfa használatával kapcsolatban.
2024. 05. 15. 09:30
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 15. 09:00
Megosztás:

Okos pénz áramlik be, ahogy a forró mémérmék, a Pepe Coin és a KangaMoon szárnyalnak

A gyorsan növekvő kriptopiacon a forró mémérmék nagy vonzerőt jelentenek a kereskedők számára. A Pepe (PEPE) és a KangaMoon (KANG) ezek közé tartoznak; sok nagy befektető keresetté tette őket. Míg a PEPE a mémérmék egyik óriása, addig a KANG újonc, jelenleg az előértékesítés bónusz szakaszában. Azonban sok szakértő szerint ez lesz a következő 100-szoros növekedésű mémérme 2024-ben.
2024. 05. 15. 08:30
Megosztás:

Az SEC 2 milliárd dollárra perli a Ripple-t (XRP), a Tether (USDT) növeli befektetését a CityPay-ben, a Rollblock (RBLK) árának 1200%-os emelkedését jósolják

Nemrég az SEC úgy döntött, hogy folytatja a Ripple (XRP) elleni pert 2 milliárd dollárra, mivel a jogi harc fokozódik.
2024. 05. 15. 08:00
Megosztás:

Növekedésben az európai élménygazdaság: egyre többen választják az élményeket a tárgyi emlékek helyett

Idén Európa számos globális sporteseménynek, zenei turnénak és filmfesztiválnak ad otthont, melynek apropóján a Mastercard új kutatásában mélyrehatóan vizsgálta, hogy miért helyezik az emberek egyre inkább előtérbe az élményekre fordított kiadásokat. Évről-évre az „Öreg Kontinens” számít egyébként is a legnépszerűbb utazási célpontnak: csak 2023-ban 700 millió turista töltötte itt a szabadidejét.
2024. 05. 15. 07:30
Megosztás:

A Graphisoft Park SE növelte eredményét az első negyedévben

A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság 2024. első negyedévi pro forma nettó eredménye 2,13 millió eurót tett ki, amely 4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának teljesítményét - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsdén közzétett jelentésében.
2024. 05. 15. 07:00
Megosztás:

Robotsebészeti központot adtak át a Debreceni Egyetemen

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.
2024. 05. 15. 06:30
Megosztás:

A kapcsolattartás kulcsfontosságú a szülés után visszatérő munkavállalók megtartásában

Magyarországon az érintett nők többségének kihívást jelentett a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérés – derül ki a Profession.hu felméréséből. A munkaadók sok esetben nem rendelkeznek kellően részletes tervvel azokra az esetekre, ha egy munkavállalójuk szülési szabadságra megy. Tudatos tervezéssel és energiabefektetéssel ugyanakkor a cég és a munkavállaló is könnyebben veheti a kilépési folyamat és a távollét során felmerülő akadályokat. A kismamák visszatérésében kulcsfontosságú szerepe van annak, hogy hogyan zajlott a kilépés és hogy a szülési szabadság alatt milyen minőségű volt a kapcsolattartás.
2024. 05. 15. 06:00
Megosztás:

A kudarc a fejlődés egy útja – de azért nem árt felkészülni mindenre!

Bár sok sportoló magáénak érzi a fenti sorokat, azért az ő esetükben is érdemes felkészülni mindenre. A kudarc a fejlődés egy olyan útja, amin gyakorlatilag mindenki átmegy, csak nem mindegy, hogy miként éljük meg ezt az utazást! Ugyanakkor a váratlanra is érdemes felkészülnünk, lelkileg és persze anyagilag is.
2024. 05. 15. 05:30
Megosztás:

Csak az a cég lehet sikeres, amely tesz a fenntarthatóságért!

Egyre többet hallani ezt a szót: fenntarthatóság. De mit is jelent ez a gyakorlatban? A nagy gyártócégek már tudatosan törekednek arra, hogy olyan alapanyagokat használjanak fel, amelyek környezetbarátak, sőt visszaforgathatók!
2024. 05. 15. 05:00
Megosztás:

A spanyol parlament felsőháza elutasította az amnesztiatörvényt

A spanyol parlament felsőháza (szenátus) kedden elutasította az amnesztiatörvény tervezetét, amely a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosítana.
2024. 05. 15. 04:30
Megosztás:

A NAV legújabb gyakorlata - a transzferárazás audit

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.
2024. 05. 15. 04:00
Megosztás: