Rágyorsít a digitális átalakulásra a Porsche

Mesterséges intelligencia, gépi tanulás, adatelemzés – ez mind szerepet játszik az autóipar napjainkban zajló átalakulásában. A tavaly értékesítési csúcsot elérő Porsche is szembesült az új kihívásokkal. A legendás sportautógyár az SAP Analytics Cloud és az SAP Data Warehouse Cloud eszközével modernizálta adatkörnyezetét. A cég ennek köszönhetően például az értékesítési tárgyalások előkészítéséhez szükséges időt is képes volt néhány napról néhány órára csökkenteni.

Rágyorsít a digitális átalakulásra a Porsche

 A felhőalapú megoldásokra és az adatelemzésre építő üzleti tevékenységek egyre gyakoribbak a globális színtéren. A Gartner előrejelzései szerint 2025-re a felhőszolgáltatásokra fordított vállalati beruházások az elérhető piaci szegmensekben meghaladják majd a hagyományos IT-re költött összegeket. A digitalizáció haladása az autóipart sem kerüli el. Egy KPMG-kutatás szerint az ágazatban a vállalatvezetők 60 százaléka érzi nagyon felkészültnek cégét a negyedik ipari forradalom vívmányai terén. Az ágazat óriásai most nemcsak a zéró kibocsátású mobilitás kihívásaival, hanem az IT restrukturálásával &e acute;s az automatizálással kapcsolatos igényekkel is szembesülnek.

Nagy gázzal egészen a felhőkig

A Porsche 2021-ben csaknem 302 ezer járművet adott el, ezzel 11 százalékkal haladta meg 2020-ban elért eredményét, és egyúttal értékesítési rekordját is megdöntötte. A megfelelő értékesítési adatok elérése azonban nem ment gyorsan, és a manuális kezelés, valamint a több különböző rendszer használata egyre nagyobb kihívást jelentett. A cég úgy látta, hogy a hatalmas adattömeg kezeléséhez ideje újra tervezni az adattárolást. A kezdeti cél a vállalat eszközeinek átfogó áttekintése és a globális viszonteladói hálózat támogatása volt az SAP Analytics Cloud bevezetésével. Az átalakulás ké ;sőbb már az egész szervezetre kiterjedt, és mindennek középpontjában a felhőalapú adattár állt.

“Olyan megoldásra volt szükségünk, amely összeköti az összes meglévő rendszert, és segítségével a végfelhasználók könnyen hozzáférhetnek a szükséges információkhoz. Az adattárolási architektúra átalakítására az SAP Data Warehouse Cloud volt a tökéletes választás, ezt nagyszabású beruházás nélkül is be tudtuk vezetni” – nyilatkozta Markus Hartmann, a Porsche IT Project Management vezetője.

A Porsche áramvonalasította adatbányászati és adatszolgáltatási folyamatait is. Ezek korábban meglehetősen munka- és időigényesek voltak, a munkatársak sok idejét lekötötte, hogy a táblázatokat kitöltsék, és azokban böngésszék az adatokat. A vállalat adatvagyona mára valós időben elérhető, a dolgozók számára nagy könnyebbséget jelent, hogy az irányítópulton azonnal látják az értékesítési adatokat, a főbb információkat, és nyomon követhetik a folyamatokat. A projekt sikere azt is jelenti, hogy az SAP Analytics Cloudot az egész szervezetben hasznosítják - az ügyfélkapcsolatoktól a kontrollingon át a HR-ig mintegy háromezer felh asználó élvezheti a megoldás előnyeit.

A Porsche digitális átalakulásához arra volt szükség, hogy minden adatforrást és rendszert egyetlen, biztonságos és skálázható megoldásba, az SAP Data Warehouse Cloudba integráljanak. Az adatáramlás optimalizálása most biztosítja az adatszolgáltatás teljes kontrollját, és közvetlen hozzáférést ad a megfelelő felhasználóknak azokhoz az erőforrásokhoz, amelyekre szükségük van. A Data Warehouse Cloud bevezetése nagymértékben javítja az értékesítési terület munkájának minőségét – az információk megfelelő felhasználásának köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban lehet reagá lni az autóvezetők mobilitási és biztonsági igényeire.

A Porsche azt tervezi, hogy a jövőben az értékesítési területen kívül is hasznosítja majd az SAP Data Warehouse Cloud önkiszolgáló adatmodellezési képességeit. Ezzel reményei szerint még áttekinthetőbbé teszi a vállalat erőforrásait a különböző területek számára, és a hatékonyságot kézzel fogható üzleti eredménnyé alakítja.

A KPMG Global Automotive Executive Survey 2021 kutatása szerint 31 ország több mint 1100 vállalatvezetője számít arra, hogy az autóipar a következő 10 évben jelentős átalakuláson megy majd keresztül. A felmérés azt mutatja, hogy az autóipar 130 évvel ezelőtti elindulása óta a gyártók még soha nem szembesültek a technológiai és üzleti kihívások ilyen széles skálájával.

Sikerrel zárultak az Európai mobilitási hét hazai programjai

Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így Magyarországon volt az ötödik legmagasabb a résztvevők száma Európában - ismertette a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.
2022. 09. 29. 13:00
Megosztás:

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a médiatanács

Júliusban megkezdett eljárása során a médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is, míg a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 12:30
Megosztás:

Infláció fölött emelkedtek a kárráfordítások a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a kárráfordítások az idei második negyedévben, az állománydíjak pedig 4 százalékkal emelkedtek 2021 azonos időszakához képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön, friss negyedéves kgfb-indexe alapján.
2022. 09. 29. 12:00
Megosztás:

Bezuhant a forint, mélyponti rekordot döntött

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2022. 09. 29. 11:30
Megosztás:

Rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskocatartók

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására - az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal - idézte fel az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 09. 29. 11:00
Megosztás:

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére, jövőre azonban már csak 14 százalékuk; a cégek továbbra is a szakemberhiányt tartják a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak csütörtökön a vezető értékpapírpiacok. Szerdán pozitív volt a zárás.
2022. 09. 29. 10:00
Megosztás:

Beépítésre kész az első magyar ipari zöldhidrogén-projekt kompresszora

A napokban készítik elő a beépítéshez az egyik legjelentősebb hazai ipari zöldhidrogén-projekthez, az Akvamarinhoz alkalmazott hidrogénkompresszort a Ganzair Kompresszortechnika Kft. kiskunhalasi üzemében - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 09:30
Megosztás:

Járműfejlesztési bemutatók és kvízjátékok Zalaegerszegen

A legmodernebb teszt- és önvezető autók bemutatójától kezdve a statisztikai kvízjátékig sokszínű, változatos programmal várják a látogatókat Zalaegerszegen, a Kutatók éjszakáján - közölték az MTI-vel a szervezők.
2022. 09. 29. 09:00
Megosztás:

Fejlesztette nyomdaüzemét Algyőn az Innovariant Kft.

Uniós támogatással, 448 millió forintból bővítette nyomdaüzemének kapacitását az Innovariant Kft. Algyőn - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 09. 29. 08:30
Megosztás:

Csaknem kilencszázmilliót fordíthat környezettudatos fejlesztésre Dombrád

Európai uniós forrásból 895 millió forintot fordíthat Dombrád környezettudatos fejlesztésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros önkormányzata.
2022. 09. 29. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint csütörtök reggelre

Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 29. 07:32
Megosztás:

Soron kívüli eszközvásárlásba kezdett a Bank of England

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett szerdán a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében.
2022. 09. 29. 07:00
Megosztás:

Előadásokkal és bemutatókkal várja az érdeklődőket az Állatkert

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei az állatkerti szakmai munka és annak tudományos alapjai, az állatkertészet, valamint az állatkerti kulisszatitkok iránt érdeklődőket pénteken.
2022. 09. 29. 06:00
Megosztás:

A 4 millió tonnát is megközelítette a magyar takarmánygyártás 2021-ben

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.
2022. 09. 29. 05:30
Megosztás:

Rendszerváltozások: az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is megöli

A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat. Ennek következtében komplex, sok területet lefedő, integrált rendszerek és célrendszerek jelennek meg a vállalati IT-környezetben. A folyamatosan változó körülmények újabb és újabb alkalmazások megjelenését teszik szükségessé egészen addig, míg egy nagyon nehezen átlátható, egymással direkt és indirekt függőségi kapcsolatban lévő applikációhalmaz alakul ki a vállalaton belül. Ezek a különböző korú, komplexitású és gyártói támogatással rendelkező, vagy egyedi fejlesztésű rendszerek nem pusztán a mindennapi működésüket és működtetésüket tekintve okoznak egyre nagyobb fejfájást: sokszor válnak az innováció, a megújulás gátjává. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, hogyan lehet elkerülni ezt a csapdahelyzetet.
2022. 09. 29. 05:00
Megosztás:

Hülye vagy?! Elolvasás nélkül alá ne írd!

Olvasd el, mielőtt aláírod! – halljuk a figyelmeztetést jogi szakemberektől, de laikusoktól is unos-untalan.
2022. 09. 29. 04:01
Megosztás:

Ezentúl sebészeti robottal is műtenek a pécsi klinikán

Átadták az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán szerdán. A géppel a tervek szerint heteken belül műtéteket fognak végezni - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2022. 09. 29. 03:30
Megosztás:

Bemutatták a készenléti egységek vonulását segítő drónt

A Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóinak közös közlekedés biztonsági fejlesztését, az Előfutár nevű drónt, az Országos Mentőszolgálat közreműködésével mutatták be Zalaegerszegen.
2022. 09. 29. 03:00
Megosztás:

Franciaország 2,1 milliárd euróval támogat tíz zöld hidrogénes beruházást

Élisabeth Borne francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a zöld hidrogént érintő fejlesztési stratégia keretében az állam 2,1 milliárd euróval támogat tíz nagy ipari beruházást. Emellett 3,2 milliárd eurónyi magántőke is érkezik az ágazatba.
2022. 09. 29. 02:30
Megosztás: