Rekordév a magyar tőzsde Xtend piacán

A 2022-es év kiemelkedő eredménye a Budapesti Értéktőzsde számára, hogy a középvállalatokra specializált platformján, a BÉT Xtenden az előző évhez képest jelentősen megnőtt a kibocsátók mezőnye. Az év során 12 társaság jutott el a tőzsdei bevezetésig, amellyel 18-ra nőtt az Xtenden jelen lévő vállalatok száma. Amellett, hogy a dinamikus növekedés szemlélteti a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlődését, a befektetők lehetőségeit is jelentősen szélesítette.

Rekordév a magyar tőzsde Xtend piacán

A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben indította el a közepes méretű vállalkozások növekedési terveinek megvalósítását támogató platformját, a BÉT Xtendet, amely azóta a BÉT piacfejlesztést elősegítő középvállalati szolgáltatáspalettájának egyik legfontosabb elemévé vált. Az Xtend, a szabályozott piac egyfajta előszobájaként, könnyített feltételek mellett teszi lehetővé a középvállalatok számára, hogy megtapasztalják a tőzsdei jelenléttel járó előnyöket. A platform ezzel párhuzamosan a befektetők lehetőségeit is bővíti, hiszen az Xtenden dinamikusan fejlődő, hazai tulajdonú vállalatok jelennek meg.

A BÉT Xtendet a kezdeti években fokozatos fejlődés jellemezte, 2022 viszont ugrásszerű növekedést hozott. Míg az első félévben három alkalommal – Épduferr, EU-Solar, ViVeTech – szólalt meg a BÉT ikonikus csengője, ősztől jelentősen felgyorsult a növekedés. Szeptemberben három társaság – Biggeorge Property, Naturland Holding, Navigator Investments – is bemutatkozott a platformon, őket novemberben az ASTRASUN követte. A növekedés üteme év végére sem hagyott alább, sőt, ekkor további 5 kibocsátó – MULTIHOME, Compliance Data Systems, Energy Investment, Goodwill Pharma, Valberg – vezette be a részvényeit.

A 2022-ben debütált kibocsátók a középvállalati piacon képviselt szakterületek színesítéséhez is jelentősen hozzájárultak; érkeztek olyan társaságok, akik teljesen új szegmenst képviselnek az Xtenden, és olyanok is, akik az újgenerációs szektorok jelenlétét erősítették, az IT, vagy éppen az alternatív energia területén. A hagyományosnak tekinthető iparágak mellett 2022-ben többek között a kiberbiztonság, a gyógyszeripar, és az innovatív ingatlanpiac is megjelent a platformon.

Az Xtend piac amellett, hogy külső finanszírozási alternatívát kínál a nyilvános tőzsdei jelenlét mellett döntő társaságok számára, inkubációs szerepet is betölt a vállalatok további fejlődésének útján. Ezt jelzi, hogy immár két, korábban az Xtendre bevezetett vállalat is kategóriaugrást hajtott végre – a Megakrán részvényei 2021 decemberétől, a DM-KER részvényei pedig 2022 márciusától a szabályozott piac Standard kategóriájában kereskedhetők.

„A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben azzal a misszióval alapította meg a BÉT Xtendet, hogy létrehozzon egy olyan szegmenst, amely támogatja a hazai gazdaság gerincét alkotó középvállalatok növekedését. Úgy látjuk, hogy ez a munka 2022-re felgyorsult – egyre nagyobb az érdeklődés, mind kibocsátói, mind befektetői oldalról a középvállalati szegmens iránt, ez pedig olyan mértékű fejlődést eredményezett, valamint vetít előre, amely regionális szinten is az élvonalba helyezheti a Xtend piacot” – világított rá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a középvállalati platform bővülésének jelentőségére.

A BÉT Xtend elmúlt évben elért sikereit nemcsak a kibocsátók folyamatosan szélesedő mezőnye, hanem a forgalmi és piaci érték mutatók is igazolják.  A 2022-es év végén a kibocsátók összesített piaci kapitalizációja mintegy 400 milliárd forintot tett ki.

A BÉT Xtend piac dinamikus bővülése mellett a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának többi eleme esetében is kiemelkedő növekedést hozott a 2022-es év, amely a hazai tőkepiaci ökoszisztéma további fejlődését irányozza elő. Az európai uniós forrásból megvalósuló, a tőzsdére lépés finanszírozását támogató Mentor Program keretében 13 vállalat vette igénybe a támogatást, közülük 10 társaság részvényei kerültek év végéig bevezetésre a BÉT Xtendre. A BÉT által meghonosított, nemzetközi vállalatfejlesztési képzéshez, az ELITE Programhoz 3 vállalat csatlakozott 2022-ben, amellyel a hazai ELITE-vállalatok közössége a CEE régióban egyedülálló módon immár összesen 58 vállalatot számlál.

A Budapesti Értéktőzsde, stratégiai célkitűzéseinek megfelelően, a továbbiakban is támogatni fogja a középvállalatok tőzsdei felkészülését és belépését a tőkepiacra, ezzel közvetetten a középvállalati szektor fejlődését és a hazai gazdaság gyarapodását.

Mire számíthatunk ma a magyar tőzsdén?

A reggeli negatív nemzetközi hangulat miatt eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint. A BUX 309,95 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 55 959,41 ponton zárt kedden.
2023. 10. 04. 09:30
Megosztás:

Költözz németbe! 10%-kal zuhantak az ingatlanárak Németországban

Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon. Leginkább a német ingatlan-árak szakadtak nagyot.
2023. 10. 04. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel a kedd kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 08:30
Megosztás:

Több mint 100 éve nem volt ilyen meleg szeptemberünk

Az idei szeptember a legmelegebb volt 1901 óta; a hónap jelentős részében anticiklonok határozták meg az időjárást, amik a száraz és napos idő mellett segítették a tartósan magas, nyári hőmérsékletek fennmaradását, ami végül egy átlagos júniussal felérő hőmérsékletű szeptembert eredményezett - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján.
2023. 10. 04. 08:00
Megosztás:

Még mindig népszerűbbek a boltok a webshopoknál

Az e-commerce megoldások felfutása miatt sokan gondolhatták úgy a kereskedelemben, hogy a hagyományos üzleteknek bealkonyul. A vásárlók azonban, úgy tűnik, másként vélekednek és nem hajlandóak lemondani arról az élményről, amit csak a bevásárlóközpontokban élhetnek át. Az igények, az elvárások folyamatosan változnak, a látogatók egyre inkább komplexitásra vágynak, amelybe a vásárlás mellett a szórakozás és a szabadidő eltöltése is egyaránt beletartozik.
2023. 10. 04. 07:30
Megosztás:

Nyugat-Európában terjeszkedik a B+N Referencia

Kelet-Közép-Európán kívül is folytatja nemzetközi jelenlétének erősítését a létesítményüzemeltető B+N Referencia Zrt., a magyar tulajdonban lévő társaság az olasz Sagad felvásárlásával új iparági ismeretekkel, jelentős nyugat-európai tapasztalatokkal és ügyfélkörrel is gazdagodott - tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t.
2023. 10. 04. 07:00
Megosztás:

Az EP támogatja a médiaszabályozásról szóló javaslatot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta az Európai Bizottság által előterjesztett, a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályjavaslat elfogadását - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2023. 10. 04. 06:30
Megosztás:

Kiemelkedően jó évet zárhat idén az üzleti turizmus

Kiemelkedően jónak számít a 2023-as év üzleti utazások szempontjából Európában, ahol ismét a személyes találkozókat helyezik előtérbe az üzleti szférában, így nő a szállodák és szállodai konferenciahelyszínek szerepe - ismertetett kedden egy friss nemzetközi turisztikai jelentést a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége.
2023. 10. 04. 06:00
Megosztás:

ChatGPT és MI: a magyarok hallottak már róla, de kevesen használják

A magyarok jelentős többsége, 91 százaléka hallott már a mesterséges intelligenciáról, ugyanakkor mindössze 12 százalékuk használt olyan nyelvi modellekre épülő programot, mint például a ChatGPT – derül ki a FaceKom országos reprezentatív kutatásából. A mesterséges intelligencia elmúlt időszakban történő ugrásszerű fejlődését sokan (83%) ismerik, és hazánkban leginkább a személyes adataikat, valamint a munkájukat féltik az emberek az új technológiától.
2023. 10. 04. 05:30
Megosztás:

Bizonytalanok az üzleti élet szereplői a klímacélok elérésében

A Siemens nemzetközi felmérésben vizsgálta a nettó zéró CO2 kibocsátáshoz szükséges infrastrukturális átállás jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait.
2023. 10. 04. 05:00
Megosztás:

Az alkalmazottak 48 százaléka elégedetlen a fizetésével, és Ön?

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 48 százaléka elégedetlen a fizetésével. 62 százalékuk érzékel idén romlást anyagi helyzetében, és 53 százaléknyian érzik úgy, hogy tavalyhoz képest beszűkültek a munkaerőpiaci lehetőségeik – derült ki a Trenkwalder szeptember végén lefolytatott munkaerőpiaci kutatásából.
2023. 10. 04. 04:40
Megosztás:

A lottón sosem nyersz semmi komolyat? Ne csodálkozz, mutatjuk a titkot!

Évek óta folyamatosan játszol és mégsem jön be semmi komolyabb nyeremény a lottón? Ötös lottó, hatos lottó, skandináv lottó... Bármelyiken is próbálkozol sosem jön be semmi?! Nem érzed, hogy valami nem stimmel? Az állami lottó biznisz titka nem más, mint az, hogy minél több lottót adnak el, annál többet nyer az, aki a lottót üzemelteti. Azaz az állam.
2023. 10. 04. 04:00
Megosztás:

Rekordévet zárt a fegyveripar Csehországban

Rekordévet zártak tavaly a cseh fegyvergyártók.
2023. 10. 04. 03:30
Megosztás:

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, mint a cukrot

A friss adatok szerint ennyiért nem nagyon kell a lakáshitel az ügyfeleknek, a személyi kölcsönt viszont akár ilyen drágán is felveszik. A kormány által egyelőre csak javasolt 8,5 százalékos lakáshitel THM-plafon eléréséhez még a legjobb ajánlatokat adó bankoknak is lejjebb kellene menniük az áraikkal, a többségnek pedig 1-2 százalékot is vágni kellene a kamataiból - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 10. 04. 03:00
Megosztás:

Elindult a Rail Cargo Group vasúti árufuvarozási szolgáltatása Bécs és Kijev között

Elindult a Rail Cargo Group vasúti árufuvarozási szolgáltatása Bécs és Kijev között, az első tesztvonat közlekedtetésének tapasztalatait felhasználják majd a rendszeres összeköttetés kialakításában - közölte a Rail Cargo Group(RCG) kedden az MTI-vel.
2023. 10. 04. 02:50
Megosztás:

A nyugdíjad a szolgálati idő hosszától függ! Így kérhetsz róla igazolást, hogy tudd, mennyi pénz jár neked

Gyakorta előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy is készülődni kezd a nyugdíjba menetelhez, és ahogy köznyelvben mondani szokták: összeszámolja, hogy hány éve van meg eddig. Különösen fontos ez azoknak a nőknek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni. Cikkünkben ezt atémát járjuk körbe, ami azok számára is érdekes lehet, akik már most nyugdíjban vannak.
2023. 10. 04. 02:01
Megosztás:

Az online tér veszélyeire készítik fel a sportfogadókat és felhasználókat

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és a Szerencsejáték Zrt. - az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretein belül - októberben együtt készíti fel a sportfogadókat és felhasználókat az online tér veszélyeire - közölte az SZTFH kedden az MTI-vel.
2023. 10. 04. 01:47
Megosztás:

Sportfogadás a Parimatch-tól Ukrajnában

A Parimatch az első legális bukméker Ukrajnában, sokéves tapasztalattal és kiváló hírnévvel. A Parimatch Ukrajna honlapja egyszerű navigációval és világos felülettel rendelkezik.
2023. 10. 04. 01:24
Megosztás:

Betilthatják az energiaitalok vásárlását és fogyasztását 18 éves kor alatt

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője; ezt a politikusok közös keddi videónyilatkozatukban jelentették be.
2023. 10. 04. 01:00
Megosztás:

Immunis az inflációra az internet- és a TV előfizetés

Nem mondanak le a széles sávú internetről és a streamingről a háztartások a gazdasági nehézségek ellenére sem – mutat rá az EY több mint 21 000 fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felmérése. Szolgáltatóváltásra elsősorban a gyenge térerő és az instabil hálózati kapcsolat készteti az előfizetőket.
2023. 10. 04. 00:30
Megosztás: