Rekordév a magyar tőzsde Xtend piacán

A 2022-es év kiemelkedő eredménye a Budapesti Értéktőzsde számára, hogy a középvállalatokra specializált platformján, a BÉT Xtenden az előző évhez képest jelentősen megnőtt a kibocsátók mezőnye. Az év során 12 társaság jutott el a tőzsdei bevezetésig, amellyel 18-ra nőtt az Xtenden jelen lévő vállalatok száma. Amellett, hogy a dinamikus növekedés szemlélteti a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlődését, a befektetők lehetőségeit is jelentősen szélesítette.

Rekordév a magyar tőzsde Xtend piacán

A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben indította el a közepes méretű vállalkozások növekedési terveinek megvalósítását támogató platformját, a BÉT Xtendet, amely azóta a BÉT piacfejlesztést elősegítő középvállalati szolgáltatáspalettájának egyik legfontosabb elemévé vált. Az Xtend, a szabályozott piac egyfajta előszobájaként, könnyített feltételek mellett teszi lehetővé a középvállalatok számára, hogy megtapasztalják a tőzsdei jelenléttel járó előnyöket. A platform ezzel párhuzamosan a befektetők lehetőségeit is bővíti, hiszen az Xtenden dinamikusan fejlődő, hazai tulajdonú vállalatok jelennek meg.

A BÉT Xtendet a kezdeti években fokozatos fejlődés jellemezte, 2022 viszont ugrásszerű növekedést hozott. Míg az első félévben három alkalommal – Épduferr, EU-Solar, ViVeTech – szólalt meg a BÉT ikonikus csengője, ősztől jelentősen felgyorsult a növekedés. Szeptemberben három társaság – Biggeorge Property, Naturland Holding, Navigator Investments – is bemutatkozott a platformon, őket novemberben az ASTRASUN követte. A növekedés üteme év végére sem hagyott alább, sőt, ekkor további 5 kibocsátó – MULTIHOME, Compliance Data Systems, Energy Investment, Goodwill Pharma, Valberg – vezette be a részvényeit.

A 2022-ben debütált kibocsátók a középvállalati piacon képviselt szakterületek színesítéséhez is jelentősen hozzájárultak; érkeztek olyan társaságok, akik teljesen új szegmenst képviselnek az Xtenden, és olyanok is, akik az újgenerációs szektorok jelenlétét erősítették, az IT, vagy éppen az alternatív energia területén. A hagyományosnak tekinthető iparágak mellett 2022-ben többek között a kiberbiztonság, a gyógyszeripar, és az innovatív ingatlanpiac is megjelent a platformon.

Az Xtend piac amellett, hogy külső finanszírozási alternatívát kínál a nyilvános tőzsdei jelenlét mellett döntő társaságok számára, inkubációs szerepet is betölt a vállalatok további fejlődésének útján. Ezt jelzi, hogy immár két, korábban az Xtendre bevezetett vállalat is kategóriaugrást hajtott végre – a Megakrán részvényei 2021 decemberétől, a DM-KER részvényei pedig 2022 márciusától a szabályozott piac Standard kategóriájában kereskedhetők.

„A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben azzal a misszióval alapította meg a BÉT Xtendet, hogy létrehozzon egy olyan szegmenst, amely támogatja a hazai gazdaság gerincét alkotó középvállalatok növekedését. Úgy látjuk, hogy ez a munka 2022-re felgyorsult – egyre nagyobb az érdeklődés, mind kibocsátói, mind befektetői oldalról a középvállalati szegmens iránt, ez pedig olyan mértékű fejlődést eredményezett, valamint vetít előre, amely regionális szinten is az élvonalba helyezheti a Xtend piacot” – világított rá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a középvállalati platform bővülésének jelentőségére.

A BÉT Xtend elmúlt évben elért sikereit nemcsak a kibocsátók folyamatosan szélesedő mezőnye, hanem a forgalmi és piaci érték mutatók is igazolják.  A 2022-es év végén a kibocsátók összesített piaci kapitalizációja mintegy 400 milliárd forintot tett ki.

A BÉT Xtend piac dinamikus bővülése mellett a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának többi eleme esetében is kiemelkedő növekedést hozott a 2022-es év, amely a hazai tőkepiaci ökoszisztéma további fejlődését irányozza elő. Az európai uniós forrásból megvalósuló, a tőzsdére lépés finanszírozását támogató Mentor Program keretében 13 vállalat vette igénybe a támogatást, közülük 10 társaság részvényei kerültek év végéig bevezetésre a BÉT Xtendre. A BÉT által meghonosított, nemzetközi vállalatfejlesztési képzéshez, az ELITE Programhoz 3 vállalat csatlakozott 2022-ben, amellyel a hazai ELITE-vállalatok közössége a CEE régióban egyedülálló módon immár összesen 58 vállalatot számlál.

A Budapesti Értéktőzsde, stratégiai célkitűzéseinek megfelelően, a továbbiakban is támogatni fogja a középvállalatok tőzsdei felkészülését és belépését a tőkepiacra, ezzel közvetetten a középvállalati szektor fejlődését és a hazai gazdaság gyarapodását.

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás: