Száz éves lett a magyar rádiózás

Az Antenna Hungária (AH) a műsorszórás és a távközlési szolgáltatások terén Magyarországon egyedülálló, nemzetközi szinten is elismert tapasztalataival a jövőben is a köz szolgálatában áll határon innen és túl - hangsúlyozta a cég operatív vezérigazgató-helyettese csütörtökön. Papp-Gerlei Gyöngyvér azon az ünnepségen beszélt erről, amelyet a magyar rádiózás napja alkalmából rendeztek a Országos Mikrohullámú Központ Széchenyi-hegyi épületében.

Száz éves lett a magyar rádiózás

A magyar rádiózás napja december 1., 1925-ben ezen a napon indult el a rendszeres rádióadás Magyarországon - mondta a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: az első kísérleti adásokat már 1923-ben megkezdte az Antenna Hungária "elődje", a Magyar Királyi Posta, így idén százéves a magyar rádiózás. Ma már országos szinten az AH 136 telephelyével biztosítja a rádiós, illetve a földfelszíni tévés műsorszórást - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy a rádiózás nagyon sokat változott, és még ma is van létjogosultsága. Példaként említette a reggeli rádiós műsorokat, amelyek felveszik a versenyt a hasonló idősávban sugárzott televíziós műsorok népszerűségével. "Rádió volt, van és jövője is lesz" - hangsúlyozta.

Hozzátette: országos szinten az AH 136 telephelyével biztosítja a rádiós, illetve a földfelszíni tévés műsorszórást.

Papp-Gerlei Gyöngyvér arra is kitért, hogy az Országos Mikrohullámú Központ, Budapest egyik ikonikus épülete fennállásának 65. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból emléktáblát avatott az Antenna Hungária vezetése az épületben.

Árkai Zsolt, az Antenna Hungária műszaki igazgatója elmondta, hogy a Széchenyi-hegyi épületből földfelszíni sugárzású analóg rádiós, valamint digitális televíziós csatornák műsorait továbbítják, összesen hat rádió- és mintegy 60 televíziós csatorna adásait.

Az érdekességek között említette, hogy az épület a 17 méteres antennával együtt 192 méter magas, és Budapest második legmagasabb építménye. A hivatalosan Antenna Hungária OMK-nak nevezett 11 emeletes épület a Szomszédok című teleregény főcímében is megjelent.

Kína gazdasági ösztönzés - más irány mint eddig?

A kínai pénzügyminisztérium hétvégi sajtótájékoztatójából csak nyomokban derült ki, hogyan képzeli az állam a gazdaság fellendítésének következő lépését.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Számottevő hozamcsökkenés a fejlett piacok kötvénypiacain az elmúlt héten

Folytatódott a múlt héten is a kamatcsökkentési várakozások enyhülése és a hozamemelkedés, ami a megelőző héten indult.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Egy lézersugaras vágógéppel a munka is gazdaságosabb

A csúcstechnológia megérkezett az iparba, ma már több tízezer lézersugaras vágógép található a gyártócsarnokokban. Egyre több helyen kezdik el alkalmazni őket, mivel rengeteg előnnyel rendelkeznek a hagyományos megoldásokhoz képest. Maximális pontosság, megbízhatóság érhető el velük és az egész folyamat teljesen automatizálható.
2024. 10. 14. 12:30
Megosztás:

Megújul az ÁHK-mutató – könnyebb lesz a mobiltarifák összehasonlítása

Az NMHH 2015. január óta publikálja minden hónap elején a legjelentősebb hazai szolgáltatók kínálatában aktuálisan elérhető lakossági mobil- és vezetékestelefon-díjcsomagok átlagos havi költségeit, azaz az ÁHK-értékeket. Az nmhh.hu/ahk címen elérhető oldal segít eligazodni a sokféle – a különböző tarifák mellett egyre változatosabb szolgáltatásokat nyújtó – telefondíjcsomag között, és azzal, hogy megkönnyíti a választást, növeli a fogyasztói tudatosságot is a telefonszolgáltatások piacán.
2024. 10. 14. 12:00
Megosztás:

NBA tippek a Spinanga oldalán

A 2024/25-ös NBA szezon a tippek óriási választékát hozza el, de egy ezek közül is kiemelkedik. Ki lesz az új bajnok?
2024. 10. 14. 11:54
Megosztás:

CryptoKeying és a digitális pénzügyek jövője: Miért hoznak helyes döntést az úttörők

A mai világban, amikor a digitális pénzügyek folyamatosan újítanak és alakítják át az életünket, mindenkinek megvan a lehetősége, hogy saját döntéseket hozzon. Ez a szabadság kiterjed arra is, hogy valaki részt vesz-e olyan kriptovaluta felhőbányászati projektekben, mint a CryptoKeying. Nem kérjük, hogy mindenki ugyanúgy támogassa a CryptoKeying-et, mint mi, de azoknak az úttörő családoknak, akik ezt a projektet választották, bölcs döntést hoztak – nemcsak maguk, hanem családjuk jövője érdekében is. A CryptoKeying-ből származó jövőbeli bevételeid egy életen át hasznodra válnak.
2024. 10. 14. 11:30
Megosztás:

Arthur Hayes 47 000 dollárt veszít a PEPE és MOG tokeneken, miközben az FXGuys tulajdonosai 2024 végére 20-szoros növekedést várnak

A mémérmék piaca köztudottan rendkívül volatilis, és a legutóbbi események ezt ismételten alátámasztják. Arthur Hayes, a BitMEX volt vezérigazgatója, nemrég 47 000 dollárt veszített a PEPE és MOG mémérméken, miután 500 000 dollárt fektetett be. Ez a jelentős veszteség rávilágít arra, hogy milyen kockázatos lehet a gyorsan változó mémérmék piacán spekulálni.
2024. 10. 14. 11:00
Megosztás:

A kedvező banki eredményjelentések hozták meg a jó hangulatot az amerikai tőzsdére pénteken

A csütörtöki gyengülést követően fordult a hangulat a pénteki kereskedés során a New York-i tőzsdén; a Dow és az S&P500 új csúcsra került, miközben a Nasdaq Composite is emelkedni tudott.
2024. 10. 14. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedés a nyugat-európai tőzsdéken; a régióban is kedvező volt a hangulat, azonban a BUX alulteljesítő volt

A kezdeti mínuszos nyitást követően kisebb emelkedéssel zártak a tőzsdék Nyugat-Európában a hét utolsó kereskedési napján: a Stoxx600 0,5%-kal került feljebb, a DAX 0,9%-ot emelkedett, a FTSE100 pedig 0,2%-ot erősödött.
2024. 10. 14. 10:00
Megosztás:

Gyengült a forint hétfő reggelre

Az eurót fél nyolckor 401,68 forinton jegyezték a péntek esti 401,33 forint után. A dollár jegyzése 367,67 forintra erősödött 366,64 forintról, a svájci frank pedig 427,78 forintról 428,44 forintra drágult.
2024. 10. 14. 09:30
Megosztás:

Hamis karórákat találtak egy bolgár teherautóban

A pénzügyőrök 112 hamis karórát találtak egy bolgár rendszámú teherautóban, amelyet az M1-es autópálya hegyeshalmi szakaszán ellenőriztek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 14. 09:00
Megosztás:

Magyarország büszkén őrzi szőlészeti és borászati örökségét

Magyarország elkötelezett a szőlészeti és borászati örökségének megőrzésében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet alapításának 100. évfordulója alkalmából megtartott konferencián vasárnap Dijonban az Agrárminisztérium (AM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.
2024. 10. 14. 08:30
Megosztás:

Csendes, őszi idő várható a héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A szél többfelé élénk, olykor erős lesz, és a hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 10. 14. 08:15
Megosztás:

Október 15-től BKK-jeggyel szállítható kerékpár a HÉV-vonalak teljes hosszán

Keddtől az utasok egy BKK-vonal- vagy gyűjtőjeggyel szállíthatják kerékpárjukat a HÉV teljes vonalán - tudatta a MÁV Zrt., illetve a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap az MTI-vel.
2024. 10. 14. 07:00
Megosztás:

Jelentősen javult a levegő minősége Magyarországon

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen csökkent a levegőben a szálló por (PM10) mennyisége Magyarországon. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. adatai szerint az értékek az egész országban megfelelnek a vonatkozó uniós követelményeknek - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) vasárnap az MTI-vel.
2024. 10. 14. 06:00
Megosztás:

Több új projekt valósul meg fővárosi közösségi költségvetési forrásból

A budapestiek döntése alapján 13 új projekt valósul meg, egyebek között konténerházak, esőkertek és margitszigeti csomagmegőrző is épül fővárosi közösségi költségvetési forrásból - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombaton az MTI-vel.
2024. 10. 14. 05:00
Megosztás:

Lufthansa: Mennyit ér a gyors profitnövekedés, ha alacsony szintről jön?

A világ egyik meghatározó, hagyományos légitársasága az 1926-ban létrejött Deutsche Lufthansa, mely világszintű lefedettséggel rendelkezik. A társaság tevékenysége három csoportra bontható: személyszállításra, logisztikára (teherfuvarozás), valamint karbantartási és üzemeltetési (MRO) szolgáltatásokra.
2024. 10. 14. 04:00
Megosztás:

Az új francia kormány újabb bevándorlási törvényt készít elő

Az új francia kormány vasárnap bejelentette, hogy 2025 elején új bevándorlási törvényt kíván a parlament elé terjeszteni, alig egy évvel az előző szöveg által kiváltott heves viták után.
2024. 10. 14. 03:00
Megosztás:

Eldőlt! Betiltják a benzines és a dízel gépkocsikat! Mutatjuk melyik országban melyik évben!

Az autóipar globálisan jelentős átalakulások előtt áll, mivel egyre több nemzet tervezi a belső égésű motorral működő járművek árusításának betiltását. Az Európai Unió 2035-re tűzte ki célul, hogy fokozatosan kivonja a piacról a benzin- és dízelmotoros autókat, míg más országok különböző időpontokat jelöltek meg erre. Nézzük meg, melyik országban melyik év hozza meg a nagy változást a benzin- és dízelmotorok terén!
2024. 10. 14. 02:00
Megosztás:

Sötét órák jönnek, kuksolhatunk áram nélkül a lakásban: áramszünetekre hívják fel a figyelmet

Idén rekordösszeget, 150 milliárd forintot költ hálózatai fejlesztésére a Dunántúl és Pest Vármegye, valamint a főváros áramhálózatának üzemeltetője, az E.ON Hungária Csoport. A nagyszámú fejlesztés egy részéhez a hálózatot kisebb területeken, néhány órára ki kell kapcsolni, ezért az ősz folyamán több tervezett üzemszünetre lehet számítani. Mikor és hol pontosan?
2024. 10. 14. 01:00
Megosztás: