Színes programokat kínál a Csabai Nyár rendezvénysorozat

Május közepétől szeptember végéig kínál összművészeti programokat a Csabai Nyár rendezvénysorozat - mondta Varga Tamás alpolgármester hétfőn a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján.

Színes programokat kínál a Csabai Nyár rendezvénysorozat

"Nagyon gazdag csabai nyarat kínálnak a város kulturális intézményei azoknak, akik szeretnének kicsit kimozdulni" - fogalmazott a városvezető. Emlékeztetett, hogy 2013 óta szervezik meg ilyen néven a programsorozatot, amelynek első részében a színházi előadások kerülnek előtérbe a városháza udvarán; második részében pedig a koncertek válnak hangsúlyossá. Tavaly óta a Munkácsy-negyed "fűzi össze" az intézmények programkínálatát.

A kínálatból néhányat kiragadva elmondta: május 18-án Miklósa Erika énekel az Orgonák éjszakáján; Csaba-napra Wolf Kati-koncerttel készülnek; augusztus 20-án a Bohemian Betyars és Rúzsa Magdi lépnek fel.

Június 14-16. között a békéscsabai reptéren rendezik meg az I. Országos Kamionos Találkozót és Fesztivált, amelyen bemutatót tart Bessenyei Péter műrepülő világbajnok; esténként pedig Tankcsapda- és Bikini-koncert lesz - közölte.

Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese elmondta, nyáron a stégre és a teraszra fókuszálnak; utóbbin jellemzően szombatonként lesz elektronikus zene; a stégre pedig hetente két koncertet szerveznek: általában szerdánként komolyzenei, pénteken pedig könnyűzenei koncertek lesznek.

Kifejtette, fellép nyáron az Aurevoir együttes, Deák Bill Gyula, egy ZZ Top tribute zenekar, a ZZ Copy és az Első Emelet.

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, június 21-én egy felnőtt előadással készülnek; másnap avatják fel a teátrum előtt Széri-Varga Géza szobrászművész A köpülő asszony című alkotását. Aznap, a Múzeumok éjszakáján nyílik a Munkácsy Más-Kép elnevezésű tárlatuk, amelyben a gyerekek nyelvén, játékosan dolgozzák fel a festőfejedelem alkotásait.

Július 13-án egy énekesnőként is kiváló bábos rendező, Cseri Hanna ad koncertet; július 20-án a Malac és Liba gyermeklőadásra; augusztus 3-án Danny Bain előadására várják az érdeklődőket - közölte.

Martyn Emília, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese a nyári programok közül kiemelte, hogy május 13-án a Munkácsy mesél című rendezvényen az Alföld Quartet és Bartus Gyula színművész közösen lépnek fel. Május 18-án a Gabonamúzeumban szerveznek méhészettel kapcsolatos komplex programot; a hónap végén pedig határmenti konferencián ismertetik a csabai, a nagyváradi és az aradi múzeum régészei és négy görög szakember a csabai kastéllyal kapcsolatban végzett talajradaros, geofizikai és levéltári vizsgálataikat.

Júniusban kamarakiállításokon lesznek láthatók holó Hóbel László festőművész, valamint Gyóni Géza és Dedinszky Gyula alkotásai; valamint megnyílik a Mi háborúnk - Békés vármegyei történetek a II. világháborúból című időszaki tárlat.

Hozzátette, szeptemberben nyílik a Békés Vármegye Természetfotója 2024 kiállítás, de augusztusban még bemutatkozási lehetőséget kap a tavalyi pályázat nyertese.

A Békés Megyei Könyvtár programjait Juhász Zoltán igazgató ismertette. Mint mondta, június 13. és 15. között az Ünnepi Könyvhéten mutatják be Ablonczy Balázs történész és Ván Hajnalka művészettörténész új könyveit; és lesz egy író-olvasó találkozó Ádám Adriennel is. Június 21-én Tallér Edina Jóemberek - Road movie a buckaságon című könyvét különleges módon mutatják be: zenés produkcióval, ismert színészek felolvasásaival fűszerezve.

A Múzeumok éjszakáján lesz irodalmi délután; Lego-történetmesélés, városismereti séta és LézerSzimfónia interaktív hangszerkiállítás 8 különleges elektronikus hangszerről. Július 2. és augusztus 17. között pedig heti két alkalommal alkotó-kreatív foglalkozások (robotika, kötészet, társasjátékozás, gyurmazongorázás) lesznek a Digilaborban - mondta.

Varga Tamás a sajtótájékoztató végén elmondta, a nyári nagy sporteseményeket, a futball Európa-bajnokságot és az olimpiát kivetítőkön közvetítik majd, a Csabai Nyár rendezvénysorozatot hagyományosan a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar koncertje zárja szeptember 25-én a Szent István téren.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.
2024. 05. 30. 06:30
Megosztás:

A kormány hamarosan dönt az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán közös közleményben az MTI-t.
2024. 05. 30. 06:00
Megosztás:

A MNB elővigyázattoságot javasol az OTP Banknak oroszországi működése kapcsán

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolja az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán, a lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 30. 05:30
Megosztás:

Mintaüzemet néztek meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai

A Ferzol Kft. mintaüzemét nézték meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai szerdán Tápiószőlősön.
2024. 05. 30. 05:00
Megosztás:

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás: