Tavaly novemberben csökkent az ipari termelés

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Tavaly novemberben csökkent az ipari termelés

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,6 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csupán két alág kibocsátása nőtt - erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. októberinél 2,3 százalékkal kisebb volt.

Az ipari export volumene 5,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,8, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 5,7 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 8,7, a feldolgozóiparé 3,9 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 5,0, a csekély súlyú bányászaté 36, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,7 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás 1,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 3,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4,9 százalékkal csökkent.

A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása - az alágak közül a legnagyobb mértékben - 12,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, itt legutóbb 2020. májusában mértek visszaesést. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 0,3 százalékkal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 41 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 0,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 8,9, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 2,1 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. Öt alágazatban nőtt a kibocsátás, 0,9 és 25 százalék közötti mértékben, a leginkább a növényi, állati olaj gyártásában. A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,6 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A többi öt alágazatban 5,1 és 26 százalék közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé a malomipari termék, keményítő gyártásában, a leginkább a cukorgyártást is magában foglaló egyéb élelmiszeriparban.

A legnagyobb mértékben, 18,7 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás bővült, a növekedésben az alacsony bázis hatása is szerepet játszott.

A vegyi anyag, termék gyártásában megszakadt a csökkenő tendencia, novemberben 3,1 százalékkal emelkedett a kibocsátás. Az alágban 2022. márciusában regisztráltak legutóbb növekedést.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 12,0, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 7,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

 A KSH jelentéséből kitűnt, hogy az ipari termelés csak Pest régióban nőtt (1,9 százalékkal). A többi régióban 0,1 és 14,0 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,4 százalékkal kisebb volt a 2022. novemberinél. Az új belföldi rendelések 11,9, az új exportrendelések 7,8 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány november végén 9,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Január-novemberben az ipari termelés 4,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,4, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítéseké 15,1 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 18,4 százalékkal a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában. A többi háromban 5,8 és 12,5 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 9,9 százalékkal bővült - jelentette a KSH.

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás:

Az MNB változtatott az alapkamaton - miért történik ez?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 02. 28. 14:00
Megosztás: