Új nemzetközi megállapodás biztosítja a magasabb forrásadók kivetését

Kilenc joghatóság írta alá 2024. szeptember 19-én azt a többoldalú egyezményt, amelyet az OECD és az Inclusive Framework tagjai (köztük Magyarország is) 2023 nyarán fogadtak el és hoztak nyilvánosságra a globális minimumadóhoz kapcsolódó ún. Subject-to-Tax Rule („STTR”) gyors és hatékony megvalósítása érdekében.

Az STTR a globális minimumadó kapcsán elért konszenzus szerves része, és különösen fontos a nemzetközi közösség fejlődő tagjai számára. Egy minimális adóztatási szintet biztosít bizonyos határokon átnyúló kifizetésekre (pl. jogdíj, kamat, bérleti díjak stb.), és azt hivatott megakadályozni, hogy a jövedelmet nagyon alacsony adókulccsal vagy egyáltalán ne adóztassák. Az STTR lehetővé teszi a forrásországok számára, hogy az előírt minimum 9 százalékos adószint erejéig a jelenlegi adóegyezmények által megengedettnél magasabb forrásadóval terheljék azokat a jövedelmeket, amelyek a minimális adókulcs alatt adóznak.

Az Inclusive Framework tagjai elkötelezték magukat, hogy a STTR-t beépítik a kétoldalú adóegyezményeikbe az Inclusive Framework azon fejlődő országnak minősülő tagjaival, akik erre felkérik őket.

Azzal, hogy a Magyarországgal megkötött adóegyezményére két aláíró ország is (Románia, illetve Indonézia) az STTR alkalmazását választotta, olyan magyarországi társaságok jövedelemadó-terhelése is nőhet, amelyek ezen országokból szereznek jövedelmet. Ennek azonban feltétele, hogy Magyarország is aláírja, illetve ratifikálja ezt a többoldalú egyezményt.

„A 9 százalékos minimum-adókulcs miatt a magyar társaságok jövedelmei várhatóan ritkán esnek majd a szabály hatálya alá, mindenesetre érdemes lesz megvizsgálni, hogy bizonyos speciális magyar társaságiadó-szabályok, mint például a jogdíj-jövedelmekhez kapcsolódó adóalap-kedvezmény, kiválthatják-e az STTR alkalmazását a forrásországban” – fogalmaz Bujtor Alex, a Deloitte Magyarország adóosztályának menedzsere.

Megugrott az érdeklődők száma a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacán a nyáron

Örültek az idei nyáron az ingatlanközvetítők a jelentős mértékben élénkülő vevői érdeklődésnek a vízpartok ingatlanpiacán, ugyanakkor a tranzakciószámok növekedése már kevésbé volt impozáns. Az árak stagnálnak, amit sok vevő nem fogad el, és 20-30 százalékokat alkudnának.
2024. 10. 02. 06:00
Megosztás:

Rekord árbevételt és nyereségét ért el a Pensum Group az első félévben

Megduplázta tavalyi első féléves árbevételét a munkaerő-kölcsönzés terén meghatározó pozíciójú Pensum Group, miközben nyeresége rekord szintre ugrott. A rekordnak számító, közel 3,8 milliárd forintos árbevétel mellé 170 millió forintot megközelítő adózott eredmény társult, így a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat jó eséllyel rekorddal zárhatja a teljes 2024-es évet annak ellenére, hogy az üzleti környezet továbbra is jelentős kihívásokat rejt. A kiemelkedő eredmény többek között a strukturális átszervezések miatt javuló hatékonyságnak, valamint a harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzéséből származó dinamikus bevételnövekedésnek köszönhető.
2024. 10. 02. 05:30
Megosztás:

Nem kell senkinek: Óriásit esett az elektromos autók átlagára

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint 1 év alatt jelentősen csökkent a használt elektromos autók átlagára, ennek köszönhetően pedig az sem meglepő, hogy több mint másfélszeresére nőtt a legnépszerűbb modellekkel kapcsolatos érdeklődések száma is.
2024. 10. 02. 05:00
Megosztás:

Pénzeső jöhet 2025-ben a magyar ingatlanpiacra - ha venni akarsz lépj mielőbb!!

Változatosan alakuló kínálat, erősödő kereslet jellemezte a lakáspiacot szeptemberben az ingatlan.com kereslet-kínálati összesítője szerint. A következő időszakban pedig további élénkülésre lehet számítani, amit tovább erősíthet, hogy jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarítások adómentesen felhasználhatóak lesznek lakáscélra.
2024. 10. 02. 04:00
Megosztás:

Miről ismerhető fel az árvízkárosult autó?

Az éghajlatváltozás okozta heves esőzések és komoly áradások világszerte autók ezreit érintik minden évben. Ezeknek a járműveknek egy részét helyrehozzák, majd más országokban értékesítik. Árvízkáros autót vásárolni azonban ritkán tűnik jó befektetésnek, hiszen az új tulajdonos várhatóan több százezer forintot költ majd javításra.
2024. 10. 02. 03:30
Megosztás:

Elpárologtak a befektetők a magyar tőzsdéről?

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának azonnali forgalma szeptemberben 209,47 milliárd forintot tett ki az augusztusi 233,7 milliárd forint után; a tőzsde vezető indexe, a BUX a hónap végén 73 896,18 ponton zárt, amely 1,4 százalékos növekedés augusztushoz képest - közölte a BÉT hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 02. 02:30
Megosztás:

Ez döbbenet! Minden harmadik nyugdíjas bajban van emiatt

A nyugdíjasok egyharmada (33%) bánja, hogy anyagilag nem készült fel korábban a nyugdíjas évekre. Habár a döntő többség élvezi a nyugdíjaslétet, minden második magyar számára jelentős bevételcsökkenést hozott a nyugdíjba menetel, és 41 százalék aggódik a megélhetése miatt – derül ki az NN nemzetközi Longevity kutatássorozatából, amely azt vizsgálta, hogyan érzik magukat a nyugdíjasok.
2024. 10. 02. 02:00
Megosztás:

Csalók leveleket küldenek az MVM Next nevében

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis online földgázszámla-értesítőket kaptak - közölte a cég az MTI-vel kedden.
2024. 10. 02. 01:30
Megosztás:

Mi lesz a sok otthon rejtegetett készpénzzel, ha államcsőd lenne?

Cikkünk elméleti tartalmú. Magyarországon nem fenyeget államcsőd-helyzet, így kizárólag elméleti síkon vizsgáltuk meg, hogy mi történne egy ilyen helyzetben. Az államcsőd olyan helyzet, amikor egy adott ország nem képes fizetni az adósságait és más pénzügyi kötelezettségeit. Az államcsőd komoly gazdasági és pénzügyi válsághoz vezethet, és számos negatív hatást gyakorolhat az ország gazdaságára és polgáraira. Milyen megtakarítás véd egy államcsődtől?
2024. 10. 02. 01:00
Megosztás:

Pepe árfolyam-előrejelzés október; a $PEPU ICO 17 milliónál

A mém érme szektor továbbra is dübörög, a Bitcoin árfolyama pedig egyre többször közeledik a 66 000 dollárhoz.
2024. 10. 02. 00:01
Megosztás:

Hogyan lehet 1 dollárból milliókat csinálni 2025-re mindössze 5 különböző 1 dollár alatti kriptovalutával?

Képzeld el, hogy egyetlen dollárból millió dolláros portfóliót építesz néhány éven belül. Ez a cikk öt ígéretes, egy dollár alatti árú kriptovaluta lehetőségét tárja fel. Ezek a rejtett gyöngyszemek 2025-re akár az egekbe szökhetnek, a kis befektetéseket jelentős vagyonokká alakítva. Fedezd fel, mely érmék vezethetnek robbanásszerű növekedéshez, és potenciálisan megváltoztathatják a pénzügyi jövőt.
2024. 10. 01. 23:00
Megosztás:

Megnyílt az első budapesti nemzetközi környezetipari szakkiállítás

Megnyílt kedden a Hungexpón az ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA című első, nemzetközi környezetipari, hulladék-vízgazdálkodási és fenntarthatósági szakkiállítás, amelyen nyolc ország csaknem száz kiállítója mutatja be a témához kapcsolódó innovációit és technológiai fejlesztéseit.
2024. 10. 01. 22:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl és Budapest Airport

Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl Zrt. és Budapest Airport Zrt. kedden Budapesten.
2024. 10. 01. 21:30
Megosztás:

Júliusban 167 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Júliusban a kivitel volumene 4,9, a behozatalé 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 167 millió eurót tett ki, az egyenleg 398 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz mérten.
2024. 10. 01. 21:00
Megosztás:

Az ETH emelkedés előtt állhat a BTC-vel szemben - Ez az ERC20 token jelentős növekedést érhet el!

Azt állítani, hogy az Ethereum drasztikusan alulteljesített a Bitcoinnal szemben, enyhe kifejezés. Sok Ethereum-hívő arról beszélt, hogy az ETH ára eléri a 10 000 dollárt, de ez nem valósult meg.
2024. 10. 01. 20:30
Megosztás:

Az 5 altcoin, amivel 500 dollárból 1,5 milliót csinálhatsz, mielőtt a 2024-es bikapiac végre beindul

Jön a következő pénzügyi áttörés az alternatív kriptovalutákból? Az újabb lehetséges bikapiac küszöbén a figyelem egyes altcoinokra összpontosul. Ez a cikk öt ígéretes digitális valutát mutat be, amelyek képesek lehetnek egy 500 dolláros befektetést lenyűgöző 1,5 millió dollárrá alakítani, még a várható 2024-es piaci fellendülés előtt. Derítsd ki, melyik érmék előtt áll jelentős növekedés! >>>
2024. 10. 01. 19:30
Megosztás:

Az MNB szorosan követik az Apple-lel kapcsolatos fizetési problémákat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) értesült az Apple-lel kapcsolatos ismételt fizetési problémákról. Az MNB ennek nyomán haladéktalanul felvette a kapcsolatot a pénzforgalmi szolgáltatókkal és intézkedéseket kezdeményezett az ügyfelek védelmére. A jegybank szorosan együttműködik e tevékenység során a vele állandó munkakapcsolatban lévő Magyar Bankszövetséggel - közölte a jegybank kedden az MTI-vel.
2024. 10. 01. 18:30
Megosztás:

A hónap 5 legígéretesebb altcoinja: SOL, XRP, ADA, WIF, MTAUR

A kriptopiac ebben a hónapban izgalommal teli, mivel számos altcoin, köztük a Solana (SOL), az XRP, a Cardano (ADA) és egy új szereplő, a WIF is olyan jeleket mutat, amelyek robbanásszerű növekedésre utalnak.
2024. 10. 01. 18:00
Megosztás:

A WIPO vezetői a Richter budapesti központjába látogattak

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) vezetői a Richter budapesti központjába látogattak hétfőn, a megbeszélések középpontjában a szellemi tulajdonnal kapcsolatos aktuális kérdések mellett az innováció támogatása érdekében folytatott szakmai együttműködés előmozdítása állt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 10. 01. 17:30
Megosztás:

Októberben díjmentes lesz ez az egészségügyi szűrés

Októberben, a látás hónapjában díjmentesen végzik a preventív látásszűrést az optikák - közölte a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség kedden az MTI-vel.
2024. 10. 01. 17:00
Megosztás: