Újabb átfogó bérfejlesztés az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetemen a fenntartóváltás lehetőséget teremtett a bérfejlesztésre, melynek fedezetét ettől az évtől kezdve, a teljesítményhez kötött finanszírozás biztosítja. Az új bérstruktúra fedezete tehát az egyetem által elért, indikátorokhoz is kötött teljesítmény. A béremelést az egyetem három ütemben valósította meg. Első lépésként, 2021 szeptemberétől 15%-os alapbéremelésben részesültek az egyetemen munkaviszonnyal rendelkezők. Második ütemben minden eddiginél nagyobb mértékű, oktatókat és kutatókat érintő fizetésemelés történt 2022 januárjától. Április elsejétől a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalóinak fizetését is emeli, új bértábla alapján, átlagosan 15%-kal az egyetem.

Az oktatókat és kutatókat érintő korábbi intézkedés alapján az egyetemi tanárok alapilletménye a Szegedi Tudományegyetemen legkevesebb 800.000, a tanársegédeké és a kollégiumi tanároké 380.000, a nyelvtanároké 450.000 forintra emelkedett.

A 2022. április elsejével a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalóknál alkalmazandó új bértábla három szempontot vesz figyelembe a bér megállapításánál:

-          életkor,
-          végzettség,
-          az SZTE munkavállalójaként eltöltött idő.

Ez a három összetevő nagyban befolyásolja, az adott munkavállaló alapbérét.  A növekedés mértéke összegyetemi szinten átlagosan 15%, egyes esetekben, a legalacsonyabb alapbérű csoportoknál elérheti a 30%-ot is, minimum 5%-os bérfejlesztésre minden érintett számíthat. A Szegedi Tudományegyetem értékeli a lojalitást is, hiszen akik régebb óta állnak folyamatos jogviszonyban az egyetemmel, azok részére a bértábla magasabb alapbért biztosít. Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb keresetűek esetében a növekmény arányaiban nagyobb lesz.

2022. április elsején lép hatályba az 5/2022. (III. 28.) számú rektori-kancellári együttes utasítás a Szegedi Tudományegyetemen funkcionális feladatokat ellátó munkavállalók munkabérének megállapításáról, mely tartalmazza az új bértáblát.

A közel 2500 funkcionális területen dolgozó kolléga közül, azok esetében, akik jelenleg bruttó 200.000 forint és 259.000 forint között keresnek az átlagos béremelkedés 30,78%-os lesz. Több mint 1000 munkavállaló fog átlagosan 21%-os béremelésben részesülni. Az új bértábla alapján az ezen a területen dolgozók havi rendszeres átlagos alapbére csaknem 340.000 forint lesz.

A Szegedi Tudományegyetemen a modellváltás előtti átlag 217.000 forint alapilletményhez viszonyítva átlagosan több mint 50%-kal lesz magasabb az alapbér. Az érintett személyi kör átlagos jövedelme el fogja érni a bruttó 400.000 forintot.

Az Egyetem feladatrendszere, versenyhelyzete és a fenntartó Kuratórium elvárása megköveteli azt, hogy az indikátorok teljesülését is elősegítő Teljesítményértékelési Rendszer kerüljön bevezetésre, ami további jövedelmet biztosít dolgozóinak. Emellett a minél sikeresebb pályázati aktivitás is lehetőséget teremt a bérek kiegészítésére.

Fentieken túl, visszamenőleg 2022. első negyedévére, további egyszeri juttatásként a 2022. március 1. napján érvényes bruttó rendszeres jövedelmük 15%-át megkapják azon funkcionális feladatot ellátó munkavállalók, akik 2021.08.01. napjától, azaz a fenntartóváltás időpontjától folyamatos jogviszonyban állnak az egyetemmel. Ezzel az intézkedéssel visszamenőleg is érvényesíteni kívánja az Egyetem az év első három hónapjára a bérfejlesztést. Az egyszeri juttatás a márciusi bérrel kerül folyósításra. További részleteket a Szegedi Tudományegyetemen funkcionális feladatokat ellátó munkavállalók egyszeri juttatásáról szóló, 4/2022. (III. 28.) sz. rektori-kancellári együttes utasítás tartalmazza.

- Az SZTE tovább javuló versenyképességéhez, a magas színvonalú szolgáltatások nyújtásához elengedhetetlen a munkatársak anyagi megbecsülése. A Kormány és az Országgyűlés minden ehhez szükséges jogszabályi és finanszírozási feltételt megteremtett az egyetemünk számára. A több ütemben megvalósuló bérfejlesztés során hatalmas összegeket fordítunk a bérek emelésére – mondta el Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

Az új bérstruktúrák bevezetésével az SZTE célja, hogy ezzel biztosítson vonzó, inspiráló és kiszámítható életpálya-lehetőségeket a kollégáknak és azoknak a hallgatóknak, akik diplomájuk megszerzése után is a Szegedi Tudományegyetem aktív polgárai kívánnak maradi.

A Szegedi Tudományegyetem az intézményben működő érdekképviseletekkel és a dolgozói képviselőkkel együttműködve alakította ki bérpolitikáját. A hivatkozott utasítások az egyetem honlapján a szabályaztok között érhetők el.

Aláírta Biden a gazdasági stabilitásról szóló törvénycsomagot

Joe Biden amerikai elnök aláírta az amerikai inflációt és költségvetési hiányt csökkenteni hivatott törvénycsomagot kedden, a republikánusok szerint az intézkedések rövid távon nem csökkentik az árakat, hanem újabb terheket jelentenek.
2022. 08. 17. 16:00
Megosztás:

A magyar cégek érzékelik a klímaváltozás hatásait, de nem fektetnek környezetvédő projektekbe

A legtöbb magyar vállalkozás érzékeli a klímaváltozás hatásait, a cégek 50 százalékának van környezetvédelemmel kapcsolatos célja, szemben a 41 százalékos uniós átlaggal; ugyanakkor mindössze 18 százalékuk fektetett környezetvédő projektekbe - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásából, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 08. 17. 15:00
Megosztás:

14 éves mélypontra csökkent a ZEW német gazdasági hangulatindexe

Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
2022. 08. 17. 14:00
Megosztás:

Közel négyszázmillió forintból fejlesztik az onkológiai és kardiológiai ellátást Egerben

Közel négyszázmillió forintból fejlesztik az onkológiai és kardiológiai ellátást az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben - közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.
2022. 08. 17. 13:00
Megosztás:

A kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2022. 08. 17. 12:00
Megosztás:

Hangtechnikai eszközökre lehet licitálni a NAV-nál

Prémium kategóriás hangtechnikai eszközökre lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) következő árverésén.
2022. 08. 17. 11:00
Megosztás:

A koronavírus miatti korlátozások hatása az infokommunikációs eszközök terjedésére

A koronavírus-járvány felgyorsította az internet és a mobilkommunikációs eszközök magyarországi használatát és számos területen az uniós átlagot is beérte a magyar használat; tavaly a magyar háztartások 91 százaléka rendelkezett szélessávúinternet-hozzáféréssel, amely egy százalékponttal maradt csak el az uniós átlagtól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) infokommunikációseszközök (IKT) használatáról készült éves jelentéséből.
2022. 08. 17. 10:00
Megosztás:

Nőtt a szlovén GDP a második negyedévben

A szlovén hazai össztermék (GDP) 8,2 százalékkal nőtt az idén a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal kedden.
2022. 08. 17. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

A kedd esti jegyzésekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerda kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2022. 08. 17. 08:00
Megosztás:

Elutasította az igazságügyi tárca a Trump-házkutatáskor tett vallomások nyilvánosságát

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.
2022. 08. 17. 07:00
Megosztás:

A potenciális munkaerő-tartalék 137 ezerrel csökkent az első negyedévben

A potenciális munkaerő-tartalékhoz az első negyedévben 299 ezer ember tartozott, számuk 137 ezerrel csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden az MTI-vel.
2022. 08. 17. 06:00
Megosztás:

A legolcsóbb díjcsomagok drágultak a mobilpiacon, de többet is nyújtanak érte

Elsősorban a legolcsóbb díjcsomagok ára nőtt a mobilszolgáltatóknál az év első felében, ugyanakkor ezek minden esetben többletszolgáltatást is tartalmaztak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci vizsgálata szerint.
2022. 08. 17. 05:00
Megosztás:

Máshol is csökkentek az üzemanyagárak

Szlovéniában éjféltől csökken az üzemanyagok ára a sztrádákon kívüli töltőállomásokon - közölte a kormány kedden. Az autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutakon szabadáras a díjszabás.
2022. 08. 17. 04:00
Megosztás:

Elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait a cseh állam

A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait - közölte David Hlustík, az ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője kedden a CTK hírügynökséggel.
2022. 08. 17. 03:00
Megosztás:

Ismerni kell a hívószavakat a sikeres toborzáshoz

A munkanélküliség trendje néhány éve ellenkezőjére billent, ma már sokkal inkább munkaerőhiányról beszélhetünk, a cégek nehezen tudnak megfelelő, tehetséges, képzett munkaerőhöz jutni. A magas foglalkoztatási szintnek, illetve az álláshirdetések tömkelegének köszönhetően nem tehetik meg a munkáltatók, hogy beállnak a sorba, hiszen sikert csak úgy érhetnek el, ha kommunikációs stratégiájukkal kitűnnek a tömegből.
2022. 08. 17. 02:00
Megosztás:

Új trend a futárpiacon: egyre elterjedtebbé válik az aznapi kiszállítás terén a “kétemberes” szállítás

A kiszállítási piacon látványosan nő a nagyméretű termékek rendeléseinek száma, amelyek kézbesítése speciális logisztikai megoldást igényel. A vásárlói igényeknek megfelelően, az élelmiszerek, friss-és melegételek kiszállítása mellett tovább növeli e-kereskedelmi kézbesítési portfólióját az okoslogisztikai megoldásokat kínáló DODO. A magyarországi Hervis sportáruházakból online rendelt nagyméretű és túlsúlyos sportezközöket már aznapi kiszállítással is kérhetik a vásárlók a DODO új, két futárt igénylő logisztikai szolgáltatásának köszönhetően.
2022. 08. 17. 01:00
Megosztás:

Új vezető az Erste Bank marketing és pr területének élén

Augusztus közepétől Blaumann Debóra veszi át az Erste Bank marketing és pr területének irányítását. A szakember feladata a pénzintézet megújulásának megjelenítése, a kommunikációs eszköztár bővítése lesz.
2022. 08. 17. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a fel nem vett 150 millió forintos Joker nyeremény története

Idén év elején, 4 hét halmozódás után egyedüliként vihette volna haza a szerencsés a Joker játék főnyereményét. A játékos azonban 90 napon belül nem jelentkezett nyereményéért. A játékok részvételi szabályzatai szerint a Szerencsejáték Zrt. az át nem vett nyereményeket különsorsolásokban meghirdetett nyeremények formájában juttathatja vissza a játékosokhoz, valamint az adott játék nyereményalapját egészítheti ki. Az aktuális, szeptember 11-ig tartó Joker akcióban közel 95 millió forint talál majd gazdára.
2022. 08. 16. 23:00
Megosztás:

Ismerd meg a sütifigurákat!

Csak a képzeleted szabhat határt annak, hogy milyen módon, illetve milyen technikákkal, alapanyagokkal díszíted fel az otthonodat. Elképesztően jó érzés, amikor egy-egy alkotás jól sikerül, de maga az alkotási folyamat is rengeteg örömet tud okozni.
2022. 08. 16. 22:00
Megosztás:

A kamatemelések dacára növekedésben maradtak a személyi kölcsönök

Bár az infláció miatti kamatemelések nyomán drágábbak lettek a személyi kölcsönök, a K&H-nál továbbra is népszerűek ezek a hitelek. A pénzintézet közel 4 százalékkal nagyobb összegben folyósított személyi hiteleket az idei év első öt hónapjában, mint egy évvel korábban. A személyi kölcsönök átlagos összege kicsivel 1,8 millió forint alatt volt májusban, ez minimális csökkenésnek felel meg az egy évvel korábbi, valamivel 1,8 millió feletti összegtől. A csökkenés elsősorban azzal magyarázható, hogy az egyre népszerűbb teljesen online személyi kölcsönöknél alacsonyabb az átlagos hitelösszeg, mint a fiókokban igényelt konstrukcióknál. A teljesen online is igényelhető személyi kölcsönök, melyeket a számítógépről, mobilról vagy tabletről indítanak és fejeznek be, egyre nagyobb teret nyernek: ma már az igénylések több mint 50 százaléka ezen a csatornán érkezik a K&H-hoz.
2022. 08. 16. 21:00
Megosztás: