Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Az elképzelések szerint a Békéscsabán a sportcsarnoknál kialakított napelemparkhoz egy maximum 100 kilowatt teljesítményű elektrolizáló berendezést telepítenek. Az elektrolizáló fő feladata, hogy abban az időperiódusban, amikor a rendszerben a fogyasztáson felüli villamosenergia képződik, és a hálózati kitárolás nem lehetséges vagy nem rentábilis, vízbontással hidrogént állítson elő.

A rendszerhez egy hidrogéntároló is kapcsolódik majd, kezdetben a rendszer minimum 24 órányi termelés tárolására lesz alkalmas. A hidrogénből egy üzemanyagcella segítségével ismét villamos energiát lehet előállítani, de lehetővé teszi hosszú távon városüzemeltetési célú hidrogénhajtású járművek üzemanyag-ellátását is - olvasható az előterjesztésben.

Azt írták, az országban ilyen energiatároló-rendszer a gyakorlatban még nem üzemel, "a rendszerbe szervezett létesítmény országosan egyedülálló lenne".

Az úgynevezett Interreg VI-A Románia-Magyarország pályázatot Nagyváraddal közösen adják be, Békéscsaba csaknem 1,2 millió euró támogatást kaphat 62 500 euró maximum önerő mellett.

Szintén Nagyváraddal közösen adnak be egy légszennyezés-csökkentő projektet, konzorciumi partner lesz a Nagyváradi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet és Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke. Ebben szállóport elnyelő növényzetet, úgynevezett "sétáló erdőket" telepítenének, hogy városi környezetben csökkenteni lehessen a nyári hőhullámokat. A mozgatható, konténeres növényzetet napsütötte, nagy városi felületekre (főtérre, vasútállomás elé) helyezik ki a mikroklíma javítása érdekében - olvasható az előterjesztésben. Télen a növényeket az elképzelések szerint a sportcsarnok melletti napelempark mellé telepítendő üvegházakban tárolnák, a növényházak fűtéséről a kiépítés alatt álló geotermikus rendszer hulladékhője gondoskodna.

Sikeres pályázat esetén Békéscsaba maximum egymillió euró támogatást nyerhet, és 50 ezer euró önerő terhelné.

Romániai partnerrel, a nagyváradi Körösvidéki Múzeummal közösen pályázik uniós támogatásra a Munkácsy Mihály Múzeum is, amely kiállításcseréket, népi kézműves mesterek együttműködését és gyűjteményi digitalizálást tervez. A békéscsabai múzeum pályázaton belüli költségvetése 130 millió forint lesz várhatóan, a fenntartó önkormányzatot legfeljebb hétmillió forint önerő terheli. Az elképzelések szerint az Időkapszulák - Békéscsabai emlékek, arculat, jövőkép című kiállítást 2026 első félévében rendezik meg a nagyváradi múzeumban.

A Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) Plusz pályázatról is döntöttek a képviselők. Mintegy 905 millió forintból fejlesztenék az Árpád Gyógy- és Strandfürdőt: az egészségturisztikai szolgáltatásokat, a pihenőtereket, felújítanák a szaunát és a gőzfürdőt, megújítanák a medencetereket és környezetüket, új beléptető rendszert építenének ki, bővítenék továbbá a gyermekek számára elérhető élményelemeket és játékelemeket.

Negyvenmillió forintból a Munkácsy-negyedbe bronz Munkácsy feliratú térkőburkolatokat építenének be; a negyed arculatának megfelelő utcanévtáblákat és információs táblákat helyeznének ki, fejlesztenék a honlapot. A Csabapark területén szintén látogatóirányító táblákat, térképeket, ismeretterjesztő felületeket helyeznének ki egységes arculat szerint, mintegy 5 millió forintból.

Négy eredménytelen pályázati felhívás után csütörtökön a képviselők elfogadták, hogy a Munkácsy-negyedben, az újonnan épült Napsugár Bábszínház elé Széri-Varga Géza szobrászművész készíthesse el Köpülő asszony témájú bronzszobrát bruttó 17,9 millió forintért. Ezzel határozat született a negyedbe tervezett utolsó, ötödik szoborról is. Valamennyi határozatot egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Az idei erőteljes fékezés után 2024-ben már lassú kilábalás indulhat a lakáspiacon

A NAV idei első háromnegyedéves adatait feldolgozó elemzés az előző év hasonló időszakához viszonyítva országosan 12%-os drágulást mutat nominálisan, ami reál értéken nagyjából 9%-os csökkenést jelent. Mivel a fővárosi forgalom csupán 15%-kal esett vissza, szemben a többi településtípus átlagosan 40-50%-os mutatójával, idén az amúgy is a legnagyobb ütemű, 13%-os drágulást produkáló, legmagasabb árú budapesti adásvételek nagyobb súlyt tesznek ki az árindexben, amit ennek megfelelőenkorrigáltunk. A megyei jogú városok 12%-kal drágultak, a kisebb városok árszintje átlagosan 8%-kal emelkedett, míg a községekben 1% körüli csökkenés volt egy év alatt.
2023. 12. 11. 17:00
Megosztás:

Magyar innováció forradalmasítja az őssejt-donációkat

A Gloster Infokommunikációs Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Gloster) globális csontvelő donor és őssejt nyilvántartó rendszert fejleszt a Német Vöröskeresztnek 250 ezer euróért (mintegy 95 millió forint) - közölte a cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 11. 16:30
Megosztás:

Kerékpárút épült Kéthely és Balatonmáriafürdő között

Befejeződött a kerékpárút építése a Somogy vármegyei Kéthely és Balatonmáriafürdő között, a 465 millió forintos beruházás utolsó ütemének műszaki átadására hétfőn került sor - tájékoztatta Kéthely önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 11. 16:00
Megosztás:

Zajlik az elmúlt évek uniós projektjeinek zárása

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfői meghallgatásán.
2023. 12. 11. 15:30
Megosztás:

Nyereséges évet zár a Start Garancia Zrt.

Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. : a társaság kezességvállalási állománya december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékkal több a tavaly év véginél - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 11. 15:00
Megosztás:

Zárult a Virginia dohány felvásárlása

Eredményesen, 49 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a tavalyi évhez képest a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. (DOFER Zrt.) - közölte az MTI-vel a vállalat.
2023. 12. 11. 14:30
Megosztás:

Meghosszabbította az Unió a Malival szemben bevezetett korlátozó intézkedéseket

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei további egy évvel, 2024. december 14-ig meghosszabbították a Malival szemben 2021-ben elrendelt korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. 12. 11. 14:00
Megosztás:

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a "melót" nem végezte el a baloldali kormányzás 2010. előtt - jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában.
2023. 12. 11. 13:30
Megosztás:

Korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését

Mintegy 227 millió forintból korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 11. 13:00
Megosztás:

Nőtt a száz legeredményesebb vasi cég árbevétele 2022-ben

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.
2023. 12. 11. 12:30
Megosztás:

Csökkent az éves infláció Csehországban

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban - közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.
2023. 12. 11. 12:00
Megosztás:

Miskolc jövőre U16-os női kosárlabda Eb-t rendez

Miskolcon rendezik jövőre az U16-os női kosárlabda Európa-bajnokságot.
2023. 12. 11. 11:30
Megosztás:

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás:

Top 5 Meme Coins To Buy In 2024

Explore the top 5 meme coins poised for growth in 2024. This guide highlights the leading meme-based cryptocurrencies that blend humor, community, and investment potential.
2023. 12. 11. 07:59
Megosztás: