Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak, nem ritka 3 hónapra 10 százalék hozam

A tavalyi év is kiválóan sikerült, az idei első negyedévben pedig még jobban rákapcsoltak a nyugdíjpénztárak. A magas kockázatot vállaló portfóliók már három hónap után kétszámjegyű pluszban állnak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak, nem ritka 3 hónapra 10 százalék hozam

Kiugróan jól teljesítettek tavaly a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak, a lendület pedig az idén is kitartott. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közlése szerint az intézmények tavaly 21,2 százalékos nettó átlaghozamot értek el, lényegesen túlszárnyalva az év végén mért inflációs mutatót. A tavalyi átlaghozam 25 éves csúcsnak számított, és szinte minden alap kétszámjegyű pluszban zárt.

Az idén is folytatódott az árfolyamemelkedés a jegybank és az önkéntes nyugdíjpénztárak honlapján elérhető adatok szerint. Míg azonban 2023-ben jóformán minden alap hasonlóan magas hozamot ért el a részvénypiacok és a magyar állampapírpiac emelkedésének köszönhetően, az idén már jól látszik, hogy a kockázatos portfóliók azok, amelyek több nyereséget hoznak - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője.

A legnagyobb kockázatot vállalók teljesítettek a legjobban

Három hónap után a KSH adatai szerint tavaly decemberhez képest 2,1 százalékkal emelkedtek az árak, ez alapján az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók nagyjából felénél van reálhozam. A legalább 40 százalékban részvényeket tartó növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben, közülük három is 10 százalék fölötti pluszban járt március végén (Allianz Kockázatvállaló, Alfa Mega Trend és OTP Dinamikus).

Ezek az alapok a legmagasabb részvénykitettségűek között vannak, 80-90 százalékos arányban is lehet bennük kockázatos eszköz. A többi növekedési alap is bőven az infláció fölötti árfolyam-emelkedést ért el, jellemző a 4-7 százalékos hozam három hónap alatt.

A legnagyobb pénztári alapok a kiegyensúlyozott portfóliók. A tagok többsége ezt választja, azokat pedig, akik nem választanak, ezekbe a közepes kockázatú, 25-40 százaléknyi részvényt tartó alapokba sorolják be. Jó hír számukra, hogy a reálhozam szinte mindegyik alapnál megmaradt az első negyedévben is, sőt voltak olyan portfóliók, amelyek teljesítménye kiemelkedő volt. Az OTP Kiegyensúlyozott portfóliója, amely valószínűleg a teljes hazai önkéntes nyugdíjpénztári szektor legnagyobb alapja, több mint 7 százalékot emelkedett 3 hónap alatt.

A hazai állampapírok árfolyama az idén már nem emelkedett olyan mértékben, mint tavaly. Ennek köszönhetően a jellemzően legalább 80 százalékban állampapírokat tartó klasszikus alapoké is csak kisebb mértékben nőtt, mint a kiegyensúlyozott vagy növekedési alapoké. A legtöbb klasszikus és kiszámítható portfólió is pluszban volt március végén, de a hozamuk egy-két kivételt (például az Aranykorét) leszámítva nem érte el a 2 százalékot. A jegybank honlapján lévő adatok szerint három olyan klasszikus alap volt, amelyiknek kis mértékben esett az árfolyama, de tavaly ezek is jól teljesítettek.

A magánnyugdíjpénztáraknál is vegyes a kép

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között. Ezek a legnagyobb alapok a magánkasszáknál, és jó hír, hogy az első három hónapban tapasztalt áremelkedés ütemét túlszárnyalta a teljesítményük.

A közepes kockázatú kiegyensúlyozott alapok ennél szerényebb hozamot értek el, de kivétel nélkül pluszban vannak, csak a klasszikus alapok közül találni egyet, amely enyhe mínuszban van három hónap után.

Visszatért a növekedés a magyar gazdaságba - Itt a friss GDP adat

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését.
2024. 04. 30. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacok többségén.
2024. 04. 30. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel indult a kereskedés a tőzsdén - mire számíthatunk ma?

Iránykereséssel vagy kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 04. 30. 09:45
Megosztás:

A forint árfolyamát most ezek a tényezők mozgatják

Alig változott a forint árfolyama kedd reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 30. 09:05
Megosztás:

Cathie Wood szerint az Ethereum piaci értéke elérheti a 20 billió dollárt, a Fantom ára ellenállásba ütközik, a KANG árfolyama akár százszorosára is nőhet

Ahogy a piac tovább élvezi a bikás Bitcoin szezonot, Cathie Wood, az Ark Invest vezérigazgatója felhívta a figyelmet merész Ethereum-jóslatával. Mindeközben a Fantom árfolyama ellenállásba ütközik a 0,80 dolláros szint körül, ami aggodalmakat kelt egy lehetséges lefelé irányuló trend kapcsán. Eközben a KangaMoon bejelentette együttműködését a RaidSharksBot-tal, hogy növelje a közösségi részvételt és fokozza a szórakozást az ökoszisztémában.
2024. 04. 30. 08:42
Megosztás:

Az Európai Bizottság jóváhagyta a román állami légitársaság számára a támogatást

Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára - közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.
2024. 04. 30. 08:30
Megosztás:

A Bervina Kft. Amerikában terjeszkedne

A magyar tulajdonú Bervina Kft. saját szabadalom alapján gyártott hajtástechnikai termékeivel újabb piacokat akar szerezni Észak- és Dél-Amerikában egyaránt - közölte a gépipari cég hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 30. 08:00
Megosztás:

10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára az agglomerációban

A családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben (2024 első és 2023 utolsó negyedévében) az ezt megelőző hat hónaphoz képest a fővárosi agglomerációban - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 30. 07:30
Megosztás:

Agrárminisztérium: tudományos eredmények segítik a nitrát rendelet felülvizsgálatát

Megalapozott szakpolitika kidolgozásához hosszú távú együttműködés szükséges a tudomány szereplőivel és a szakmai szervezetekkel, ezt bizonyítja az az 5 éves kutatási program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) indított a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet közreműködésével - közölte a szaktárca az MTI-vel hétfőn.
2024. 04. 30. 06:30
Megosztás:

Színes programokat kínál a Csabai Nyár rendezvénysorozat

Május közepétől szeptember végéig kínál összművészeti programokat a Csabai Nyár rendezvénysorozat - mondta Varga Tamás alpolgármester hétfőn a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 30. 06:00
Megosztás:

Nagyszabású vasútipari fejlesztés indul

Megegyezés született a Ganz és tunéziai partnere között, amelynek értelmében nagyszabású vasútipari együttműködés indulhathat az észak-afrikai ország vasúti hálózatának modernizálása terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Tuniszban.
2024. 04. 30. 05:30
Megosztás:

Sokrétű fejlesztési programot hajtott végre a Pécsi Gázautó Kft.

Ingatlanfejlesztéseket, energiahatékonyságot és korszerűsítést szolgáló infrastrukturális beruházásokat hajtott végre, továbbá eszközöket vásárolt a baranyai vármegyeszékhelyen harminc éve működő, magyar tulajdonú Pécsi Gázautó Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 30. 05:00
Megosztás:

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

Minden évben, a nyárhoz közeledve, növekszik a népszerűsége a vízparti ingatlanoknak. Akár építkezésbe vágnak bele, akár egy egyszeri nyaralóvásárlásról van szó, általában hasonló a motiváció: egy gyerekkori álom megvalósítása.
2024. 04. 30. 04:00
Megosztás:

Már épül a Néprajzi Múzeum minden eddiginél nagyobb és átfogóbb gyűjteményi állandó kiállítása

A Néprajzi Múzeum gyűjteménynek minden korábbinál nagyobb hányada lesz megismerhető az intézmény épülő, új állandó kiállításán. A szeptemberben megnyíló, több mint 3000 négyzetméteres kiállítótérben csaknem 3000 műtárggyal találkozhatnak majd a látogatók. A Néprajzi Múzeum új, városligeti épülete 2022-ben nyitotta meg a kapuit, a Liget projektnek köszönhetően felépült, korszerű, a 21. századi szakmai és látogató igényeknek megfelelő épületet azóta több mint félmillióan keresték fel. Az új, magyar és nemzetközi vonatkozású etnográfiai anyagot bemutató gyűjteményi állandó kiállítás létrehozása érinti a múzeum közönségforgalmi tereit is, ezért a múzeum június végén bezár, hogy kora ősszel az új tárlattal és megújult terekkel várja a látogatókat.
2024. 04. 30. 03:30
Megosztás:

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

Véget ért a betétekre vonatkozó kamatplafon, az állam is egyre kevesebb kamatot kínál a kisbefektetőknek, úgyhogy eljött a pillanat, amikortól a nagybankok is beszállhatnak végre a megtakarításokért folyó versenybe. Rövidebb lekötésre két számjegyű betéti ajánlatot is találnak a lakossági ügyfelek, akik egy vagy akár két évre több banktól is reálkamatot kaphatnak a megtakarításukra - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 04. 30. 03:00
Megosztás:

Harmincmilliárd eszköz csatlakozhat a mobilhálózatokhoz 2025-re

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. Az 5.5G technológia valós idejű, interaktív és magával ragadó digitális élményt ígér egy olyan világban, ahol a várakozások szerint már jövőre több mint 30 milliárd eszköz kapcsolódik a hálózathoz, és kommunikál egymással – például az autónk a lakásunkkal. A Huawei Technologies európai roadshowja keretében Budapesten is bemutatta legújabb, 5.5G-re épülő innovációit és megoldásait.
2024. 04. 30. 02:30
Megosztás:

Mi lesz a sok otthon dugdosott készpénzzel, ha államcsőd következne be?

Az államcsőd olyan helyzet, amikor egy adott ország nem képes fizetni az adósságait és más pénzügyi kötelezettségeit. Az államcsőd komoly gazdasági és pénzügyi válsághoz vezethet, és számos negatív hatást gyakorolhat az ország gazdaságára és polgáraira. Milyen megtakarítás véd egy államcsődtől?
2024. 04. 30. 02:00
Megosztás:

A 45-54 év közöttiek és a 75 év felettiek vannak most a legnagyobb veszélyben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt 5 évben jelentősen nőtt azok aránya, akik bizonytalanok háztartásuk anyagi jövedelme miatt. Ez a tendencia különösen a 45-54 évesekre és a 75 év felettiekre jellemző. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint az időben történő tudatos öngondoskodással azonban könnyebbé válik az idős kori jobb megélhetés biztosítása.
2024. 04. 30. 01:01
Megosztás:

Ez most a legjobb AR/VR token-előértékesítés, jöhet a nagy kripto-gaming?

A Crypto Boy egy jelenleg egyre népszerűbb projektet vizsgált.
2024. 04. 30. 00:01
Megosztás:

70 eurócent osztalékot fizet részvényenként a Graphisoft Park

A Graphisoft Park SE részvényenként 70 eurócent osztalékot fizet 2023-es adózott eredménye terhére a forgalomban lévő "A" sorozatú törzsrészvényei után - tette közzé a társaság hétfői közgyűlésének határozatát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 29. 23:30
Megosztás: