Külföldi sajtó Magyarországról

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap magyarországi autoriter tendenciákról írt egy könyvismertető kapcsán.

A konzervatív lap a Nyíllal, kereszttel és koronával című, a münsteri Unrast kiadónál megjelent kötetet ismerteti. Alig valaki akad - írta a cikk szerzője, Stephan Grigat -, aki kétségbe vonná a veszélyeket, amelyeket a német neonácik és a "német-népi diákegyletek által dominált" Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rejt magában.

 

Egy "klasszikus értelemben vett, többségképes, autoriter-népies mobilizálás" lehetőségét mégis sokkal inkább egy olyan országban kell keresni Griger szerint, mint Magyarország. Összehasonlító országtanulmányokban az idegenellenesség és klasszikus antiszemitizmus terén "rendszeresen vezető helyen állnak" a magyarok - írta. Példaként említett egy adatot, amely szerint a lakosság 62 százaléka véli úgy, hogy a romák "bűnözésre hajlamosak". A cikkíró megállapítása szerint a Fidesz "a még ellenzékben lévő, nyíltan antiszemita és rasszista Jobbikkal szembeni sietős engedelmességgel hajtja végre a társadalom autoriter átalakítását, hogy azt még az FPÖ is megirigyelhetné".

 

A kötet szerzői, Andreas Koob és Holger Marcks újságírók, valamint Marsovszky Magdolna kultúrakutató egyrészt állampolitikai szinten a totalitarizmus vádját túlzónak tartják, mert úgy találják, hogy jelentősen korlátozottan, de továbbra is léteznek a demokratikus és jogállami szabályok, a társadalmi folyamatokat tekintve ugyanakkor "fasizálódásról" írnak - állt a könyvismertetőben.

Kína nagyot bukhat Donald Trump újraválasztásával

Donald Trump valószínűsíthető vámszigorítási tervei miatt a kínai gazdaság a volt amerikai elnök újbóli megválasztásának vesztesei között lehet, de markánsan negatív hatásoknak a második Trump-kormányzat esetén is korlátozott az esélyük - áll londoni makrogazdasági elemzők hétfőn ismertetett átfogó helyzetértékekésében.
2024. 04. 30. 15:30
Megosztás:

Varga Mihály szerint ismét a növekedési pályán vagyunk

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára az év első három hónapjában, éves alapon 1,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal bővült a GDP - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-üzenetében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedd reggel közétett GDP-adataira reagálva.
2024. 04. 30. 15:00
Megosztás:

Előző hónapban nőtt a kiskereskedelmi forgalom a németeknél

Várakozáson felül nőtt márciusban a német kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.
2024. 04. 30. 15:00
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.
2024. 04. 30. 14:30
Megosztás:

Németországban áprilisban az előző havival megegyező éves inflációt mértek

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.
2024. 04. 30. 14:00
Megosztás:

Bővült a szegedi Stravaco Kft.

Uniós támogatással, egy csaknem 300 millió forintos beruházás részeként új irodaépületet alakított ki és bővítette eszköz- és gépállományát a szegedi Stravaco Építőipari Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2024. 04. 30. 13:30
Megosztás:

Sikeresen bocsátott ki társadalmi célú kötvényeket az MFB

Kimagasló befektetői érdeklődés mellett zajlott a Magyar Fejlesztési Bank első társadalmi célú kötvényeinek aukciója. A kibocsátással közel 25 milliárd forintnyi forrást vont be az MFB olyan projektek finanszírozására, amelyek pozitív társadalmi hatást fejtenek ki.
2024. 04. 30. 13:00
Megosztás:

India lehet a világ leggyorsabban növekvő gazdasága

Az IMF módosította a 2024-es előrejelzését az ázsiai gazdaságok teljesítményével kapcsolatban, a korábbi 4,2 százalékról, 4,5 százalékra emelték a növekedés várható mértékét.
2024. 04. 30. 12:30
Megosztás:

Jól fogadták az emberek a zsugorinfláció miatti tájékoztatókat

Pozitívan fogadta a lakosság a zsugorinfláció - az azonos áron kínált, de kiszereléscsökkentett termékek - miatt bevezetett új tájékoztatási kötelezettséget, és negyedük próbálja tudatosan elkerülni ezeket az árukat - állapította meg a Reacty Digital felmérésében, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2024. 04. 30. 12:00
Megosztás:

Az MBH Bank hetvenhat forint osztalékot fizet részvényenként

Az MBH Bank Nyrt. 24,512 milliárd forint, részvényenként 76 forint osztalékot fizet a 2023-as eredményéből, amelynek a további része eredménytartalékba kerül - közölte a hitelintézet a létrejöttét követő első éves rendes közgyűlése után hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 30. 11:30
Megosztás:

Rizikós-e régi autót venni az esetleges futásteljesítmény-csalás és a rejtett sérülések miatt?

Számos cikk foglalkozott az elmúlt időszakban azzal, hogy egyre öregebbek a magyar autók, és általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy autó, annál több kilométert tett meg. A használt autók eladásából a lehető legnagyobb hasznot remélő csalók azonban gyakran élnek azzal a tisztességtelen gyakorlattal, hogy visszatekerik a kilométer-számlálót, és eltitkolják a jármű sérüléseit.
2024. 04. 30. 11:00
Megosztás:

Visszatért a növekedés a magyar gazdaságba - Itt a friss GDP adat

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését.
2024. 04. 30. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacok többségén.
2024. 04. 30. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel indult a kereskedés a tőzsdén - mire számíthatunk ma?

Iránykereséssel vagy kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 04. 30. 09:45
Megosztás:

A forint árfolyamát most ezek a tényezők mozgatják

Alig változott a forint árfolyama kedd reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 30. 09:05
Megosztás:

Cathie Wood szerint az Ethereum piaci értéke elérheti a 20 billió dollárt, a Fantom ára ellenállásba ütközik, a KANG árfolyama akár százszorosára is nőhet

Ahogy a piac tovább élvezi a bikás Bitcoin szezonot, Cathie Wood, az Ark Invest vezérigazgatója felhívta a figyelmet merész Ethereum-jóslatával. Mindeközben a Fantom árfolyama ellenállásba ütközik a 0,80 dolláros szint körül, ami aggodalmakat kelt egy lehetséges lefelé irányuló trend kapcsán. Eközben a KangaMoon bejelentette együttműködését a RaidSharksBot-tal, hogy növelje a közösségi részvételt és fokozza a szórakozást az ökoszisztémában.
2024. 04. 30. 08:42
Megosztás:

Az Európai Bizottság jóváhagyta a román állami légitársaság számára a támogatást

Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára - közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.
2024. 04. 30. 08:30
Megosztás:

A Bervina Kft. Amerikában terjeszkedne

A magyar tulajdonú Bervina Kft. saját szabadalom alapján gyártott hajtástechnikai termékeivel újabb piacokat akar szerezni Észak- és Dél-Amerikában egyaránt - közölte a gépipari cég hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 30. 08:00
Megosztás:

10 százalékkal nőtt a házak négyzetméterára az agglomerációban

A családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben (2024 első és 2023 utolsó negyedévében) az ezt megelőző hat hónaphoz képest a fővárosi agglomerációban - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 30. 07:30
Megosztás:

Agrárminisztérium: tudományos eredmények segítik a nitrát rendelet felülvizsgálatát

Megalapozott szakpolitika kidolgozásához hosszú távú együttműködés szükséges a tudomány szereplőivel és a szakmai szervezetekkel, ezt bizonyítja az az 5 éves kutatási program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) indított a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet közreműködésével - közölte a szaktárca az MTI-vel hétfőn.
2024. 04. 30. 06:30
Megosztás: