A közúti fuvarozás jövőjét az EU szabályozások határozzák meg

A Goodyear megbízásából az európai szállítmányozó iparról készített új felmérésből kiderül, hogy az Unióban működő teherautó-flották számára alapvető fontosságú a szabályozási rendszer. A nyolc európai piacon mintegy 600 flottamenedzser részvételével készült kutatás szerint a szabályozásoknak rendkívül nagy szerepe van a flották nyereségessége és fenntarthatósága szempontjából.

 A flottamenedzserek az üzemanyagköltségek után az előírások hatását emelték ki leggyakrabban mint fontos tényezőt. Ez elsődlegesen a kisebb flották esetében érzékelhető – a 20-50 teherautóval rendelkező flották negyede nyilatkozott úgy, hogy az üzemanyag-költségek után az Európai Uniós szabályozások vannak legnagyobb hatással üzleti tevékenységükre. Emellett a munkaerő felvétele, illetve annak megtartása is kihívást jelentő tényezők. Ahogy a járművezetők átlagéletkora emelkedik, úgy válik majd ez a kérdés egyre fontosabbá az elkövetkező években.


A Goodyear megbízásából végzett felmérés arra világít rá, hogy a közúti fuvarozók jelentős beruházásokat végeznek a fenntartható fejlődés érdekében. Továbbá az is kiderült, hogy számos flotta támogatja az Európai Unió szén-dioxid kibocsátás csökkentésének érdekében tett lépéseit. A felmérésben résztvevő flották 76%-a üzemanyag takarékos vezetéssel kapcsolatos képzésben is részesítette járművezetőit, és a flották több mint fele biztosítja is ehhez a leginkább üzemanyag-hatékony teherautókat. Míg a flották általában aggódnak a magas üzemanyag-adók miatt, mindössze negyedük támogatja aktívan a CO2 kibocsátással összefüggő törvényi korlátozások csökkentését. Ez tehát jól tükrözi, hogy a flották üzemanyag-költségek csökkentése érdekében tett erőfeszítései összhangban vannak az Európai Unió zöld programjával.


Mivel a flották a jövőbe fektetnek be, ezért fontos nekik, hogy az Európai Unió is szerepet vállaljon az iparág támogatásában. Tekintettel arra, hogy a közutak állapota is hatással van a flották hatékonyságára, 68% szeretné elérni azt, hogy többet áldozzanak a közutak karbantartására. A flották több mint hatvan százaléka örömmel venné, ha a járművek környezetkímélőbbé tételét és a flották aerodinamikába és üzemanyag-hatékony abroncsok kifejlesztésébe történő befektetéseit különböző ösztönzőkkel jutalmaznák. Emellett 51 százalékuk támogatja azt is, hogy nagyobb teherautók is részt vehessenek az európai közlekedésben. A közúti szállítmányozók túlnyomó többsége - 68 százaléka - szeretné, hogy a szabályozások összehangoltabbak legyenek, míg 14 százalékuk ellenzi azt. 


Az új Európai Parlament következő négyéves tervének készítésekor kiemelten fontos, hogy az Európai Parlament képviselői és az Európai Bizottság módot találjanak a közúti szállítmányozóipar további támogatására.


„Felmérésünkből az derül ki, hogy az iparág egyáltalán nem ellenzi az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó törekvéseit, és megérti, hogy még üzemanyag-hatékonyabbnak és még inkább környezetbarátnak kell lennünk. Amint az újonnan megválasztott Európai Parlament és az európai biztosi testület összeül, felhívjuk figyelmüket azokra az alapvető kihívásokra, melyekkel Európa közúti szállítmányozóipara szembesül. Kiemelten fontos, hogy a szabályozási rendszer támogassa a flották fenntarthatóság iránti fokozott törekvéseit” - mondta Michel Rzonzef, a Goodyear EMEA régióért felelős lakossági gumiabroncs üzletágának alelnöke. „A felmérésből nyert ismereteink nyújtják majd az alapját annak az átfogó tanulmánynak, amelyet a Goodyear a 2014. október 14-i brüsszeli szimpóziumán fog bemutatni. Alig várjuk, hogy az eseményen megoszthassuk kutatási eredményeinket és javaslatainkat a törvényhozókkal, flottamenedzserekkel és a tágabb értelemben vett iparággal.”


A Goodyear a mobilitás jövőjéről szóló októberben rendezendő szimpóziuma a 2012-es, üzemanyag-hatékonyság témakörében szervezett rendezvény folytatása. Az idei szimpóziumon részt vesznek majd Európa különböző pontjairól érkező döntéshozók, illetve vezető iparági szereplők és flottamenedzserek is. A 2014-es kutatás a Goodyear hosszú távú elköteleződését bizonyítja, miszerint a jövőben megbízható adatokon és új látásmódon alapuló befektetésekkel kíván hozzájárulni a közúti közlekedés európai jövőjének formálásához

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: