Hírek > Így emelhetnek bért a cégek >

Így emelhetnek bért a cégek

2016.12.07 03:00
Átlagosan 8 százalékos jövő évi béremelést terveztek a cégek novemberben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. kedden a vállalkozások körében végzett felmérése alapján az MTI-vel.
Így emelhetnek bért a cégek

A GKI ezer, tíz főnél több alkalmazottal rendelkező céget felölelő reprezentatív felmérését kiegészítette a béremelésekre és a munkaerőhiányra vonatkozó kérdésekkel is. A felmérés november 10. és 20. között, az országos bérmegállapodás létrejöttét megelőzően készült.
   
A válaszadók átlagosan 7,7 százalékos béremelési hajlandóságról adtak számot, ami a létszámmal súlyozva eléri a nyolc százalékot.
    

A létszám szerinti bontásban a legmagasabb béremelést a 250 alkalmazott fölötti vállalatok tervezik, átlagosan 11 százalékkal, míg a 21-50 embert foglalkoztatóknál 8 százalék volt az átlag. A többi méretkategóriában 6,6-7 százalék közötti növekedést valószínűsítettek a válaszadó cégek.
   
Az ágazatok szerint vizsgálva a válaszokat a felmérés készítői azt jelzik előre, hogy az átlagon felül emelik várhatóan a béreket a könnyű- (8,7 százalék) és fémiparban (7,9), továbbá a kereskedelemben (8,3), a legkevésbé az pedig az élelmiszeripar cégei tudnak majd bért emelni (6,3).
   
A GKI szerint a keresetek alacsony szintje egyre súlyosabb probléma, különösen az ipari és az exportra termelő szolgáltató vállalatok esetében. Hozzátették: az emiatt kialakult munkaerőhiányt a hiányszakmákban meghirdetett ösztöndíjprogramok sem tudják orvosolni. Magyarország ráadásul nemcsak a nyugati, hanem a környező államokhoz képest is lemaradt a keresetek tekintetében, ez pedig még sürgetőbbé teszi a bérkonvergencia folyamatának gyorsítását - olvasható a közleményben.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák