1 kw áram ára 2024

Ahogy a globális energiaárak ingadoznak, úgy változnak az áramtarifák is. Ez a cikk részletes betekintést nyújt az áram jelenlegi költségeibe, és megvizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az árak alakulását.

1 kw áram ára 2024

Bevezetés

A világ egyre inkább energiafüggő, és ahogy a kereslet növekszik, úgy nőnek az energiaárak is. Az idei év sem kivétel ez alól, különösen, ha figyelembe vesszük a geopolitikai feszültségeket, a környezetvédelmi előírásokat, és az energiatermelési módszerek változásait. De mit is jelent ez a gyakorlatban egy átlagfogyasztó számára? Milyen árakra számíthatnak, és milyen stratégiákat alkalmazhatunk a költségek csökkentése érdekében?

Az áram árának meghatározó tényezői

A nemzetközi olajpiaci ingadozásoktól kezdve a szélerőművek kapacitásának növekedéséig számos tényező határozza meg az áram piaci árát. 2024-ben a várható átlagár 35 és 45 forint között mozog kWh-onként.

A helyi energiapolitika szerepe

Az egyes országok energiastratégiája és szabályozásai szintén fontos szerepet játszik az áram árak alakulásában. Magyarországon például a kormány törekvései az atomenergia és a megújuló források felhasználása terén erőteljes hatással vannak az áram piaci árára. A tervek szerint a megújuló források aránya 2024-re eléri a 20%-ot, ami hozzájárulhat az árak stabilizálásához.

Új technológiák és az áramtermelés költsége

Az innovációk, mint például az okos hálózatok és az energiatárolási technológiák, szintén befolyásolják az áramtermelés költségeit. Ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy hatékonyabban kezeljük az energiaellátást. Az ilyen fejlesztések 2024-ben várhatóan 10-15%-kal csökkenthetik a termelési költségeket, ami közvetett módon az áramfogyasztók számláján is megmutatkozik.

áram aktuális ára 2024

Az áram árának aktuális helyzete

Az 1 kw áram ára 2024 év elején körülbelül 39 forint volt, ami már önmagában is 5%-os emelkedést jelent a 2023-as év végi 37 forintos átlagárhoz képest. Ez az árnövekedés részben a nemzetközi szénárak emelkedésének tudható be, részben pedig a megújuló energiaforrásokra való átállás költségeinek fedezésére irányuló politikai intézkedések eredménye. Továbbá, az orosz-ukrán konfliktus is jelentősen befolyásolta az energiaárakat, hiszen Ukrajna jelentős átmeneti útvonal a kelet-európai földgáz számára, aminek költsége közvetve az áramtermelés árait is érinti.

A hazai energiatermelésben a Paks II atomerőmű kapacitásbővítése is fontos szerepet játszik. A projekt, amely a tervek szerint 2026-ra készül el, közvetett módon szintén hozzájárul az áram árának emelkedéséhez. Emellett, a magyar kormány több zöld beruházást is támogat, mint például a napenergiával működő új létesítmények építését, amelyek hosszú távon hozzájárulnak az energiaellátás stabilitásához és a költségek csökkentéséhez.

Az 2024. évi lakossági áramárak

lakossági áram árak 2024

Magyarországon több cég is biztosítja az áramot, többek között az E.On Észak- és Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-k, az ELMŰ Hálózati Kft., az MVM Émász és Démász Áramhálózati Kft.-k, valamint az OPUS Titász Áramhálózati Zrt. Nézzük, milyen az 1 kw áram ára 2024-ben.

Rezsicsökkentett áramárak: 2024-ben, ha a háztartások éves fogyasztása 2523 kWh alatt marad, a rezsicsökkentett árak vonatkoznak rájuk. Ez a kedvezményes tarifa jelentősen csökkenti az áram költségét a kisebb fogyasztású háztartások számára.

Piaci árak magasabb fogyasztás esetén: Ha a fogyasztás meghaladja a 2523 kWh-t évente, a lakossági piaci tarifák lépnek érvénybe, amelyek magasabb költséget jelentenek, viszont az aktuális piaci viszonyoktól függnek.

Nappali és éjszakai tarifák: Az A1 és A2 tarifák a nappali időszakban alkalmazott díjak, míg a B tarifa az éjszakai órákban érvényes kedvezményesebb árakat kínálja. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy az alacsonyabb díjszabású időszakokban nagyobb energiafelhasználás mellett spóroljanak.

Speciális tarifák: A B komfort és B Geo tarifák különleges feltételeket biztosítanak azok számára, akik geotermikus vagy más speciális energiaforrásokat használnak.

A 2024. év jelentősége az energiaárak szempontjából

2024. kulcsfontosságú időszaknak számít az energiaárak tekintetében, mivel számos új szabályozás és piaci változás lép életbe, amelyek közvetlenül befolyásolják az áram árát. Egyrészt, az Európai Unió szigorúbb környezetvédelmi előírásai, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozzák, kötelezik a tagállamokat, hogy növeljék a megújuló energiaforrások arányát. Magyarországon ez azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrásokból származó áram aránya 2024 végére várhatóan meghaladja a 25%-ot.

Ezen túlmenően, a nemzetközi energiapiacok változásai, mint például a közel-keleti geopolitikai feszültségek vagy az amerikai szénhidrogén-kitermelés növekedése, szintén hatással vannak a globális energiapiacra, így közvetve befolyásolják az áram árát Magyarországon. Az energiaárak prognózisa szerint 2024 második felében az átlagos áramár kWh-onként 40-42 forint között alakulhat, ami a háztartások és vállalkozások számára újabb kihívásokat jelenthet a költségvetés tervezése és a költségkezelés szempontjából.

lakossági 1 kwh áram ára

Ki minősül lakossági fogyasztónak?

Magyarországon ezt a kategóriát meghatározott kritériumok szabályozzák, melyek elsősorban a fogyasztás helyének jellegét és a fogyasztás célját veszik figyelembe. A lakossági fogyasztók azok a természetes személyek, akik a villamos energiát nem gazdasági tevékenység keretében, hanem saját háztartásukban használják fel. Ez magában foglalja azokat az egyéneket is, akik bérlőként vagy tulajdonosként lakóingatlanban élnek, és az áramot kizárólag saját, magán jellegű szükségleteik kielégítésére használják.

Főbb jellemzők, amelyek alapján a lakossági fogyasztók azonosíthatók:

- Lakóingatlanban történő áramfogyasztás: A felhasználás helye lakóingatlan, mint például lakás, családi ház, nyaraló, stb.

- Nem gazdasági tevékenység céljából történő felhasználás: A fogyasztás nem kapcsolódik semmilyen üzleti, ipari, mezőgazdasági vagy egyéb jövedelemszerző tevékenységhez.

- Személyes vagy családi használat: Az energiafelhasználás kizárólag a lakossági fogyasztó és közvetlen családja mindennapi életviteléhez kapcsolódik.

A lakossági fogyasztók státuszának meghatározása fontos a villamos energia árazása és a különböző energia-támogatási rendszerek igénybevételének szempontjából, mivel ezek a támogatások gyakran kifejezetten a lakossági fogyasztókra vonatkoznak, céljuk a háztartások energiafelhasználása költségeinek csökkentése és az életszínvonal védelme.

A lakossági fogyasztó milyen áron veheti igénybe áramot Magyarországon? (1 kw áram ára 2024)

A lakossági áramfogyasztók által fizetendő árak 2024-ben jelentős változásokon mennek keresztül, amelyeket a nemzetközi piaci trendek, a hazai energiapolitika és a megújuló energiaforrásokra való átállás együttes hatása alakít. Ezek az árak regionális eltéréseket is mutatnak, attól függően, hogy a fogyasztók melyik városban vagy régióban élnek, és milyen mértékű a helyi infrastruktúra fejlettsége.

A1 tarifa 2523 kWh/év-ig

A fogyasztási limit alatt (2523 kWh/év) az 1 kWh áram ára 36 forint. Az A1 tarifa keretében, amely a 2523 kWh/év-ig terjedő fogyasztásra vonatkozik, a lakossági áramszámla a következő tételekből tevődik össze:

- Villamosenergia-ár: Ez a nettó egységár 4,39 forint kWh-onként.

- Rendszerhasználati díjak: Ezek a felhasználó által fizetendő díjak, amelyek nettóban 23,4 forintot tesznek ki kWh-onként.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Az ÁFA mértéke kWh-onként 7,5 forint.

Amikor ezeket az összegeket összeadjuk, az áfával növelt, tehát bruttó ár, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 35,29 forintot tesz ki. Ez az összeg tartalmazza az energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is.

2523 kWh/év feletti lakossági fogyasztó esetében az áram ára

Amennyiben egy lakossági fogyasztó éves szinten 2523 kWh-nál többet használ, vagyis meghaladja a limitet, akkor ebben az esetben 1 kWh áram ára már 70 forintot jelent. Az A1 lakossági piaci tarifával a következőképpen alakul az áramszámla tételeinek összetétele:

- Villamosenergia-ár: A nettó egységár kWh-onként 31,8 forint.

- Rendszerhasználati díjak: Ezeket a felhasználók fizetik meg, és a nettó összeg kWh-onként 23,4 forint.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Ez a tétel kWh-onként 14,9forint.

Összegezve, a bruttó ár, tehát az az összeg, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 70,1 forint. Ez az összeg tartalmazza a villamos energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is, így nyújtva egy teljes képet arról, mennyibe kerül az elektromos áram azok számára, akik az éves 2523 kWh fogyasztási határt meghaladják.

Az éjszakai áram ára

Az éjszakai áram, vagy más néven csúcsidőn kívüli áram, egy olyan tarifatípus, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy alacsonyabb díjszabással vásároljanak áramot az éjszakai órákban. Ez az időszak általában éjjel 10 órától reggel 6 óráig tart, amikor a villamosenergia-igény általában alacsonyabb, és így az energiaszolgáltatók olcsóbban kínálhatják az áramot. Az éjszakai áram használata különösen előnyös azok számára, akik nagy energiaigényű berendezéseket, például elektromos fűtőtesteket vagy mosógépeket üzemeltetnek éjszaka.

A2 csúcsidőszak lakossági alapárak:

- Villamosenergia-ár: Nettó 10,7 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 9,2 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 43,4 Ft/kWh

Ha a fogyasztás a csúcsidőszakban meghaladja a megszokott kereteket, a következő árak alkalmazandók:

- Villamosenergia-ár: Nettó 31,8 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 14,9 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 70,1 Ft/kWh

Miben tud segíteni a Qjob - a szakemberkereső?

Ha tanácsadásra van szüksége az elektromos energia felhasználásának kalkulálásához, optimalizálásához, vagy csak biztos akar lenni a számítások helyességében, akkor érdemes megpróbálni keresni egy szakembert a Qjob.hu weboldalán. Itt számos villanyszerelő, mérnők található, akik különböző területeken rendelkeznek tapasztalattal és személyre szabott tanácsadást akár nyújthatnak, legyen szó akár otthoni, akár ipari energiafelhasználásról. A Qjob szakemberkereső platform lehetővé teszi a közvetlenül kapcsolatteremtést.

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás:

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás:

Az APORK A legjobb kripto előértékesítés 2024-ben, míg ez a két DeFi érme meghajol

Miközben a kriptopiac előrelépést és visszalépést is jelez, a Stacks (STX) rövid távú emelkedésben van; ugyanakkor a Chainlink (LINK) decentralizációs problémákkal küzd, ami az Angry Pepe Fork (APORK) nevű új belépő felé tereli a befektetőket, amely gyorsan a befektetési hotspot lett. A közösségközpontú platform bevezeti a conquer-to-earn modellt, amely nagy érdeklődést keltett, és az iparág óriásait megelőzve vált a jelenleg legjobb kriptobefektetéssé.
2024. 06. 22. 06:30
Megosztás:

Az európaiak pozitívan viszonyulnak az elektromos autókhoz

Pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy elektromos járműre vált - derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből.
2024. 06. 22. 06:00
Megosztás:

A száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 22. 05:00
Megosztás:

Szombaton heves zivatarok alakulhatnak ki az alábbi régiókban

Szombaton napközben elsősorban az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatarok kialakulása, és akár heves zivatarok is lehetnek - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán péntek este.
2024. 06. 22. 04:00
Megosztás:

A Solana mémérme piaca megdöbbent, mikor a Raboo maga mögött hagyja a Bonkot!

A megfelelő érme megtalálása ebben az időszakban meglehetősen nehézzé vált. Ez a változó piacnak köszönhető. Az olyan érmék, mint a Solana és a Bonk jelenleg pirosban kereskednek, aggodalmat keltve a befektetők körében. A Raboo azonban a remény világítótornyaként szolgált a befektetési lehetőségeket kereső befektetők számára. A Raboo egy új AI mémérme, amely különféle funkciókkal rendelkezik, és az év végéig 100x-os növekedést ígér. Tudjon meg többet.
2024. 06. 22. 03:30
Megosztás:

A Román Nemzeti Bank tavaly duplázott

A Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
2024. 06. 22. 03:00
Megosztás:

A férfi elárulta a titkát! Hogyan fizette ki adósságait és gazdagodott meg 7 nap alatt!

Sz. Tamás Ervin nevét mostanában egyre többen ismerik, hiszen története igazi sikertörténet. Az átlagos életet élő férfi néhány hónappal ezelőtt még csak álmodozott arról, hogy egyszer megszabadulhat adósságaitól, és végre anyagi biztonságban élhet. Nem is sejtette, hogy az áttörést egy olyan terület hozza majd meg számára, amiről addig alig tudott valamit: a kriptovaluták világa.
2024. 06. 22. 02:00
Megosztás:

Milyen színű a szemed? Megmondjuk belőle a jövődet és a múltadat is!

A cikkünkben található videóban megmutatjuk Nektek, hogy a szülők szemének a színe, hogyan határozza meg a születendő gyermekük szemszínét. Kiderülhet, hogy nem is azok a szüleid, akinek gondoltad? Hmmmm... igen.
2024. 06. 22. 01:00
Megosztás: