1 kw áram ára 2024

Ahogy a globális energiaárak ingadoznak, úgy változnak az áramtarifák is. Ez a cikk részletes betekintést nyújt az áram jelenlegi költségeibe, és megvizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az árak alakulását.

1 kw áram ára 2024

Bevezetés

A világ egyre inkább energiafüggő, és ahogy a kereslet növekszik, úgy nőnek az energiaárak is. Az idei év sem kivétel ez alól, különösen, ha figyelembe vesszük a geopolitikai feszültségeket, a környezetvédelmi előírásokat, és az energiatermelési módszerek változásait. De mit is jelent ez a gyakorlatban egy átlagfogyasztó számára? Milyen árakra számíthatnak, és milyen stratégiákat alkalmazhatunk a költségek csökkentése érdekében?

Az áram árának meghatározó tényezői

A nemzetközi olajpiaci ingadozásoktól kezdve a szélerőművek kapacitásának növekedéséig számos tényező határozza meg az áram piaci árát. 2024-ben a várható átlagár 35 és 45 forint között mozog kWh-onként.

A helyi energiapolitika szerepe

Az egyes országok energiastratégiája és szabályozásai szintén fontos szerepet játszik az áram árak alakulásában. Magyarországon például a kormány törekvései az atomenergia és a megújuló források felhasználása terén erőteljes hatással vannak az áram piaci árára. A tervek szerint a megújuló források aránya 2024-re eléri a 20%-ot, ami hozzájárulhat az árak stabilizálásához.

Új technológiák és az áramtermelés költsége

Az innovációk, mint például az okos hálózatok és az energiatárolási technológiák, szintén befolyásolják az áramtermelés költségeit. Ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy hatékonyabban kezeljük az energiaellátást. Az ilyen fejlesztések 2024-ben várhatóan 10-15%-kal csökkenthetik a termelési költségeket, ami közvetett módon az áramfogyasztók számláján is megmutatkozik.

áram aktuális ára 2024

Az áram árának aktuális helyzete

Az 1 kw áram ára 2024 év elején körülbelül 39 forint volt, ami már önmagában is 5%-os emelkedést jelent a 2023-as év végi 37 forintos átlagárhoz képest. Ez az árnövekedés részben a nemzetközi szénárak emelkedésének tudható be, részben pedig a megújuló energiaforrásokra való átállás költségeinek fedezésére irányuló politikai intézkedések eredménye. Továbbá, az orosz-ukrán konfliktus is jelentősen befolyásolta az energiaárakat, hiszen Ukrajna jelentős átmeneti útvonal a kelet-európai földgáz számára, aminek költsége közvetve az áramtermelés árait is érinti.

A hazai energiatermelésben a Paks II atomerőmű kapacitásbővítése is fontos szerepet játszik. A projekt, amely a tervek szerint 2026-ra készül el, közvetett módon szintén hozzájárul az áram árának emelkedéséhez. Emellett, a magyar kormány több zöld beruházást is támogat, mint például a napenergiával működő új létesítmények építését, amelyek hosszú távon hozzájárulnak az energiaellátás stabilitásához és a költségek csökkentéséhez.

Az 2024. évi lakossági áramárak

lakossági áram árak 2024

Magyarországon több cég is biztosítja az áramot, többek között az E.On Észak- és Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-k, az ELMŰ Hálózati Kft., az MVM Émász és Démász Áramhálózati Kft.-k, valamint az OPUS Titász Áramhálózati Zrt. Nézzük, milyen az 1 kw áram ára 2024-ben.

Rezsicsökkentett áramárak: 2024-ben, ha a háztartások éves fogyasztása 2523 kWh alatt marad, a rezsicsökkentett árak vonatkoznak rájuk. Ez a kedvezményes tarifa jelentősen csökkenti az áram költségét a kisebb fogyasztású háztartások számára.

Piaci árak magasabb fogyasztás esetén: Ha a fogyasztás meghaladja a 2523 kWh-t évente, a lakossági piaci tarifák lépnek érvénybe, amelyek magasabb költséget jelentenek, viszont az aktuális piaci viszonyoktól függnek.

Nappali és éjszakai tarifák: Az A1 és A2 tarifák a nappali időszakban alkalmazott díjak, míg a B tarifa az éjszakai órákban érvényes kedvezményesebb árakat kínálja. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy az alacsonyabb díjszabású időszakokban nagyobb energiafelhasználás mellett spóroljanak.

Speciális tarifák: A B komfort és B Geo tarifák különleges feltételeket biztosítanak azok számára, akik geotermikus vagy más speciális energiaforrásokat használnak.

A 2024. év jelentősége az energiaárak szempontjából

2024. kulcsfontosságú időszaknak számít az energiaárak tekintetében, mivel számos új szabályozás és piaci változás lép életbe, amelyek közvetlenül befolyásolják az áram árát. Egyrészt, az Európai Unió szigorúbb környezetvédelmi előírásai, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozzák, kötelezik a tagállamokat, hogy növeljék a megújuló energiaforrások arányát. Magyarországon ez azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrásokból származó áram aránya 2024 végére várhatóan meghaladja a 25%-ot.

Ezen túlmenően, a nemzetközi energiapiacok változásai, mint például a közel-keleti geopolitikai feszültségek vagy az amerikai szénhidrogén-kitermelés növekedése, szintén hatással vannak a globális energiapiacra, így közvetve befolyásolják az áram árát Magyarországon. Az energiaárak prognózisa szerint 2024 második felében az átlagos áramár kWh-onként 40-42 forint között alakulhat, ami a háztartások és vállalkozások számára újabb kihívásokat jelenthet a költségvetés tervezése és a költségkezelés szempontjából.

lakossági 1 kwh áram ára

Ki minősül lakossági fogyasztónak?

Magyarországon ezt a kategóriát meghatározott kritériumok szabályozzák, melyek elsősorban a fogyasztás helyének jellegét és a fogyasztás célját veszik figyelembe. A lakossági fogyasztók azok a természetes személyek, akik a villamos energiát nem gazdasági tevékenység keretében, hanem saját háztartásukban használják fel. Ez magában foglalja azokat az egyéneket is, akik bérlőként vagy tulajdonosként lakóingatlanban élnek, és az áramot kizárólag saját, magán jellegű szükségleteik kielégítésére használják.

Főbb jellemzők, amelyek alapján a lakossági fogyasztók azonosíthatók:

- Lakóingatlanban történő áramfogyasztás: A felhasználás helye lakóingatlan, mint például lakás, családi ház, nyaraló, stb.

- Nem gazdasági tevékenység céljából történő felhasználás: A fogyasztás nem kapcsolódik semmilyen üzleti, ipari, mezőgazdasági vagy egyéb jövedelemszerző tevékenységhez.

- Személyes vagy családi használat: Az energiafelhasználás kizárólag a lakossági fogyasztó és közvetlen családja mindennapi életviteléhez kapcsolódik.

A lakossági fogyasztók státuszának meghatározása fontos a villamos energia árazása és a különböző energia-támogatási rendszerek igénybevételének szempontjából, mivel ezek a támogatások gyakran kifejezetten a lakossági fogyasztókra vonatkoznak, céljuk a háztartások energiafelhasználása költségeinek csökkentése és az életszínvonal védelme.

A lakossági fogyasztó milyen áron veheti igénybe áramot Magyarországon? (1 kw áram ára 2024)

A lakossági áramfogyasztók által fizetendő árak 2024-ben jelentős változásokon mennek keresztül, amelyeket a nemzetközi piaci trendek, a hazai energiapolitika és a megújuló energiaforrásokra való átállás együttes hatása alakít. Ezek az árak regionális eltéréseket is mutatnak, attól függően, hogy a fogyasztók melyik városban vagy régióban élnek, és milyen mértékű a helyi infrastruktúra fejlettsége.

A1 tarifa 2523 kWh/év-ig

A fogyasztási limit alatt (2523 kWh/év) az 1 kWh áram ára 36 forint. Az A1 tarifa keretében, amely a 2523 kWh/év-ig terjedő fogyasztásra vonatkozik, a lakossági áramszámla a következő tételekből tevődik össze:

- Villamosenergia-ár: Ez a nettó egységár 4,39 forint kWh-onként.

- Rendszerhasználati díjak: Ezek a felhasználó által fizetendő díjak, amelyek nettóban 23,4 forintot tesznek ki kWh-onként.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Az ÁFA mértéke kWh-onként 7,5 forint.

Amikor ezeket az összegeket összeadjuk, az áfával növelt, tehát bruttó ár, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 35,29 forintot tesz ki. Ez az összeg tartalmazza az energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is.

2523 kWh/év feletti lakossági fogyasztó esetében az áram ára

Amennyiben egy lakossági fogyasztó éves szinten 2523 kWh-nál többet használ, vagyis meghaladja a limitet, akkor ebben az esetben 1 kWh áram ára már 70 forintot jelent. Az A1 lakossági piaci tarifával a következőképpen alakul az áramszámla tételeinek összetétele:

- Villamosenergia-ár: A nettó egységár kWh-onként 31,8 forint.

- Rendszerhasználati díjak: Ezeket a felhasználók fizetik meg, és a nettó összeg kWh-onként 23,4 forint.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Ez a tétel kWh-onként 14,9forint.

Összegezve, a bruttó ár, tehát az az összeg, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 70,1 forint. Ez az összeg tartalmazza a villamos energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is, így nyújtva egy teljes képet arról, mennyibe kerül az elektromos áram azok számára, akik az éves 2523 kWh fogyasztási határt meghaladják.

Az éjszakai áram ára

Az éjszakai áram, vagy más néven csúcsidőn kívüli áram, egy olyan tarifatípus, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy alacsonyabb díjszabással vásároljanak áramot az éjszakai órákban. Ez az időszak általában éjjel 10 órától reggel 6 óráig tart, amikor a villamosenergia-igény általában alacsonyabb, és így az energiaszolgáltatók olcsóbban kínálhatják az áramot. Az éjszakai áram használata különösen előnyös azok számára, akik nagy energiaigényű berendezéseket, például elektromos fűtőtesteket vagy mosógépeket üzemeltetnek éjszaka.

A2 csúcsidőszak lakossági alapárak:

- Villamosenergia-ár: Nettó 10,7 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 9,2 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 43,4 Ft/kWh

Ha a fogyasztás a csúcsidőszakban meghaladja a megszokott kereteket, a következő árak alkalmazandók:

- Villamosenergia-ár: Nettó 31,8 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 14,9 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 70,1 Ft/kWh

Miben tud segíteni a Qjob - a szakemberkereső?

Ha tanácsadásra van szüksége az elektromos energia felhasználásának kalkulálásához, optimalizálásához, vagy csak biztos akar lenni a számítások helyességében, akkor érdemes megpróbálni keresni egy szakembert a Qjob.hu weboldalán. Itt számos villanyszerelő, mérnők található, akik különböző területeken rendelkeznek tapasztalattal és személyre szabott tanácsadást akár nyújthatnak, legyen szó akár otthoni, akár ipari energiafelhasználásról. A Qjob szakemberkereső platform lehetővé teszi a közvetlenül kapcsolatteremtést.

Folytatódik a települések zöldvagyonát gyarapító program

Megkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka, amelyben 317 településre újabb 6000 fát szállítanak, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés során elültetett fák számát - jelentette be az agrárminiszter. Nagy István az Agrárminisztérium által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben hangsúlyozta: a falvak és városok zöldítése a Magyarország zöldvagyonát megóvó és gyarapító, az agrártárca által koordinált stratégia része.
2024. 09. 29. 17:00
Megosztás:

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
2024. 09. 29. 16:00
Megosztás:

6 bikapiaci kriptovaluta, amelyek új csúcsokra készülnek 2024 4. negyedévében – Ne hagyd ki a lehetőséget!

Az izgalom egyre fokozódik, ahogy közeledik 2024 utolsó negyedéve. Számos kriptovaluta mutat erős potenciált, és lenyűgöző nyereségre készülnek. Ez a cikk részletesen bemutatja, mely digitális érmék készen állnak arra, hogy új történelmi csúcsokat érjenek el. Ne maradj le annak felfedezéséről, mely kriptók lehetnek a következő hónapok vezetői!
2024. 09. 29. 15:00
Megosztás:

A világ legjobb turisztikai fejlesztésének választották a Liget Budapest Projektet az International Travel Awards díjátadóján

Az International Travel Awards történetében először fordult elő, hogy egy fejlesztés 3 díjat is elnyert: a Liget Budapest Projekt két kategóriában is első helyet szerzett: a világ legjobb turisztikai fejlesztése és Európa legjobb családbarát fejlesztése lett, a Magyar Zene Háza pedig az Európa legvonzóbb turisztikai attrakciója elismerést kapta meg a Dubajban tartott díjkiosztón - jelentette be Gyorgyevics Benedek, a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.
2024. 09. 29. 14:00
Megosztás:

Különleges mesemaratonnal csatlakozik a közmédia a magyar népmese napjához

A közmédia gyerekeknek szóló adói, az M2 Gyerekcsatorna és a Csukás Meserádió rendhagyó mesemaratonnal készül szeptember 30-ára, a magyar népmese napjára - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel.
2024. 09. 29. 13:00
Megosztás:

Emelkedő izgalmi szintek: Ez a 4 kriptovaluta ígér nyereségeket

A kriptopiac rallyja felerősödött, mivel a vezető altcoinok, mint az AAVE, a PEPE és a Celestia (TIA), kétszámjegyű nyereségeket értek el a heti grafikonokon.
2024. 09. 29. 12:08
Megosztás:

Az USA támogatja Izrael önvédelemhez való jogát

Az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Izrael önvédelemhez és polgárainak megóvásához való jogát az Irán által támogatott terrorista csoportokkal szemben - közölte az amerikai védelmi minisztérium szombaton az Izrael által pénteken végrehajtott bejrúti támadást követően, amelynek célpontja Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője volt.
2024. 09. 29. 11:00
Megosztás:

Egyéves évfordulóját ünnepli az MBH Bank és az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partnersége

Az MBH Bank és az Ökumenikus Segélyszervezet idén egyéves stratégiai partnerségét ünnepli, amelynek keretében az elmúlt egy évben több tízezer család mindennapját tehették könnyebbé az MBH Tudatos Segítség Programon keresztül.
2024. 09. 29. 10:00
Megosztás:

Futárból milliomos: mindössze 1000 dollárnyi befektetés a Shiba Inu-ba és a DTX-be 2,25 millió dolláros nyereséget hozott ennek a kereskedőnek

Egy jól időzített befektetés megváltoztathatja egy befektető életét: Ez történt egy futárral, aki befektetett a Shiba Inu (SHIB) rallyjába, és több mint 2 millió dollárt keresett. Ezután nagy tétet tett az új hibrid platformra, a DTX Exchange-re (DTX), és jelenleg 200%-os nyereségen ül.
2024. 09. 29. 09:00
Megosztás:

Az Ethereum 3000 dollárra emelkedik? Elemzők robbanásszerű növekedést jósolnak ennek az olcsó kriptovalutának a 4. negyedévben!

A kriptovaluta szakértők szerint az Ethereum ára akár 3000 dollárig is emelkedhet. A másik oldalon ott van a Raboo ($RABT) nevű olcsó kriptovaluta, amely még nagyobb hozamot is hozhat.
2024. 09. 29. 08:00
Megosztás:

3 "muszáj megvenned" altcoin, ahogy a Bitcoin közelít a 70 000 dollárhoz: Dogecoin (DOGE), Ripple (XRP) és IntelMarkets (INTL)

A kriptopiac erős emelkedést mutatott, ami egyszerre növelte a befektetők bizalmát és a piaci hangulatot. A Bitcoin (BTC) átlépte a 65 000 dolláros szintet, és gyorsan közelít a 70 000 dollárhoz.
2024. 09. 29. 07:00
Megosztás:

Híres Mihályok itthon és a nagyvilágban Mihály névnap apropóján

Mihály névnapot szeptember 29-én ünnepeljük, és a név számos ismert személyiséggel büszkélkedhet mind Magyarországon, mind külföldön. Ebben a cikkben bemutatunk 5 híres magyar Mihályt és 5 külföldi hírességet, akik különböző területeken alkottak maradandót.
2024. 09. 29. 06:00
Megosztás:

Te is pálinkát iszol? Akkor elárulunk valamit...

A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti kultúra szerves része - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési (KTM) Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzéren, a XV. Zempléni Szabad Pálinkafesztiválon.
2024. 09. 29. 05:00
Megosztás:

Nem érted miért, mennyi adót fizetsz Magyarországon? Akkor most ennek vége!

A NAV egyszerűsítette az állampolgárok és a vállalkozások adóügyeit. Közérthetőségi Programjában eddig 30 ezer oldalnyi, adózóknak szóló levelet, tájékoztatót, űrlapot, információs füzetet és kitöltési útmutatót egyszerűsített - tájékoztatta Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke az MTI-t.
2024. 09. 29. 04:00
Megosztás:

A jövőben is fontos az őshonos juhfajták megőrzése

Nagy erőfeszítéseket tesz az Agrárminisztérium azoknak az őshonos állatfajtáknak a megőrzéséért, amelyek az elmúlt évszázadok során a magyarsággal együtt éltek - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a III. Racka Fesztiválon Kunadacson.
2024. 09. 29. 03:00
Megosztás:

Megtört a munkanélküliség csökkenő trendje Magyarországon - mire számíthatunk?

A munkaerőpiaci trendet mutató háromhavi időszakban, június-augusztus átlagában, a 15-74 év közötti munkanépes korú népesség körében a foglalkoztatottak száma 4 millió 752 ezer fő volt, 31 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.
2024. 09. 29. 02:00
Megosztás:

Ez a 3 mém érme ICO csinálhat belőled milliomost?

A legtöbb befektető álma, hogy egy napon milliomossá váljon, és elérje a pénzügyi függetlenséget. A gazdagsághoz vezető út azonban nem egyszerű, és tele van viszontagságokkal.
2024. 09. 29. 00:01
Megosztás:

A kriptovaluta bálnák az RWA altcoinokat támogatják 2000%-os hatalmas nyereség reményében 2025 januárjára

Nagy befektetők hatalmas téteket helyeznek el egy speciális digitális valuta típusban, céljuk a megdöbbentő hozam elérése 2025 elejére. Ezek a kevéssé ismert érmék egyre nagyobb figyelmet kapnak. A körülöttük zajló felhajtás óriási profit hullámokat sejtet. A kíváncsi olvasók felfedezhetik, mely altcoinok állnak készen robbanásszerű növekedésre, ahogy ez az izgalmas cikk részletezi.
2024. 09. 28. 23:30
Megosztás:

Kibertámadás érte a holland rendőrséget

Kibertámadás során ismeretlenek megszerezték a holland rendőrség kötelekében dolgozó összes rendőr nevét és elérhetőségét - jelentette be David van Weel, az ország biztonsági és igazságügyi minisztere pénteken a parlamenthez írott levelében, de hozzátette, hogy a hackerek nem jutottak hozzá nyomozásokkal kapcsolatos információkhoz.
2024. 09. 28. 23:00
Megosztás:

A Shiba Inu és a Pepe emelkedőben van, de az igazi főnyeremény a 100-szoros áttörést hozó sztár, Raboo lehet

100-szoros mémérmék... nem a kivételek, hanem a szabályok. Lehet, hogy a Dogecoinnak tulajdonítják a kezdést, de a Shiba Inu és a Pepe Coin mutatta meg a világnak, hogyan lehet a mémérmékkel elképzelhetetlen gazdagságot teremteni. A mémek nem „értelmetlenek”. Valójában a „kultúra egységei”, és így működik az internet.
2024. 09. 28. 22:00
Megosztás: