160 éves a magyar tőzsde

Ma ünnepli 160. jubileumát a budapesti tőzsdézés, amelynek története a Pesti Áru- és Értéktőzsde (BÁÉT) 1864-es alapításáig nyúlik vissza. Az évfordulót ünnepélyes csengetés jelezte a BÉT-en, amelyen többek között a Budapesti Értéktőzsde vezetősége és a BÉT stratégiai és üzleti döntéseinek előkészítésért, megalapozásáért és véleményezésért felelős Tőzsdei Tanácsadó Testület képviselői is jelen voltak.

160 éves a magyar tőzsde

A budapesti tőzsde története Pesten,1864. január 18-án kezdődött, a pesti Lloyd Társulat Duna-parti székházában. Az előkészítő bizottságot a BÉT rangos, magyarországi, egyetemi hallgatók részére alapított Kochmeister-díjának névadója, Kochmeister Frigyes vezette, aki több mint 30 éven át a tőzsde első elnöke is volt. A budapesti tőzsde XIX. századi megalakulása egybeesett a magyar gazdaság egyik legprosperálóbb időszakával a kiegyezés és az első világháború között. Az intézmény először értékpapírtőzsdeként jött létre, majd magába olvasztotta a gabonakereskedelem központját, így Európa meghatározó agrár tőzsdéjévé vált. A részvénytársaságok megjelenésével a tőzsde a gazdaság fellendülésében már akkor is kiemelkedő szerepet játszott: az 1864-es indulásakor 17 részvényt, egy záloglevelet, 11 külföldi pénznemet és 9 váltót jegyeztek. A Budapesti Áru- és Értéktőzsde folyamatos fejlődésével közel 80 éven át Európa egyik vezető tőzsdéjeként működött. Az intézmény kapuit a második világháború idején, Budapest ostroma zárta be. A háború végével a BÁÉT akkori főtitkára, Fuchs Jenő sikeresen élesztette újra a tőzsdei kereskedést, de az államosításokat már nem élte túl a börze, a Pesti Áru- és Értéktőzsdét 1948. május 25-én hivatalosan is feloszlatták.

A kereskedés a rendszerváltást követően, 1990-ben indult újra Budapesten, azóta pedig számos mérföldkövet tudhat maga mögött. Ilyennek tekinthető a BUX index bevezetése, az elektronikus kereskedelem beindítása, valamint az árupiaci kereskedelem integrációja a Budapesti Árutőzsdével. Az osztrák kézben lévő többségi tulajdont 2015-ben vette át a Magyar Nemzeti Bank, ezzel megágyazva a hazai tőzsde további, még lendületesebb növekedésének. A legújabb, 2023. évi mérföldkő a BÉT tőzsdei bevezetése volt, amely amellett, hogy jelentősen támogatja a tulajdonosi célokat és a Tőzsde nemzetközi törekvéseit, egybecseng a BÉT azon törekvéseivel is, amelyek a cégek nyilvános működésének előnyeit népszerűsítik. 

A tőzsde szerepe a mai környezetben a gazdasági társaságok és innovációk finanszírozásában nélkülözhetetlen, és a transzparens működés biztosításával kulcs szerepet játszanak a versenyképesség javításában. 

„A tőzsdék – a tőkepiacok egyéb szereplőivel – befektetési szolgáltatókkal, értékpapír kibocsátó vállalatokkal, valamint a befektetőkkel - együtt minden sikeres nemzetgazdaság fontos szereplői – erre ez a jubileum is rámutat. A hazai tőzsdézés 19. századi virágkora egybeesett a magyar gazdaságtörténet egyik virágkorával. A Budapesti Értéktőzsde missziója ma is a hazai vállalatok növekedési terveinek támogatása tőkepiaci finanszírozási lehetőségekkel, transzparens piacok működtetésével, illetve a hazai és nemzetközi befektetők összekötése a hazai gazdaság szereplőivel, egy élénk elsődleges és likvid másodpiac biztosításával. Célunk, hogy a tőkepiacok szerepe növekedjen Magyarországon, a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével segítse a vállalatok növekedését és versenyképességét, és biztosítsa a háztartások gyarapodását” – mondta el Virág Barnabás, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

Indul a GINOP harmadik szakasza

A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató GINOP plusz program újabb, harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni minden vármegyéből, és a fővárosból - hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 02. 28. 07:30
Megosztás:

Szárnyalt az autóipari termelés Romániában

Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia.ro a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) adatai alapján.
2024. 02. 28. 06:30
Megosztás:

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás:

Drága mulatság elektromos autót gyártani - és venni?

Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké - véli a megkérdezettek többsége a KPMG által elvégzett felmérés szerint, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-nek.
2024. 02. 27. 20:30
Megosztás:

Odavertek a forintnak rendesen - szakad az árfolyam a kamatdöntés után!

Gyengült kedden a forint a jegybanki kamatdöntést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 27. 20:00
Megosztás: