17 millió forintos adományt kapott a Semmelweis Egyetem koraszülött osztálya a Generalitól

November 17-én minden évben a pici hősök felé fordul a figyelmünk: a koraszülöttek világnapja az idő előtt érkezett babákról és az őket ellátó fáradhatatlan szakemberekről szól. Magyarországon minden 11. baba jön világra a terhesség 37. hetét megelőzően, az esélyeiket pedig nagyban befolyásolja, hogy az első hetekben hozzájutnak-e a túléléshez szükséges speciális segítséghez. A Generali Biztosító, ügyfeleivel karöltve, idén is hozzájárult ehhez a küzdelemhez, és összesen több mint 17 millió forintnyi adománnyal támogatta a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáját, akik az új orvosi berendezéseknek köszönhetően havonta több koraszülött csecsemőt indíthatnak el a gyógyulás útján.

17 millió forintos adományt kapott a Semmelweis Egyetem koraszülött osztálya a Generalitól

2017-ben hívta életre a Generali a The Human Safety Net (röviden THSN) elnevezésű globális mozgalmat, amely világszerte 21 országban tesz jelentős lépéseket a hátrányos helyzetűek megsegítésére. A biztosító hazai közösségi kezdeményezése, a THSN az Újszülöttekért program a magyar koraszülött-ellátás fejlesztéséért küzd eszközbeszerzéssel, képzésekkel, valamint a kutatás-fejlesztés támogatásával. A tavalyi Generali sportnapon gyűjtött adományokból fontos műszereket vásároltak három koraszülött intenzív osztálynak, idén pedig közvetlenül is bevonták az ügyfeleket az akcióba: a 2020 októberétől elérhető TöbbMilliós Segítség baleset-biztosítás megkötésével – a Generali felajánlásával együtt – a biztosítási díj 10 százalékával járulhatnak hozzá a babák gyógyításához.

Nagy súlyt cipelnek a korababák megmentői

A világon évente átlagosan 15 millió baba születik meg azelőtt, hogy az anyaméhben elérné 37. fejlődési hetének végét, Magyarországon pedig minden 11. gyermek érkezik koraszülöttként. A koraszülöttek ellátásához minden modern eszköz és műszer létfontosságú lehet. Nagy súly nehezedik ugyanakkor az orvosokra és ápolókra is: minden egyes mozdulatuk, de még a hangjuk és a szavaik is hatással lehetnek a babák állapotára. „Az újszülött intenzív ellátásban – hiába, hogy olyan kicsik és védtelenek a babák – a szakorvosokra és a nővérekre nagyon komoly fizikális és pszichés terhelést ró a folyamatos aktív figyelem, a kiszámíthatatlan és váratlan helyzetek, a szüntelen, magasszintű felelősséghordozás.” – fogalmaz Dr. Szabó Miklós egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályának vezetője.

Fontos szerep jut tehát a szakellátók sokoldalú képzésének, 2019 óta pedig ezen a területen is együttműködik a Generali a koraszülött osztályokkal. A THSN az Újszülöttekért program keretében indított speciális képzéseken a szakdolgozók segítséget kapnak a mentális terhelés kezelésében, valamint a hatékonyabb orvos-nővér-szülő kommunikáció elsajátításában.

Mindez pedig a babák eredményesebb gyógyításához és bizalmon alapuló, családbarát ellátáshoz vezet. A Generali munkatársai egyébként személyesen is a szívükön viselik a csecsemők és gyógyítóik sorsát, süteménnyel, babaruhával vagy éppen az inkubátorok takarításával maguk is gyakran hozzájárulnak a jó ügyhöz.

Életmentő adományok a Semmelweis Egyetemnek – Madár is ringbe szállt a koraszülöttekért

A Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinikája idén több mint 16 millió forint értékű eszköztámogatást kapott a Generalitól, mellyel nagyban hozzájárult a koraszülött csecsemők világszínvonalú ellátásához. Többek között speciális testhűtést és felmelegítést biztosító készülékkel, oxigén-szint mérő műszerrel, babafigyelő monitorokkal gazdagodott az Újszülött Intenzív Osztály. „Havonta 3-5 olyan babát kezelünk, akinél hűtés-, agyi EEG és agyi oxigén monitorizálásra van szükség. Ezek nélkül az eszközök nélkül bizonyosan nem tudnánk őket ilyen magas színvonalon gyógyítani. Nyugodtan állíthatjuk, hogy havonta legalább 2 olyan kis betegünk van, akiknek az életét vagy a testi épségét ezekkel az újonnan kapott eszközökkel menthetjük meg” – mondja Dr. Szabó Miklós.

Ökölvívó világbajnokunknak, Erdei Zsoltnak mindkét gyermeke túl korán – 27. és 29. hétre – jött a világra. Személyes érintettsége kapcsán így a Generali által szponzorált futóversenyek egyikén is részt vett, amelyen a vállalat a koraszülöttt-támogatást helyezte a fókuszba. Madár pénzadománnyal is hozzájárult a koraszülött-ellátás fejlesztéséhez a Generali a Biztonságért Alapítványon keresztül.

Ő, az idei két futóverseny részt vevői és a biztosító munkatársai így összesen tovább 1 millió forint összegű támogatást gyűjtöttek össze az alapítványnak, amelyből egy újabb létfontosságú berendezést rendelhet a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinikája. Az ultrahangos gyógyszerporlasztó készüléket a fejletlen tüdővel érkezett babák gépi lélegeztetése során alkalmazzák, használatával ugyanis nagyban megnő a koraszülött gyermekek gyógyulási esélye, és elháríthatóvá válik a szövődmények kialakulása – valóban életmentő készülékről van tehát szó.   

Hozzászólások

Mi lesz az OKJ után? – Végre kiderültek a részletek

December végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések, de néhány képzésre a szabad helyek erejéig még be lehet csatlakozni. Szűkebb lett a kínálat, sok képzésre már egyáltalán nem lehet jelentkezni, illetve több városban már a decemberi tanfolyamok sem indultak el.
2021. 01. 18. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változtak a fogyasztói árak egy év alatt - ábrán mutatjuk!

a fogyasztói árak változása az előző év azonos időszakához viszonyítva; százalék; élelmiszerek; szeszes italok, dohányáruk; ruházkodási cikkek; tartós fogyasztási cikkek; háztartási energia; egyéb cikkek, üzemanyagok; szolgáltatások; összesen
2021. 01. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európa Kínában áll sorban a vakcináért

Európa Kínában áll sorban a vakcináért - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
2021. 01. 18. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújul a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként februártól új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2021. 01. 18. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átalakulás előtt áll az európai egészségügy

Az EU4Health nevet viselő uniós egészségügyi csomag történelmi átalakulást hozhat az európai egészségügyben, a programokhoz rendelt 5,1 milliárd eurós költségvetési keret ugyanis több mint tizenkétszerese a korábbi büdzsének - hangsúlyozta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében pénteken.
2021. 01. 18. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A 80 éven felüli britek fele már megkapta az oltást

A 80 éven felülieknek több mint a fele már megkapta a koronavírus elleni oltást az Egyesült Királyságban - jelentette be vasárnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.
2021. 01. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A PDSZ tiltakozik az egyetemek modellváltása ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya nyilatkozatban tiltakozik az egyetemek modellváltása ellen - közölte a PDSZ vasárnap az MTI-vel.
2021. 01. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovénia enyhíthet a korlátozásokon

Szlovénia enyhíthet a szigorításokon, Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat - írta a helyi sajtó vasárnap.
2021. 01. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Államháztartási adatokra számíthatunk a jövő héten

A következő héten a Központi Statisztikai Hivatal nem tesz közzé jelentést, így az egyetlen fontosabb adat a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatója lesz az államháztartás tavaly decemberi és egész éves helyzetéről.
2021. 01. 17. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Foytatódik az egészségügyben dolgozók oltása

Vasárnap is folytatódik az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása, többen is vannak, akik már megkapták vagy ezekben a napokban kapják meg a második adagot - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.
2021. 01. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyár óta először csökkent az aktív fertőzöttek száma Oroszországban

Nyár óta a január 11. és 17. közötti időszak volt az első olyan hét Oroszországban, amikor csökkent az új koronavírusos aktív fertőzöttek száma - közölte vasárnap a TASZSZ hírügynökség.
2021. 01. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szélesedik az oltási kampány Izraelben

Szélesedik az oltási kampány Izraelben: vasárnaptól az 50 év felettiek után elkezdik oltani a 45 évesnél idősebbeket is a koronavírus elleni vakcinával - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja vasárnap.
2021. 01. 17. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Északkeleten ismét magas a légszennyezettség

Északkeleten ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt.
2021. 01. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változik a magyar oltási terv

Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven - emelte ki az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.
2021. 01. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 44 204,45 ponton zárt pénteken, 188,76 ponttal, 0,43 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2021. 01. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Adókedvezmény 2021 - nyilatkozzunk mielőbb, hogy megkaphassuk

Célszerű már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe veszik a munkavállalóknak járó adókedvezményeket - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
2021. 01. 17. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban órák alatt elkapkodták a vakcinát

Közel félmillióan regisztráltak Lengyelországban a koronavírus elleni oltásra, miután csütörtök éjfélkor elindították az előjegyzési rendszert - közölte sajtóértekezletén Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője.
2021. 01. 17. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is a technikumi képzés lehet a legnépszerűbb

A középiskolák közül idén ismét a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit ötvöző technikumi képzés lehet a legnépszerűbb, amely egyszerre csábít fix havi ösztöndíjjal és érettségi bizonyítvánnyal, sőt bizonyos esetekben még egyetemi kreditekkel is - írja szombati számában a Magyar Nemzet.
2021. 01. 17. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az infláció 1991 óta - ábrán mutatjuk!

árindex, fogyasztói ár; változás az előző év azonos időszakához képest, %
2021. 01. 17. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egymillió adag kínai oltóanyag érkezik Szerbiába

Egymillió adag kínai Sinopharm oltóanyag érkezik szombaton a Nikola Tesla belgrádi repülőtérre, a szállítmány megérkezésénél Aleksandar Vucic szerb államfő is jelen lesz - jelentette a N1 regionális hírcsatorna.
2021. 01. 17. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: