200 milliárd forint érhető el a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekhez

Szeptember 17-től két új, összesen 200 milliárd forint értékű felhívásra pályázhatnak a vállalkozások: a feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása kapcsán 150 milliárd forint, míg az állattartó telepek kisebb léptékű beruházásaihoz 50 milliárd forint áll rendelkezésre - közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

200 milliárd forint érhető el a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekhez

A szaktárca közleményében kiemelte: a Közös Agrárpolitika új támogatási ciklusában az Európai Unió társfinanszírozásával folytatódik az elmúlt években megkezdett, a rendszerváltás utáni legnagyobb állattartó telepi és élelmiszeripari fejlesztési program. A megvalósuló fejlesztések, beruházások jelentősen hozzájárulnak a hazai agrárium versenyképességének és a hozzáadott értékének növeléséhez.

A nyáron közzétett és ütemesen megjelenő beruházási pályázati felhívások közül a "Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása" című felhívás elsősorban a mezőgazdasági termékek értéknövelését, a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztéseket célozza. A finanszírozni tervezett nagyobb léptékű fejlesztések növelik az élelmiszeripar és a takarmányipar vállalati hatékonyságát.

A vissza nem térítendő támogatás formájában elnyerhető forrás irányulhat a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása mellett a versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra kialakítására, a termékpálya-együttműködésre alapozott kapacitásbővítő fejlesztésekre, továbbá az energia-önellátás növelését és az energiafüggőség csökkentését célzó technológiák alkalmazására, például a megújuló energiaforrások előtérbe helyezésével - írják a közleményben.

A szintén szeptember 17-től megnyílt, az "Állattartó telepek megújításának támogatása" című felhívás az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását szolgálja, továbbá támogatja a hozzáadott érték fokozását a kisebb léptékű fejlesztések finanszírozásával, fókuszálva a kisebb állattartó gazdaságok fejlesztési igényeire.

Lehetőség nyílik új épületek, építmények kialakítására, valamint az állattartáshoz szükséges eszközök, gépek, technológiák termelésbe állítására, sőt az állattartó telepek épületenergetikai, épületgépészeti felújítására, technológiai korszerűsítésére, illetve a megújuló energia felhasználásával az energiafelhasználás csökkentésére is.

A telepek környezeti terhelését mérséklő fejlesztések, a járványos állatbetegségek telepeken történő megjelenésének kockázatát csökkentő vagy olyan állatjóléti beruházások is támogathatóak ennek a forrásnak a segítségével, amelyek túlmutatnak az általános telepi fejlesztéseken - ismertette a szaktárca.

Hozzátették, a végcél nem kevesebb, mint egyre közelebb kerülni a 2030-ra kitűzött célhoz, miszerint a magyar agrárium termelékenysége 2020-hoz viszonyítva a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére, az export pedig 50 százalékkal növekedjen.

A felhívások minden kapcsolódó dokumentummal és információval a kap.gov.hu weboldalon érhetőek el, ahol a Közös Agárpolitika Stratégiai Terve keretében megvalósuló, 2027-ig tartó támogatási ciklussal kapcsolatos tudnivalók is megtalálhatóak - tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Sebezhető lett a dollár

Az EURUSD mozdulatlan maradt tegnap a Fed döntés előtti kivárás jegyében. Az amerikai jegybank végül meglepetésre az 50 bázispontos kamatcsökkentés mellett tette le a voksát, az irányadó Fed Funds rate ezzel a 4,75-5 százalékos sávba került.
2024. 09. 19. 13:30
Megosztás:

A Deltát vezető mesterséges intelligencia képek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.
2024. 09. 19. 13:30
Megosztás:

Bezuhantak az európai autóeladások

Augusztusban 18,3 százalékkal estek az Európai Unióban az új autó eladások.
2024. 09. 19. 13:00
Megosztás:

A szakértő szerint a Bitcoin bikapiaca októberben kezdődik, íme a legjobb befektetés

Történelmi adatok alapján egy neves kriptoszakértő azt állítja, hogy a Bitcoin (BTC) bikapiaca a következő napokban kezdődhet. Különösen figyelemre méltó, hogy a Bitcoin (BTC) bikapiaca általában hatással van más altcoinokra is a kriptopiacon, ami sikeres kereskedési ciklust eredményez.
2024. 09. 19. 12:00
Megosztás:

Háromszoros árat fizet a háztartási napenergiával termelt áramért egy új magyar aggregátor vállalkozás

Magyarországon egyedülálló lehetőséget kínál a magánszemélyek számára a PentaSun, amely elindította az ország első aggregátori szolgáltatását a lakossági 50kVA alatti napelemes energiatermelés területén. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a bruttó elszámolásban részt vevő háztartások a jelenlegi állami vételárnál magasabb, akár háromszoros áron értékesítsék a megtermelt villamosenergiájukat, növelve ezzel a beruházásaik megtérülését.
2024. 09. 19. 11:30
Megosztás:

A Fed döntését követően először gyengült, majd visszaerősödött a dollár az euróval szemben

A Fed tegnap nagy, 50 bázispontos lépéssel elindította kamatcsökkentési ciklusát, emellett idénre további 50, jövőre pedig még 100 bázispontos kamatcsökkenést valószínűsített, miközben a makrogazdasági pályára vonatkozó előrejelzésein csak kismértékben változtatott.
2024. 09. 19. 11:00
Megosztás:

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát - jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón az árvíz elleni védekezés hetedik napján. Orbán Viktor beszámolt arról is, lassú apadásra kell számítani a Dunán, de továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben.
2024. 09. 19. 10:30
Megosztás:

3 altcoin, amelybe érdemes befektetni október és április között, a legbullishabb időszakban: Uniswap (UNI), Pepe (PEPE) és DTX Exchange (DTX)

A kriptovaluták „fellendülési időszaka” történelmileg október és április közé esik. Ahogy egy teljes körű bikapiac közeledik, a megfelelő pozicionálás kulcsfontosságú.
2024. 09. 19. 10:00
Megosztás:

Csökkentek tegnap a főbb amerikai indexek; 50 bázispontos vágással kezdte meg a Fed kamatcsökkentési ciklusát

Közvetlenül a Fed kamatdöntése után még a pozitív tartományban állt a három fő amerikai index, de ezt követően lefelé vették az irányt és végül csökkenéssel zártak. A Fed 50 bázisponttal csökkentette alapkamatát, ami megfelelt a piaci szereplők többsége által vártnak.
2024. 09. 19. 09:30
Megosztás:

Csökkenéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek

Csökkenéssel zártak tegnap a főbb nyugat-európai indexek a Fed kamatdöntése előtt. Az angol jegybank mai kamatdöntése előtt tegnap kiderült, hogy az Egyesült Királyság éves inflációja augusztusban a vártnak megfelelően 2,2% volt, ami megegyezik a júliusi adattal.
2024. 09. 19. 09:00
Megosztás:

Vezérigazgatóváltás a Béres Gyógyszergyárnál

Szeptemberben új vezérigazgató érkezett a családi tulajdonú gyógyszeripari vállalat élére: a Béres Gyógyszergyár vezérigazgatói posztján a nyugdíjba vonuló Major Ferencet Sipos Balázs váltja - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 19. 08:30
Megosztás:

Ülésezett a Turisztikai Tanácsadó Testület

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vezetésével megtartotta első őszi ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel szerdán.
2024. 09. 19. 07:30
Megosztás:

Magyar kutatók a C-vitamin növényi anyagcsere-folyamatokban betöltött szerepét vizsgálták

A C-vitamin nemcsak a növények oxidatív stresszel szembeni védelmében játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem az anyagcsere számos folyamatát is szabályozza, mutatták ki a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) munkatársai.
2024. 09. 19. 07:00
Megosztás:

A Cazeus sikerének feltárása: Innovatív üzleti stratégiák a digitális szórakoztatóiparban

A digitális szórakoztatóipar az elmúlt években robbanásszerű növekedésnek volt tanúja, köszönhetően az olyan innovatív platformoknak, mint a Cazeus. Mivel a fogyasztók egyre inkább a lekérhető, interaktív és magával ragadó élményeket keresik, azok a vállalatok, amelyek kiszolgálják ezeket a preferenciákat, jó helyzetben vannak a sikerhez.
2024. 09. 19. 06:55
Megosztás:

Épül Magyarország legnagyobb prémium spaszállodája

Egyedi építészeti megoldásokkal épül Magyarország legnagyobb, ötcsillagosra tervezett spaszállodája, közel 34 milliárd forintos hazai beruházással - tájékoztatta szerdán a leendő hotel üzemeltetője az MTI-t.
2024. 09. 19. 06:30
Megosztás:

Még több iskoláshoz juthat el a Digitális Tudatosság program

Még több gyermekhez, illetve iskoláshoz juthat el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Digitális Tudatosság programja, miután együttműködést írt alá a GVH a Tanítsunk Magyarországért program megvalósítóival, a Nemzeti Tehetség Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal.
2024. 09. 19. 06:00
Megosztás:

Budapesten üléseztek az európai energiaszabályozó hatóságok vezető fórumai

Az európai uniós villamosenergiapiaci integrációs projektek aktuális kérdései, valamint a jövőbiztos árampiaci modellről szóló tanulmány ütemterve is napirenden volt az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) Közgyűlésén, és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsa kétnapos budapesti ülésén - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.
2024. 09. 19. 05:30
Megosztás:

Megújítja együttműködését a Budapesti Értéktőzsde és az ELITE

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2024-ben megújítja partnerségét a Euronext tőzsdecsoporthoz tartozó ELITE-tel, amely a növekedésorientált vállalatoknak nyújt sokoldalú támogatást. Az együttműködés célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások (KKV-k) továbbra is elérhessék az ELITE által kínált egyedülálló páneurópai közösséget, korszerű vállalatfejlesztési képzéseket és egyedi finanszírozási megoldásokat. Az együttműködés új fejezete rendhagyó oktatási eseménnyel vette kezdetét, ahol a soron következő BÉT Mentor képzési nap egy ELITE workshoppal egészült ki.
2024. 09. 19. 05:00
Megosztás:

Az AutoWallis részvényei bekerülnek a bécsi tőzsde régiós indexébe

A Bécsi Értéktőzsde döntése alapján az AutoWallis részvényei bekerülnek a közép-kelet-európai részvényeket tartalmazó CECE indexbe. A lépéssel a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója közelebb kerül stratégiai céljainak megvalósításához, és a következő időszakban a nemzetközi befektetők figyelmének növekedésére számít.
2024. 09. 19. 04:30
Megosztás:

Bezárul egy kiskapu a Babavárónál: az érdeklődők több, mint 40%-ának fájhat a változás

A Babaváró hitelt jelenleg azok a fiatal házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte be 30. életévét. Az idei évben azonban még úgy is elérhető a támogatás, ha a feleség 30-40 év közötti, de ebben az esetben már legalább 12 hetes terhesnek kell lennie. Az évből pedig már nincs sok hátra, a Bankmonitor kalkulátorát használók 42,61%-ánál a feleség életkora a kérdéses sávba esik.
2024. 09. 19. 04:00
Megosztás: