Milliós tételt spórolhatnak a biztonsággal a lakáshitel felvevők

A markánsan velünk maradó infláció miatt a pénzpiacokon olyan mértékben drágultak meg a rövid referenciakamatok, hogy fél év alatt eltűnt a hosszan fix hitelek felára. Ha a jegybank április 26-i kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően tovább emeli az alapkamatot, a money.hu várakozásai szerint a legkisebb kamat és több ezer forinttal kisebb törlesztőrészlet mellett a jövőben azok kaphatnak kölcsönt, akik a futamidő végéig fix törlesztést választva el akarják kerülni a kamatkockázatot. Ez a helyzet a kamatstopban lévő ügyfelek hiteleinek lecserélésének is kedvezhet.

Milliós tételt spórolhatnak a biztonsággal a lakáshitel felvevők

Amióta a hazai lakáshitel piacon megjelentek a hosszan fix törlesztést biztosító hitelek, azt szokhattuk meg, hogy a biztos törlesztésnek (fel)ára van. Alig több, mint hat hónappal ezelőtt, 2021. októberében egy 20 millió forintos 20 éves piaci lakáshitel esetében több, mint 10 ezer forinttal magasabb, 127 ezer forintos törlesztőrészletet kellett fizetnie annak, aki a kölcsön teljes futamideje alatt fix törlesztést választott, mint annak, aki 10 éves kamatperiódusú hitelre szerződött. A végig fix konstrukció felára közel 100 bázispont volt a kamat tekintetében.

Ma már a végig fix a legkedvezőbb ajánlat

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a jegybank folyamatos kamatemeléseinek köszönhetően ez a helyzet alapjaiban változott meg az elmúlt hónapokban, s mára eljutottunk oda, hogy a piac legolcsóbb ajánlatát a futamidő végéig fix konstrukciók választásával kaphatjuk.

Az infláció felpörgésével ugyanis a pénzpiacok a pénzromlás mértékét elsősorban a rövid futamidőkön érvényesítik, hiszen hosszabb távon a jelenlegi árszint kevésbé befolyásolja a piacot. A lakáshitelek tekintetében irányadónak számító pénzpiaci referenciahozamok közül az 5 éves BIRS tavaly november 11-én került a 10 éves mutató, majd alig 10 nappal később a 20 éves BIRS értéke fölé. Március utolsó napján pedig a bankok már kisebb kamatszint mellett nyújtottak hitelt egymásnak 20 éves időtartamra, mint 10 évre. Erre utoljára közel 8 éve, 2014 augusztusában volt példa.

Ennek eredményeképp a money.hu adatai szerint a fenti példában szereplő hitel esetében a bankok legjobb ajánlatait összehasonlítva azt láthatjuk, hogy

-    aki 5 évre akarja fixálni a hitelének törlesztőrészletét, csak 5,99 százalékos kamat mellett tud kölcsönt felvenni. Ennél 200 bázisponttal olcsóbb kamaton tud kölcsönhöz jutni az, aki 10 évig szeretné, hogy törlesztőrészlete ne változzon.

-    mára eltűnt a fent már említett 100 bázispontos kamatkülönbség a 10 és a 20 éves (végig fix) hitelajánlatok közül. A végig azonos törlesztőrészlet biztonságáért nem kell közel 30 százalékos felárat fizetni a kamatban, mint tavaly októberben.

-    a hosszabban fix TOP-kölcsönök törlesztőrészlete 140 873 forint, ami havonta 2300 forintos megtakarítást jelent az 5 éves kamatperiódus mellett kínált legjobb ajánlathoz képest.

-    a teljes futamidő alatt visszafizetendő összeget tekintve a végig fix kölcsönt választó ügyfél a mai helyzetben több, mint félmillió forintot spórolhat úgy, hogy nem kell aggódnia, hogy az adott kamatciklus végén az épp aktuális makrogazdasági környezet miatt mennyivel emelkedhet a hitelének kamata.

-    az infláció annak kockázta nélkül csökkenti tehát a törlesztőrészletének aktuális piaci értékét (jelenérték), hogy ennek kamatkockázatát futná.

Ha a jegybank emel, még nagyobb lehet az előny

Miután a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa április 26-i ülésén a szakértők prognózisa szerint 100 bázisponttal, 5,4 százalékra emeli az alapkamatot, s az irányadó egyhetes betét kamatában csütörtökön újabb 30 bázispontos emelés, s így 6,45 százalékos szint érkezhet, a money.hu szakértői szerint néhány héten belül a végig fix hitelek kamata markánsan elválik majd a 10 éves kamatperiódussal rendelkező hitelekétől. Ekkortól egyértelműen a végig fix konstrukciók számítanak majd a legolcsóbb megoldásnak. Választásuk akár milliós spórolást jelenthet előretekintve a teljes hitelköltségben.

A kamatstoposoknak is segíthet

Ezt a lehetőséget használhatják ki a kamatstopból kilépni szándékozó ügyfelek is. Egyszer és mindenkorra maguk mögött hagyhatják a változó kamatozás okozta bizonytalanságot. A hitelcsere esetén a banki kamatfelár csökkenése – a korábbi hiteleket 3-4 százalékos felár mellett nyújtották a bankok, míg most a piacon 1-1,5 százalék az általános – némileg ellensúlyozhatja a hitelkamatok emelkedésének mértékét. Ennek köszönhetően a hitelcserét választó ügyfelek törlesztőrészlete a kilépéskor várt 30-40 százalék helyett 10-20 százalékos mértékben emelkedhet. money.hu szakértői szerint a végig fix konstrukciók kedvező árazása a kamatstopban lévők hitelének egységes, „központi” lecserélésére is kedvező alkalmat teremthet.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: