2014/15-öt idézi a budapesti újlakás-piac

A tavaly ősszel megindult trendforduló után az idei első fél évben mélyrepülésbe váltott a budapesti újlakás-piac. Mind a kereslet, mind az új kínálat volumene a 2014-2015-ös szinteket idézi. Élénkülés jelen helyzetben egyelőre nem várható, noha a korábbi évek meredek drágulása is mérséklődött – derül ki az OTP legfrissebb, publikus beruházói és értékesítői adatokból összeállított Budapesti Újlakás Értéktérképéből.

2014/15-öt idézi a budapesti újlakás-piac

A tavaly ősszel megindult trendforduló után az idei első fél évben mélyrepülésbe váltott a budapesti újlakás-piac. A magas infláció, a látványosan megugró hitelkamatok, a csökkenő reálbérek, a bizonytalan gazdasági és háborús kilátások, valamint a mindezek mellett kitartóan – bár a korábbinál kisebb ütemben – emelkedő árszintek miatt mind a beruházók, mind a lakásvásárlók visszafogták piaci aktivitásukat.

„Az idei első hat hónapban 96 új, kétlakásosnál nagyobb projekt értékesítése indult el Budapesten, melyek keretében mintegy 1650 lakás épül. Ez az előző fél évhez képest 60%-os, a tavalyi első fél évvel összevetve 30%-os csökkenést jelent.

Ennél kisebb volumen legutóbb 2015 első felében került piacra, amikor is öt évnyi tetszhalott állapot után éppen csak beindultak az új projektek. A fő keresleti indikátor, az eladott új társasházi lakások száma adatbázisunk szerint, idén június végéig csupán – az új kínálattal közel megegyező – 1570 volt.

Ez a megelőző fél évhez képest 25%-os, 2022 első fél évéhez képest közel 60%-os visszaesés. Ilyen alacsony értékesítési volument utoljára három éve, a Covid első hullámának betörésekor, azt megelőzően pedig 2014 második fél évében láthattunk” – összegezi a fő mutatószámokat Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

A mostani helyzetben egyelőre nem várható a piac élénkülése. A magas kamatok miatt a hitel segítségével vásárlók, az időközben megjelent inflációkövető (de legalább is a bérleti hozamnál magasabb kamatot biztosító) pénzügyi befektetési lehetőségek és a bizonytalan, illetve a korábbi évekhez képest visszafogott árnövekedési kilátások miatt pedig a befektetési célú vásárlók tömege esik ki jelenleg a piacról.

Ezt vélhetően csak kis részben tudják pótolni a 2024-től szigorodó Babaváró támogatás, illetve az ugyancsak jövő januártól a kedvezményezett kistelepüléseken kívül megszűnő CSOK miatt idénre előre hozott vásárlások.

Emellett a piac élénkítésének reményével indult, ám a mai napig mindössze nagyjából fél tucatnyi értékesítés alatt álló projekt vásárlóinak 5%-os áfa-visszaigénylési lehetőséget biztosító rozsdaövezeti akcióterület státusz pozitív hatása sem számottevő. Nem meglepő tehát, hogy az idei első hat hónap alatt mindössze kilenc ötvenlakásosnál nagyobb projekt értékesítését kezdték meg újonnan a fővárosban, melyből négy száznál több lakásos.

Összehasonlításul, tavaly egész évben – 2021-hez képest már csökkenő tendenciát mutatva – 31 nagy beruházás került piacra, amelyek közül 20 éri el a százlakásos méretet. Ez annak ellenére beszédes, hogy az utóbbi években a nagy projekteknél is terjed a trend, miszerint az értékesítést csak az építkezés előre haladott fázisában kezdik meg, azaz az előbb említett számoknál több helyen zajlik a kivitelezés, csak éppen a lakások még nincsenek a piacon.

Bár főváros szerte visszaesett a beruházói aktivitás, az továbbra is a XIII. kerületben a legélénkebb. Az OTP Jelzálogbank kétlakásosnál nagyobb társasházi beruházásokat tartalmazó adatbázisa szerint itt hat hónap alatt 550 új lakás értékesítése indult el, 9 projekt keretében. 61 lakással az átlagméret is itt a legnagyobb, amit csak a XIV. kerület közelít meg 55 lakással. Itt, Zuglóban 330, míg a XXIII. kerületben – ahol csak pár éve épült fel az első nagyobb lakásprojekt – 180 újépítésű lakás került piacra hat hónap alatt.

Projekt darabszámra a III. kerület áll az élen 16 újonnan indított társasházzal, ugyanakkor ezek közül a legnagyobb mindössze nyolclakásos. Ugyanígy, csupa 3-8 lakás közötti projekt indult a XI. kerületben is, szám szerint 12.

Az újlakás-piacot tekintve hagyományosan legmozgalmasabbak közé tartozó VIII. kerületben csupán négy új projekt jelent meg a piacon alig 70 lakással, a rendre a dobogón álló IX. kerület pedig az idei első fél évben újonnan indított projekt nélkül maradt. 2023-ban, a jelenlegi adatok szerint – a korábban megkezdett projektek időben elhúzódó kivitelezési munkálatai miatt – a tavalyinál több, mintegy 7400 új társasházi lakás átadására számíthatunk.

Ennek negyede, 1800 a XIII. kerületben készül el, amit ezer lakással a IX. kerület, majd egyenként 650-680 közötti volumennel a III., XI. és XIV. kerület követnek. Az I. kerület kivételével mindenhol várható átadás. Emellett 2024-re is már 4800 lakást tartalmaz az OTP adatbázisa, s mintegy háromezret 2025-2026-ra is, ugyanakkor ezek a számok érezhetően elmaradnak a korábbi években jó előre bejelentett átadásoktól.  

A kereslet volumenében, azaz az idei első fél évben eladott új lakások számában nagyjából 340 lakással a XI. kerület az első, melyet a XIII. és a XIV. kerület követ 280, illetve 170 lakással. Mindeközben az átadott, de eladatlan lakáskészlet növekvő tendenciát mutat, s az első fél év végére 820 darabon állt, azaz ennyi azonnal költözhető lakásból lehet most választani Budapesten.

Ez valamivel több az elmúlt tíz év átlagánál. Emellett ötezer már építés alatt álló ingatlan adja a kínálat gerincét. Rögtön átvehető lakásból a XI. és XIII. kerületben van a legtöbb (170 ill. 180 db), míg épülőfélben lévők közül egyértelmű a XIII. kerület elsősége (1140 db). A legkönnyebb helyzetben emellett azok vannak még, akik a VIII., IX. és XIV. kerületekben keresgélnek, a legbővebb kínálatból ők választhatnak.

Az idén látványosan visszaeső kereslet ellenére az új lakások árszintjében nem várható általános csökkenés, noha a drágulás üteme mérséklődött. Nem példa nélküli ugyanakkor az utólagos – lefelé tartó – árkorrekció sem, tesztelve, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben vajon mit fogad el a piac.

„Idei átadású lakások esetében most nagyjából 1,3 milliós átlagos négyzetméterárral lehet kalkulálni a fővárosban. A jelenleg – nagyrészt már épülő – 2024-25-ös költözéssel hirdetett projekteknél ugyanakkor 1,5 millió forint körüli az átlagár. Az építkezés korai szakaszában megállapított árak ráadásul még a projekt átadásáig tovább nőhetnek” – mondja Valkó Dávid.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás: