3+3 feltörekvő technológiai trend 2024-ben

A generatív mesterséges intelligencia korában a vállaltok számára minden eddiginél fontosabb az integrált üzleti stratégia, a szilárd technológiai alap és a kreatív munkaerő.

3+3 feltörekvő technológiai trend 2024-ben

Ezt támasztja alá a vállalati best practice példákon és vezetői véleménykutatáson alapuló 15. Deloitte Globális Tech Trends jelentés.

A tanulmány hat feltörekvő technológiai trendet mutat be részletesen és segít az üzleti és technológiai vezetőknek elválasztani a fontos jelzéseket a zajtól, úgy tárgyalva a technológiai fejlődést, mint az üzleti forradalmasításának eszközét. A „Felhajtóerők” trendjei a kitörési pontok lehetőségeit, míg a „Nehézségi erők” trendjei a stabil alapok kihívásait tárgyalják.

Felhajtóerők.

Az IT története az interakció, az információ és a számítási kapacitás úttörő innovációinak folyamatos fejlődése volt, amelyek együttesen alkotják a modern számítástechnika szentháromságát. Az alkotó mesterséges intelligencia, a Generative AI növekedési katalizátorként hat: a technológia robbanásszerű megjelenése óta a legtöbb vállalat azon fáradozik, hogy kiderítse milyen előnyöket hozhat ez a maga számára. A tanulmány számos példát hoz arra, hogy ez egyszerűbb, mint gondolnánk.

Kialakulóban van például a web 3.0, a térbeli számítástechnika és az ipari metaverzum. Ahogy az ipari metaverzum vállalati eszközzé alakul, a térbeli technológiák egyre terjednek az iparági alkalmazásokban. A trend fő célja a valós folyamatok reprodukálása adatok és mesterséges intelligencia segítségével, a digitális ikrek technológiával szerzett előnyök pedig megsokszorozzák a cégek hatékonyságát.

„Ahogy a gépi intelligencia megoldások egyre szofisztikáltabbak lesznek, új értelmet kap a „többet ésszel, mint erővel” mondás. A nyers erőn, a vállalkozások egyre többet hozhatnak ki meglévő infrastruktúrájukból, miközben azt a legmodernebb hardverekkel bővítik a folyamatok felgyorsítása érdekében. Lesznek, akik hamarosan meghaladják a bináris számítástechnikát.” – mondta Kiss Dániel, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának partnere.

Nehézségi erők

A meglévő rendszereket és befektetéseket – úgymint technológia, a kibernetika és bizalom, valamint az alaprendszerek modernizációja – jól kell integrálni az úttörő innovációkhoz, hogy az üzletileg zökkenőmentes legyen miközben fejlődik. Ez a siker kulcsa, amit a Deloitte jelentésében lévő több példa is mutat. Ennek egyik legfontosabb eleme a mérnöki szakértői csapat. Ezért új fókusz erősödik a nagyvállalati világban, ami a legjobb technológiai tehetségek vonzása és megtartása, ez a developer experience, vagy DevEx.

A valóság, valós és validált adatok védelme szintén kulcstényező: a szintetikus média korában az igazság megfizethetetlen. A mesterséges intelligencia eszközök elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb a megszemélyesítés és megtévesztés, erre a technológiát hamar adaptáló, vezető szervezetek különféle szabályozások és technológiák segítségével reagálnak – kérdés, hogy a szabályozás megfelelő és időben történő implementációjával sikerül-e gátat szabni és visszaszorítani a csalások számát.

„Közben több társaság is technológiai adóssággal küzd, azoknak az üzleti vállalkozásoknak azonban, amelyek vezető szerepre pályáznak a jövőben, darabonként meg kell szabadulniuk ettől a technológiai adósságtól: meg kell lépniük azokat a fejlesztéseket, amelyekkel sikeresen kiaknázhatják az új technológiák adta előnyöket. Így léphetnek át a teljeskörű technológiai wellness korába.” – mondta Kiss Dániel.

A következő hetekben a Deloitte szakértői cikksorozat formájában tárják fel 2024. hat legfontosabb technológiai trendjét. Kövesse a Deloitte weboldalát és közösségi média felületeit!

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, továbbá jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelmével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 312 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.com/hu/magunkrol.

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás: