360 milliárd forintot meghaladó árbevétel és dinamikus nyereségbővülés 2023-ban az AutoWallis Csoportná

2023-ban is rekord árbevételt és nyereséget ért el az AutoWallis Csoport, ezzel eddigi ötéves tőzsdei pályafutása alatt megnégyszerezte árbevételét, miközben nyeresége a tízszeresére ugrott. A tavalyi növekedést is akvizíciók támogatták az organikus bővülés mellett, így a már döntően régiós jelenlétű vállalat 366 milliárd forintos árbevételt és 20 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az egy részvényre jutó nyeresége pedig 21 forint fölé emelkedett.

360 milliárd forintot meghaladó árbevétel és dinamikus nyereségbővülés 2023-ban az AutoWallis Csoportná

366 milliárd forintos árbevételt ért el 2023-ban az AutoWallis Csoport, ezzel újabb rekordévet zárt a közép-kelet-európai régió 16 országban működő, 23 márkát képviselő autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató. A vállalat árbevétele tavaly 36 százalékkal emelkedett, miközben az EBITDA ezzel megegyező mértékben 19,7 milliárd forintra ugrott. Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója az eredmények kapcsán elmondta, hogy a Csoport töretlen, lendületes fejlődése a következetesen végrehajtott növekedési stratégiának köszönhető, melynek során a bővülést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatják. Kiemelte, hogy tavaly elsősorban szolgáltatási területen (többek között flottakezelés, autómegosztás) hajtottak végre akvizíciókat, miközben az ázsiai gyártók térnyerését felismerve az elsők között léptek partnerségre olyan kínai márkákkal, mint a BYD és az MG. Hozzátette: az AutoWallis egyre erősödő régiós pozícióját jól mutatja, hogy az árbevétel közel 60 százaléka származott a nemzetközi piacokról, és az Opel újabb öt évre meghosszabbította a Csoport nagykereskedelemi szerződését a közép-kelet-európai régió négy országában.
Az AutoWallis Csoport árbevétele a Nagykereskedelmi üzletágban 217,3 milliárd (+37%), míg Kiskereskedelmi üzletágában 149 milliárd forintra emelkedett (+34%). A két üzletág közül a legnagyobb növekedést a Nagykereskedelmi mutatta fel, miután 57,6 százalékkal 34.943 darabra növelte az eladott gépjárművek számát. Az elsősorban a magyar piacon tevékenykedő Kiskereskedelmi üzletág a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére tavaly 7.907 darab új (+8,1%) és 2.059 darab használt (+13,4%) gépjárművet értékesített. A vállalat piaci átlag feletti teljesítményét jól mutatja, hogy a stratégiájában kiemelt szerepet betöltő márkadiverzifikáció még olyan évben is növekedést eredményez, amikor Magyarországon 3,4 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új személyautók száma*, míg az AutoWallis releváns közép-kelet-európai piacain regisztrált új személyautók száma átlagosan 11,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.* A Kiskereskedelmi üzletág szolgáltatási területe a szerviztevékenység és a rövidtávú gépjárműkölcsönzés során is folytatta a növekedést: a szerviz órák számának 9,7 százalékos növekedésén túl az AutoWallis által hazánkban képviselt Sixt 5,4 százalékkal növelte a bérleti események számát, a bérleti napok számának 11,2 százalékos csökkenése mellett. A Nelson Flottalízing tavaly év eleji, majd a wigo-t (korábban Share Now) Magyarországon üzemeltető Wallis Autómegosztó augusztusi akvizíciójának köszönhetően a mobilitási szolgáltatások gépjármű flottamérete négy és félszeresére emelkedett, így tavaly a Csoport összesen 3.979 gépjárművel szolgálta ki ügyfeleit.

A több mint harmadával bővülő árbevétellel megegyező mértékben, 36 százalékkal 19,7 milliárd forintra nőtt az AutoWallis EBITDA-ja, az előző évi, magasszintű fedezettermelő képességét 16,6 százalékos szinten tartva. Az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevétellel megegyező mértékben, 36 százalékkal 305,3 milliárd forintra nőtt. A személyi jellegű ráfordítások 36 százalékos emelkedése főként az elmúlt két évben végrehajtott akvizícióknak, így az átlagos létszámnövekedésnek köszönhető (a Csoport átlagos létszáma 123 fővel 983 főre emelkedett 2023-ban). A pénzügyi bevételek és ráfordítások értéke 2023-ban -4,4 milliárd forint volt az előző évi -1 milliárd forint után, mely mögött elsősorban a megemelkedett kamatkörnyezet, az új akvizíciók miatti finanszírozási volumen növekedése, valamint a normál üzletmenethez kapcsolódó finanszírozási terhek jelentős növekedése állt. Mindezek hatására a vállalat teljes átfogó eredménye 9,6 milliárd forintra (+5%) nőtt, így az egy részvényre jutó eredmény 21,3 forintra emelkedett (+11%). Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke hozzátette, hogy a vállalat 5 évvel ezelőtti tőzsdére lépésekor meghirdetett, majd 2021-ben felfelé módosított növekedési stratégia több pontját az AutoWallis időarányosan túlteljesítette, így várhatóan az idei első félévben ismét felfelé módosíthatják a korábban kitűzött értékesítési és gazdálkodási tervszámokat.

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás:

Bikás mém érmék technikai elemzései, ez most a legjobb köztük 2024-ben?

Ebben a cikkben a legjobb mém érméket vesszük górcső alá, és megosztjuk a javasolt bikás piaci célokat a következő 6-12 hónapban.
2024. 07. 24. 00:01
Megosztás:

Garzonlakást venni vagy bérelni éri meg jobban Budapesten?

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a bérlés helyett a lakásvásárlás kérdése is előkerül azoknál a családoknál, ahol van elegendő saját erő egy lakáshitel felvételéhez. A dilemma a saját keresettel rendelkező fiatalok esetében is rendszeresen felmerül.
2024. 07. 23. 23:00
Megosztás:

Azt gondolnánk, hogy nő a kockázat a tőzsdéken, de...

Azt gondolnánk, hogy ahogy éleződik az elnökválasztási verseny az utolsó hónapokban, az kihatással van a részvénypiacokra is. Méghozzá a kockázatok növekedésével, csökkenés formájában. Éppen ezért megnéztük, hogy 1960-tól mostanáig hogyan alakult az S&P500 index az elnökválasztások évében, s egy picit meglepődtem.
2024. 07. 23. 22:00
Megosztás:

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben - állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.
2024. 07. 23. 21:00
Megosztás:

Vasárnapig gyere el, vár a 33. Művészetek Völgye Fesztivál!

Félidőnél jár a Művészetek Völgye Fesztivál, amely idén közel 3000 programmal csábítja a látogatókat Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 40 különféle helyszín vár mindenkit, művészek, társulatok költöznek be a három település udvaraiba.
2024. 07. 23. 20:30
Megosztás:

Ukrajna felfüggeszti a Lukoil szállításait a Barátság kőolajvezetéken

A magyar sajtó a hétvégén arról írt, hogy Ukrajna felfüggesztette az orosz Lukoiltól származó kőolaj szállítását Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken.
2024. 07. 23. 20:00
Megosztás:

A Spotifytól hangos a tőzsde

A tőzsdenyitás előtt tette közzé második negyedéves eredményét a Spotify.
2024. 07. 23. 19:30
Megosztás:

A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon

A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik - közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornával.
2024. 07. 23. 19:00
Megosztás:

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.
2024. 07. 23. 18:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indítottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 07. 23. 17:00
Megosztás:

A1 besorolást kapott az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A Moody's Investor Service stabil kilátások mellett a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH-csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank Nyrt. jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 23. 16:00
Megosztás:

Megerősítették a Market Építő Zrt. stabil kibocsátói minősítését

A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
2024. 07. 23. 15:00
Megosztás:

Leépít a Leoni Romániában

Az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni 10 százalékkal csökkenti dolgozói számát besztercei gyárában - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 23. 14:00
Megosztás:

Humanoid robotokat használ a jövő évtől a Tesla

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis számban és belső célokra - jelentette be Elon Musk vezérigazgató hétfőn az X üzenetküldő szolgáltatáson.
2024. 07. 23. 13:00
Megosztás:

Közös kötelesség az erdők fenntartása

Magyarország elkötelezett az érzékeny erdei ökoszisztémák megőrzésében és hosszú távú fenntartásában - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO Erdészeti Bizottságának (COFO) 27. ülésszakán hétfőn Rómában a szaktárca közleménye szerint.
2024. 07. 23. 12:00
Megosztás:

A gyermekek immunrendszerének erősítése a megelőzés szempontjából is fontos

Ha betegség ér el minket, az megviseli a szervezetünket, de akár a lelkiállapotunkat is. Nem is beszélve arról, ha gyermekeinket éri el valamilyen kórság. Ráadásul ez sokba is kerülhet nekünk anyagilag is.
2024. 07. 23. 11:30
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.
2024. 07. 23. 11:00
Megosztás: