5 tipp, hogy környezettudatos és természetszerető felnőtteket neveljünk

Ha az Ön számára is fontos a környezetvédelem, biztosan tudja, mennyi veszéllyel néz szembe élővilágunk, s a benne lakó növények a mindennapok során. Amennyiben szeretné megóvni épségüket, elengedhetetlen, hogy megfelelően tájékozódjon a növényegészségügy témakörével kapcsolatban, maradandó változást azonban csak akkor tud elérni, ha a megszerzett tudást gyermekei és a környezetében élő fiatalok számára is elérhetővé teszi. Kizárólag közös megértés és lelkiismeretes gondoskodás révén biztosíthatjuk ugyanis, hogy a természet értékes ajándéka az elkövetkező generációk számára is érintetlen maradjon. Ebben segít a #PlantHealth4Life kampány is, amely az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság és partnereik által, az Európai Unió tagállamaiban, köztük Magyarországon is elindított kezdeményezés.

5 tipp, hogy környezettudatos és természetszerető felnőtteket neveljünk

A fiatalok oktatásának jelentősége

A növények számos területen kulcsfontosságú szerepet töltenek be életünkben, hiszen hozzájárulnak többek között a tisztább levegőhöz, a jobb vízminőséghez, nekik köszönhetjük az egészséges és tápláló élelmiszereket, sőt, mentális egészségünk fenntartásában is fontos szerepük van. Éppen ezért megóvásuk elengedhetetlen. Már egyénként is hozzájárulhat ahhoz, hogy megakadályozza a veszélyes betegségek és károsítók elterjedését hazánkban. Ehhez azonban a növényegészségügy témakörének alapos vizsgálata szükséges, hiszen a növények hosszú távú biztonságának alapvető kritériuma a folyamatos és széleskörű törődés, amelynek fontos része a fiatalság oktatása.  Azáltal, hogy megszerzett tudását tovább adja gyermekeinek, lehetővé teszi, hogy később a felnőttek egy olyan, tudatos generációja következzen, akik a kezdetektől fogva a természet, s a benne élő növények érdekeit tartják szem előtt.

Hogyan oktassuk gyermekeinket a növényegészségügyről

Bár apróságnak tűnhetnek, néhány fontos tanáccsal és hasznos szokás bevezetésével Ön is sokat tehet azért, hogy gyermekei tájékozott és tudatos természetjárókká, valamint környezetvédőkké cseperedjenek. Ennek megvalósításában az EFSA és a #PlantHealth4Life kampánya is segítségére lehet, a szervezet javaslatainak betartásával ugyanis akár az Ön gyermekei is a növényegészségügy nagyköveteivé válhatnak:

1. Minden az alapoknál kezdődik! Fontos, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerjék a természetet és a növények szerepét saját és környezetük életében, például megtanulják azt, hogy a növények termelik az oxigén 98%-át, adják az elfogyasztott élelmiszerek 80%-át és a szén-dioxid elnyelésével az éghajlatváltozás mérsékléséhez is jelentősen hozzájárulnak. Emellett biztosítani kell számukra, hogy saját élményeket gyűjtsenek. Éppen ezért érdemes gyermekeivel minél több időt töltenie a szabadban, ahol közvetlenül is megfigyelhetik az őket körülvevő élővilágot, tapasztalatokat szerezhetnek és oszthatnak meg egymással, és kialakulhat bennük a természet szeretete. A természetjáró programok során hallott információk - például, hogy a növények képesek kémiai jelekkel kommunikálni és jelezni egymásnak a veszélyt vagy rezgések érzékelésével fellelni a közelben rejlő vízforrásokat – értékes és maradandó emlékekké válnak.

2. Figyelmeztesse őket a veszélyekre! Bár a természet hatalmas erővel bír, a növényvilág egyensúlya nagyon törékeny. Jótékony hatásaik mellett elengedhetetlen felhívni a gyerekek figyelmét a növényeket fenyegető veszélyekre is, például a növényi betegségekre és károsítókra, melyek ártalmasak a növények, kertek és a természetes ökoszisztéma számára, csökkenthetik a terméshozamokat, sőt, akár a teljes termést elpusztíthatják. Ilyen bajkeverő lehet például az ázsiai csillagos cincérek (Anoplophora spp.), a pálmafúró ormányosbogár (Rhynchophorus palmarum) vagy éppen a Xylella fastidiosa baktérium. Segítsen gyermekeinek megérteni e kártevők természetben történő megjelenésének súlyosan negatív következményeit, melyhez bátran hívja segítségül az EFSA és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai kiadványait melyekből részletesen tájékozódhat a növényeket érintő kockázatokról!

3. Legyenek tisztában saját felelősségükkel! Ha a családi programok vagy mindennapok során zöld övezetben járnak vagy épp növényeket gondoznak otthonukban, mindannyian felelnek épségükért. Hangsúlyozza gyermekei számára, hogy ők maguk is mekkora felelősséggel bírnak a rosszakaró károsítók elterjedésében. Elég egy óvatlan lépés, például egy nyaralás során hazahozott, ellenőrizetlen egzotikus virág vagy egy nem őshonos növény behozatala a hazai ökoszisztémába máris hatalmas károkat okozhatnak. Az elkövethető hibákról az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság átfogó tájékoztatást nyújt.

4. A legfontosabb lépés a megelőzés! A problémák elkerülése és orvoslása érdekében ismertesse meg gyermekeivel a növényegészségügy alapvető szabályait! Magyarázza el nekik például a növényútlevél fogalmát, és tanítsa meg őket a növények biztonságát célzó legfontosabb eljárásokra, többek között a kertek épségét szolgáló biztonsági lépésekre, melyeket ők is könnyűszerrel követhetnek! A növényvédelemmel kapcsolatban Öntől szerzett elméleti és gyakorlati ismereteik képessé tehetik őket arra, hogy egész életük során felelősen óvják a természetet.

5. Indítson láncreakciót! Az első lépést Ön tudja megtenni, azonban a folyamat nem kell, hogy itt érjen véget. A növényegészségügy alapos megértése után ugyanis gyermekei is elég informáltak lesznek ahhoz, hogy a megszerzett tudást tovább adhassák ismerőseiknek, barátaiknak és a következő generációnak.

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 17. 14:00
Megosztás:

Megnyílt az első éjjel-nappali posta

Megnyitotta első éjjel-nappal működő, postai ügyintézésre alkalmas ügyfélterét a Magyar Posta Zrt. Nyíregyházán, ahol az ügyfelek egyebek mellett csomagot adhatnak fel és vehetnek át, egy speciális ügyintézési automatán keresztül hivatalos okmány- és járműügyeket intézhetnek, illetve készpénzt is felvehetnek az ATM-ből - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 17. 13:30
Megosztás:

Nemnsokára lezárul a Debrecen és környéke biztonságos ivóvízellátását segítő beruházás

Tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a kilencven százalékban elkészült beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg - ismertették kedden a helyszínen tartott projektrendezvényen.
2024. 04. 17. 13:00
Megosztás:

Új szerződéseket írt alá az INA

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.
2024. 04. 17. 12:30
Megosztás:

Felülvizsgálatot sürget a NAK

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi. A napokban nyilvánosságra került súlyos, emberéletet követelő eset is rámutat arra, hogy gyökeres fordultra van szükség az európai agrárpolitikában - hangoztatta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 17. 12:00
Megosztás:

Csökkent az LVMH negyedéves bevétele

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, a világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának bevétele 2 százalékkal, 20,69 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 21,04 milliárd euróról, elsősorban a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok hatására.
2024. 04. 17. 11:30
Megosztás:

Lezárult egy komoly fejlesztés a nyíregyházi Chem-System Kft.-nél

Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a tisztítószerek nagykereskedelmi forgalmazásával és gyártásával foglalkozó nyíregyházi Chem-System Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 17. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék, a frankfurti DAX index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék erősödéssel indított.
2024. 04. 17. 10:40
Megosztás:

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert a nemzetközi befektetői hangulat is nyugodtabb - jelezte az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2024. 04. 17. 10:20
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 17. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 17. 09:30
Megosztás:

Legjobb kriptodeviza-előértékesítés a felezés előtt: a DTX tőzsde lehet a következő Dogecoin 25-szörös megtérüléssel vezető elemző szerint, miközben a DTX előértékesítése átlépi a 230 ezer dollárt

Ahogy közeledik a 2024. április 21-re várt Bitcoin-felezési esemény, a kriptopiac jelentős változásokra készül. A befektetők mindig nagy reményeket fűztek ehhez az eseményhez, mivel általában áremelkedéssel jár, ami izgalmas pillanatot teremt.
2024. 04. 17. 09:00
Megosztás:

Szépen teljesített a Yettel tavaly

Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett - ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.
2024. 04. 17. 08:30
Megosztás:

A vártnál jobb számokat hozott az április az euróövezetre nézvre

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 04. 17. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 17. 07:30
Megosztás:

Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.
2024. 04. 17. 07:00
Megosztás:

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.
2024. 04. 17. 06:30
Megosztás:

Veszteséggel zárt a Trans-Sped

Kissé csökkenő bevétel mellett mintegy 916 millió forint veszteséggel zárt 2023-ban a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett éves beszámolóban.
2024. 04. 17. 06:00
Megosztás:

Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.
2024. 04. 17. 05:30
Megosztás:

Több mint 51 milliós nyeremény a Tippmixen

Egészen pazar nyereményt ért el múlt hétvégén egy Tippmix-játékos, aki 12 fogadási esemény kapcsán állt elő hibátlan megérzésekkel. Tippsorát kombinációban és összesen tízszer kötésben is játékba küldte, össznyereménye így meghaladta az 51 millió forintot.
2024. 04. 17. 05:00
Megosztás: