Ha hiteled van, akkor a hitel cseréje a kamatstop-nál is jobb döntés

Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.

Ha hiteled van, akkor a hitel cseréje a kamatstop-nál is jobb döntés

Hétről-hétre vonzóbb a kamatstop

Miután a decemberi inflációs adatok utána piac újra kamatemelést árazni, ezért a kormányzati kamatstop még kedvezőbb megoldást jelent az arra jogosult ügyfeleknek. A money.hu számításai szerint egy, az általános hiteltörlesztési moratórium után a változó kamatozású hitelekre jellemző, még 7 millió forint körüli tartozással és 10 évre kitolódott törlesztéssel bíró, a forintosításkor jogszabályban rögzített, maximum 4,5 százalékos kamatfelárral bíró korábbi devizahitel esetében, az októberi szinten rögzített törlesztőrészlet nem éri el a 80 000 forintot. Ehhez képest a január 18. 3 havi BUBOR szintjével számolva a törlesztőrészlet már több mint tíz százalékkal magasabb lenne, 87 600 forintos törlesztőrészlettel kellene számolni. A teljes visszafizetendő összeg 9,5 millió forinttól 10,5 millió forintra emelkedne. A kamatstop révén a jelenlegi helyzetben tehát közel 50 ezer forintot spórolhat meg a példánkban szereplő adós. 

Nagyon fáj majd júliustól

Fontos ugyanakkor látni hogy a kamatstop csak átmenetileg védi meg a hiteleseket. Ha az egyes elemzői várakozásoknak megfelelően júniusra akár 5,5 százalékra emelkedne az irányadó kamat, abban az esetben a példánkban említett hitel kamata már nem maradna 10 százalék alatt, a törlesztőrészlet pedig 93 000 forintra ugrana. Egy ilyen kamatemelés lényegében zárójelbe tenné az ügyfél spórolását, hiszen a tőkekövetelés olyan szinten emelkedne meg, amelynek köszönhetően hiába fizet az ügyfél 2021. novemberétől 2022. június végéig közel 700 000 forintnyi törlesztőrészletet, júliusban a teljes visszafizetendő összeg az emelkedő kamatszintnek köszönhetően 10,4 millió forint lesz.

A money.hu szakértői a fentiek miatt egyértelműen azt javasolják, hogy a kamatstopban résztvevő ügyfelek az átmenetileg csökkentett törlesztőrészlet védelmét arra használják ki hogy hitelüket fix kamatozású cserélik.

Letörhető a kamatfelár

A hitelcsere indokoltságát mindennél jobban mutatja, hogy míg a forintosításkor a bankok által alkalmazható – s az ügyfelek jelentős részénél alkalmazott - kamatfelár maximuma 4,5 százalék volt, addig a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) esetében a jegybanki szabályozás már csak 3,5  százalékos maximális kamatfelárat enged. Ráadásul a piacon a mostani kamatemelési ciklus előtt is ennél alacsonyabb, 2-2,5 százalékos felár mellett folyósítottak hitelt a bankok.

Az irányadó kamat hetenkénti folyamatos emelése mára olyan helyzetet hozott, hogy például az 5 és 10 évre fixált hitelek esetében a legjobb banki hitelajánlatok kamatszintje jelenleg a referenciakamatláb alatt van, azaz eltűnt a termékek mögül a kamatfelár. A money.hu lakáshitel kalkulátorában 7 millió forintos kölcsönre és 10 éves futamidőre jelenleg kínált legrosszabb ajánlat 10 éves kamatfixálás esetén – azaz ezen hitel esetében végig fix törlesztést biztosítva – 5,74 százalékos kamatot kínál.  Itt a kamatfelár a referenciakamathoz (10 éves BIRS) képest 1 százalék alatt marad. Aki erre a kölcsönre cseréli hitelét, havonta 76 800 forint alatti törlesztőrészletet fizet majd. Azaz a fizetendő törlesztőrészlet a kamatfelár csökkenésének köszönhetően még a kamatstop idejére beégetett törlesztőrészletnél is alacsonyabb. Ráadásul a teljes visszafizetendő összeg is 9,3 millió forint alá csökken. Az ügyfelet nem fenyegeti majd további drágulás, hiszen a törlesztőrészlet a futamidő végéig azonos marad.

A hitelcsere esetén az ügyfél a futamidő hosszabbítását is választhatja, ezzel pedig tovább csökkenthető a havi törlesztési teher – ellenben a teljes visszafizetendő összeg emelkedik.

Hosszabb fixesítéssel jobban járhatunk

A money.hu szakértőinek tanácsa szerint a jelen piaci környezetben minél hosszabb időre fixáljuk kölcsönünket, annál jobban járhatunk. Miközben a változó kamatozású kölcsönök referenciakamata, a 3 havi BUBOR szintje tavaly október vége – a kamatstop fixálás időpontja -  óta több, mint megduplázódott, 2,02 százalékról 4,19 százalékra emelkedett, addig a 10 évre fixált hitelek irányadó mutatója, a 10 éves BIRS 1 százalék alatti mértékben, 3,8-ról 4,76 százalékra emelkedett. A 20 éves pénzpiaci referencia mutató emelkedése pedig nem érte el a 80 bázispontot: 4,08 százalékról 4,87 százalékra emelkedett 2021. október 27.  és 2022. január 18. között.

A folyamatos jegybanki kamatemelések a rövidebb referenciakmatokban jelennek meg gyorsabban. Így aki – akár új hitelt akar felvenni, akár a korábbi változó kamatozású hitelét szeretné kiváltani – most azt láthatja, hogy eddig nem látott méretékűre zsugorodott az a kamatkülönbözet, amit annak biztonságáért kell fizetni, hogy az ember a hitel teljes futamideje alatt fix törlesztőrészletet fizethessen. Sőt a 15, 20 éves - végig - fix konstrukciók között egyre több esetben találunk olyan banki ajánlatot, amelyek az 5, illetve 10 évre fixált hiteleknél alacsonyabb kamatot kínálnak. 

Azonnal lépni kell

Fontos azonban tudni: a jelenlegi kamatkörnyezetben minél hamarabb lépjük meg a fixesítést, annál jobb kondíciókban bízhatunk. A bankok minden ajánlatukban követni fogják a jegybanki lépések miatt változó referenciakamatok emelkedését, ráadásul a jelenleg minimálisra csökkent kamatfelárak emelése is várható. A kamatstopban lévőknek tehát nem érdemes a védernyő lejártát, de még a bankok kormány által előírt tájékoztatását sem bevárnia a hitelcsere elindítására – kis túlzással minden héten csökken a hitelcsere által elérhető előny.

-------

Ha szükséges, kérjen díjmentes szakértői segítséget az alábbi gomb megnyomásával.

Bitcoin csalókra figyelmeztet a Blockchain Budapest

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Bitcoin története, ugyanis a napokban volt a felezés, és csökkent a bányászok számára a hálózatból kinyerhető kriptovaluták mennyisége. Ennek kapcsán látványosan megszaporodtak a magyar ügyfelekkel szembeni csalások és visszaélések is. A Bitcoin piaca ezzel együtt hatalmas léptekkel fejlődik. Immár két ország is hivatalos fizetőeszközzé tette a digitális valutát, de az is valószínűnek látszik, hogy két éven belül a Bitcoin ETF-ekbe áramló pénzek mennyisége megelőzi a fizikai arany ETF-ek hasonló mutatóit.
2024. 04. 27. 07:00
Megosztás:

A prémium is vonzóbb, ha csökkentett a rezsi

A prémium besorolás területenként és ingatlantípusonként is más értékhatárhoz kötődik. Heinrich Krisztina, az OTP Ingatlanpont exkluzív menedzsere szerint például vidéken a lakások 100 millió, a családi házak 200 millió felett számítanak „prémiumnak”. A fővárosban 100 millióval feljebb esnek ezek a határok. S természetesen az exkluzív szektorba sorolhatók a milliárdos villák, szálláshelyek, fejlesztési területek is. A szakember úgy becsüli, a hazai adásvételek 5-10 százaléka tartozhat a prémium kategóriába.
2024. 04. 27. 06:00
Megosztás:

Sikeres évet zárt 2023-ban az MBH Jelzálogbank Nyrt.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett MBH Jelzálogbank Nyrt. szerdán megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták a társaság 2023. évre vonatkozó pénzügyi eredményeit: a hitelintézet adózás előtti eredménye egy év alatt csaknem két és félszeresére növekedett, közel 7,4 milliárd forintot tett ki, mérlegfőösszege pedig rekordszintre, 906,6 milliárd forintra nőtt tavaly év végére. Emellett a társaság közgyűlése megszavazta, hogy az MBH Bank kockázatkezelési vezérigazgató-helyettese, Bakonyi András bekerüljön az MBH Jelzálogbank felügyelőbizottságának tagjai közé, valamint döntött a teljes adózott eredmény eredménytartalékba helyezéséről.
2024. 04. 27. 05:00
Megosztás:

Nem érdemes tovább várni a lakáshitel-igényléssel

Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 04. 27. 04:00
Megosztás:

Ezek a kriptovaluták állnak a 3X-es emelkedés küszöbén

A befektetők óvatosak a kriptovalutákba történő befektetéssel, mivel a kriptopiac rendkívül volatilis. Amikor jó kriptovalutát választanak, fontos, hogy olyan érméket keressenek, amelyek pozitív bikás hangulatot mutatnak. Alapos piacelemzés elvégzése után, mely során kulcsfontosságú piaci mutatókat használtak, az elemzők úgy vélik, hogy a KangaMoon (KANG), a Pepe (PEPE) és a Floki (FLOKI) azon top kriptoérmék közé tartoznak, amelyek emelkedés küszöbén állnak.
2024. 04. 27. 03:00
Megosztás:

Nyugdíj melletti munka 2024 - nyugdíj mellett így lehet dolgozni

2024-ben egy nyugdíjas személy hogyan tud munkát vállalni, miközben nyugdíjat is kap? Amennyiben egy nyugdíjas tovább kíván dolgozni, meg kell vizsgálni, hogy ebben az esetben milyen adókötelezettségek és járulékok merülnek fel. Az érintett nyugdíjasnak milyen adóterhekkel kell számolnia, ha dolgozik a nyugdíjazása mellett, és pontosan hány százalékot vontatnak le a bruttó fizetéséből? Ezenfelül érdekes lehet megvizsgálni, hogy ezek után mennyi nettó bér marad a nyugdíjas munkavállaló számára 2024-ben.
2024. 04. 27. 02:01
Megosztás:

A 6-os lottót feladtad már? Kár volt... A kukába is dobhatod a szelvényt...

A magyarországi lottójátékok esetében jelentős különbségek figyelhetők meg a főnyeremény elnyerésének esélyeit illetően. Magyarországon az állami monopólium alatt álló szerencsejáték-piacon háromféle lottótípus közül választhatnak a játékosok: az ötöslottó, a hatoslottó és a skandináv lottó. Érdemes jobban is megismerni ezeket a játéktípusokat, most pedig a hatoslottóra fókuszálunk részletesebben.
2024. 04. 27. 01:00
Megosztás:

15%-ot emelkedett a PEPE miután listázta a Coinbase, vajon robban a Dogeverse is?

A Pepe óriási erővel vágtat a piacon, az elmúlt 24 órában 15 százalékot emelkedett.
2024. 04. 27. 00:01
Megosztás:

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.
2024. 04. 26. 23:00
Megosztás:

Márciusban nőtt a munkakeresők száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 26. 22:00
Megosztás:

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás: