75%-os energiamegtakarítás az irodaházak bérlőinek kezében

Az épületek energiahatékonysága kulcsszerepet játszik a jelenlegi éghajlati és energiaválsággal szembeni európai és globális kötelezettségvállalások támogatásában.

75%-os energiamegtakarítás az irodaházak bérlőinek kezében

Mivel az irodaházak, raktárak és logisztikai központok üzemeltetési költségei az egekbe szöknek, a piaci szereplők klímatudatos fejlesztései lehetővé teszik a bérlők számára, hogy csökkentsék energiaszámláikat. Napelemeket, geotermikus fűtési rendszereket már az elmúlt évtizedben számos irodaházba, logisztikai területre és kereskedelmi épületbe telepítettek. Az energiaválság azonban megmutatta, hogy a tulajdonosok erőfeszítései nem elegendőek - sürgősen szükség van az épületek használóinak viselkedésének megváltoztatására.

Az épületek használóinak gondolkodásmódjában is változásra van szükség, például a minimális és maximális beltéri léghőmérséklet újradefiniálásával. Az öltözködési kódnak az évszakhoz (vagy a külső levegő hőmérsékletéhez) való igazításával télen csökkenthető, nyáron pedig növelhető a beltéri levegő hőmérséklete, és megtartható az épületben tartózkodók komfortérzete. Ez a fajta intézkedés jelentős megtakarítást eredményezhet a fűtési és hűtési célokra felhasznált energia tekintetében.

A fény hatékony felhasználása is létfontosságú. Lehetőség van a világítási energiafogyasztás csökkentésére pusztán azáltal, hogy a nap fényét a lehető legjobban kihasználjuk, csökkentve ezzel a nappali mesterséges világítás szükségességét. Léteznek olyan automatikusan vezérelt rendszerek is, amelyek a mesterséges világítás intenzitását a rendelkezésre álló napfényhez igazítják.

"Bár az Alfa egységei Szlovákiában és Magyarországon is az ország legalacsonyabb energiafogyasztói között vannak az első 15%-ban, folytatjuk felújítási programunkat, mert a számokból világosan látjuk, hogy ez nemcsak energiát és költséget takarít meg, hanem a környezetnek is jót tesz" - mondta Ohad Epschtein, az Alfa Group International ügyvezető partnere. A magyar és szlovák piac meghatározó szereplőjeként célul tűzték ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, és ezek az erőfeszítések ma fontosabbnak bizonyulnak, mint valaha.

Pusztán az irodahelyiségek elrendezése is drámaian csökkentheti az energiafogyasztást.

Mára kialakultak jó gyakorlatok a legjobb irodai elrendezésekre és az irodák vezetésére is, melyek a hatékonyabb működést és a CO2 kibocsátás csökkentést egyszerre támogatják. Tehát a tervezést két fő gondolat vezérli: az irodaházaknak rugalmas tereket kell biztosítaniuk a benne dolgozóknak és energiát kell megtakarítaniuk a környezetre gyakorolt hatások csökkentése érdekében.

Az irodahelyiségeknek integrálniuk kell a technológiát, a biztonságot, a kényelmet és az energiahatékonyságot a produktív, költséghatékony, környezetbarát és esztétikus munkakörnyezet biztosítása érdekében. Az irodatervezetési sablonok kommunikálása a bérlők felé miniden üzemeltetőnek javasolt az irodaházak alkalmazkodóképességének és hatékonyságának elősegítésére érdekében.

„Az általunk kiadott, bérlőknek szóló energiahatékonysági kódex több ezer vállalkozásnak segít jelentős megtakarításokat elérni a jelenlegi, egész Európát sújtó energiaválság idején." - mondja Epschtein úr, akinek cége energiatakarékossági kódexet adott ki, amely a világítással, a hőmérséklet csökkentéssel, a fűtéssel és hűtéssel, az informatikai infrastruktúra működtetésével és az energiatakarékos berendezésekkel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat tartalmaz a bérlők számára. "Ezeket a működésben, az alkalmazottak és az ügyfelek igényeinek felmérésével az Alfa Group felkészült a bérlők számára, hogy segítsen a költségek csökkentésében ott, ahol a bérlők a legnagyobb minőségi energiamegtakarítást érhetik el" - tette hozzá.

Az erős szél miatt fakidőlések nehezíthetik hétvégén a közlekedést

A meteorológiai előrejelzések alapján már pénteken megerősödhet több térségben is szél, de szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás széllökésekre számíthatnak a közlekedők - figyelmeztet a közútkezelő.
2023. 02. 03. 14:30
Megosztás:

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.
2023. 02. 03. 14:00
Megosztás:

A napokban érkeznek az emelt pedagógusbérek

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket, ami a harmadik 10 százalékos béremelés 2020 óta - tudatta a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 13:30
Megosztás:

Nőtt az innovációt végre hajtók száma a nagyobb cégek körében

A közepes és nagyvállalatok körében a második félévben nyolc százalékponttal több cég jelezte 2022 első félévéhez képest, hogy a felmérést megelőző két évben bevezetett új terméket vagy szolgáltatást, illetve jelentősen javított azok minőségén - közölte a K&H legújabb, tavalyi második felmérése alapján az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 13:00
Megosztás:

Januárban kimozdult a mélypontról a használtautó-import

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól - közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 12:30
Megosztás:

Lendületes erősödésnek indult a kínai szolgáltatóipari szektor

Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a Caixin gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
2023. 02. 03. 12:00
Megosztás:

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 11:30
Megosztás:

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 02. 03. 11:00
Megosztás:

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás:

A fizetések nyilvánossá tétele csökkentheti a konfliktusokat, de ehhez alapos tervezés szükséges

A bértranszparenciának, azaz a fizetések nyilvánossá tételének kérdéséhez cégkultúrától függően máshogy állnak hozzá a szakemberek – részben például azért, mert érdekellentétet jelenthet a munkáltatói és munkavállalói oldal között. Gyakran tartanak a belső bérfeszültségektől, amelynek megelőzése vagy kezelése számottevő kiadást jelenthet a vállalatoknak. Érdemes nyilvánossá tenni a fizetéseket? Milyen hatásokkal lehet ez a cégek működésére nézve? – többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Profession.huBackstage podcast legújabb adása.
2023. 02. 03. 07:00
Megosztás:

A hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a hitelpiacon

A hitelintézetek szűkebb köre tovább szigorított a lakossági- és a vállalati hitelfeltételeken tavaly az utolsó negyedévben, a tendencia pedig 2023 első felében is folytatódhat - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a januári Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján.
2023. 02. 03. 06:30
Megosztás:

Rekordszintre emelkedett a romániai OMV Petrom olajvállalat nyeresége

Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (818 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be a román államkasszába különböző adók és osztalék formájában - közölte a bukaresti értéktőzsdén csütörtökön közzétett jelentésében a romániai olajvállalat.
2023. 02. 03. 06:00
Megosztás:

Hitelkártya helyett itt a BNPL: vásárolj most, fizess később!

A Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás néhány éve kezdte meg hódító körútját az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban van jelen. Emberek milliói vásárolnak online és próbálnak ki termékeket anélkül, hogy fizetniük kellene értük. Az új finanszírozási szolgáltatás könnyen válhat a hitelkártya új versenytársává lakossági ás üzleti körökben is – a Deloitte szakértői szerint.
2023. 02. 03. 05:30
Megosztás:

Március 31-ig Ön is kaphat 40 ezer forintot

Március 31-ig igényelhető a vissza nem térítendő, legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a kisgyermeket nevelő szülők munkába visszatérésének támogatására az ország egész területéről - hívta fel a MÁK a figyelmet csütörtöki közleményében.
2023. 02. 03. 05:00
Megosztás: