800 elektromos autót lehet feltölteni Magyarország legnagyobb töltőállomásán

Átadták a legnagyobb kapacitású hazai elektromos töltőállomást, amelyet a budapesti Metrodom River lakópark mélygarázsában alakítottak ki. A lakópark fejlesztésének végén összesen egyszerre 800 villanyautót lehet majd feltölteni, világviszonylatban is kiemelkedő technológiai teljesítménnyel. Az első két ütem lakói mától vehetik át a lakásaikat, és akik elektromos autóval érkeznek, már saját parkolójukban tölthetik is azokat.

800 elektromos autót lehet feltölteni Magyarország legnagyobb töltőállomásán

Autótöltés a jövő városában

A beruházás első szakaszában 336 autó számára épít korszerű, egyedi töltőpontot a Budapest XI. kerületi River lakóparkban a Metrodom Kft. A vállalat fejlesztési igazgatója azt mondta, hogy minden lakástulajdonosnak saját e-töltőállomása lesz. „– A jövő városát fejlesztjük Budapest XI. kerületében, ahol alapfelszerelés az elektromobilitást kiszolgáló infrastruktúra. Az itteni okoslakásaink, és az ezekhez telepített töltőrendszer 10 év múlva is tökéletesen megfelel majd a lakók igényeinek. A mélygarázsban elhelyezett töltőpontok 316 amper teljesítményűek. Ez azt jelenti, hogy kényelmesen fel lehet tölteni egy mai elektromos autó akkumulátorát. Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel a hazai ingatlanfejlesztők közül elsőként tudjuk jövöállóvá tenni a prémium lakóprojektjeinket” – mondta Pongrácz Tamás.

A fejlesztési igazgató szerint a lakók már a beköltözés pillanatától használhatják a saját töltőállomásukat. Ezeket egy különleges szoftverfejlesztés nyomán egy elektronikus címkével, ún. RFID-kártyával lehet majd indítani. Ez a megoldás az integrált mérőórával együtt lehetővé teszi a havi áramfogyasztás pontos mérését is, illetve megakadályozza, hogy mások illegálisan használják az adott lakáshoz tartozó töltőpontot.

A Metrodom Kft. lakóparkjaiban 2016 óta lehet kérni az elektromos autótöltő felszerelését a garázshelyeken. A Budapesten most épülő, exkluzív beruházásoknál automatikusan jár ez a szolgáltatás a tulajdonosok számára.

Kéz a kézben a fenntarthatóság és a kényelem

A töltési infrastruktúra fejlesztője emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2050-re karbonsemlegessé válik, ezt pedig csakis a zöldátállás minél szélesebb bevezetésével lehet elérni. A Smart Digital Kft. ügyvezetője a bemutatón úgy fogalmazott, hogy a tudatos energiafelhasználás a fenntarthatóság záloga, de a kényelmi szempontok nem feltétlen mondanak ellent a zöld szemléletnek. „– A zöld filozófiát sikerült ötvözni azzal az igénnyel, hogy a legmagasabb minőségi elvárások jegyében hozzuk létre ezt az integrált társasházi rendszert, amely energiával látja el a kialakítandó 800 töltőpontot. A világviszonylatban is egyedülálló rendszernek üzemeltetési és vezérlőfunkciója is van. A tulajdonosok számára pedig ez megkönnyíti majd a napi életüket, hiszen nem kell idősávokat foglalniuk a töltésre a közös töltőpontokon, hanem a munkaidő végén beparkolnak a saját garázshelyükre, ráhelyezik a töltőt az autójukra, és másnap reggel gond nélkül indulhatnak a munkahelyükre, vagy a gyerekekkel az óvodába, iskolába” – mondta Hoffman Zsolt.

A szakember szerint egy hatalmas teljesítményű ipari számítógép vezérli a töltésmenedzsment rendszert. Ez az innovatív töltésrendszer lehetővé teszi, hogy a jelenleginél jóval több elektromos autót is el lehessen látni energiával a mai elektromos hálózaton.

A céges e-autókhoz is megoldás az otthoni töltés

Az átadáson a jelenlegi országos töltési infrastruktúra hiányosságairól is beszéltek a szakemberek. Nagy Norbert, a Kia Hungary elnök-ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az EV-járművek közel 95 százalékét cégek használják, és a most átadott töltő-üzemeltető szolgáltatás (EMSP) megoldást jelenthet a cégautók töltésének problémájára. „- A könnyű és egyszerű elszámolhatóság kulcskérdés. Az ilyen rendszerek azért lehetnek katalizátorok a zöldátállásban, mert ezek segítségével a cégautók is tölthetők otthon, hiszen pontosan követhető a magán- illetve a céges áramfogyasztás.”  

Beköltöztek az első lakók

Az első két ütem tulajdonosai megkezdték a lakásaik és az elektromos töltőállomással felszerelt autóbeállóik átvételét. A beruházás zöld szemléletéhez és az autózással kapcsolatos filozófiájához az is hozzátartozik, hogy a 3 hektáros telken épülő lakóparkban parkosított kert foglalja el a teljes felszínt. A belső kert így kizárólag a gyalogosoké és a növényeké, még ideiglenesen sem lehet ide behajtani autóval. Az egyes épületekhez tartozó teremgarázsokhoz egy földalatti, 2x1 sávos úthálózaton keresztül lehet eljutni – még a kukásautónak is. Ugyanis a szellőztetett kukatárolók is a felszín alá kerültek, hogy az ürítésük ne zavarja a lakók nyugalmát.

A zöld közlekedési megoldások része az is, hogy a lakóparkban elektromos autómegosztó állomás üzemel majd, külön töltőpontokkal.  A vendégparkolóban pedig szintén kialakítanak töltőállomásokat.

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás: