800 millió forintos támogatásra pályázhatnak a vidéki cukrászdák

Országszerte közel nyolcszáz vidéki cukrászda igényelhet egymillió forint vissza nem térítendő támogatást eszközbeszerzésre és fejlesztésre július 2-től augusztus 1-ig. Keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

800 millió forintos támogatásra pályázhatnak a vidéki cukrászdák

Az összesen 800 millió forint keretösszegű felhívás második eleme a Magyarország kormánya által a vidéki vendéglátóhelyek támogatására indított 13 milliárd forint értékű programjának.

Az első szakaszban 1600 egész évben nyitva tartó, vidéki étterem nyújtotta be a pályázatát, a cukrászdákat követő további ütemekben pedig a nyár folyamán a zenés-táncos szórakozóhelyek és az alkalmi vendéglátó üzletek, ősszel pedig a kávézók, a büfék, valamint az italüzletek és bárok adhatják majd be igényeiket - sorolta az ügynökség.

A vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése című program második szakaszában korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre, valamint a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, vagy készletek beszerzésére igényelhetnek pályázatonként 1 millió forintos forrást a vidéki cukrászdák keddtől augusztus 1-ig. Sőt, a támogatásokat akár egy nagyobb beruházáshoz is felhasználhatják az érintett vállalkozások.

Annak érdekében, hogy tovább erősödhessen a turizmus ágazat digitalizációja, a jelentkezést minimális adminisztráció mellett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszeréből indíthatják a pályázók, amelyben az NTAK ügyfélszolgálat is segíti őket. A felhívás a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el.

"A vendéglátóknak kiírt pályázat megnyitása óta nőtt az adatszolgáltató éttermek száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé, illetve a cukrászdák és a büfék adatküldési aránya is emelkedést mutat. A pályázattal együtt célunk volt, hogy erősítsük a szektor digitalizációját és a szereplők egyre aktívabban használják a működésüket segítő digitális megoldásokat. Így nemcsak célzott anyagi támogatással, hanem a saját adataik birtokában hatékonyabb üzletpolitika kialakításával is versenyképesebbekké válnak a vállalkozások" - emelte ki a közleményben Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Hozzátette, a pályázatot benyújtó 1600 vidéki étterem többsége, 93 százaléka eszközök beszerzésére igényelt támogatást, míg további 7 százalékuk energiahatékonyságuk növelését kívánja megvalósítani a támogatásból.

A vidéki cukrászdák számára megnyitott pályázati szakasz a második eleme a kormány átfogó, a vidéki gazdaság élénkítését, valamint 13 ezer vidéki vendéglátó-üzlet működési stabilitását támogató programjának. Az összesen 13 milliárd forint keretösszegű program segítségével mérséklődhet a hazai turizmus területi koncentrációja következtében a szektort, azon belül a vidéki szolgáltatókat érintő relatív versenyhátrány - olvasható az MTÜ közleményében.

Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 05. 07:30
Megosztás:

Egyszerűbben ajánlhatják fel az ingatlanokat az államnak az örökösök

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.
2024. 07. 05. 07:00
Megosztás:

Egyre nő az agráriumban az információs igény

A külső, elsősorban pályázati és területalapú finanszírozás megkerülhetetlen az európai agrárvállalkozások működéséhez, ezek nélkül a legtöbb hazai vállalkozás is veszteséges lenne. Bár mindez az ökológiai gazdálkodás esetében nem feltétlenül igaz, ebben a tudásintenzív művelési módban is hatalmas az igény a naprakész financiális információkra, ahogy azt a Biokontroll nemrég véget ért konferenciasorozata is bizonyítja.
2024. 07. 05. 06:30
Megosztás:

Új partnerekkel erősít tovább az EY

A dinamikus hazai bővülés eredményeként hat új partneri kinevezéssel indítja az üzleti évet az EY Magyarország.
2024. 07. 05. 06:00
Megosztás:

Meghaladta a háromezret a vállalati e-autó programban igényelt személyautók száma

Mostanáig csaknem 3300 cég igényelt forrást zöld járművek vásárlásához, a beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét fedik le - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. 07. 05. 05:30
Megosztás:

Az adózók zsebében turkál a NAV, a könyvelők és a vállalkozók nem bírják követni

Követhetetlenné vált az adók fizetésének rendszere azzal, hogy az adóhatóság bejelentés nélkül is levonhat köztartozásokra összegeket az akár más adóra szánt pénzünkből. Ezen a gyakorlaton változtatna a MINKE (Minősített Könyvelők Egyesülete) javaslata.
2024. 07. 05. 05:00
Megosztás:

A fogyasztóknak kedvez a jótállás szabályainak változása

A kötelező jótállásra vonatkozó szabályok módosításával a fogyasztók újabb és szélesebb körű jogokat kapnak a vállalkozásokkal szemben. Érdemes ezeket nyomon követni és élni a jogszabályok által biztosított jogunkkal – hívja fel a figyelmet Vass Réka a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szenior ügyvédje.
2024. 07. 05. 04:30
Megosztás:

Magyar tőkével erősít az éghajlatmentő osztrák startup

A tapasztalt osztrák tech vállalkozók által alapított, regionális éghajlatvédelmi projektekkel foglalkozó Tree.ly lezárta 5 millió eurós magvető befektetési körét. A körben az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion mellett a zöld befektetéseket célzó, osztrák kockázati tőkealap, az aws Gründungfonds, a SymbiaVC és a Tiroli Üzleti Angyalok Hálózata vett részt. A most bevont tőkéből a Tree.ly tovább építi ISO-tanúsított szén-dioxid megkötésen alapuló, erdőfejlesztési modelljét, hogy még több helyi vállalat kapcsolódhasson be finanszírozóként régiójának erdeit védő projektekbe.
2024. 07. 05. 04:00
Megosztás:

A legdinamikusabban fejlődő autógyártók között a Chery Group

A nemzetközi autóipari trendekre rácáfolva, kiugróan jó értékesítési eredményeket ért el az év első négy hónapjában a Chery Holdings Group. A kínai gyártó éves összevetésben több mint felével növelte értékesítését a január-április közötti időszakban, az elektromos és plug-in hibrid járműveknél pedig több mint kétszeres fejlődést ért el. A társaság Omoda 5 modellje szeptembertől Magyarországon is elérhető lesz, novemberben pedig várhatóan az autó elektromos verziója is megérkezik hozzánk!
2024. 07. 05. 03:30
Megosztás:

Milyen sört isznak a magyarok 2024 nyarán? Mutatjuk!

Bár a nagy sportesemények átmenetileg pozitív hatást gyakorolnak a sörfogyasztás alakulására, idén is az időjárás fogja eldönteni, hogy a tavalyi 10 százalékos visszaesést követően idén korrigálhat-e felfelé a sörpiac. Hosszú távon a prémium és szuper prémium szegmensbe tartozó sörök térhódítása zajlik – immár a teljes forgalom egyharmadát ilyen kategóriájú sörök teszik ki –, és idén robbanásszerű lehet az egzotikus gyümölcsökkel ízesített alkoholmentes sörfajták térnyerése.
2024. 07. 05. 03:00
Megosztás:

Ha veszel valamit, figyeld a jótállást! Változtak a szabályok Július 1-től

Változtak a kötelező jótállás alá eső termékekre vonatkozó szabályok, július 1-jétől egyebek mellett a legalább 10 ezer forint eladási árú új bel- és kültéri masszázsmedencékre, a látásjavító eszközökre, így különösen a szemüvegekre, valamint a napszemüvegekre is kötelező jótállás vonatkozik már, vételártól függően két vagy három év időtartamra - hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerdai közleményében.
2024. 07. 05. 02:30
Megosztás:

Egyre több kínai jön az országba - mi okból?

Egyre jobban élénkül a kínai beutazó turizmus Magyarországon és Európában - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének nyitányaként az MTÜ által megrendezett Európa-Kína Turizmus Dialógus sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 07. 05. 02:00
Megosztás:

Új sebességmérők teszik biztonságosabbá a zánkai Erzsébet-tábor megközelítését

Új sebességmérő traffiboxokat helyeztek el a 71-es út zánkai Erzsébet-táborhoz közeli szakaszán. A berendezések biztonságosabbá teszik a tábor megközelítését - közölte a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.
2024. 07. 05. 01:30
Megosztás:

Ez fájdalmas lesz: Itt a Kormány bejelentése a családi pótlék emelésről

A Kulturális és Innovációs Minisztérium véleménye szerint nem azért vállalnak egyre többen munkát GYES vagy GYED mellett, mert ezek a juttatások nem kielégítőek, hanem mert céljuk a munka és a családi élet közötti egyensúly elérése, valamint a kisgyermekes szülők gyorsabb visszatérése a munkaerőpiacra.
2024. 07. 05. 01:00
Megosztás:

Ha turmixot vettél az Auchan-ban, vidd vissza!

A nem megfelelő magyar nyelvű címkén, nem jelölt allergén (tej) jelenléte miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívja a forgalomból az An Kedvenc Bar. Tejes turmixot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 05. 00:30
Megosztás:

A WienerAI előértékesítés átlépte a 7 millió dollárt – ez az érme a következő mém király?

A Dogecoin, a Shiba Inu és a nem is olyan rég debütált Pepe után úgy néz ki, hamarosan új mém érme királyt koronázhatunk, aki uralkodhat ezen a jövedelmező piacon.
2024. 07. 05. 00:01
Megosztás:

Jó nagy hülye vagy, ha leveszed a cipődet vendégségben?

Leveszik a cipőjüket a magyarok, ha vendégségben vannak, de csínján bánnak az ajándékozással – mutat rá az Opinio piackutató reprezentatív felmérése. A többség szívesen átadja a helyet a rászorulóknak és toleráns a köztéri dohányzással szemben, azonban a késésre adott reakciók már megosztják a közvéleményt.
2024. 07. 04. 23:30
Megosztás:

Hiányzik egy foga, vagy több? Nyomtatnak Önnek azonnal 3D-ben - és ez komoly!

A legmodernebb 3D nyomtatási technológia elterjedésével azonban akár már pár óra alatt elkészülhet a végleges és tartós fogpótlás.
2024. 07. 04. 23:00
Megosztás:

Tovább gyengült az euróövezeti építőipari aktivitás

Gyorsuló ütemben - immár a 26. egymást követő hónapban - zsugorodott az építőipari teljesítmény az euróövezetben júniusban a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint.
2024. 07. 04. 22:30
Megosztás:

Egyre alacsonyabb az önkéntes nyugdíjpénztárak működési költsége

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi - a vagyonra vetített - klasszikus díjterhelési mutatója 0,69 százalékra csökkent a korábbi 0,72 százalékról, ennek egyik oka a jelentősen növekedő vagyon, a másik a nagyobb összegű tagdíjbefizetéseknél alkalmazott sávos, csekélyebb működési költségelvonás - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 04. 22:00
Megosztás: