8,6 milliárd forintból fejlesztik az áram- és gázhálózatot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Több mint 8,6 milliárd forintot fordít idén áram- és gázhálózat fejlesztésére, karbantartására az OPUS Titász Zrt. és az OPUS Tigáz Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében - közölte a projekt kommunikációját végző cég pénteken az MTI-vel.

8,6 milliárd forintból fejlesztik az áram- és gázhálózatot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

A közlemény idézi Bakos Imrét, a zrt-k igazgatósági tagját, aki elmondta: Jász-Nagykun-Szolnok vármegye teljes területén az áramhálózat karbantartására és fejlesztésére idén több mint 7,2 milliárd forintot fordítanak, míg a gázhálózat esetében 1,4 milliárd forint értékben végeznek beruházásokat.

A tájékoztatás szerint az OPUS Titász Zrt. a szolnoki üzem területén idén 50 kilométer új villamos hálózatot és 109 transzformátor állomást létesít vagy épít át, több mint 10,8 ezer új fogyasztási pontot köt be és csaknem ugyanennyi helyen cserél mérőórát.

Az OPUS Tigáz Zrt. 50 új gerincvezetéket és csaknem 350 utólagos leágazóvezetéket épít, összesen csaknem 10 kilométeren az idén. Emellett 1,4 kilométer elosztóhálózatot, valamint csaknem 12 ezer gázmérőt és 3 ezer nyomásszabályzót cserél a vármegye területén - közölték.

Mint írták: az OPUS Titász Zrt. szolnoki üzeme a vármegye területén 225 ezer fogyasztó villamosenergia ellátását biztosítja több mint 7900 kilométer villamoshálózaton, több mint 3200 transzformátor állomás üzemeltetésével. Ugyanitt az OPUS Tigáz Zrt. 154 ezer felhasználó ellátását, és mintegy 256 millió köbméter földgáz elosztását biztosítja évente.

Az OPUS Titász Zrt. szolnoki üzeme több olyan hálózatrekonstrukciót valósít meg, amely lehetővé teszi háztartási kiserőművek csatlakozását például Szolnok, Karcag, Rákóczifalva, Kunszentmárton, Gyomaendrőd, Újszász körzetében. Folytatódnak az ügyféligények teljesítésére irányuló fejlesztések többek között Szolnok, Tiszafüred, Karcag, Kunmadaras, Szarvas, és Kisújszállás területén is - tájékoztattak.

Beszámoltak arról, hogy 2023-ban pilot jelleggel kisfeszültségű hálózatmonitoring rendszer működését vizsgálják, és új eszközöket alkalmaznak a kisfeszültségű feszültségproblémák költséghatékony kezeléséhez. Az idei év végéig már csaknem 80 ezer okos fogyasztásmérő fog csatlakozni a társaság hálózatához, hosszabb távú cél pedig, hogy a hálózatra szerelt okosmérők száma 2030-ra meghaladja a 240 ezret.

Az OPUS Titász Zrt. 26 ezer 600 kilométer hálózatot üzemeltet, amelyből 7900 kilométer a szolnoki üzem területén található. A társaság csak ezen a területen évente több mint 2810 kilométer hálózatot jár be, 6300 kilométer hálózaton végez gallyazást, 1520 kilométer hálózaton végez ciklikus és eseti karbantartást. A társaság emellett évente több mint száz madárvédelmi beavatkozást végez - írták.

Az OPUS Tigáz Zrt.- nél idén pilot jelleggel úgynevezett "smart" nyomásszabályozó állomásokat telepítenek, amelyek az önálló energiaellátáson, az állapotjelzők széles körű mérésén és a teljes körű távfelügyeleten túl végponti nyomásszabályozással és hidegturbinás áramtermeléssel is rendelkeznek - közölték.

A társaság összesen 34 ezer 300 kilométer elosztóhálózatot üzemeltet, amelyből a vármegyében 4300 kilométer földgázelosztó vezeték és 127 nyomásszabályozó állomás folyamatos üzemeltetését végzik. A szolnoki üzem területén idén mintegy 600 új fogyasztásmérőt és csaknem 430 új nyomásszabályzót szerelnek fel, vezetékrekonstrukciós munkálatokat végeznek, valamint a társaság középtávú fejlesztései között szerepel Kisújszálláson a hálózat megújítása - szerepel a közleményben.

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás:

Nem Magyarország Európa legszegényebb országa - az NGM elmagyarázza, hogy miért

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 02:00
Megosztás:

Mennyi lenne az Ön nyugdíja, ha a Kormány nem törli el a svájci indexálást? Kiszámoltuk!

Jól vagy rosszul jártak a magyar nyugdíjasok, mikor a Kormány a nyugdíjak számításakor a svájci indexálást megszüntette? Mennyi lenne most a nyugdíj, ha nem nyúltak voltak bele a számítási képletbe? Erre a kérdésre adunk választ cikkünkben.
2024. 06. 23. 01:00
Megosztás:

Ezért a 3 kutyás kriptóért megőrülnek most a befektetők

Az idei év kétségtelenül legnagyobb sztárjai a mém érmék, azon belül pedig a kutyás érmék a legkapósabbak. Van is miből válogatni, de leginkább három olyan érme található jelenleg a piacon, amelynek egyáltalán nem lehet ellenállni, ha a portfólió színesítéséről van szó. Az elkötelezett befektetők mindig keresik a lehetőségeket, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően mindig van egy újabb és valamiben többet tudó érme a kínálatban.
2024. 06. 23. 00:01
Megosztás:

Több mint ezer gyermek pályaválasztását támogatta a Felzárkózó Települések Program

Ötven hátrányos helyzetű kistelepülés iskoláiban több mint ezer hetedikes és nyolcadikos gyermek pályaválasztásához nyújtott támogatást a Felzárkózó Települések Program a most zárult, 2023/24-es tanévben, hogy a leszakadó térségekből érkező gyerekek középiskolai lemorzsolódását csökkentsék - közölték a program koordinátorai pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 22. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás: