A láthatatlan tudás, amely megrengeti a tudományt

A fotonika Európában közel 300 000 embert foglalkoztat, a tudományág éves növekedési üteme stabilan 10 % feletti. Az innovatív fényforrásokat ma már a gyógyszeripar, a biotechnológia és a köz¬lekedéstechnika is használja. 2014. november 10.-én Budapesten zajlott az innovatív fényforrásokra alapozó CENILS elnevezésű program záró konferenciája, mely egy 28 hónapos, 1,1 millió euró összköltségvetésű nemzetközi projekt. Mindeközben Szegeden épül az ELI (Extreme Light Infrastructure) Szuperlézerközpont, egy összesen 900 millió eurós Európai Uniós támogatás mellett zajló, három országot érintő fejlesztés keretében.

A fotonika fejlődése a szakértők szerint globális jelentőségű technológiai áttörést fog hozni. 2014. november 10-én Budapesten, az Ádám Villában került sor a CENILS (Central European Network for knowledge based on Innovative Light Sources) elnevezésű közép-európai nemzetközi projekt záró konferenciájára az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) szervezésében.

 

A CENILS projekt egy 28 hónapos, 1,1 millió euró összköltségvetésű nemzetközi projekt, amely neves kutatóintézetek és hídképző intézmények együttműködésével, az IFKA partneri szerepvállalá¬sával jelentős lépéseket tett az innovatív fényforrások piaci megjelenésében úttörő, új Közép-Európa gazdasági arculatának formálására. A konferencia célja a fotonika hazai szereplői, a kutatók és a vállalkozások közötti kapcsolatrendszer erősítése volt, hogy ezáltal is növekedjen az ipari alkalmazások és innovációk száma, különös tekintettel a más technológiai ágakkal közösen kialakítható innovációkra, mint például a biofotonika vagy az energetikai megoldások.

 

A konferencia résztvevői az egyedülálló szakmai előadásoknak köszönhetően betekinthettek az innovatív fényforrások legaktuálisabb kutatási és piaci hasznosítási kérdéseibe. A fotonika jelentősége ma Európa gazdasági és tudományos életében hatalmas. A fotonika Európában közel 300 000 embert foglalkoztat, a tudományág éves növekedési üteme stabilan 10 % feletti, s ezt a fejlődési szintet a válság éveiben is tartani tudta.

 

28 hónapos nemzetközi projekt az IFKA közreműködésével

 

Az IFKA a Nem¬zetgazdasági Minisztérium szakmai intézményeként hídképző szerepet tölt be az ipar, az akadémia és az állami szféra között, így a projekt megvalósításában feladata elsősorban a hazai innovatív fényforrásokhoz kapcsolódó jelenleg is aktív, valamint várhatóan a jövőben jelentős potenciállal rendelkező akadémiai és ipari szerep¬lők összekapcsolása volt, így támogatva és elősegítve az innovatív eredmények, ötletek és későbbi termékek piaci megjelenését. - Célunk hosszabb távon az innovatív fényforrások alkalmazási lehetőségeire építő együttműködések kialakítása az ipari alkalmazásokban érdekelt kis- és közepes vállalkozói réteg erősítése érdekében. Ehhez mind hazai (Európai Strukturális és Beruházási Alapok), mind pedig nemzetközi K+F támogatási források rendelkezésre állnak, amelyek rendszerszemléletben történő hasznosításával komoly gazdaságfejlesztési eredményeket érhetünk el. Az eredményeink alapján a projekt kiterjesztését, illetve folytatását tervezzük. − mondta Baracsi Mária, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. projektmenedzsere.

 

Szuperlézer Szegeden

 

A jelen évek legnagyobb, uniós pénzből társfinanszírozott kutatási intézményi beruházása Európában az ELI (Extreme Light Infrastructure) kutatási infrastruktúra létrehozása, amely az Európai Unió strukturális alapjaiból származó, közel 900 millió eurós támogatásnak köszönhetően jöhet létre, három országban: Csehországban, Romániában és Magyarországon. A szegedi ELI-HU Szuperlézerközpont a tervek szerint 2016-ban kezdi meg a működését, és 2018-tól kezdve nyílik meg külső felhasználók, tudományos projektek felé.

 

-A szegedi kutatóintézetben egyedülálló színvonalon hozunk létre lézereken alapuló kutatási infrastruktúrát. Küldetésünk, hogy ezt az infrastruktúrát magyarországi, európai és tengerentúli kutatók alapkutatásai számára tegyük elérhetővé. Alkalmazott és ipari kutatások irányában is nyitottak vagyunk, ugyanakkor zárt, nem publikálható, rendszerint ipari igényeket kielégítő kutatásokra a nyalábidő mindössze 5%-át fordíthatjuk. Mivel azonban számos cég, vállalat köt szerződéseket egyetemekkel, kutatóintézeteknek, ezáltal szélesebb kutatási kapacitáshoz is hozzájuthatnak. – mondta el Dr. Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. Kutatási Technológiai Igazgatója.

 

A szegedihez hasonló színvonalú kutatóintézetek létrehozásában Európában és a tengerentúlon jelenleg kétféle tendencia érvényesül. Egyrészt olyan régiókba települnek, ahol már erősen jelen van a felhasználó ipar, másrészt olyan helyekre, ahol szeretnék, hogy az innovációs ipar betelepüljön - a magyar, cseh és román ELI is ez utóbbi csoportba sorolható.

 

Kutatástól az orvosi és gyógyszeripari felhasználásig

 

Az innovatív fényforrások felhasználása többek között alapvető fejlődést hozhat a gyógyszeriparban és az élettudományokban. Az orvostudományt tekintve nemcsak a terápiák, de a diagnosztikus eljárások terén is elképesztő fejlődést hozhat. A konferencián Dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Biológiai és Sugárbiológiai Intézetének vezetője egyedi molekulák vizsgálatában hasznosított fotonikai megoldásokról beszélt.

 

-Bár mi alapkutatásokat végzünk, hiszünk benne, hogy az egyedi molekulákon szerzett biológiai és orvostudományi felfedezések a jövőben jelentősen megváltoztatják mindennapjainkat. Az izomösszehúzódás mechanizmusának részleteit feltáró kutatásunk a jövőben lehetővé teheti a szívizom működésének hatékonyabb terápiás korrigálását, illetve a gyógyszeres kezelés tesztelését molekuláris rendszerekben. Metilált DNS molekulák manipulálásával pedig megérthetjük, hogy az epigenetikai infomáció - melynek vizsgálata az utóbbi évek egyik leglátványosabban fejlődő biológiai kutatási területe - hogyan kódolódik, dekódolódik és vezet tumorok kialakulásához. Kutatásaink e téren is jelentősen segíthetik az orvostudományt. - mondta el Dr. Kellermayer Miklós.

 

Szemléletváltás: Üzlet is a tudomány!

 

Napjainkban a szakértők nemcsak tudományos kutatásokat végeznek: a technológiák üzleti hasznosításának lehetőségeit is keresik.

 

-Az elmúlt években a tudományos életben szemléletváltás következet be: míg korábban az egyetemek oktatóhelyek és kutatóhelyek voltak, az elmúlt évtizedekben gazdasági szereplőkké is váltak, a kutatások üzleti hasznosításával is foglalkozni kezdtek. A folyamat hátterében az a természetes társadalmi igény áll, hogy az adófizetők pénzéből finanszírozott kutatások eredményeiből mi magunk, a társadalom tagjai profitálhassunk. Például azáltal, hogy a kutatási eredmények alapján olyan új termékek, technológiák születnek, melyek mindenkihez eljutnak a mindennapokban - mondta el a téma kapcsán Dr. Mogyorósi Péter, az LC Innoconsult International Kft. ügyvezető igazgatója.

 

S bár az innovatív fényforrások neve ma még sokak előtt ismeretlenül hangzik, a kevésbé hozzáértők is számos újdonságot köszönhetnek nekik, úgymint a DVD lejátszók led-lézerei, a telefonok sávszélességét biztosító lézerek, vagy akár az orvosi műszerek.

Hozzászólások

Kedvezménykártyával élénkítenék a fővárosi turizmust

Úgynevezett Restart Budapest kedvezmény- és programkártya elindításával élénkítenék a fővárosi turizmust szakmai szervezetek, az idén megújult kártya harmadik vendégéjszakát, ingyenes fővárosi közlekedést és fürdő belépést kínál, és számos más kedvezmény is jár vele.
2021. 06. 18. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Józsefvárosi közétkeztetés: valótlanságot állít az önkormányzat, az összes jogsértés megállt a bíróság előtt

A sajtóban megjelenő híresztelésekkel ellentétben valótlan, hogy jogtalanul bírságolta meg a józsefvárosi önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság.
2021. 06. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szoftverrobotok csökkenthetik a súlyos munkaerőhiányt

A koronavírus-járvány lecsengésével szinte az összes szektorban rendkívül pozitívak a kilátások, ugyanakkor a cégek életét napjainkban a munkaerőhiány nehezíti meg. Ma már viszont sok olyan pozíció létezik, ami nagyon egyszerűen kiváltható szoftverrobotok alkalmazásával. Szőnyi András, a Mortoff üzletfejlesztési vezetője arról beszélt, hogy a technológia különböző applikációk használatában, fájlok konvertálásában, adatfeldolgozásban és komplex riportok generálásában is a vállalatok hasznára válhat úgy, hogy a már meglévő munkatársakkal kreatívabb feladatokat tudnak végeztetni.
2021. 06. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb adóügyi fizetési kedvezményeket jelentett be a NAV

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Izer Norbert a szerdai napon újabb fizetési kedvezményeket jelentett be a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítás keretében. A fizetési halasztásra és a részletfizetésre, valamint az adótartozás mérséklésére vonatkozó igényeket 2021 végéig lehet benyújtani, Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója gyakorlati példákon keresztül foglalta össze az intézkedések előnyeit.
2021. 06. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyors ügyintézést ígér az MVM Démász a napelemes csatlakozók számára

Az MVM Démász a növekvő igények miatt felgyorsította a háztartási napelemes rendszerek hálózatra csatlakoztatását - közölte a szolgáltató az MTI-vel csütörtökön.
2021. 06. 18. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapesti útdíj bevezetését sürgeti a Levegő Munkacsoport

Minden személy- és tehergépkocsira kiterjedő budapesti útdíj bevezetéséért indít petícióta Levegő Munkacsoport. A kilométer-és szennyezés-arányos útdíj a teherautók esetében jelenleg is létezik országunkban mintegy 7100 kilométeren, ezt bővítenék ki Budapest egész területére, kiterjesztve a személygépjárművekre is, méghozzá úgy, hogy a városi útdíjból származó bevételt részben visszajuttatnák a rászoruló budapestieknek, részben pedig a környezetkímélőbb közlekedésre fordítanák.
2021. 06. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négycsillagos szálloda épül Debrecenben

Négycsillagos, 155 szobás üzleti szálloda épül Debrecen belvárosában, a 8,2 milliárd forint értékű beruházás alapkövét csütörtökön tették le a cívisvárosban.
2021. 06. 18. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy osztalékot fizet a Telekom macedón leányvállalata

A Magyar Telekom leányvállalata, a Makedonski Telekom AD - Skopje (MakTel) a 2020. üzleti év után 1,38 milliárd macedón dénár (mintegy 7,90 milliárd forint) osztalék kifizetéséről határozott a csütörtöki közgyűlésén - közölte a Magyar Telekom a tőzsde honlapján csütörtökön.
2021. 06. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Uniós támogatással fejlesztette a képzéseit a MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) több mint 315 millió forint uniós támogatással fejlesztette a duális és kooperatív képzéseit 2017 szeptembere és 2021 májusa között - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.
2021. 06. 17. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az építőipari termelés az euróövezetben

Csökkent áprilisban az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált jelentése alapján.
2021. 06. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A CNN nem helyettesíthető tokenekként értékesíti archívumának tartalmát

A CNN amerikai hírtelevízió nem helyettesíthető tokenekként (NFT) értékesíti az elmúlt több mint négy évtized meghatározó történelmi eseményeiről készített beszámolóit.
2021. 06. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a munkanélküliek száma az USA-ban

Másfél hónapja először emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jóllehet számos bizonyíték mutatja, hogy a gazdaság és a munkaerőpiac stabilan lábal kifelé a világjárvány által okozott recesszióból.
2021. 06. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületes németországi növekedést vár az IfW gazdaságkutató

A német gazdaság teljesítménye lendületes növekedéssel már a harmadik negyedévben eléri a válság előtti szintet a kieli IfW gazdaságkutató intézet honlapján publikált legfrissebb prognózisa alapján.
2021. 06. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtökön.
2021. 06. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A ZMT Hungary Kft. belekezdett az autóipari alkatrészgyártásba

Közel 250 millió forint önerős beruházással autóipari alkatrészgyártást indított a zalaegerszegi ZMT Hungary Kft., további 50 millió forinttal pedig a fiatalok képzését támogatja - jelentette be a vállalat csütörtökön sajtótájékoztatón.
2021. 06. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meglehetősen szigorú volt a Fed

A legtöbb piaci szereplő számára kisebb meglepetéssel szolgált a Fed kamatpálya előrejelzése, hiszen a jegybankárok többsége már két kamatemeléssel számol 2023-ban, míg korábban egyet sem terveztek.
2021. 06. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárták a napot az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index lefordult történelmi csúcsáról, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már 2023-ra kamatemelést jelzett előre.
2021. 06. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a feldolgozóipar teljesítménye a philadelphiai körzetben

Enyhén gyengült a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében júniusban.
2021. 06. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe emelkedéssel zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
2021. 06. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt érdemes most ingatlanba fektetni

Az ingatlanpiac ismét magára talált, azonban a bérleti díjak még messze vannak a koronavírus-járvány előtti csúcstól. A lakásvásárlás ma is értékálló befektetés, de az elérhető bérleti hozam mellett mára a hosszú távú értéknövekedés is nagy súllyal esik latba a megtérülési számításban. Mit, mikor és hol érdemes megvásárolni? Az OTP Ingatlanpont szakértője befektetési szempontból vizsgálja a lakóingatlanok piacát.
2021. 06. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások: