A magyar pálinka már külföldön is arat
A versenyre 12 ország 171 - ebből 24 magyar - főzdéje nevezett 1560 mintával. A magyarok 120 érmet szereztek, ebből 11 arany, 44 ezüst és 65 bronzérmet nyertek a magyar pálinkák. Ezzel az eredménnyel Magyarország a nemzetek versenyében a harmadik helyet érte el. Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, aki az egyik díjátadó volt a rendezvényen, az MTI-nek elmondta: az utóbbi több mint 10 évben jelentősen fejlődött a magyar pálinka-előállítási és -fogyasztási kultúra, amely a tudatos marketingtevékenységnek köszönhető.
Ennek hatására ma már nemcsak az idősebbek itala a pálinka, hanem sikerült megnyerni egy fiatal réteget is az ital kulturált fogyasztásának. A honatya beszélt arról is, hogy az eltelt több mint 10 évben igen jelentős törvénykezési tevékenység is segítette a magyar pálinkát. Konkrétan beszélt a Pálinka Nemzeti Tanács létrehozásáról, amely garantálja, hogy a magyar pálinka csak 100 százalékosan magyar gyümölcsből és Magyarországon készüljön. A múlt év augusztusában bevezetett szabad pálinkafőzés engedélyezése ugyanakkor nem zavarta sem a kereskedelmi forgalmat, sem a bérfőzést - jelentette ki Font Sándor. Megjegyezte, hogy a pálinkaforgalom az égetett szeszek közül kisebb mértékben esett vissza, de volt, hogy enyhén emelkedett a válság hónapjaiban is.
Az MTI korábbi információi szerint Magyarországon a kereskedelmi célból előállított pálinka mennyisége évente mintegy 1,5-2 millió liter. Ez kevesebb, mint a bérfőzés keretében előállított évi több mint 4 millió liter pálinka. Az egy főre eső magyar szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve évente mintegy 3 liter körül mozog. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás 1,5 deciliter. (MTI)