Családi adókedvezmény igénylése 2021-ben - Kinek jár és mennyi?

Ki veheti igénybe a családi adókedvezményt 2021-ben? Hogyan működik a családi adókedvezmény intézménye élettársak esetén? Mi van akkor, ha nem közös gyermeket nevelnek élettársak? Hogyan osztható meg 2021-ben a családi adókedvezmény házastársak között? Hogyan változik a családi adókedvezmény mértéke 1 gyerek, 2 gyerek vagy 3 vagy több gyermek esetén? Sok-sok kérdésre válaszolunk cikkünkben a családi adókedvezmény témában.

Családi adókedvezmény igénylése 2021-ben - Kinek jár és mennyi?

Mi a családi kedvezmény, családi járulékkedvezmény?

A családi kedvezményt igénybe vevő magánszemélynek kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie. A családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkenti. A kedvezmény mértéke attól függ, hogy a magánszemély hány gyermek (kedvezményezett eltartott) után jogosult családi pótlékra és hány olyan személy (eltartott) él a családban, akit a családi pótlék összegének meghatározása során figyelembe lehet venni.

Mekkora a családi adókedvezmény összege 2021-ben?

A kedvezményezett eltartottak után havonta igénybe vehető kedvezmény mértékét - a családi kedvezmény igényelhető keretösszegét - az Szja törvény határozza meg, így az:

- egy eltartott esetén 66 670 forint;

- két eltartott esetén 133 330 forint,

- három (és minden további) eltartott esetén 220 000 forint.

Ha a jogosult a családi kedvezmény keretösszegét az összevont adóalapból (például. munkabéréből) nem tudja érvényesíteni – mert a kedvezménykerete több mint az összevont adóalapba tartozó jövedelme – akkor lehetősége van arra, hogy az adóalapot meghaladó rész 15 százalékát családi járulékkedvezményként igénybe vegye, ha a magánszemély biztosítottnak minősül (például munkaviszonyban áll).

Példa:

Ha a házasságban élő szülőknek van két általános iskolás gyermeke, akik után családi pótlékra jogosultak, akkor a szülők együttesen havonta 2 x 133 330 forint családi kedvezményt vehetnek igénybe a jövedelmükből. Ha a szülők egyik gyermeke középiskolás, a másik 23 éves egyetemista, akkor a család kétgyermekes családnak minősül, de mivel csak a középiskolás után jogosultak családi pótlékra, ezért az együttesen igénybe vehető kedvezmény összege havi 1 x 133 330 forint.

Ki érvényesítheti a családi kedvezményt 2021-ben?

A családi kedvezményt az veheti igénybe, aki saját háztartásában nevelt gyermek után családi pótlékra jogosult. A kedvezmény igénybevétele tehát nem attól függ, hogy a magánszemély részére folyósítanak-e családi pótlékot. A kedvezményt az is érvényesítheti, aki családi pótlékra saját jogán jogosult vagy rokkantsági járadékban részesül.

Az élettárs akkor jogosult az általa nevelt, nem saját (élettársával nem közös) gyermek után családi pótlékra és a családi kedvezményre, ha a gyermekkel együtt él, és az élettársi kapcsolat legalább egy éve szerepel a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában.

Ha nem egyértelmű, hogy a magánszemély jogosult-e a gyermek után családi pótlékra, a családi pótlék elbírálására jogosult szervtől, a fővárosi kerületi vagy megyei járási hivataltól kell tájékoztatást kérni erre vonatkozóan! Jogosult a kedvezmény igénybevételére a várandós kismama és a vele együtt élő házastársa is, a várandósság 91. napjától.

Ki és hogyan érvényesítheti a családi kedvezményt?

Ha a családi kedvezményre több magánszemély jogosult, akkor a kedvezményt közösen érvényesíthetik mind az év közben adott adóelőleg-nyilatkozatban, mind az szja-bevallásban. A családi kedvezmény megosztása csak abban az esetben kerülhet szóba, ha a gyermek után csak egy személy jogosult családi pótlékra. Ekkor a jogosult megoszthatja a kedvezményt a családi kedvezményre nem jogosult más magánszeméllyel (leggyakrabban az élettársával). Erre akkor szokott sor kerülni, ha a jogosult jövedelme alacsony, és önmaga nem tudja igénybe venni a családi kedvezménykeret teljes összegét.

Házastársak

A házastársak gyermekeik után közösen érvényesítik a kedvezményt, mivel mindkét szülő jogosult családi pótlékra a közösen nevelt gyermekek után. Ugyanakkor a szülők eldönthetik, hogy milyen arányban érvényesíthetik a kedvezményt: előfordulhat, hogy egyikük veszi igénybe azt az egyik gyermek után, másikuk pedig a másik gyermek után. Az is előfordul, hogy csak az egyik szülő érvényesíti a kedvezményt, mert például a másik szülőnek nincs az összevont adóalapba tartozó jövedelme. Ez azonban közös érvényesítésnek minősül, mert mindkét szülő jogosult a gyermekek után családi pótlékra, és emiatt családi kedvezményre is.

Példa:

Anya kormánytisztviselő, apa katás egyéni vállalkozó, egy 8 és egy 10 éves általános iskolás gyermeket nevelnek. Mivel az apának nincs olyan jövedelme, ami az összevont adóalapba tartozna, a családi kedvezményt mindkét gyermek után az anya veszi igénybe. Mivel mindkét szülő jogosult a gyermekek után a családi pótlékra és családi kedvezményre, a kedvezmény érvényesítéséről közös nyilatkozatot kell tenniük, függetlenül attól, hogy az apa nem tudja érvényesíteni a kedvezményt. Ugyanez a helyzet például akkor is, ha az anya háztartásbeli, az apa pedig munkaviszonyban dolgozik.

A várandós nő a magzat utáni családi kedvezményt házastársával közösen érvényesítheti a fentieknek megfelelően az Szja törvény alapján, függetlenül attól, hogy a magzat után családi pótlék nem állapítható meg.

Élettársak

Ha az együtt élő élettársaknak közös gyermekük születik, szülőként mindketten jogosultak a gyermek után családi pótlékra és ezáltal családi kedvezményre is. Ebben az esetben a kedvezményt közösen érvényesíthetik mind év közben, adóelőleg-nyilatkozattal, mind az szja-bevallásban. Ha az élettársaknak nincs közös gyermekük, azonban valamelyiküknek előző kapcsolatából gyermeke született, akit közösen nevelnek, akkor a gyermek családi pótlékra jogosult szülője egyedül veheti igénybe a családi kedvezményt az év közben adott adóelőleg-nyilatkozattal. Erre élettársa nem jogosult, ő csak az szja-bevallásban érvényesítheti a kedvezményt, ha azt párja megosztja vele.

Példa:

Egy anya három általános iskolás gyermeket nevel, van egy élettársa. A kapcsolatot nem regisztrálták, azaz nem szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. Ebben az esetben a gyerekek után csak az anya kap családi pótlékot, ezért ő veheti igénybe a családi kedvezményt is. Ha az anya jövedelme kevesebb, mint a családi kedvezmény keretösszege (havi 3 x 220 000 Ft, évi 12 x 3 x 220 000 Ft), akkor az adóbevallásában az általa igénybe nem vett kedvezményt annak megosztásával átadhatja az élettársának.

Ha az élettársi kapcsolatban élő nő várandós lesz, a magzat utáni családi kedvezményt csak ő veheti igénybe (az Szja törvény alapján), amit az szja-bevallásban oszthat meg párjával. Abban az esetben viszont, ha az élettársak kapcsolatukat közjegyzői nyilvántartásba vetették és az egyéb feltételek is fennállnak (lásd 2. pont), a kedvezményt közösen érvényesíthetik, mind adóelőleg-nyilatkozattal, mind az szja-bevallásban.

Egyedülállók

A kedvezményt egyedül veheti igénybe a magánszemély, ha a gyermek után családi pótlékra csak egyedül, önmaga jogosult, mert például gyermekét egyedül neveli.

A kedvezmény érvényesítésének menete 2021

1. Év közben, adóelőleg-nyilatkozattal

A kedvezményt az arra jogosultak év közben adóelőleg-nyilatkozattal tudják érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy az a kifizető, akitől rendszeres jövedelmet kapnak (például munkáltatótól munkabért), levonja a jövedelemből az érvényesíthető családi kedvezmény, illetve a családi járulékkedvezmény összegét, azaz már a havi fizetésből kevesebb személyi jövedelemadót és járulékot kell fizetni a kedvezmény miatt.

Közös érvényesítés esetén – ha a kedvezményre mindkét szülő jogosult – akkor is fel kell tüntetni mindkét szülő adatait az adóelőleg-nyilatkozaton, ha a felek úgy döntenek, hogy csak az egyik szülő fogja a családi kedvezményt igénybe venni (A felek egyike a kedvezménykeret 100 százalékát igénybe veszi, a másik szülő pedig egyáltalán nem érvényesít kedvezményt).

Az adóelőleg-nyilatkozat kitöltését segíti a NAV honlapján elérhető ANYA – program, (Adóelőleg Nyilatkozat Alkalmazás) ami végigvezeti az adózót a nyilatkozat kitöltésének folyamatán, az egyes kitöltendő mezőkhöz tartozó súgó pedig garantálja a nyilatkozat adattartalmának helyességét. A programból a nyilatkozatot ki kell nyomtatni, alá kell írni, és át kell adni a munkáltatónak (kifizetőnek), aki azt már a havi munkabér kifizetése során köteles figyelembe venni.

A program elérési útvonala: http://www.nav.gov.hu/anya

Nagyon fontos, hogy a körülmények változása esetén új nyilatkozatot töltsön ki a magánszemély, mert így tudja elkerülni a kedvezmény jogosulatlan igénybevételét, és a pótlólagos adófizetést. Például, ha a családban nevelt gyermek után már nem jár családi pótlék, – azért, mert júniusban leérettségizett és munkába állt – akkor ezt a munkáltatónak jelezni kell, mert már nem érvényesíthető a családi kedvezmény. Ha a szülő nem ad le új nyilatkozatot a munkáltatónak, akkor a kedvezményt jogosulatlanul veszi igénybe és emiatt pótlólagos adófizetési kötelezettsége keletkezhet az éves adóbevallása kitöltésekor, mert a kedvezményt vissza kell fizetnie.

Kedvezmény érvényesítése év végén, az szja-bevallásban

Az a házaspár, amely év közben, adóelőleg-nyilatkozattal már érvényesítette a kedvezményt, a keretösszeget az adóévre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban az évközi igénybevételtől eltérően is érvényesítheti. Ez azt jelenti, hogy a házastársak a bevallásban más összegben, más aránynak megfelelően vehetik igénybe a kedvezményt, mint ahogy azt az adóelőleg-nyilatkozat alapján év közben érvényesítették.

Az a magánszemély, aki év közben egyedül érvényesítette a családi kedvezményt, mert gyermek után csak ő jogosult a családi pótlékra, az szja-bevallásban megoszthatja a családi kedvezményt más, a kedvezmény igénybevételére nem jogosult személlyel, például élettársával.

Példák:

1. A házaspár két óvodás és egy általános iskolás gyermeket nevel, év közben az apa vette igénybe a családi kedvezményt mindhárom gyermek után, mert az anya háztartásbeli volt júniusig. Az anya júliustól munkaviszonyba állt. A szülők az adóévi szja-bevallásukban dönthetnek úgy, hogy az apa kettő, az anya egy gyermek után veszi igénybe a kedvezményt (ez akkor célszerű, ha az apa jövedelme alacsonyabb volt, mint a családi kedvezmény keretösszege).

2. Ha az élettársi kapcsolat nem szerepel a közjegyzői nyilvántartásban, a két gyermeket nevelő anya az adóbevallásában dönthet úgy, hogy az egyik gyermek utáni családi kedvezményt annak megosztásával átadja élettársának, akivel egyébként a korábbi kapcsolatából származó két gyermeket együtt neveli.

3. A várandós kismama az élettársával szintén az adóbevallásban tudja megosztani a kedvezmény összegét, mivel az élettárs azt év közben, adóelőleg-nyilatkozattal nem érvényesítheti.

Zoran Milanovic horvát államfő nem lehet jelölt a parlamenti választásokon

A horvát alkotmánybíróság hétfőn arra a következtetésre jutott, hogy Zoran Milanovic államfő ebben a minőségében nem lehet jelölt a parlamenti választásokon, és nem vehet részt egyetlen politikai párt tevékenységében sem - jelentette ki Miroslav Separovic, a horvát alkotmánybíróság elnöke hétfőn. Milanovic puccsnak nevezte az alkotmánybíróság döntését.
2024. 03. 19. 04:00
Megosztás:

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között. Az Európai Bizottság április 9. és 13. között immár második alkalommal rendezi meg Brüsszelben az Új Európai Bauhaus (ÚEB) Fesztivált.
2024. 03. 19. 03:30
Megosztás:

2015-höz képest megduplázódtak az albérletárak idén februárban

Tovább nőttek a lakbérek 2024 februárjában. Januárhoz képest országosan 1, Budapesten pedig 1,1 százalékos volt az emelkedés, éves szinten pedig 11,6 és 11,3 százalékos drágulás következett be - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex eredményeiből.
2024. 03. 19. 03:00
Megosztás:

Nem túl derűs hangulat a német kiskereskedelemben

Februárban romlott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi kiskereskedelmi ágazati üzleti hangulatindexe.
2024. 03. 19. 02:00
Megosztás:

Fagyra számíthatunk kedden és szerdán hajnalban

Északias áramlással továbbra is hideg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, aminek hatására nemcsak keddre, de szerdára virradóra is nagy területen várható fagy az országban - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői videójából.
2024. 03. 19. 01:30
Megosztás:

Nem emlékszünk ilyen dinamikájú vagyonosodásra, a legfelső 1% ilyen mértékű térnyerésére

A jövő megérkezett – Vagyonkezelési Évkönyv, amely egyszerre értékel és prognosztizál. Talán soha nem volt ekkora változás a vagyonkezelés világában, mint 2023-ban. Felkészül: 2024. A globális kihívások, inflációk, háborúk, megszokottan sikeres szektorok megtorpanása, a kripto és a mesterséges intelligencia térhódítása, a befektetők attitűdjét és igényét egyszerre változtatta meg jelentősen. A vagyonosok igényeinek még jobb kiszolgálása most igazán komoly kihívás lett. A Blochamps Capital megjelent Évkönyve 240 oldalas minőségi tudástárként nyújt segítséget a hazai privátbanki és vagyonkezelési piacon aktív szereplők számára.
2024. 03. 19. 01:00
Megosztás:

A kriptobálnák lelkesen gyűjtik a SPONGE-t – Ideje bevásárolni?

A kriptobálnák szinte felhalmozzák a Sponge tokent (SPONGE V2), hogy még a tőzsdéken való megjelenése előtt részesülhessenek a seregnyi előnyében.
2024. 03. 19. 00:01
Megosztás:

Januárban többlettel zárta külkereskedelmét euróövezet

Januárban többlettel zárta külkereskedelmét az euróövezet az egy évvel korábbi deficittel szemben - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn ismertetett adataiból.
2024. 03. 18. 23:00
Megosztás:

A kormány sok-sok uniós forrást szeretne eljuttatni a vállalkozásoknak - Mi lesz ebből?

A kormány célja, hogy idén a lehető legtöbb uniós forrást, minél gyorsabb ütemben eljuttassa a vállalkozásoknak; ebben kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökségnek (MGFÜ) - mondta Lóga Máté a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Az eseményen stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MFB és az MGFÜ.
2024. 03. 18. 22:30
Megosztás:

Zsarolás miatt fogták el egy egészségügyi szolgáltató cég két vezetőjét

Zsarolás miatt fogták el egy egészségügyi szolgáltatást nyújtó cég két vezetőjét, akik havonta egymillió forintért cserébe garantálták egy versenytársuknak, hogy a cégét nem szorítják ki a piacról - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a police.hu oldalon.
2024. 03. 18. 21:30
Megosztás:

Szépen nőtt a CATL nyeresége és bevétele

Több mint 22 százalékkal nőtt 2023-ban a CATL árbevétele az előző évhez képest, elérve a 400,92 milliárd jüant (mintegy 20,15 ezermilliárd forint), a kínai székhelyű, akkumulátorgyártó társaság nettó nyeresége 44,12 milliárd jüan (mintegy 2,21 ezermilliárd forint) volt tavaly, 44 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi eredményhez képest - tájékoztatta a vállalat az MTI-t hétfőn.
2024. 03. 18. 20:30
Megosztás:

Sikerrel fejezte be 60 db első generációs FLIRT korszerűsítését a Stadler hazai csapata - Videó

Különleges projektet fejezett be a Stadler Szerviz üzletágának magyarországi csapata, ugyanis sikerrel végezte el 60 db első generációs FLIRT motorvonat felújítását a Magyar Államvasutak részére. A felújítás keretében az összesen 123 darabos flotta elsőként beszerzett egységeinek műszaki színvonalát emelték a később érkező, bizonyos tulajdonságaiban korszerűbb vonatok szintjére. A járművek korszerűsítését a terveknek megfelelően 4 éven belül végezte el a Stadler által vezetett konzorcium, amelynek köszönhetően a MÁV-START műszakilag egységes, homogén járműállományt üzemeltethet.
2024. 03. 18. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 03. 18. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Szerény gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 18. 19:00
Megosztás:

Átlag feletti forgalomban emelkedett a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 462 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 65 450,33 ponton zárt hétfőn.
2024. 03. 18. 18:30
Megosztás:

Húsvéti árzuhanás: akár 30%-kal olcsóbbak az ünnepi termékek, mint egy éve

A 2023-asnál jelentősen alacsonyabbak az idei húsvéti szezonban az ünnepi asztal legkeresettebb, legkedveltebb termékeinek árai. Az árcsökkenés elsősorban a magyar beszerzésű árucikkeket érinti, a húsvéti szezontermékek mellett a trappista sajt ára is csökkent – egy év alatt közel a felére.
2024. 03. 18. 18:00
Megosztás:

Szabó Zsolt a Marquard Group Hungary kereskedelmi igazgatója

Szabó Zsolt a Marquard Group Hungary új kereskedelmi igazgatója. Zsolt személyében egy tapasztalt szakember csatlakozott a prémium brandeket felvonultató médiacéghez.
2024. 03. 18. 17:30
Megosztás:

Mérséklődött az infláció az euróövezetben és az EU-ban

Februárban a januárinál alacsonyabb, az előzetes értéknek megfelelő, 2,6 százalékos infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn publikált végleges adatai alapján.
2024. 03. 18. 17:00
Megosztás:

Megnyílt a Nyugati pályaudvar új liftje

Hétfőtől használhatják az utasok a Nyugati pályaudvar új peronfelvonóját, amellyel akadálymentesen megközelíthető az aluljáró a pályaudvar területéről - közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.
2024. 03. 18. 16:30
Megosztás:

Hosszú idő után először nőtt az építőanyag értékesítés volumene

Februárban 15 hónap után először emelkedett az építőanyag értékesítési volumene éves alapon, szinte az összes árucsoportban megindult a növekedés - tájékoztatta az MTI-t hétfőn az Újház Zrt.
2024. 03. 18. 16:00
Megosztás: