Csökkenhet a magyar államadósság

Akár lényegesen is csökkenhet a következő években az államadósság a kamatteher a magán-nyugdíjpénztári befizetések és vagyon átirányításával az állami kasszába, de a részletek ismeretének hiányában még sok a bizonytalanság és az eredmények is kétesek az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik kissé eltérően ítélték meg a hatásokat.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint jelentősen csökkenhet a következő években az állam kamatkiadása, illetve az államadósság, látványosan mérséklődhet az állam finanszírozási igénye, csökkenhet az állampapírok hozama és mindez a forintnak is támaszt nyújthat, ami az ország felminősítési kilátásit is javítja, ha a kormány jól kezeli a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, de hangsúlyozta, hogy a részletek még nem ismertek. A költségvetés kiadási és bevételi oldala véleménye szerint kiegyenlített kockázatokat hordoznak: az szja bevételeket alul, az áfabevételeket felültervezte a kormány, a kiadásokat kissé visszafogta, amit kedvezőnek nevezett.

 

Németh Dávid, az ING Bank elemzője óvatosabban fogalmazott. Úgy vélte, hogy bár csökkenhet 50-100 milliárddal az éves kamatfizetés és csökkenhet a kötvénykibocsátás is, ám a részletek ismeretének nélkül még nem biztos, hogy hogyan alakul a magán-nyugdíjpénztári vagyon sorsa és ez milyen hatással jár. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton ismertette a 2011-es költségvetés főbb irányait és elmondta, hogy a nyugdíjkassza jövő évi, közel 900 milliárd forintos hiányának pótlására a kormány államháztartási egyensúlyt javító alapot hoz létre, ide érkezik majd az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők vagyonából 540 milliárd forint és az állam által a magánpénztárakba havonta át nem utalt, összesen évi 360 milliárd.

 

Suppan Gergely elmondta: a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozódott vagyonból mintegy 1.300 milliárd forintnyi van állampapírban. Ennyit tud bevonni azonnal az állam, ami 5 százalékponttal csökkentheti az államadósságot. A teljes, 2.800 milliárdos vagyon bevonásával pedig akár 10 százalékponttal is csökkenhetne az államadósság, így Suppan Gergely szerint 2015-re 60 százalék alá is mérséklődhet a GDP arányos ráta. Ezzel pedig az állam 100 milliárdokat spórolhat a kamatkiadásokon. Suppan Gergely szerint a jövő évi 1055 milliárd forintra tervezett kamatkiadás is lényegesen alacsonyabb lehet. A magánnyugdíjpénztárak kereslete ugyan kiesik az állampapírpiacról, ám az elemző szerint a hozamok ennek ellenére csökkenhetnek.

 

Az állam finanszírozási igénye, így az állampapír kínálat radikálisan szűkül, a kínálat sokkal nagyobb mértékben eshet vissza, mint a kereslet, ami a hozamokat lejjebb nyomja. Az alacsonyabb kamatkiadás, valamint a magánnyugdíjpénztárakból származó 360+540 milliárd forintos forrás pedig óriási mozgásteret jelent a költségvetésnek - fűzte hozzá. A részvényekben meglévő 300 milliárd, illetve a befektetési alapokban lévő 700 milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári részvényvagyon sorsa is bizonytalan még. Suppan Gergely szerint a kormány akkor járna el helyesen, ha a részvényeket nem a tőzsdén, hanem privatizációval értékesítené.

 

A kormány 3 százalékos növekedési prognózisa Suppan Gergely szerint ambiciózus, bár az elemző ennél magasabb gazdasági bővülést vár, ám a kormányétól eltérő növekedési szerkezetet valószínűsít. Úgy vélte, hogy a fogyasztás nem bővül olyan mértékben, mint ahogy azzal a kormány számol. Suppan Gergely szerint ugyanakkor a bázishatások miatt gyorsulhat jelentősebben a növekedés. Az idei katasztrofális időjárás miatt a mezőgazdaság teljesítménye várhatóan 0,4-0,5 százalékponttal mérsékli az idei növekedést. Így, ha jövőre is ehhez hasonlóan rossz lesz az idő az alacsony bázis már nem romlik tovább. Átlagos évet feltételezve pedig a GDP növekedését a mezőgazdasági termelés 0,8 százalékponttal is növelheti.

 

Az alacsony bázis és a nagyberuházásoknak köszönhetően jövőre a GDP 3 százaléknál gyorsabban nőhet, igaz ezek többsége nem bevételnövelő, csak statisztikailag növeli a mértéket. A későbbiekben azonban az adóbevételek is nőhetnek: 2012-ben 4,5 százalékkal, 2013-ban pedig 5 százalékkal bővülhet a GDP Suppan Gergely szerint. Németh Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjkassza hiánya 2012-től újratermelődhet, ma még nem látni pontosan, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon elköltését követően ezt hogyan lehet pótolni. Az sem világos még az elemző szerint, hogy mennyien lépnek vissza az állami rendszerbe.

 

Matolcsy György ugyan 90 százalékkal számol, de az átlépés feltételei ma még nem ismertek. Az elemző szerint lehet olyan vonzó állami pillért alkotni, hogy megérje a tömeges átlépést, de az ösztönzőket még nem hozta nyilvánosságra a kormány. A költségvetésből már megismert részletekről az elemző azt mondta, hogy a közszféra létszámleépítésére számítani lehetett, de kérdésesnek nevezte, hogy vajon kiket bocsátanak el, és nem romlik-e ettől az állami szolgáltatás színvonala. A költségek csökkentését jó iránynak nevezte, de hangsúlyozta, hogy látni kell az adóbevételek tervét és a kiadáscsökkentés részleteit.

Az Air7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg - közölte a forgalmazó az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 08:30
Megosztás:

Tavaly 8 százalékkal nőtt a TOP 100 vasi vállalkozás árbevétele

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben együttesen meghaladta az 1598 milliárd forintot, nyolc százalékkal volt több, mint a megelőző évben - olvasható a TOP 100 Vas megye című kiadványban.
2022. 12. 08. 08:00
Megosztás:

Októberben 79 millió eurót fordított a cseh jegybank a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 08. 07:30
Megosztás:

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás:

Az unió 25 millió eurót biztosít a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására

Az Európai Bizottság szerdán új, 25 millió eurós programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület.
2022. 12. 08. 01:00
Megosztás:

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel, miután tájékoztatta a vele szerződésben álló vasúti árufuvarozókat a 2023 első negyedévére érvényes vontatási villamos energia áráról.
2022. 12. 08. 00:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 12. 08. 00:01
Megosztás:

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.
2022. 12. 07. 23:30
Megosztás:

Nőtt a GDP az euróövezetben és az EU-ban

A 19 euróövezeti ország gazdasága 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest - derül ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának szerdán közölt végleges adataiból. A november közepén ismertetett előzetes adat kisebb, 0,2 százalékos negyedéves szintű növekedésről szólt.
2022. 12. 07. 23:00
Megosztás:

Megjelent magyarul a holland kerékpáros stratégia

Magyarul is megjelent a Holland Kerékpáros Nagykövetség elnevezésű civil hálózat A holland kerékpározás jövőképe címmel összeállított kerékpáros stratégiája, amelyet az aktív Magyarországért felelős államtitkárság minden magyar város polgármesteréhez eljuttat majd.
2022. 12. 07. 22:35
Megosztás: