Érdemes 5G-re váltani: a korai alkalmazók 60%-a fokozott működési hatékonyságot tapasztal

Nemrég került publikálásra az ’5G és az edge helyzete az ipari üzemeltetés tükrében’ című kutatás, amely az 5G kérdéskörét feszegeti. Eszerint az ipari 5G alkalmazása még mindig csak az ötletelés és tervezés szakaszában van. Az ipari szervezeteknek csak mindössze 30%-a lépett a kísérleti szakaszba vagy azon túl. Pedig az 5G nagyszerű lehetőséget kínál a telekommunikációs vállalatok részére, valamint az első lépéseket csak ezután megtenni készülő ipari szervezetek számára – áll a Capgemini Kutatóintézet jelentésben.

Érdemes 5G-re váltani: a korai alkalmazók 60%-a fokozott működési hatékonyságot tapasztal

5G = magasabb üzemeltetési hatékonyság, flexibilitás

Nagyot fordulhat a világ, legalábbis az 5G alkalmazásának terén. A Capgemini ebben a témában végzett kutatása ugyanis paradigmaváltást jelez. A felmérésben 1000, az 5G bevezetésére készülő globális iparági szervezet szenior vezetője, valamint 75 telekommunikációs vállalat 150 szenior kommunikációs vezetője – akik már bevezették vagy ezután tervezik bevezetni az 5G hálózatokat – vettek részt. Elmondásuk alapján az 5G már karnyújtásnyira van: az ipari szervezetek 40%-a tervezi annak két éven belüli bevezetésétlegalább egy helyszínen. A korai alkalmazók pedig már az 5G előnyeit is élvezik: 60%-a szerint az 5G hozzájárult a magasabb üzemeltetési hatékonyság realizálásához, 43%-uk pedig megnövekedett flexibilitást tapasztalt.

A tanulmány arra is kitér, hogy az ipari szervezetek mennyire optimisták a tekintetben, hogy az 5G növelheti bevételeiket termékek, szolgáltatások és üzleti modellek bevezetésén keresztül. A válasz egyértelmű, sokat remélnek az 5G-től. Az ipari szervezetek 51%-a új termékek ajánlását tervezi az 5G segítségével, míg 60%-uk az 5G által támogatott új szolgáltatásokat kíván bevezetni.

Az 5G és az edge computing együtt járnak

Az ipari szervezetek tisztában vannak az edge computing kulcsfontosságú szerepével is, alapvető fontosságúnak tekintik azt az 5G teljes potenciáljának kibontakoztatásához. A kutatásból egyértelműen kirajzolódik a jelentősége, hiszen a megkérdezettek elmondása alapján a szervezetek 64%-a három éven belül bevezeti az 5G alapú edge computing-otaz azzal járó fokozott teljesítmény, megbízhatóság, adatbiztonság és adatvédelem kiaknázása érdekében. „Az 5G technológia az okos eszközök (ipari környezetben IoT eszközök, szenzorok, PLC-k) adatkapcsolati korlátait írja felül azáltal, hogy egyrészt nagyobb sávszélességet, másrészt késedelem nélküli adatforgalmat ígér.

Az 5G hálózatokra kapcsolódó eszközök adatsebességét azonban tovább növelhetjük, ha maguknál az eszközöknél elkezdődik az adatfeldolgozás, azaz nem utaztatunk minden számítási feladatot a hálózaton, hanem egy részüket az eszköznél, illetve a felhasználónál végrehajtjuk.  A népszerű definíció szerint az edge computing valójában mikro adatközpontok hálózata, amelyek helyben tárolnak és dolgoznak fel adatokat, ahelyett, hogy az adat keletkezésének helyéről akár több ezer kilométerre kerülnének feldolgozásra. A gyorsabb információ-feldolgozás ezáltal gyorsabb döntési lehetőséget is jelent a vállalatok számára” – emeli ki az edge computing előnyeit Czuczor Gábor, üzletfejlesztési vezető.
Mindezek mellett az 5G magánhálózatok fontosságais hangsúlyos szerepet kap a jövőben: az ipari szervezetek több, mint harmada részesíti előnyben az 5G magánhálózatok bevezetését. Ezen a téren a legnagyobb érdeklődést elsősorban a félvezető és a csúcstechnológiai szektor (50%), valamint a repülési és védelmi ágazat (46%) mutatja.

Az 5G alkalmazása és az előttünk álló nehézségek

A jelentés kiemeli, hogy az 5G által nyújtott lehetőségek kihasználása érdekében a szervezeteknek még számos kérdést kell tisztázniuk. Ilyen többek között a meglévő hálózatokba és informatikai rendszerekbe való integrálás. Nehézséget jelenthet - főleg elhagyatott területeken, ahol a megtérülést olyan, már létező opciókkal kell összehasonlítani, mint a vezetékes kapcsolatok és a kábelek helyettesítésének költsége - az 5G használati módjainak meghatározása és a befektetés hozamainak becslése.A felmérésben résztvevő ipari szervezetek mintegy 70%-a szerint azonban nem a fentiek, hanem a kiberbiztonságkezelése a kulcsfontosságú kihívás az 5G bevezetésének folyamatában. Szintén kardinális kérdés a többforgalmazós környezet megtervezése. Az iparági szervezetek mintegy 69%-a szerint a többforgalmazós környezet szereplőinek beazonosítása, integrációja és irányítása kulcsfontosságú akadály. Ezekkel a nehézségekkel tehát mind szembe kell néznie az ipari szervezeteknek, amennyiben az 5G bevezetése mellett döntenek.

„G” mint ’green’? Az 5G és a környezetvédelem

Az 5G számos közvetlen és közvetett környezetvédelmi előnyt kínál. Egyrészt kialakítása miatt eredendően energiahatékony, másrészt a rendszer akár környezetvédelmi- és fenntarthatósági célú használati módok megvalósítására is alkalmas. Ennek ellenére az iparági szervezetek tisztában vannak a környezetvédelmi aggályokkal is, ezért már dolgoznak azok megoldásán. A felmérésben résztvevő iparági szervezetek több mint fele (53%) fontosnak tartja a környezeti hatások csökkentését az 5G bevezetése során. Továbbá 67%-uk úgy tervezi, hogy az 5G bevezetésével kapcsolatos döntései során figyelembe fogja venni az 5G kezelők, valamint a szállítók és beszállítók fenntarthatósági tanúsítványát is.

„Az ipari 5G az okosiparban rejlő potenciál felszabadításának és az adatvezérelt digitális transzformáció felgyorsításának kulcsfontosságú katalizátora. A vállalkozásoknak az ökoszisztémák összekapcsolása és rendelkezésükre álló szaktudás megosztása révén közösen kell kiaknázniuk az 5G előnyeit, hogy ezáltal együtt hozhassák létre a holnap innovatív, fenntartható megoldásait”– emelte ki Fotis Karonis, a Capgemini 5G és Edge Computing csoportvezetője. Tehát a szervezeteknek az 5G bevezetése során saját igényeikre szabva kell kiválasztaniuk az optimális hálózati modellt, a megfelelő partnerek csoportját és a legütőképesebb használati módokat. A telekommunikációs cégek a jelentés szerint már el is kezdték vállalati 5G stratégiájuk 5G magánhálózatok iránti kereslettel való összehangolását: 63%-uk ipari minőségű magánhálózati megoldásokat vezetett be, míg a többiek 86%-a két éven belül tervezi a hasonló ajánlatokkal való piacra lépést. Az edge computing-ot a stratégia kritikus fontosságú részének tekintik:
A telekommunikációs vállalatok 37%-a már most is kínál 5G alapú edge computing szolgáltatásokat, 61%-uk pedig három éven belül tervezi ezek bevezetését.

Az 5G Magyarországon

Hazánkban a fentiekhez hasonló tendencia látszik körvonalazódni az 5G kapcsán. „A lakossági 5G szolgáltatások megjelenésével egyidőben kezdődtek el az ipari célú tesztek és vállalati magánhálózat-építések. Ma már több működő példát is találhatunk Magyarországon, elsősorban gyártóvállalatoknál, ahol a gyártási folyamatokat 5G-vel, a meglévő vezetékes infrastruktúra adatkorlátainak kvázi megszüntetésével gyorsítják, ezzel kiszolgálva nagy adatigényű termékfejlesztési, tesztelési vagy karbantartási feladatokat. Az egyik legnagyobb hazai elektronikai gyártó például a kiterjesztett valóságot használó okosszemüveges alkalmazásokhoz épített és működtet 5G magánhálózatot”– mondja a magyarországi 5G alkalmazása kapcsán Czuczor Gábor, üzletfejlesztési vezető, aki a funkcionalitás bővülését látja a fejlődés egyik legfontosabb lépésének.

„Egyértelmű célkitűzés, hogy a sok egyedi kezdeményezés szabványos működési keretek közé terelődjön, azaz az 5G-re váltók ugyanazokat a technológiai elemeket használják a lehető legtöbb területen. A növekvő felhasználás frekvencia korlátokat is jelenteni fog, ezzel a kérdéskörrel is foglalkozik többek között a 2017 óta létező 5G Koalíció nevű szakmai csoport, amelyhez eddig 82 tagvállalat és szervezet csatlakozott. Ami a jövőt illeti, elsősorban a funkcionalitás bővülését várjuk, azaz olyan új területeket, ahol az 5G jelenleg még korlátozottan van csak jelen, például gyártóeszközök teljes távirányítását, a gyártási folyamatokat, a minőségellenőrzést segítő audiovizuális eszközök, robotkamerák terjedését.”

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: