Fintech stratégiát alkotott a Magyar Nemzeti Bank

A Jegybank 2019. október 25-én tartott konferenciáján bemutatta a régió első központi banki szinten megalkotott fintech stratégiáját, amely a „Pénzügyi innováció és stabilitás” nevet kapta.

Fintech stratégiát alkotott a Magyar Nemzeti Bank

Az eseményen a stratégia által érintettek, azaz a hazai pénzügyi intézmények és a fintech cégek képviselői vettek részt. Az alábbiakban dr. Pintér Attila, a dr. Pintér Attila Ügyvédi Iroda alapítója fejti ki a stratégia fontosságát és a digitalizációs törekvések előnyeit, céljait.

A fejlesztés fontossága

A Jegybank az EU tagállamait vizsgálva megállapította, hogy a magas szintű digitalizáció jellemzően megkönnyíti az államok pénzügyi rendszeri stabilitásának fenntartását, ezáltal a gazdasági növekedéshez is hozzájárul. Ehhez elengedhetetlen a hazai fintech szektor fejlesztése, a felhasználók pénzügyi tudatosságának fejlesztése, valamint a szektor szakembereinek képzése.


A kiadvány többek között a hat legfontosabb stratégiai pillért fekteti le: ezek a támogató fizikai és szellemi infrastruktúrára, a szabályozás modernizálására, a hazai és nemzetközi kooperációra, a fogyasztói értékteremtésre és etikus eljárásra, az IT biztonság fenntartására, valamint az edukációra vonatkoznak. Ezekhez a dokumentum olyan értékeket és sarokpontokat társít, mint a biztonság, az elkötelezettség és a bizalom, amelyek mentén a stratégia megvalósulhat.


Az MNB célja többek között, hogy feltérképezve a hazai fintech megoldások és a bankszektor helyzetét megismerje azok erősségeit, és azonosítsa azokat a szegmenseket, amik kihívást jelentenek és fejlesztésre szorulnak. Dr. Pintér Attila, a dr. Pintér Attila Ügyvédi Iroda befektetési szakágának vezető ügyvédje szerint előbbi erősségek közé tartozik például a fokozódó igény a versenyképes, digitális szolgáltatások iránt, Budapest vonzó és fejlett elhelyezkedése, a kedvező adózási környezet, illetve a szabályozott pénzügyi szolgáltatások iránti ügyfélbizalom. A kihívások között többek között a magas készpénzhasználat, az alacsony vállalkozói kedv, a bürokrácia részbeni nehézkessége, valamint a pénzügyi tudatosság hiánya szerepelnek.

A stratégia négy ága

A stratégia összesen 24 konkrét javaslatot fogalmaz meg, amely részben az MNB hatáskörébe tartozó, kvázi házon belül kezelhető témaköröket érint, részben pedig a kormányzat és a hazai fintech közösség számára megoldandó problémákat vázol fel. A kitűzött célok dióhéjban a versenyképesség, a hatékonyság és a stabilitás, a hazai pénzügyi kultúra erősítése és a digitális kompetenciák oktatásának támogatása.


Az MNB hatáskörébe tartozó javaslatok négy csoportra bonthatóak. Az első szempont az új szolgáltatások piaci bevezetésének ösztönzése: ezen belül az azonnali fizetésre épülő szolgáltatások támogatására, a digitális azonosítására vonatkozó szabályozás egységesítésére és az MNB engedélyezési folyamatában az ún. „gyorsító sáv” biztosítására kerülne nagyobb hangsúly.


A második témakör a digitális transzformáció és az innovátorokkal való együttműködés támogatása, amely a stratégia közzétételét, a jegybanki álláspont nyilvánosságra hozatalát, a digitális sztenderek kialakítását és egy Technology Sandbox, vagyis egy központilag ellenőrzött technológiai és informatikai tesztkörnyezet létrehozását tartalmazza.

A következő kategória a fintech kapcsolati háló kiépítését és mélyítését foglalja magában, az itt felsorolt javaslatok elsősorban a különböző egyetemekkel, a nemzeti kiberbiztonsági és adatvédelmi szakterületekért felelős intézményekkel, illetve a nemzetközi szabályozókkal való együttműködés mélyítését célozzák meg. Újdonság, hogy az MNB tevékenységéhez kapcsolódóan egy MNB Support Program nevű inkubátor program létrehozását is említi a dokumentum, ami a jegybanki funkciók fejlesztésében járna élen. Ezen felül előkerül egy szakmai-, közösségi- és co-working tér kialakításának a lehetősége FinTech Klub néven.


A stratégia mindezek mellett a pénzügyi és technológiai edukáció fejlesztésének jelentőségére és a tehetséggondozásra is felhívja a figyelmet, különös tekintettel az elektronikus fizetést ösztönző oktatásokra, célzott kampányokra, dedikált versenyekre és szakértői képzések indítására.

Igény az innovációra

Azon javaslatok közül, amelyek kivitelezése a kormányzat feladata lesz, kiemelkedik azt a kezdeményezés, amely a potenciális digitális igényekről és tervekről szóló állami projektlisták közzétételét írja elő. Külföldön ismert és bevett gyakorlatnak számít az, hogy a minisztériumok és az államigazgatási szervek nyilvánosságra hoznak digitális fejlesztésekre vonatkozó konkrét igényeket és terveket. Ez mindkét félnek előnyös, hiszen a piaci szereplők célzottan tudnak fejlesztéseket végrehajtani, a kormányzat hatékonysága pedig a fejlesztések megvalósulásával tovább növekszik.


A dokumentumban szerepel a felismerés, ami szerint a magyar fintech közösség aktivitása elengedhetetlen a célok megvalósítása érdekében. Számukra két pontot határozott meg az MNB stratégia, melyek közül az első egy koordinációs fórum létrehozása a kormányzati export-import ügynökségekkel, ami segíthet felmérni a kedvező külföldi célpiacokat, illetve támogatja a hazai innovációs eredmények külföldi megjelenését. A másik fontos lépés egy Fintech Szövetség kialakítása lenne, amely a kapcsolódó tagszervezetek érdekképviseletét szolgálná, ezen kívül a közösség hivatalos álláspontjának kialakításában és annak képviseletében lenne fontos szerepe.


A hazai fintech szektor fejlesztését célzó stratégiai célok megvalósítását 2020-ban, illetve 2021-ben tervezik elindítani, hatásuk pedig várhatóan az indulást követő 5-10 évben tapasztalható.


A stratégia céljainak eléréséhez közvetve a befektetők, tőkealap-kezelők is hozzájárulnak azzal, hogy fintech vállalkozásokba fektetnek. A Széchenyi Tőkealap-kezelő például 2019 májusában az Irinyi II. Kockázati Tőkealapján keresztül 175 millió forint értékben szerzett 30%-os tulajdonrészt a fiatalok pénzügyi tudatosságát digitális banki termékekkel segítő Family Finances nevű cégben.

Forrás: SZTAK Blog


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: