A brit variáns ellen is hatásos a kézfertőtlenítő

Csaknem 4,5 millió liter kéz- és felületfertőtlenítő készült máig a MOL almásfüzitői üzemében, amelynek egyik gyártósorát a járvány első hullámának idején állították át az akkor világszerte hiánycikknek számító termék gyártására. A MOL Hygi az Operatív Törzs közreműködésével, illetve a MOL adományaként mindenhol jelen van, ahol a védekezés frontvonalában dolgozók biztonsága érdekében szükség van rá. A kézfertőtlenítő – magas alkoholtartalma miatt – az új mutációk, köztük a brit variáns ellen is hatékony.

A brit variáns ellen is hatásos a kézfertőtlenítő

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában, a korábbiaknál is fertőzőbb vírusmutációk terjedése idején még nagyobb jelentősége van az egyéni felelősségvállalásnak és a személyes higiéniának. A rendszeres kéz- és felületfertőtlenítés a védekezés egyik kulcseleme, és ezt a MOL töltőállomások vásárlói is látják: március első hetében az előző héthez képest duplájára nőtt a MOL Hygi kézfertőtlenítő szerek kereskedelmi forgalma.
 
A fokozott járványveszélyre utoljára január első hetében, a karácsonyi otthonlét utáni időszakban reagáltak így az emberek. Akkor egy hét alatt hétszeresére nőtt a kereslet, de a forgalom mostani megduplázódása is rendkívülinek számít. A töltőállomásokon a kisebb kiszerelésű változatok a legnépszerűbbek. Az első járványhullám idején csaknem 100 ezer liter fogyott a magyar kézfertőtlenítőből, de a második hullám forgalma is meghaladta az 55 ezer litert.
 
A MOL Hygi fő összetevője, az etil-alkohol igazoltan vírus-, baktérium- és gombaölő hatású. A magas – a MOL Hygi esetében 70% fölötti – alkoholtartalmú kézfertőtlenítők pedig a harmadik járványhullámot okozó új vírusmutációk ellen is hatékonyak. A Health Europa március végén publikált, több kutatás eredményét összefoglaló tanulmánya szerint az alkoholbázisú készítmények a vírus külső burkát denaturálják, és a hatásuk a kórokozók olyan biológiai tulajdonságain alapul, amelyek minden vírusváltozat esetében hasonlóak.
 
„A MOL felelős vállalatként a pandémia kezdete óta folyamatosan biztosítja a fertőtlenítő-ellátást a járvány elleni védekezés hazai szereplői számára. Máig csaknem 4,5 millió liter MOL Hygi készült, amelynek nagy részét az Operatív Törzs közreműködésével a védekezés frontvonalában dolgozó hazai kórházaknak, önkormányzatoknak, közszolgáltató cégeknek, rend- és honvédelmi szervezeteknek, valamint szociális intézményeknek, iskoláknak juttattuk el. Emellett az elmúlt egy évben 72 ezer liter fertőtlenítőszert adományoztunk, többek között egészségügyi intézményeknek, önkormányzatoknak, valamint gyermekvédelmi és segélyszervezeteknek” – mondta Bakos Piroska, a MOL Magyarország szóvivője.
 
A MOL legutóbb március elején adott át – szintén adományként – 27 ezer liter kis kiszerelésű alkoholos fertőtlenítőt az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, ezeket országszerte 100 egészségügyi intézmény – többek között a Debreceni Egyetem Klinikai Központja, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, valamint az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ - dolgozói kapták meg.
 
A MOL Hygi gyártása teljes egészében Magyarországon történik; a vállalat 2020. március végén kezdte meg a kéz- és felületfertőtlenítők előállítását almásfüzitői gyárában, akkor, amikor ez a termék világszerte, így Európában is hiánycikknek számított. Az üzem kapacitása napi mintegy 50 000 liter, így a biztonságos ellátás hosszú távon is garantált. A MOL elkötelezett abban, hogy a harmadik hullám során is biztosítsa a hazai kézfertőtlenítő-ellátást, hozzájárulva a járvány leküzdéséhez és a lakosság biztonságához.

Hozzászólások

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Hétfőn nulla órakor Csehországban megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot. A járvány terjedésének enyhülése miatt ugyanis a cseh kormány már nem kérte a meghosszabbítását a parlamenttől. A járvány elleni küzdelem keretét ezentúl az ilyen alkalmakra megalkotott pandémia-törvény fogja meghatározni.
2021. 04. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Horvátország részben fedezné a Covid-tesztek árát a hazatérők számára

A horvát idegenforgalmi minisztérium részben fedezné a koronavírustesztek árát azon turisták esetében, akiknek hazatéréskor negatív tesztet kell felmutatniuk a határon - mondta Nikolina Brnjac tárcavezető vasárnap az RTL horvát kereskedelmi televíziónak adott interjújában.
2021. 04. 12. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Covid-19 elleni gyógyszert szabadalmaztak Oroszországban

Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert - jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) Immunológiai Intézete.
2021. 04. 11. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Támogatja a kormány az egészségügyet ellátó cégeket

A kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben is gördülékeny legyen az együttműködés az egészségügyi intézmények és a számukra eszközöket, felszereléseket szállító cégek között - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-vel vasárnap.
2021. 04. 11. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában

Magyarország segít Szlovákiának a Pozsony által megrendelt, koronavírus elleni orosz oltóanyag bevizsgálásában - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután megbeszélést folytatott Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel, pénzügyminiszterrel.
2021. 04. 11. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
2021. 04. 11. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan javul a járványhelyzet Csehországban

Napi ötezer alá csökkent a héten Csehországban az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma.
2021. 04. 10. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovénia is enyhített a korlátozásokon

Szlovénia fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, így szombattól már nem kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése, amennyiben betartható a másfél méter távolság, hétfőtől pedig feloldják az éjszakai kijárási tilalmat is - írta a helyi sajtó.
2021. 04. 10. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így enyhít Szerbia

Hétfőtől ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok Szerbiában, a vendéglátóhelyek viszont továbbra sem szolgálhatnak ki zárt térben, csak kerthelyiségben, ha rendelkeznek ilyennel - erről döntött a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb.
2021. 04. 10. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zöldáramra váltott a pécsi Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Teljes egészében megújuló energiaforrásokból származó villamos energiával fedezi pécsi telephelyének áramszükségletét a dohányipari gépek és a hozzájuk tartozó alkatrészek előállításáról ismert Körber Hungária Gépgyártó Kft. - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel. megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia.
2021. 04. 10. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbia felhagy a külföldiek beoltásával

Egyelőre nem folytatja a külföldiek beoltását Szerbia, inkább a saját állampolgárai beoltottsági arányának növelésére helyezi a hangsúlyt, eddig ugyanis körülbelül a lakosság 30 százaléka kapott vakcinát - emelte ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) reggeli híradójának beszámolója szerint.
2021. 04. 10. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma Szlovéniában és Horvátországban

Szlovéniában és Horvátországban is nőtt a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma - derült ki a válságstábok pénteki közleményéből.
2021. 04. 10. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban

Valamelyest helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban, miután a horvát állam egymilliárd kuna (47 milliárd forint) értékben kifizette a kórházak és gyógyszertárak gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló adósságának egy részét - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.
2021. 04. 09. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A CIG menedzsmentje nem javasolja az osztalék fizetését

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága nem javasolja osztalék kifizetését a 2020-as üzleti év után - közölte a társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzé tett közgyűlési dokumentumokban.
2021. 04. 09. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A MOL 35,5 milliárd forint értékű zöld kötvényt adott el

A MOL 35,5 milliárd forint értékben adott el zöld kötvényeket a Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjának keretében.
2021. 04. 09. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekord negyedévet zárt a BMW

A BMW csoport közel 637 ezer személygépkocsit értékesített az első negyedévben, ami 33,5%-os növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest és egyben új csúcsot is jelent.
2021. 04. 09. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javul a járványhelyzet Csehországban

Folytatódik a járványhelyzet javulása Csehországban. Csütörtökön 5245 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ez tavaly december közepe óta a legalacsonyabb szám. Egy hete csütörtökön még ezerrel több volt az új fertőzöttek száma - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján péntek délelőtt megjelent kimutatásból.
2021. 04. 09. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az új személyautók eladása Csehországban

Az első negyedévben éves összehasonlításban 1,3 százalékkal 49 534-re csökkent az új személygépkocsik eladása Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában.
2021. 04. 09. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Korai fejlesztéssel foglalkozó szervezeteket segített az UNICEF Magyarország

Korai fejlesztéssel foglalkozó szervezeteket segített az UNICEF Magyarország Felelősen a kora gyermekkorért elnevezésű pályázata a koronavírus-járvány idején.
2021. 04. 09. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva a Szputnyik V-szállítmány visszaszolgáltatását követeli Szlovákiától

Szerződésszegés miatt Szlovákiának vissza kell szolgáltatnia a számára leszállított Szputnyik V vakcinát - közölte az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) csütörtökön a Twitteren.
2021. 04. 09. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások: