Mi vár az utazási irodákra?

Mekkora mozgástere maradt az utazási irodáknak, milyen megoldást ad a jog a vis maior esetekre? A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértőjének tapasztalatai szerint számos utazási iroda nem mondja le a járvánnyal érintett területekre tervezett utakat, hanem átütemezi, vagy egy szabadon beváltható vouchert ajánl fel az utasoknak.

Mi vár az utazási irodákra?

Az Európai Bizottság számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi szabályozás uniószerte aránytalan kockázatot hárít az utazásszervezőkre, éppen ezért arra hívja fel az európai utazókat, hogy fogadják el a felajánlott, későbbi utazásokra beváltható opciókat. A szakértő hangsúlyozza: különösen azok a prudensen működő entitások kerülhetnek szorult helyzetbe, amelyek az előlegeket és saját egyéb likvid forrásaikat már a szezon kezdete előtt arra fordították, hogy utasaik számára lekössék a megfelelő minőségű szállásokat és személyszállítási lehetőségeket.  

„A vonatkozó Kormányrendelet tartalmaz egy ún. vis maior klauzulát, amelynek értelmében elháríthatatlan és rendkívüli körülménynek minősül a szerződéskötés időpontjában előre nem látható, és a szerződő fél által nem befolyásolható olyan helyzet, amelynek következményeit valamennyi észszerű intézkedés megtétele esetén sem lehetett volna elhárítani” – magyarázza dr. Firniksz Judit, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértője.

Az önállóan igénybe vett utazási szolgáltatásokra - így a személyszállításra, nem lakáscélú szállásnyújtásra, egyéb önálló turisztikai szolgáltatások - eltérő szabályok vonatkoznak, mint az utazási irodák által tipikusan nyújtott utazási csomagokra.

Utazási csomagról akkor beszélhetünk, ha legalább két különböző típusú utazási szolgáltatást együttesen vesz igénybe az utazó ugyanazon utazás vagy üdülés részeként.

Hová utazz legközelebb? ITT megtudhatod!

„Az utazási csomagok esetében a Kormányrendelet szerint, ha az utazó mondja fel a szerződést, akkor az általános szerződési feltételek szerinti bánatpénzt köteles megfizetni, de a részvételi díj ezen felüli része visszajár számára. Az utazó csak akkor jogosult a teljes részvételi díj visszakövetelésére, ha a Kormány az utazásra nem ajánlott országok - azaz I. fokozatú, piros jelzéssel ellátott országok a konzuli szolgálat oldalán - közé sorolja az érintett célállomást, vagy annak közvetlen környezetét, de további kártérítésre ekkor sem tarthat igényt” – mondja dr. Firniksz Judit.

A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértője szerint itt van egy szűkítő feltétel a Kormányrendeletbe foglalt vis maior klauzulához képest, és ezen szabály egyes esetekben végső soron akkor is a bánatpénz megfizetésére kötelezi az utazót, ha egyébként akár a járványügyi intézkedések miatt szükségessé vált munkáltatói utasításnak megfelelően nem vehet részt külföldi utazáson. Az utazásszervező kártérítési kötelezettség nélkül felmondhatja a szerződést, ha elháríthatatlan és rendkívüli körülmények gátolják a szerződés teljesítésében - itt tehát nincsen többletelem Kormányrendeletbe foglalt vis maior klauzulához képest. Megjegyezzük, hogy ezt az álláspontot képviseli a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is a COVID-19 járvány kapcsán közzétett tájékoztatójában (muisz.com).

Számos utazási iroda választja azonban inkább azt a megoldást, hogy a közeljövőben a járvánnyal érintett területekre tervezett utakat nem mondja le a vis maior klauzulára hivatkozással, hanem átütemezi, vagy ha még nem áll módjában alternatív indulási időpontot meghatározni, akkor egy szabadon beváltható vouchert ajánl fel az utasoknak. A Kormányrendelet szabályai azonban az utazás időpontját a szolgáltatás lényeges elemeként határozzák meg és így ennek megváltoztatása esetén az utazó bánatpénz fizetése nélkül felmondhatja az utat, azzal, hogy a Kormányrendeletben foglaltak alapján a szerződés megszűnéséből eredő kára megtérítésére nem jogosult.

„A jelenség nem egyedi, és már az Európai Bizottság számára is
nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi szabályozás uniószerte aránytalan kockázatot hárít az utazásszervezőkre. Különösen igaz azokra a prudensen működő entitásokra, amelyek az előlegeket és saját egyéb likvid forrásaikat már a szezon kezdete előtt arra fordítják, hogy utasaik számára lekössék a megfelelő minőségű szállásokat és személyszállítási lehetőségeket. Kiemelt desztinációk - így Hollandia, Olaszország - esetén a jó minőségű szállások díjának akár 100%-át is jóval előbb ki kell ugyanis fizetni, így akár az előlegeket meghaladó összegben merültek fel az utazási irodáknál költségek, amelyeknek visszakövetelése a külföldi szolgáltatóktól a jelen járványügyi helyzetben mind időbeli kifutását, mind sikerét illetően bizonytalan kimenetelű” – teszi hozzá dr. Firniksz Judit.

Termálfürdő, gyógyvíz kalkulátor - melyik fürdő gyógyít meg? Nézd meg ITT!

Ezt a tényt maga a Bizottság is belátta, amikor a COVID-19 terjedésével összefüggésben álló tömeges felmondásokat érzékelve 2020. március 19-i tájékoztatójában az irányelv átültetése nyomán minden nemzeti jogban jelen lévő visszatérítési kötelezettséget mintegy felpuhítva arra hívja fel az európai utazókat, hogy fogadják el az utazásszervezők által felajánlott, későbbi utazásokra beváltható vouchereket. A bizottsági felhívás jogi kötőerővel nem rendelkezik, a jelenlegi pénzügyi garanciák pedig kizárólag akkor válnak elérhetővé az utazók számára, ha az utazási iroda az utazók számára visszatérítendő előlegek és részvételi díjak megfizetésére már nem képes. Erre az esetre szolgál a vagyoni biztosítékként az utazási iroda által valamely hitelintézetnél elhelyezett pénzbeli letét, hitelintézettel kötött garanciaszerződés vagy biztosítókkal kötött biztosítási szerződés, amelynek alapján végső soron az érintett biztosítótársaság vagy bank térítheti vissza a vagyoni biztosíték terhére az utazási iroda helyett az utazóknak visszajáró összegeket.

A koordinált válaszlépések körében a Bizottság is azonnali intézkedéseket kezdeményezett a turisztikai ágazat kapcsán, amelynek szerves része az utazási irodák számára nyújtott állami támogatás. Az utazási irodák túlnyomó hányada kis- és középvállalkozás, érdemi, 100 millió forintot meghaladó adózott eredményt 2018-ban csupán 15 utazásszervező ért el a turizmus.com adatai alapján, holott az adott időszakban a piaci szereplők száma az 1000-et is meghaladta.

Bognár Dániel, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadási üzletágának szakértője szerint a likviditás fenntartása az ágazat számára létkérdés, az elsüllyedt költségeket ellensúlyozó állami támogatás mellett az ágazati szabályok átmeneti időszakra történő módosítása is mozgástérhez juttathatná a felmondási hullám terheit viselő utazásszervezőket, így például felmerülhet az utazási voucherek - mint a visszatérítési kötelezettséget kiváltó alternatív megoldás - szabályozása, és a visszatérítési kötelezettség teljesítésére nyitva álló 14 napos határidő meghosszabbítása.

Az ágazat struktúrája hosszú távon sérülhet egy késedelmes beavatkozás nyomán, így vélhetően mihamarabb ágazati egyeztetésre van szükség. Az egyeztetéseken zajló információcsere versenyjogi szempontból akkor tekinthető indokoltnak és szükségesnek, ha az a válságkezeléshez szükséges lépések meghatározásához kapcsolódik és azon nem terjed túl. Mindaddig azonban, amíg az ágazat jövőjét a teljes bizonytalanság jellemzi, a jövőre vonatkozó stratégiai egyeztetés gyakorlatilag fogalmilag kizárható, ahhoz azonban, hogy az átmenet békés és versenyjogi szempontból is biztonságos legyen, az információcserére vonatkozó antitröszt szabályok ismerete és betartása elengedhetetlen.

Hozzászólások

Nem állt le a strandfejlesztő program

Nem függesztette fel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kormány által támogatott strand- és csúszdafejlesztési pályázatait, a fejlesztések a járványügyi körülményekhez igazodva, meghatározott ütemterv szerint haladnak - közölte az ügynökség az MTI megkeresésére.
2020. 04. 02. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ősszel újraindulhat a belföldi turizmus?

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Kossuth Rádióban hétfőn reggel.
2020. 03. 30. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszélyes a pánikszerű költségcsökkentés

Pánikszerűen csökkenti költségeit a szállodaipar, de a sport- és a szórakoztató létesítmények is. Ez olyan járulékos veszélyeket hordoz, amit a döntéshozók nem mindig gondolnak át. Kellő szakértelemmel meghúzható az a határ, ahol az őrzési, védelmi kiadások lefaragása még nem jelent nagyobb kockázatot a fenntartásuknál.
2020. 03. 23. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A gyógyfürdők és szállók ideiglenesen bezártak

A gyógyszállók és -fürdők többsége bezárt Magyarországon a koronavírus-járvány miatt, egy-két hotelben vannak még vendégek, de ezek a házak is üzemszünetre készülnek.
2020. 03. 21. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szinte minden szálloda bezár Görögországban

Átmenetileg szinte minden szállodát bezárnak Görögországban az új típusú koronavírus-járvány feltartóztatása végett - közölte az athéni turisztikai minisztérium csütörtökön
2020. 03. 20. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megmenekülhet a hazai turizmus

A hazai turisztikai ágazat csak úgy tud talpra állni a járvány lecsengése után, ha az idegenforgalomban dolgozó vállalkozások nem mennek tönkre és a munkahelyek nem szűnnek meg, ezt segítik a kormány szerdán bejelentett intézkedései - hangsúlyozta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerda este újságírók előtt.
2020. 03. 19. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan állnak le a légitársaságok

A kormányok által a koronavírus miatt bevezetett kényszerintézkedések miatt egyre több légitársaság függeszti fel üzemelését, a még járatokat teljesítő cégek pedig jelentős kapacitás-csökkentést hajtottak végre. Az érdekükben felszólaló Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség csődhullám lehetőségére figyelmeztet.
2020. 03. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa

Még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa, mint most a koronavírus-járvány miatt; a helyzet drámai - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója háttérbeszélgetésen csütörtökön.
2020. 03. 12. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több milliárd dolláros bevételkiesése lehet a repülőtereknek

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) szerint a légi járatok csökkenése miatt mintegy 4 milliárd dollár bevételkiesést szenvedhetnek el a repülőterek üzemeltetői.
2020. 03. 12. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szinte minden megyeszékhelyen elmaradnak a március 15-ei ünnepségek

A koronavírus-fertőzés elkerüléséért a legtöbb megyeszékhely és megyei jogú város önkormányzata úgy döntött, hogy nem tartják meg a március 15-ei ünnepi programokat.
2020. 03. 11. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Turisztikai ingatlanfejlesztésekkel bővíti stratégiáját az Appeninn

Folytatja a megkezdett növekedési stratégiájának megvalósítását az Appeninn Nyrt., amely a pénzügyi eredmények dinamikus emelkedése mellett számottevő ingatlanportfólió-bővülést kíván elérni a következő években. A 2018-ban meghatározott stratégiai irányok mellett a továbbiakban nagy hangsúlyt kapnak a turisztikai ingatlanfejlesztések is, valamint a társaság a korábbiaknál hangsúlyosabb módon érvényesíti majd az értékmentés és értékteremtés elvét – áll a tőzsdei vállalat által a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett, frissített stratégiáról szóló befektetői prezentációjában.
2020. 03. 09. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Melyik magyar gyógyfürdő milyen betegségre jó? Mutatjuk mindet!

Reuma, csontritkulás, mozgásszervi betegségek vagy keringési zavarok? Magas vérnyomás, érszűkület vagy egyéb betegség gyötör? Mindenre van megoldás a föld mélyén: ez gyógyvíz. De melyik fürdő a legjobb a számodra? Megmutatjuk!
2020. 03. 08. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eltűntek a turisták Róma belvárosából

A római Navona-tér presszóteraszai üresek, miközben a taxiállomások tele vannak kocsikkal a Covid19-fertőzés okozta félelmek miatt. Az országos óvintézkedések első napján Olaszország attól tart, hogy a járványhelyzet még hetekig eltarthat.
2020. 03. 06. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

113 milliárd dollár kár érheti a légiközlekedést

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány miatt akár 113 milliárd dollár kár is érheti a légiközlekedést.
2020. 03. 05. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

150 Lufthansa gép nem száll fel

A Lufthansa bejelentése szerint a 750 repülőgépből álló flottájukból a kapacitás csökkentés miatt jelenleg 150 gép a földön állomásozik.
2020. 03. 05. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek az úticélok, ahol nem kell tartanod a koronavírustól

Amíg az országot lázban tartja a koronavírus várható érkezése, sokan aggódnak a befizetett nyaralásuk miatt. A szakértők azonban elárulták, a magyarok utazási kedve nem csökkent. Világszerte számtalan úticélt választhatunk, ahol biztonságban tudhatjuk magunkat! Ha pedig bárhol súlyosbodna a járványhelyzet, a foglalási díjunk visszajár.
2020. 03. 03. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapest lesz az értéktudatos turizmus központja

A kulturális turizmust és a fővárosi fesztiválokat népszerűsíti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) standja Magyarország legnagyobb turisztikai vásárán, az Utazás Kiállításon. A Budapest házigazdaváros nevű installáció célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a főváros világszínvonalú programjaira, és szakmai támogatást nyújtson az idegenforgalmi vállalkozásoknak.
2020. 03. 01. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyitották a turisztikai szezont a Tisza-tónál

A Tisza-tavi polgármesterek és intézményvezetők részvételével megnyitották a turisztikai szezont a Tisza-tónál - tájékoztatta a tiszafüredi önkormányzat szombaton az MTI-t.
2020. 03. 01. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Drasztikusan csökkent a Magyarországra érkező kínai turisták száma

A koronavírus-járvány kitörése óta jelentősen csökkent a Magyarországra érkező kínai turisták száma - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.
2020. 02. 29. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is folytatódik a strandfejlesztési program

Folytatódik az idén a strandfejlesztési program, amelynek keretében közel 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással országszerte 86 strand újulhat meg - közölte Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese pénteken Balatonfüreden, az Eszterházy strandon tartott sajtótájékoztatón.
2020. 02. 28. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások: