Miért nem volt egyeztetés a dioxin-rendelkezésről ?
A rendelkezés szerint a Magyarországra érkező német húsalapanyag csak a magyar hatósági laboratórium által elvégzett dioxinvizsgálat eredményének ismeretében kerülhet feldolgozásra és forgalomba. A Hússzövetség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt állítja: "a határozat sérti a magyar húsipar gazdasági érdekeit, és egy látszólag élelmiszerbiztonsági indok mögé rejtett, valójában kereskedelemkorlátozó intézkedés." A szakmai szervezet szerint erre utal az is, hogy csak a sertéshús került a rendelkezés hatálya alá, míg például a baromfihús vagy a tojás nem.
A Hússzövetség leszögezi: a magyar húsipar számára elsődleges, hogy az általa előállított termékek tökéletesen biztonságosak legyenek. Ennek figyelembe vételével a magyar húsipari vállalkozások a németországi dioxinbotrány kirobbanásakor azonnal megtették a szükséges intézkedéseket. Így például beszállítóiktól garanciát kértek arra, hogy az általuk szállított alapanyag nem a dioxinbotrány által érintett területről, illetve termelőktől származik, és biztosan dioxinmentes. Emellett kockázatbecslések alapján jelentősen növelték a laboratóriumi vizsgálatok számát, és eddig egyetlen esetben sem találtak dioxinszennyezést.
A Hússzövetség álláspontja szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium által életbe léptetett intézkedés - amire a szakmai szervezet szerint más uniós tagországban nincs példa - némileg túlzó, és kockáztatja a Magyarországon előállított sertéshústermékek bel- és külpiaci pozícióját, és ezzel a magyar húsipari vállalkozások jelentős részének létét, több ezer család megélhetését.
A Hússzövetség arra kéri a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vezetését, illetve az országos főállatorvost, hogy a Németországból származó húsalapanyagok teljes körű vizsgálatára vonatkozó rendelkezését a húságazat képviselőinek bevonásával módosítsa. Így az érintettek közösen dolgozhatnák ki a probléma súlyának megfelelő, a fogyasztók biztonságát garantáló és az ágazat meghatározó szereplőinek hazai és nemzetközi versenyképességét nem gyengítő ellenőrzési megoldást - mutat rá a Hússzövetség. (MTI)