Nullára csökkenti széndioxid-kibocsátását a Vodafone 2040-ig

A Vodafone Csoport vállalja, hogy 2040-re nettó nullára csökkenti a vállalat teljes globális széndioxid-kibocsátását. Megerősítették továbbá, hogy 2030-as széndioxid-kibocsátás csökkentési céljaikat a „Tudományosan Megalapozott Célok” (Science Based Targets) kezdeményezés jóváhagyta, mivel hozzájárulnak a globális felmelegedés 1,5°C-ra történő korlátozásához, ami a Párizsi Megállapodás legambiciózusabb célkitűzése.

Nullára csökkenti széndioxid-kibocsátását a Vodafone 2040-ig

2030-ra a Vodafone megszünteti a saját tevékenységeiből, valamint az általa vásárolt és felhasznált energiából származó összes széndioxid-kibocsátást (1. és 2. szint).  A vállalat elkötelezett továbbá amellett, hogy 2030-ra felére csökkenti a 3. szinthez tartozó forrásokból származó széndioxid-kibocsátást, beleértve a közös vállalkozásokat, az ellátási láncokból származó összes vásárlást, az általa értékesített termékek felhasználását és az üzleti utazásokat.
 
2040-re a Vodafone teljes mértékben megszünteti a 3. szinthez kapcsolódó széndioxid-kibocsátását, tíz évvel előre hozva az eredeti, 2050-re vonatkozó azon célkitűzését, hogy teljes karbonlábnyoma tekintetében elérje a "nettó nulla" értéket.
 
A Vodafone Csoport vezérigazgatója, Nick Read így fogalmazott: "A Vodafone hisz a példamutatás erejében, ezért ma ígéretet tettünk arra, hogy 2040-re teljes mértékben "nettó nullára” csökkentjük széndioxid-kibocsátásunkat, a „Tudományosan megalapozott célok” kezdeményezés pedig megerősítette, hogy a széndioxid-kibocsátásra vonatkozó, 2030-ig terjedő célkitűzéseink összhangban vannak a Párizsi Megállapodás legambiciózusabb céljaival. Elkötelezettek vagyunk szénlábnyomunk visszaszorítása mellett, melyet a jobb energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a hálózati hulladék csökkentése, valamint a szállítók kiválasztása során alkalmazott új környezetvédelmi kritériumok révén kívánunk elérni.  Emellett azt is lehetővé tesszük ügyfeleink számára, hogy szolgáltatásainak – köztük a dolgok internetének (IoT) – igénybevételével ők is csökkentsék környezeti lábnyomukat."
 
Tom Delay, a Carbon Trust vállalat vezérigazgatója, amely ICT útvonalkijelölési szolgáltatást és technikai támogatást biztosít a Vodafone célkitűzéseihez, hozzátette: "A Carbon Trust büszke rá, hogy a globális felmelegedés 1,5°C-on belül tartásához szükséges tudományos és globális célokkal összhangban támogathatta a Vodafone-t ezen ambiciózus célok megvalósításában. Ez a stratégia egyértelműen segíti a Vodafone-t az 1,5°C-os célkitűzés eléréshez vezető úton, és egy olyan ágazat élére helyezi, amely láthatóan vezető szerepet vállal saját kibocsátásainak csökkentésében."

A Vodafone már korábban is több vállalást tett bolygónk védelme érdekében

A mai bejelentés tovább támogatja a Vodafone azon célját, hogy olyan digitális társadalmat építsen, amely magasabb szintre emeli a társadalmi-gazdasági fejlődést, senkit nem hagy hátra, és nem a bolygó kárára történik.
 
2019-ben a Vodafone kötelezettséget vállalt arra, hogy teljes energiafelhasználását megújuló forrásokból vásárolja meg, és ezzel 2025-re felére csökkenti környezeti lábnyomát, valamint hálózati hulladékának 100%-át újrafelhasználja, újraértékesíti vagy újrahasznosítja, így támogatva a körforgásos gazdaság létrejöttét.
 
Legkésőbb 2021 júliusáig a Vodafone teljes európai hálózatát 100%-ban megújuló villamosenergiával fogja üzemeltetni, ezzel 11 piacon egy olyan zöld gigabites hálózatot létrehozva az ügyfelek számára, amely fenntartható módon fog növekedni, kizárólag szél-, nap- vagy vízforrásokból származó energia felhasználásával. Ezt a célkitűzést a Vodafone Magyarország idén november elején a Vodafone Csoportban elsőként teljesítette.
 
2020 júliusában a Vodafone egy újabb ambiciózus célkitűzést jelentett be, amellyel a szolgáltatásait igénybe vevő üzleti ügyfeleket kívánja segíteni abban, hogy a 2020 és 2030 közötti 10 évben összesen 350 millió tonnával csökkentsék saját szén-dioxid-kibocsátásukat.
 
2020 szeptemberében a Vodafone volt az egyik első globális vállalat, amely bejelentette, hogy új beszállítói esetében értékelni fogja azok környezetvédelmi, sokszínűségi és befogadási kötelezettségvállalásait, az új beszállító ilyen jellegű céljai pedig az ajánlatkérés (RFQ) értékelési kritériumainak 20%-át teszi majd ki.  A Vodafone frissített ajánlatkérési folyamata azt is vizsgálja, hogy a beszállítók rendelkeznek-e megfelelő környezetvédelmi szakpolitikákkal a széndioxid-kibocsátás csökkentése, a megújuló energia, a műanyagok alkalmazásának visszaszorítása, a körforgásos gazdaság, illetve a termékek életciklusának kezelése terén.  
 
2019 májusában a Vodafone kibocsátotta első, 750 millió euró értékű zöld kötvényét a vállalat környezetvédelmi célkitűzéseinek elérését elősegítő projektek finanszírozásához vagy refinanszírozásához, később pedig beszámolt arról, hogy mely projektek voltak jogosultak a bevétel felhasználására, és azok kiválasztása mily módon történt.

Hozzászólások

Élelmiszert hív vissza az IKEA a forgalomból

Újabb széria etilén-oxiddal szennyezett Knäckebröd Flerkorn nevű 250 grammos, többgabonás kétszersültet hív vissza a forgalomból a gyártója, a finn Lantmännen Cerealia, a magyarországi forgalmazója az IKEA - közölte a lakberendezési lánc az MTI-vel pénteken.
2021. 01. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csalók küldenek sms-t vagy e-mailt az ALDI nevében

Jogtalanul és megtévesztő módon használják ismeretlen csalók az ALDI nevét, akik sms-ben vagy e-mailben küldenek értesítést az ALDI-tól érkező csomagról, nyereményről vagy tesztről. A kiküldött sms-ekhez és e-mailekhez az ALDI Magyarországnak nincs köze, ezért a vállalat arra kéri a felhasználókat, hogy ne kattintsanak az sms-ben vagy e-mailben érkezett linkre, és ne adják meg semmilyen felhasználónevüket, jelszavukat vagy egyéb személyes adatukat.
2021. 01. 22. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Napelemparkot létesít szombathelyi telephelyén a Metál Hungária Zrt.

Több mint 66 millió forintos beruházással 472 panelből álló napelemparkot építtet Szombathelyen a Jávor utcai telephelyén a Metál Hungária Zrt. - közölte csütörtökön az MTI-vel a könnyűszerkezetes csarnokok kivitelezésével, tetőhéjalással, homlokzatburkolással, valamint komplett homlokzatburkolási rendszerek építésével foglalkozó cég.
2021. 01. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteséges volt az Alcoa alumíniumipari cég

Veszteséggel zárta az Alcoa amerikai alumíniumipari cég a tavalyi utolsó negyedévet, de a mínusz jóval kisebb volt az egy évvel korábbinál és a tavalyi harmadik negyedévinél elsősorban amiatt, hogy emelkedni kezdett az alumínium ára a kínai kereslet bővülésére.
2021. 01. 21. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Lead Ventures tulajdonszerzésével és a MOL támogatásával regionálisan terjeszkedne az i-Cell

A MOL-lal kezd közös termékfejlesztésekbe és a nemzetközi piacokat célozza az i-Cell, amelyben a közelmúltban szerzett tulajdonrészt a Lead Ventures. A scaleupokra specializálódott, budapesti székhelyű kockázati- és magántőkebefektető cég 100 millió eurós tőkéjű alapjainak a MOL, az MFB és az Eximbank a legnagyobb befektetője. Az elektronikus útdíjfizetési és a flottakövetési szegmens egyik kiemelkedő vállalkozásának számító i-Cell célja, hogy a mintegy 6 milliárd eurósra becsült európai telematikai piac meghatározó regionális szereplőjévé váljon a Lead Ventures és a MOL támogatásával.
2021. 01. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

255 millió forintból fejlesztik a dombóvári ipari parkot

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 255 millió forintos támogatásával fejlesztik a dombóvári ipari parkot - közölte a város polgármestere az MTI-vel.
2021. 01. 21. 08:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszprémben fejleszt a Savencia tejipari vállalat

Átszervezi tevékenységét a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. - a korábbi Veszprémtej -, amely bezárja zalaegerszegi sajtüzemét, illetve tovább fejleszti veszprémi gyáregységét - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2021. 01. 21. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Google pályázatot indít a közép- és kelet-európai régió digitális felzárkóztatásáért

A Google a mai napon meghirdette a közép- és a kelet-európai régió országainak szóló Google.org Impact Challenge programját, amely a digitális felzárkóztatásért, illetve az inkluzív gazdasági növekedés elősegítéséért dolgozó szervezetek támogatását célozza. A Google kétmillió eurónyi támogatást oszt szét a pályázat során kiválasztott magyarországi, valamint további tíz ország kedvezményezettei között, hogy segítse a szervezeteket a gazdasági újraindulást célzó jótékony projektjeik megvalósításában. A nonprofit és forprofit szervezetek, valamint oktatási intézmények 2021. március 1-jéig jelentkezhetnek.
2021. 01. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a Das Weltauto

A magyarországi használtautó-piac a koronavírus-járvány dacára pörgött 2020-ban, és bár kissé visszaesett az előző évhez képest, a jó minőségű, fiatal járművek iránt jelentős volt az érdeklődés - ismerteti a Das Weltauto az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2021. 01. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál jobban teljesített a Morgan Stanley

A vártnál nagyobb bevétel mellett a vártnál nagyobb nyereséget termelt a Morgan Stanley amerikai bankcsoport a tavalyi negyedik negyedévben, mivel kereskedési üzletágának forgalmát fellendítette a koronavírus-járvány által előidézett pénzpiaci volatilitás.
2021. 01. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Öt éven belül duplázódik a biostimulátor-piac

A 2020-as év félelmei gyorsan szertefoszlottak a speciális tápanyag-utánpótlási megoldásokkal foglalkozó, magyar tulajdonú Malagrow Kft. életében, sőt, a növénytermesztők válságra adott reakciója kifejezetten kedvezett a már több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégnek. A régóta tervezett strukturális megújulásnak is új lendületet adott a tavalyi, minden szempontból furcsa év, ráadásul a romániai piacon is nagyot lépett előre a vállalat. A válságból megerősödve kikerülő Malagrow ma már az elkövetkező évekre koncentrál, amelyben a biostimulátor-piac várhatóan a duplájára nő majd.
2021. 01. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszaesett a személyautók gyártása Csehországban

Csehországban tavaly 1,15 millió személygépkocsit gyártottak, ami éves szinten 19,2 százalékos visszaesés. A gyártás ezzel a 2014-es év szintjére esett vissza - közölte a cseh autóipari szövetség szerdán Prágában, jelezve, hogy a problémák alapvetően a koronavírusjárvány következményei.
2021. 01. 20. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős szinergiákat várnak a Stellantistól

A Stellantis vezérigazgatója szerint a Peugeot és a Fiat csoport egyesülése 5 milliárd eurónyi szinergia hatással járhat.
2021. 01. 20. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megverte a várakozásokat a BASF

Ma reggel piacnyitást megelőzően váratlanul publikálta előzetes negyedéves számait a BASF.
2021. 01. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elégedett tavalyi eredményeivel a BMW

Bár Magyarországon az újautó-piac csaknem 19 százalékot esett tavaly, a BMW megközelítette előző évi eredményeit, és a prémium szegmensben 33,3 százalékos piaci részesedést ért el - közölte Maciej Galant, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója, a márka évértékelő online sajtótájékoztatóján, kedden.
2021. 01. 20. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezres elbocsátásra készül a FedEx

A FedEx gyorsposta szolgáltató vállalat a holland TNT akvizíciójával az elkövetkező években több ezerrel csökkenti alkalmazottai számát Európában az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott jelentés alapján.
2021. 01. 20. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó negyedévet tudhat maga mögött a Goldman Sachs

Újabb kivételesen jó negyedévet tudhat maga mögött a Goldman Sachs befektetési bank, ami a kereskedési és részvényjegyzési tevékenységek kiemelkedő eredményének köszönhető.
2021. 01. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy időre leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban

A beszállítói nehézségek okozta alkatrészhiány miatt szerdától tíz napra ismét leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban - közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az MTI-vel.
2021. 01. 19. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A MOL-tól igazolt vezető elemzőt a Cambridge Econometrics

Januártól Hidi János vezető elemzőként csatlakozik a Cambridge Econometrics budapesti irodájához. A közgazdász szakember energiaipari, telekommunikációs és pénzügyi tapasztalatait felhasználva irányítja a kutató-tanácsadó cég fenntarthatósági beruházásokkal kapcsolatos kutatásait.
2021. 01. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP központi irányítás alá vonta csoportszinten a befektetési és privát banki szolgáltatásait

Az idén január elejétől az OTP Bank csoportszinten integrálta a befektetési szolgáltatási és privát banki szolgáltatásait, így az OTP Global Markets Igazgatóság felel a treasury ügyletek, a letétkezelési és tőkepiaci műveletek, a privát banki szolgáltatások, valamint a csoportszintű befektetési szolgáltatási irányítási tevékenységért is - közölte a pénzintézet az MTI-vel hétfőn.
2021. 01. 19. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások: