Nullára csökkenti széndioxid-kibocsátását a Vodafone 2040-ig

A Vodafone Csoport vállalja, hogy 2040-re nettó nullára csökkenti a vállalat teljes globális széndioxid-kibocsátását. Megerősítették továbbá, hogy 2030-as széndioxid-kibocsátás csökkentési céljaikat a „Tudományosan Megalapozott Célok” (Science Based Targets) kezdeményezés jóváhagyta, mivel hozzájárulnak a globális felmelegedés 1,5°C-ra történő korlátozásához, ami a Párizsi Megállapodás legambiciózusabb célkitűzése.

Nullára csökkenti széndioxid-kibocsátását a Vodafone 2040-ig

2030-ra a Vodafone megszünteti a saját tevékenységeiből, valamint az általa vásárolt és felhasznált energiából származó összes széndioxid-kibocsátást (1. és 2. szint).  A vállalat elkötelezett továbbá amellett, hogy 2030-ra felére csökkenti a 3. szinthez tartozó forrásokból származó széndioxid-kibocsátást, beleértve a közös vállalkozásokat, az ellátási láncokból származó összes vásárlást, az általa értékesített termékek felhasználását és az üzleti utazásokat.
 
2040-re a Vodafone teljes mértékben megszünteti a 3. szinthez kapcsolódó széndioxid-kibocsátását, tíz évvel előre hozva az eredeti, 2050-re vonatkozó azon célkitűzését, hogy teljes karbonlábnyoma tekintetében elérje a "nettó nulla" értéket.
 
A Vodafone Csoport vezérigazgatója, Nick Read így fogalmazott: "A Vodafone hisz a példamutatás erejében, ezért ma ígéretet tettünk arra, hogy 2040-re teljes mértékben "nettó nullára” csökkentjük széndioxid-kibocsátásunkat, a „Tudományosan megalapozott célok” kezdeményezés pedig megerősítette, hogy a széndioxid-kibocsátásra vonatkozó, 2030-ig terjedő célkitűzéseink összhangban vannak a Párizsi Megállapodás legambiciózusabb céljaival. Elkötelezettek vagyunk szénlábnyomunk visszaszorítása mellett, melyet a jobb energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a hálózati hulladék csökkentése, valamint a szállítók kiválasztása során alkalmazott új környezetvédelmi kritériumok révén kívánunk elérni.  Emellett azt is lehetővé tesszük ügyfeleink számára, hogy szolgáltatásainak – köztük a dolgok internetének (IoT) – igénybevételével ők is csökkentsék környezeti lábnyomukat."
 
Tom Delay, a Carbon Trust vállalat vezérigazgatója, amely ICT útvonalkijelölési szolgáltatást és technikai támogatást biztosít a Vodafone célkitűzéseihez, hozzátette: "A Carbon Trust büszke rá, hogy a globális felmelegedés 1,5°C-on belül tartásához szükséges tudományos és globális célokkal összhangban támogathatta a Vodafone-t ezen ambiciózus célok megvalósításában. Ez a stratégia egyértelműen segíti a Vodafone-t az 1,5°C-os célkitűzés eléréshez vezető úton, és egy olyan ágazat élére helyezi, amely láthatóan vezető szerepet vállal saját kibocsátásainak csökkentésében."

A Vodafone már korábban is több vállalást tett bolygónk védelme érdekében

A mai bejelentés tovább támogatja a Vodafone azon célját, hogy olyan digitális társadalmat építsen, amely magasabb szintre emeli a társadalmi-gazdasági fejlődést, senkit nem hagy hátra, és nem a bolygó kárára történik.
 
2019-ben a Vodafone kötelezettséget vállalt arra, hogy teljes energiafelhasználását megújuló forrásokból vásárolja meg, és ezzel 2025-re felére csökkenti környezeti lábnyomát, valamint hálózati hulladékának 100%-át újrafelhasználja, újraértékesíti vagy újrahasznosítja, így támogatva a körforgásos gazdaság létrejöttét.
 
Legkésőbb 2021 júliusáig a Vodafone teljes európai hálózatát 100%-ban megújuló villamosenergiával fogja üzemeltetni, ezzel 11 piacon egy olyan zöld gigabites hálózatot létrehozva az ügyfelek számára, amely fenntartható módon fog növekedni, kizárólag szél-, nap- vagy vízforrásokból származó energia felhasználásával. Ezt a célkitűzést a Vodafone Magyarország idén november elején a Vodafone Csoportban elsőként teljesítette.
 
2020 júliusában a Vodafone egy újabb ambiciózus célkitűzést jelentett be, amellyel a szolgáltatásait igénybe vevő üzleti ügyfeleket kívánja segíteni abban, hogy a 2020 és 2030 közötti 10 évben összesen 350 millió tonnával csökkentsék saját szén-dioxid-kibocsátásukat.
 
2020 szeptemberében a Vodafone volt az egyik első globális vállalat, amely bejelentette, hogy új beszállítói esetében értékelni fogja azok környezetvédelmi, sokszínűségi és befogadási kötelezettségvállalásait, az új beszállító ilyen jellegű céljai pedig az ajánlatkérés (RFQ) értékelési kritériumainak 20%-át teszi majd ki.  A Vodafone frissített ajánlatkérési folyamata azt is vizsgálja, hogy a beszállítók rendelkeznek-e megfelelő környezetvédelmi szakpolitikákkal a széndioxid-kibocsátás csökkentése, a megújuló energia, a műanyagok alkalmazásának visszaszorítása, a körforgásos gazdaság, illetve a termékek életciklusának kezelése terén.  
 
2019 májusában a Vodafone kibocsátotta első, 750 millió euró értékű zöld kötvényét a vállalat környezetvédelmi célkitűzéseinek elérését elősegítő projektek finanszírozásához vagy refinanszírozásához, később pedig beszámolt arról, hogy mely projektek voltak jogosultak a bevétel felhasználására, és azok kiválasztása mily módon történt.

Hozzászólások

Új e-kereskedelmi logisztikai központot nyitott a Trans-Sped

Új e-kereskedelmi logisztikai raktárbázist nyitott több mint 13 ezer négyzetméteren a Trans-Sped komplex logisztikai szolgáltató Nagytarcsán - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2021. 05. 07. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős növekedést vár a 4iG

Idén is jelentős, 20 százalék feletti bevételnövekedésre készül a 4iG Nyrt., míg hosszabb távon 10 százalék körüli bővülést valószínűsítenek - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett befektetői prezentációban.
2021. 05. 07. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Electrolux Csoport elindítja tervezett beruházását Magyarországon

Az Electrolux Csoport elindítja tervezett, 2019 szeptemberében bejelentett beruházását, aminek középpontjában termékfejlesztés és új gyártástechnológia bevezetése áll a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban. A beruházás során a vállalat új termékcsaládokat fejleszt, hogy ezzel növelje a beépíthető és a nagyméretű szabadon-álló hűtőszekrények versenyképességét. A termékfejlesztésnek köszönhetően még energiatakarékosabban működő hűtőgépeket gyárt a vállalat az új, szigorúbb energiatörvény előírásait figyelembe véve.
2021. 05. 07. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szuperoptimista lett a Volkswagen

Az első negyedévben a várt 60,3 milliárd eurós árbevétellel szemben 62,4 milliárd eurót ért el a Volkswagen.
2021. 05. 06. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pörög a PayPal - jobban a vártnál

Jobb előrejelzést közölt a Paypal a vártnál. A második negyedévben 5%-os profit növekedésre és 6,25 milliárd dolláros bevételre számít a vezetőség, ami meghaladja az elemzők 2%-os és 6,16 milliárdos becslését.
2021. 05. 06. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évtizedes csúcsot döntött az ArcelorMittal eredménye

A társaság 3,24 milliárd dolláros EBITDA eredményt ért el felülmúlva a 3 milliárd dolláros piaci konszenzust.
2021. 05. 06. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Változás a Bosch csoport vezetőségében

A magyarországi Bosch csoport és az Adria régió vezetői tisztségét Szászi István veszi át augusztus 1-től - közölte a vállalat az MTI-vel csütörtökön.
2021. 05. 06. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Németország többet költene klímavédelemre

A következő nemzedékek szabadságjogainak biztosításáért megemeli az éghajlatváltozás megfékezésére tett vállalásait a német szövetségi kormány, a koalíciós pártok szerdán ismertetett megállapodása szerint 2030-ra nem 55, hanem 65 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest.
2021. 05. 06. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az iparági szembeszélben is nagyot ment a Savaria Ipartechnika Kft.

Mértékadó elemzések szerint a globális autóipar mintegy 20%-os visszaesést könyvelt el tavaly, Európában pedig ennél is valamivel nagyobb lehetett a csökkenés. Számos hazai vállalkozáshoz hasonlóan a Savaria Ipartechnika Kft. megrendeléseinek nagyobb részét is ez a szektor adja, a Vas megyei Gencsapátiban működő precíziós gyártócég mégis 20%-os növekedést tudott regisztrálni 2020-ban. További fejlődésükhöz pedig a sikereiket eddig is garantáló alapelveik mellett most egy jelentős pályázati forrás elnyerése is hozzájárulhat.
2021. 05. 05. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eredményes első negyedévet zárt az Erste Bank

Az Erste Bank 15,1 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első negyedévet. A működési bevételek 24,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának eredményét, míg a költségek ettől jóval elmaradó mértékben, 6,3 százalékkal emelkedtek. A hitelezés bővülése a lakossági és a vállalati szegmens esetében is lassult tavalyhoz képest, habár a hitelállományok a moratóriumnak köszönhetően nőttek. A lakossági ügyfélvagyon 24 százalékkal, míg a vállalati betétállomány 34 százalékkal gyarapodott egy év alatt.
2021. 05. 05. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Karbonsemlegesítési programot indít a Shell

Semlegesíthetik a magyar autósok a Shell töltőállomásokon vásárolt üzemanyag használatából származó szén-dioxid-kibocsátásukat keddtől, a vállalat karbonsemlegesítési szolgáltatásának igénybe vételével.
2021. 05. 05. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

9 milliárd forintos fejlesztést indít a Flextronics Kft.

Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. (Flex) - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
2021. 05. 05. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezérigazgató az OTP Ingatlan Alapkezelő élén

Biró Gergely az OTP Ingatlan Alapkezelő új vezérigazgatója; a váltás célja, hogy az alapkezelő a portfólió konszolidációját követően új, innovatív befektetési megoldásokkal növelje részesedését a magyar piacon és a következő években megjelenjen termékeivel a régiós piacokon is - közölte az OTP Ingatlan Alapkezelő kedden az MTI-vel.
2021. 05. 04. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel, mert a felhasználók hosszabb utakra is egyre szívesebben indulnak e-carsharinggel, és itt bizony már fontos szempont a hatótáv. Az új járműpark májustól fokozatosan lesz elérhető a felhasználók számára, a következő hónapokban további bővülés várható.
2021. 05. 04. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti szerszámgyárát az Audi Hungária

Az Audi Hungária Zrt. 3,8 milliárd forintból bővíti szerszámgyárát Győrben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a beruházás keddi sajtótájékoztatóján.
2021. 05. 04. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magasra tette a lécet a Gemius AdOcean

A Media Future Zrt. által forgalmazott adserver bevezetése óta jelentősen csökkent a hirdetéskiszolgálási veszteség a cég első partnere, az Indamedia Sales értékesítési portfóliójába tartozó kiadványoknál.
2021. 05. 04. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már mobilapplikációvan is lehet BKK bérletet vásárolni

Újabb termékekkel bővült a mobiljegyrendszer, hétfőtől már a negyedéves és a kedvezményes éves Budapest-bérletek is megvásárolhatók okostelefonon, valamint megújul az ehhez szükséges applikációk menüstruktúrája is - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2021. 05. 04. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új technológiába fektet a BMW és a Ford

Szilárdtest-akkumulátort gyártó technológiai start-up vállalatba invesztált a BMW és a Ford a Volta Energy Technologies befektetési alappal együtt - jelentette be hétfőn Peter Lamp, a BMW akkumulátor üzletágának a vezetője.
2021. 05. 03. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javította éves előrejelzését a Siemens Healthineers

Idén immár második alkalommal javította éves bevételi és profitelőrejelzését a Siemens Healthineers, miután a koronavírus-járvány miatt továbbra is erős a kereslet a vállalat által gyártott antigén gyorstesztek iránt.
2021. 05. 03. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Craft Conference: Magyarok szervezik a régió legfontosabb szoftverfejlesztői- és tech fesztiválját

Többek között az Amazon, az eBay, a Google, a Microsoft és az Oracle vezető nemzetközi szakemberei világítanak rá a legfrissebb tech- és szoftverfejlesztési trendekre, illetve kihívásokra Közép-Európa legjelentősebb technológiai- és IT programozói fesztiválján. A Craft Conference rendezvényt idén először rendezik meg online, a szervezők hazánk és a régió mellett, egész Európából és az Egyesült Államokból is számítanak résztvevőkre. A konferenciához kapcsolódóan CraftHack néven innovációs versenyt is rendeznek, főként a fiatalabb korosztályt megszólítva.
2021. 05. 03. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások: