Whisky vásárlási tanácsadó

A whisky az egyik legkedveltebb szeszes ital azok körében, akik nem a delírium elérése miatt, hanem azért fogyasztanak alkoholt, hogy élvezzék a különleges ízeket, és egyfajta varázsaltos utazásra, mi több felfedezésre induljanak az aromák világában. Mivel azonban a jobb minőségű whiskyk egyáltalán nem olcsók, ezért sokan hajlamosak elbizonytalanodni a vásárlás előtt azzal kapcsolatban, hogy melyiket válasszák és miért. Ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani egy általános vásárlási tanácsadóval!

Whisky vásárlási tanácsadó

Először is kóstoljuk meg valamelyiket

Mint ahogyan egy születésétől fogva látássérült embernek sem lehet elmagyarázni, hogy milyen csodálatos egy tavaszi virágos rét látványa, úgy egy whiskyt soha nem kóstolt illetőnek is lehetetlen szavakkal leírni, hogy mit érez majd, amikor először belekortyol egy igazán minőségi italba. Ha whisky-szűz a nyelvünk, akkor az első és legfontosabb, hogy mielőbb vásároljunk magunknak valamilyen jobb kvalitású ital kis kiszereléséből, hogy legyen egy viszonyítási alapunk a vásárláshoz. Jó döntés lehet kezdésnek például a Jameson vagy a Chivas Regal, melyek szinte biztosan nem okoznak csalódást.

Olvassunk utána az ízeknek

Ha igazán jó minőségű whiskyt akarunk inni, ezáltal olyan italt választanánk, ami a lehető legjobban illeszkedik az ízlésünkhöz, akkor elkerülhetetlen lesz némi kutatómunkát végezni hozzá. Ma már léteznek különféle szakkönyvek, de rengeteg kiváló cikk és útmutató is található a világhálón, melyek átfogóan értekeznek az egyes whiskytípusokról. Minderre azért lesz szükség, mert az aromák fajtánként, márkánként és termelési régiónként eltérhetnek egymástól, de az összetevők, az érlelés hosszúsága, vagy a hozzá felhasznált hordó típusa szintén befolyásoló tényezők. Találjuk meg tehát azokat a megoldásokat, melyek a legjobban illeszkednek a stílusunkhoz.

Kezdjük kisebb kiszerelésekkel

A minőségi gyártók is nagy gondot fordítanak arra, hogy termékeikből elérhetők legyenek kisebb kiszerelések a boltok polcain. Ezeket főként a kezdőknek szánják annak érdekében, hogy lehetőségük nyíljon belekóstolni az eredeti ízekbe, megismerni az adott gyártó által képviselt minőséget, hogy legyen kiindulópontjuk, és ne kelljen vakon kiadniuk túl sok pénzt. Érdemes lehet figyelni a különféle rendezvényeket is, ahol lehetőségünk nyílik megfelelő körülmények között belekóstolni egy-egy jobb gyártó termékébe, de akár így, akár úgy döntünk, a megfelelő körítésre mindig figyeljünk oda, ezáltal a legtöbb whisky csak behűtve, jéggel adja ki igazán a valódi ízét. Érdemes a hazai webshopok háza táján is körbenézni, ahol több 100 különféle Whisky várja a látogatókat.

Kísérletezzünk és jegyzeteljünk

Mint fentebb már említettük: ahány gyártó, annyiféle aromavilág vár ránk a whiskyk között. Emiatt rengeteget meg kell kóstolnunk ahhoz, hogy rátaláljunk a mi ízlésünkhöz leginkább illeszkedő receptúrára. A legjobb ilyen esetekben, ha minden tapasztalatunkat lejegyezzük egy füzetbe, és mindegyik kóstolás után kiemeljük, hogy milyen ízek vagy hatások voltak a leginkább szimpatikusak számunkra. Sokan ugyanis a füstös, tőzeges aromát kedvelik egy whiskyben, míg mások a malátát, a virágos jegyeket, esetleg a tölgyes fűszerességet. Ahány ember, annyiféle ízlésvilág, éppen ezért lényeges, hogy minden hatást lejegyezzünk, és amennyiben kiemeltük a számunkra fontosabb aromajegyeket, akkor utána már célirányosan tudunk kutakodni az újabb termékek után.

Ismerkedjünk meg az egyes fajtákkal és a szakszavakkal

Merthogy ezek elengedhetetlenek lesznek a jó döntéshez és a megfelelő választáshoz, a későbbiekben pedig saját ízlésvilágunk kijelöléséhez. A single malt például minden esetben a malátawhiskyket takarja, melyek speciális körülmények között készülnek, jellemzően exkluzív termékek, és gyakran sorozatszámmal vannak ellátva a limitáltság miatt.

A single grain felirattal ellátott italok a gabonawhiskyk, melyekben nem található maláta, ellenben magas alkoholtartalommal rendelkeznek. Jellemzően csak az ínyencek iszák őket, tehát kezdésnek nem ajánlott, mert könnyen egy életre elveheti a kedvünket ettől az italtípustól. Leginkább nem is önálló fogyasztásra, hanem a kevert whiskyk egyik alapelemeként ajánlják.

Merthogy a leggyakrabban blended, azaz kevert whiskykkel találkozhatunk a boltok polcain, melyek a maláta- és a gabonawhiskyk kereszteződéséből jönnek létre azért, hogy önmagukban, valamilyen érlelési megoldással, esetleg egy-egy speciális fűszerrel igazán különleges aroma születhessen. Előfordulhat, hogy csak egy-két italt kevernek össze, de nem ritka a 20-30 különféle whisky házasítása sem, emiatt gyakorlatilag életünk végéig kóstolhatunk új ízeket.

Az elhangzottakon kívül találkozhatunk még pure malt, azaz tiszta árpamalátából álló whiskyvel, de belebotolhatunk pure pot still elnevezéssel megkülönböztetett típusokba is az ír lepárlóknál, melyet malátázott és tiszta árpából készítenek, méghozzá rézüstökben. Ezen felül gyakori még a rye megkülönböztetés is a palackokon, amivel a rozswhiskyt különböztetik meg a gyártók – a termék ilyenkor legalább 51 százalékban rozsból készül.

Kifejezetten nagy hagyománya van az ír és a skót italok mellett a piacon az amerikai whiskyknek, melyek között találkozhatunk még érdekes elnevezésekkel. A Bourbon whisky például az, melynek legalább 51 százaléka kukorica, és legalább két éven át érlelték égetett tölgyfahordókban. A Jim Beam az egyik legismertebb képviselője ennek a típusnak.

Ugyanez mondható el a Tennessee whiskyről is annyi különbséggel, hogy ez az ital nem Bourbon-ből, hanem Tennessee-ből származik, és a lepárlás során egy speciális technológiát alkalmaznak, amikor az italt egy aktív szenes rétegen folyatják keresztül. Ebben a típusban a legismertebb a Jack Daniels.

Ismerkedjünk és beszélgessünk más whiskykedvelőkkel

A whiskyfogyasztás tradíció és hagyomány is egyben, ezért ha magunktól nem tudunk összegyűjteni elég ismeretanyagot ahhoz, hogy megfelelő italt vásároljunk, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akik több éve hódolnak ennek a szenvedélynek. Tőlük olyan jelentős tudásanyagot kaphatunk a tapasztalatok mellett – miközben a kóstolásban is segíthetnek –, hogy az garantáltan nagy segítséget adhat nekünk a vásárlás előtt.

Hozzászólások

Enyhén erősödött a forint

Erősödött kissé a forint hétfő reggelre a péntek esti árfolyamához képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2020. 01. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire figyelnek ma a befektetők?

Pozitív kezdésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon a pénteki árfolyamemelkedés folytatásaként.
2020. 01. 20. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változtatott a kínai jegybank a referencia-kamatlábakon

Nem változatott a kínai jegybank a referencia-kamatlábakon, ami nem okozott nagy meglepetést, miután a középtávú likviditási hitelek kamatait is változatlanul hagyta a múlt héten - derült ki a kínai jegybank (PBOC) hétfői sajtótájékoztatóján.
2020. 01. 20. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Exportfejlesztési pályázati programot hirdet a KKM

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 200 millió forint keretösszegű pályázatot hirdet a hazai kis- és közepes vállalkozások külpiaci tevékenységének előmozdítása érdekében - ismertette Joó István, a tárca export növeléséért felelős helyettes államtitkára a KKM szerdai közleményében.
2020. 01. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csúcson az euróövezeti infláció

Decemberben hat havi csúcsot ért el az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki publikációja alapján.
2020. 01. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A bíróság szerint nem kérhet az ingatlanközvetítő kizárólagosságot

A bíróság szerint sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztó az ingatlanát maga is értékesíthesse - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője pénteken az MTI-vel.
2020. 01. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2020. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2020. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mitől függ a gáz ára 2020-ban és hogyan számítják ki a lakossági földgáz árát?

Mitől függ, hogy mennyibe kerül a lakossági gáz Magyarországon 2020-ban? Hány forint egy köbméter (m3) gáz 2020-ban? Miért lényeges és hogyan befolyásolja a gázszámlánkat a gáz fűtőértéke és az un. nyomáskorrekciós tényező?
2020. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom Kínában

A várakozásokat meghaladó ütemben nőtt tavaly decemberben az ipari termelés, és tovább élénkült a kiskereskedelmi forgalom Kínában - derül ki a kínai statisztikai hivatal pénteken kiadott jelentéseiből.
2020. 01. 20. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kutatás: A farkasok is visszahozzák az eldobott labdát

Meglepte a kutatókat, hogy egyes farkaskölykök is ösztönösen visszahozzák az eldobott labdát, ahogy a legtöbb kutya.
2020. 01. 20. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A klímaváltozás enyhítésére szólították fel a tudósok Horvátországot

Ötszázötven tudós írta alá azt a felhívást Horvátországban, amelyet kedden adtak át a kormánynak, a parlamentnek, valamint az illetékes minisztériumnak, és amelyben arra szólítják fel őket, hogy mielőbb cselekedjenek a klímaváltozás enyhítéséért - írta a helyi sajtó.
2020. 01. 20. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódnak a tárgyalások Kijev és Teherán között

Folytatódnak a konzultációk Kijev és Teherán között arról, hogy adják át ukrán szakértőknek az Iránban lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait, de a tárgyalások nehezek és feszültek - közölte vasárnap Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.
2020. 01. 20. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Nemzetközi éjszakai vonatközlekedés indul több európai nagyváros között

Ismét közvetlen éjszakai vonatközlekedés indul Brüsszel és Európa több nagyvárosa között. Tizenhat év után a belga fővárosba tartó első nemzetközi éjszakai szerelvény Bécsből indul vasárnap este - közölte a helyi sajtó vasárnap.
2020. 01. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire öreg a hazai személygépkocsi-állomány? - egy ábrán mutatjuk

A személygépkocsi-állomány átlagos életkora Magyarországon, 2002-2018
2020. 01. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A venezuelai elnök közvetlenül tárgyalna az Egyesült Államokkal

Nicolás Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy kész közvetlen tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal.
2020. 01. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: