Whisky vásárlási tanácsadó

A whisky az egyik legkedveltebb szeszes ital azok körében, akik nem a delírium elérése miatt, hanem azért fogyasztanak alkoholt, hogy élvezzék a különleges ízeket, és egyfajta varázsaltos utazásra, mi több felfedezésre induljanak az aromák világában. Mivel azonban a jobb minőségű whiskyk egyáltalán nem olcsók, ezért sokan hajlamosak elbizonytalanodni a vásárlás előtt azzal kapcsolatban, hogy melyiket válasszák és miért. Ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani egy általános vásárlási tanácsadóval!

Whisky vásárlási tanácsadó

Először is kóstoljuk meg valamelyiket

Mint ahogyan egy születésétől fogva látássérült embernek sem lehet elmagyarázni, hogy milyen csodálatos egy tavaszi virágos rét látványa, úgy egy whiskyt soha nem kóstolt illetőnek is lehetetlen szavakkal leírni, hogy mit érez majd, amikor először belekortyol egy igazán minőségi italba. Ha whisky-szűz a nyelvünk, akkor az első és legfontosabb, hogy mielőbb vásároljunk magunknak valamilyen jobb kvalitású ital kis kiszereléséből, hogy legyen egy viszonyítási alapunk a vásárláshoz. Jó döntés lehet kezdésnek például a Jameson vagy a Chivas Regal, melyek szinte biztosan nem okoznak csalódást.

Olvassunk utána az ízeknek

Ha igazán jó minőségű whiskyt akarunk inni, ezáltal olyan italt választanánk, ami a lehető legjobban illeszkedik az ízlésünkhöz, akkor elkerülhetetlen lesz némi kutatómunkát végezni hozzá. Ma már léteznek különféle szakkönyvek, de rengeteg kiváló cikk és útmutató is található a világhálón, melyek átfogóan értekeznek az egyes whiskytípusokról. Minderre azért lesz szükség, mert az aromák fajtánként, márkánként és termelési régiónként eltérhetnek egymástól, de az összetevők, az érlelés hosszúsága, vagy a hozzá felhasznált hordó típusa szintén befolyásoló tényezők. Találjuk meg tehát azokat a megoldásokat, melyek a legjobban illeszkednek a stílusunkhoz.

Kezdjük kisebb kiszerelésekkel

A minőségi gyártók is nagy gondot fordítanak arra, hogy termékeikből elérhetők legyenek kisebb kiszerelések a boltok polcain. Ezeket főként a kezdőknek szánják annak érdekében, hogy lehetőségük nyíljon belekóstolni az eredeti ízekbe, megismerni az adott gyártó által képviselt minőséget, hogy legyen kiindulópontjuk, és ne kelljen vakon kiadniuk túl sok pénzt. Érdemes lehet figyelni a különféle rendezvényeket is, ahol lehetőségünk nyílik megfelelő körülmények között belekóstolni egy-egy jobb gyártó termékébe, de akár így, akár úgy döntünk, a megfelelő körítésre mindig figyeljünk oda, ezáltal a legtöbb whisky csak behűtve, jéggel adja ki igazán a valódi ízét. Érdemes a hazai webshopok háza táján is körbenézni, ahol több 100 különféle Whisky várja a látogatókat.

Kísérletezzünk és jegyzeteljünk

Mint fentebb már említettük: ahány gyártó, annyiféle aromavilág vár ránk a whiskyk között. Emiatt rengeteget meg kell kóstolnunk ahhoz, hogy rátaláljunk a mi ízlésünkhöz leginkább illeszkedő receptúrára. A legjobb ilyen esetekben, ha minden tapasztalatunkat lejegyezzük egy füzetbe, és mindegyik kóstolás után kiemeljük, hogy milyen ízek vagy hatások voltak a leginkább szimpatikusak számunkra. Sokan ugyanis a füstös, tőzeges aromát kedvelik egy whiskyben, míg mások a malátát, a virágos jegyeket, esetleg a tölgyes fűszerességet. Ahány ember, annyiféle ízlésvilág, éppen ezért lényeges, hogy minden hatást lejegyezzünk, és amennyiben kiemeltük a számunkra fontosabb aromajegyeket, akkor utána már célirányosan tudunk kutakodni az újabb termékek után.

Ismerkedjünk meg az egyes fajtákkal és a szakszavakkal

Merthogy ezek elengedhetetlenek lesznek a jó döntéshez és a megfelelő választáshoz, a későbbiekben pedig saját ízlésvilágunk kijelöléséhez. A single malt például minden esetben a malátawhiskyket takarja, melyek speciális körülmények között készülnek, jellemzően exkluzív termékek, és gyakran sorozatszámmal vannak ellátva a limitáltság miatt.

A single grain felirattal ellátott italok a gabonawhiskyk, melyekben nem található maláta, ellenben magas alkoholtartalommal rendelkeznek. Jellemzően csak az ínyencek iszák őket, tehát kezdésnek nem ajánlott, mert könnyen egy életre elveheti a kedvünket ettől az italtípustól. Leginkább nem is önálló fogyasztásra, hanem a kevert whiskyk egyik alapelemeként ajánlják.

Merthogy a leggyakrabban blended, azaz kevert whiskykkel találkozhatunk a boltok polcain, melyek a maláta- és a gabonawhiskyk kereszteződéséből jönnek létre azért, hogy önmagukban, valamilyen érlelési megoldással, esetleg egy-egy speciális fűszerrel igazán különleges aroma születhessen. Előfordulhat, hogy csak egy-két italt kevernek össze, de nem ritka a 20-30 különféle whisky házasítása sem, emiatt gyakorlatilag életünk végéig kóstolhatunk új ízeket.

Az elhangzottakon kívül találkozhatunk még pure malt, azaz tiszta árpamalátából álló whiskyvel, de belebotolhatunk pure pot still elnevezéssel megkülönböztetett típusokba is az ír lepárlóknál, melyet malátázott és tiszta árpából készítenek, méghozzá rézüstökben. Ezen felül gyakori még a rye megkülönböztetés is a palackokon, amivel a rozswhiskyt különböztetik meg a gyártók – a termék ilyenkor legalább 51 százalékban rozsból készül.

Kifejezetten nagy hagyománya van az ír és a skót italok mellett a piacon az amerikai whiskyknek, melyek között találkozhatunk még érdekes elnevezésekkel. A Bourbon whisky például az, melynek legalább 51 százaléka kukorica, és legalább két éven át érlelték égetett tölgyfahordókban. A Jim Beam az egyik legismertebb képviselője ennek a típusnak.

Ugyanez mondható el a Tennessee whiskyről is annyi különbséggel, hogy ez az ital nem Bourbon-ből, hanem Tennessee-ből származik, és a lepárlás során egy speciális technológiát alkalmaznak, amikor az italt egy aktív szenes rétegen folyatják keresztül. Ebben a típusban a legismertebb a Jack Daniels.

Ismerkedjünk és beszélgessünk más whiskykedvelőkkel

A whiskyfogyasztás tradíció és hagyomány is egyben, ezért ha magunktól nem tudunk összegyűjteni elég ismeretanyagot ahhoz, hogy megfelelő italt vásároljunk, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akik több éve hódolnak ennek a szenvedélynek. Tőlük olyan jelentős tudásanyagot kaphatunk a tapasztalatok mellett – miközben a kóstolásban is segíthetnek –, hogy az garantáltan nagy segítséget adhat nekünk a vásárlás előtt.

Hozzászólások

A rákkezelés területén vett céget a Siemens

A Siemens által 85%-ban tulajdonlott Siemens Healthineers 16,4 milliárd dollárért megvásárolja a Varian Medical Systems-et, ami az idei év legnagyobb akvizíciója lesz az egészségügyi szektorban.
2020. 08. 04. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négyszáz településen folytatódik a szúnyogírtás

Több mint négyszáz településen - 140 ezer hektáron - folytatódik a szúnyoggyérítés augusztus első hetében - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2020. 08. 04. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az orosz gyógyszeripar 2021-re havi több millió adagra tervezi felfuttatni a vakcinagyártást

Az orosz gyógyszeripart 2021-re havi több millió adag Covid-19-vakcinát fog gyártani - jelentette ki Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.
2020. 08. 03. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakult az új szerb parlament

Megalakult az új szerb parlament hétfőn Belgrádban, miután hitelesítették a képviselők mandátumát, ám a házelnököt és helyetteseit egyelőre nem választották meg.
2020. 08. 03. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb ütemmel bővíti pécsi ipari parkját a NIPÜF

Csaknem 11 ezer négyzetméteres új raktárcsarnokot épít a NIPÜF Csoport a pécsi ipari parkban. A létesítményre hosszú távú bérleti szerződést kötött a Raben Group magyarországi leányvállalatával. A beruházás rövid idő alatt, jövő tavasz elejére befejeződik. A modern logisztikai központtal több mint 166 ezer négyzetméterre bővül a NIPÜF által fejlesztett ingatlanok állománya.
2020. 08. 03. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült hétfőn a forint estére

Gyengült hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 08. 03. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Így alakult a hét első kereskedési napja

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,49 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 34 620,25 ponton zárt hétfőn.
2020. 08. 03. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép zárás az európai tőzsdéken

Tekintélyes indexemelkedéssel nyugtázták hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok az európai feldolgozóipari teljesítmény váratlanul nagy júliusi javulását.
2020. 08. 03. 18:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős nyitás az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a visszafogott várakozásokhoz képest kedvezőnek ítélt negyedéves vállalati eredményeknek köszönhetően.
2020. 08. 03. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá - A mezőgazdasági beruházások a program nyertesei

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek. A Budapest Bank is nagy érdeklődést tapasztal, összesen több mint 19 milliárd forintnyi hitelt közvetített az ügyfelei számára, amelyet a vállalatok jellemzően beruházások megvalósítására fordítanak. Különösen népszerű a termék az agrárvállalkozók körében, az állomány fele a mezőgazdaságban hasznosul. A feltételek közelmúltban bejelentett módosításai pedig még inkább felpörgethetik a hitelkihelyezést és a forgóeszköz-finanszírozást is.
2020. 08. 03. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

150 millió forintos GVH bírságot kapott a BioTech USA

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy friss döntésében megállapította, hogy az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot tanúsítottak. A GVH a jogsértésért még az engedmények után is magas, 150 millió forintos bírság egyetemleges megfizetésére kötelezte a két eljárás alá vont céget. A döntés hátterét a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportja elemzi.
2020. 08. 03. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy kérdés: ki lesz a Commerzbank új elnöke?

A Cerberus Capital Management ellenzi, hogy Hans-Jörg Vettert nevezzék ki a Commerzbank új elnökévé, miután az ügyhöz közel álló források szerint ő lehet a bank elsőszámú favoritja.
2020. 08. 03. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közelít a 2.000 dollárhoz az arany jegyzése

Az arany 1.977 dollár volt ma reggel, tehát egyre közelebb van a lélektaninak tekinthető 2.000 dolláros szint.
2020. 08. 03. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

40 dollár közelében a WTI, a piac aggódik a túlkínálat miatt

A WTI a szeptemberi határidőre közelített a 40 dolláros szinthez, mivel a befektetők aggódnak a kőolaj túlkínálat miatt.
2020. 08. 03. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit kezd az euró-forint árfolyam a 200-assal?

A pénteki napon belüli fordulatot követően folytatta a korrekciót ma reggel EUR/USD kurzus, így jelenleg 1,175-ön tartózkodik az árfolyam.
2020. 08. 03. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban indult a kereskedés a főbb európai piacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon hétfőn, köszönhetően a kínai gazdaság talpra állásáról tanúskodó friss adatoknak, de az új koronavírussal fertőzöttek számának erős emelkedése miatt továbbra is kételyek övezik a világgazdaság fellendülésének esélyeit.
2020. 08. 03. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt tart most a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel: az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, de a dollárhoz és a jenhez képest gyengült.
2020. 08. 03. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Végre fellélegezhetnek a Nagykörúton közlekedők

Véget ér csütörtökön a felújítás a nagykörúti villamosok közös vonalán, a 6-os önálló szakaszán a nyár végéig folytatódik a munka - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-t.
2020. 08. 03. 09:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számíthatunk az európai tőzsdei nyitásban ma?

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek hétfőn. A héten nagyvállalatok garmadája teszi közzé gyorsjelentését, miközben az amerikai kongresszusban megpróbálnak dűlőre jutni a múlt héten benyújtott, ezermilliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag ügyében.
2020. 08. 03. 08:52
Megosztás:
Hozzászólások:

November 3-án tartják az amerikai elnökválasztást

Az elnökválasztást november 3-án tartják - jelentette ki Mark Meadows, Donald Trump amerikai elnök kabinetfőnöke vasárnap a CBS televíziónak adott interjújában.
2020. 08. 03. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások: