A Bitcoin felezések története, dinamikája, várható hatása

A Bitcoin felezése nem csupán egy lábjegyzet a digitális pénzügyek történetében. Egy olyan változás, amely az egész ökoszisztémára hatással van, és minden egyes alkalommal átformálja a piaci dinamikát, valamint a befektetői hangulatot.

A Bitcoin felezések története, dinamikája, várható hatása

Ebben a cikkben közelebbről vizsgáljuk a Bitcoin felezésnek a sokrétű hatását a digitális eszköziparra, feltárva a rövid távú ármozgásokon túlmutató következményeit. Mivel közeleg a következő, várhatóan április harmadik hetében történő felezési esemény, tanulságos megnézni a történelmi adatokat. A megfigyelt minták azonban korántsem jelentenek garanciát arra, hogy ezúttal is hasonló kimenetelű lesz: a jelenlegi ciklus egyedi események után bontakozik ki, és már most bebizonyosodott, hogy több fontos szempontból eltér a történelmi előzményektől.

Ősi történelem

A felezés egy alapvető, a Bitcoin protokollba beépített, négyévente bekövetkező mechanizmus, célja az új kibocsátások szabályozása a bányászjutalmak rendszeres időközönkénti csökkentésével. Ez a szándékos csökkentés, amelynek célja, hogy visszaszorítsa az új BTC-k létrehozásának ütemét, kulcsfontosságú szerepet játszik a Bitcoin tokenomikájának és kínálati dinamikájának alakításában, megerősítve annak deflációs jellegét és alátámasztva értékállóságát. A Bitcoin-felvásárlással kapcsolatos alapvető tények összefoglalásához érdemes megtekinteni a cikkben található videós magyarázatot.

A Bitcoin felezések történelmileg erőteljes hatást gyakoroltak a kriptoiparra és a tágabb pénzügyi ökoszisztémára. A 2012-es, 2016-os és 2020-as felezési eseményeket vizsgálva megfigyelhetünk bizonyos visszatérő mintákat arról, hogy a felezések hogyan hatnak a kriptovilágra. Ezek az események fordulópontokként működnek, katalizálják a piaci hangulat és a befektetői magatartás ingadozását, pontozzák a Bitcoin, mint a kriptoökoszisztéma motorjának fejlődését.

150 nappal később

A felezések utóhatásait boncolgatva nem lehet figyelmen kívül hagyni a BTC árfolyamára és piaci kapitalizációjára gyakorolt hatásukat. A felezési mechanizmus középpontjában a szűkösség elve áll, egy olyan tulajdonság, amely vonzó a korlátozott kibocsátású eszközöket kereső befektetők számára, így felfelé hajtva az eszköz értékét. Ahogy a kínálat csökken, a kereslet pedig idővel növekszik, a színpad – legalábbis elméletileg – készen áll a felfelé irányuló ármozgásra, mely gyakran nem azonnal, hanem fokozatosan, a következő néhány hónap során valósul meg.

Történelmileg a Bitcoin minden egyes felezést követő 5-6 hónapon belül jelentős árfolyam-emelkedést tapasztalt. Az előző három ilyen eseményt követő 150 nappal (2012, 2016 és 2020) a BTC ára 999%-kal, 15%-kal, illetve 24%-kal emelkedett.

A BTC az előző felezési események közötti négyéves időszak mindegyikében új történelmi csúcsot ért el. A 2020-2024-es ciklusban az új történelmi csúcsot 2022 októberében érte el, amikor átlépte a 66 ezer dolláros szintet. A közelgő 2024-es felezés egyedisége abban rejlik, hogy története során először fordul elő, hogy a Bitcoin a felezés előtt, 2024 márciusának elején új rekordmagasságot ér el. Még nem tudni, hogy ez egy bemelegítés volt-e a felezés utáni új csúcsokat megelőzően, vagy az áhított értéket idő előtt érte el.

Az a mechanizmus, amellyel a felezések befolyást gyakorolnak az árakra, valószínűleg a piaci hangulat és a befektetők megítélésén keresztül valósul meg. Amellett, hogy várakozást keltenek a kriptoközösségben, a felezési események az algoritmikus monetáris politika előnyeiről és a digitális eszközök deflációs tulajdonságairól szóló narratívákat táplálják, érdeklődést keltenek a kriptotéren kívüliek körében, és új résztvevőket ösztönöznek a kriptotérbe.

Az árakon túl

Az árral kapcsolatos hatások és a megnövekedett figyelem mellett – és részben ezeken keresztül – a felezések a Bitcoin elfogadásának hosszú távú növekedésével járnak. A Bitcoin megnövekedett láthatósága felezés előtti és utáni időszakokban több új résztvevőt ösztönöz a digitális valuta felfedezésére és potenciális megvásárlására, hozzájárulva ezzel a felhasználói bázis bővüléséhez.

Továbbá a BTC felezések a kriptopénz mögöttes technológiájának és a hálózat dinamikájának újraértékelésére késztetik a bányászokat, akik átmenetileg átvészelik a változást. A hálózati biztonság, a tranzakciós díjak és a skálázhatósági megoldások körüli viták fokozódnak. Az ezeken a területeken végrehajtott fejlesztések megerősítik a Bitcoin-hálózat robusztusságát, erősítik a felhasználók és a vállalkozások bizalmát, ezáltal segítik elő az elfogadáshoz szükséges kedvező környezet kialakulását. A felezések általában csökkentik a bányászok nyereségességi árréseit is, ami további BTC-értékesítési nyomást gyakorol a bányászokra, és felgyorsítja a bányászati műveletek és a bányászati poolok konszolidációját.

Minden egyes felezésnél a hatékonyság és az innováció iránti igény egyre hangsúlyosabbá válik, ez olyan technológiai fejlesztéseket ösztönöz, amelyek nemcsak a Bitcoin-hálózat teljesítményét növelik, hanem a szélesebb közönség számára is vonzóbbá teszik azt.

Vizsgáljunk meg egy egyszerű elfogadási mutatót, például az aktív BTC-címek számát, ugyanabban a 150 napos ablakban, mint az árdinamikát. Az előző felezési időszakok mindegyikének első 150 napján belül az új BTC-címek száma nőtt: 2012-ben 83%-kal, 2016-ban 101%-kal, 2020-ban pedig 11%-kal.

A 100 dollárral vagy annál nagyobb összeggel rendelkező címek száma, ami a lakossági befektetők számának helyettesítője, 2012-ben és 2020-ban 12%-kal, illetve 6%-kal nőtt, és nagyjából ugyanannyi maradt 150 nappal a 2020-as felezés után is. Bár ezek nem tökéletes mutatói az elfogadás dinamikájának és a hangulatnak (például egy személy több pénztárcát is létrehozhat), a trendek irányát és nagyságrendjét jelzik a korábbi felezések után.

Hasonlóképpen, a Bitcoin iránti intézményi érdeklődés is hajlamos megugrani a felezési események idején, amit a Bitcoin értéktároló képességének és az infláció elleni potenciális fedezetének narratívája hajt. A vállalati pénztárak és a nagyobb befektetők által tett jelentős horderejű jóváhagyások megerősítik a BTC, mint befektetésre alkalmas eszközosztály legitimitását, ez tovább növeli az elfogadást. Ahogy az intézményi tőke beáramlik a kriptopénzpiacra, úgy alakul ki az infrastruktúra és a termékkínálat. Ez megnyitja az utat a hagyományos pénzügyi intézmények és a lakossági befektetők körében történő széles körű elfogadás előtt.

Például az 1 millió dollárnál nagyobb összeggel rendelkező tárcák száma, amely a professzionális vagy intézményi befektetési tevékenység mutatójának tekinthető, 2012-ben több ezer százalékkal, 2016-ban 10%-kal, 2020-ban pedig 43%-kal nőtt.

Mi várható?

A következő, áprilisi Bitcoin-felezésre az iparágba és az olyan központosított tőzsdékre, mint a Binance, visszaáramló erőteljes beáramlás, valamint a spot BTC ETF-ek amerikai jóváhagyása által elősegített, kirobbanó intézményi elkötelezettség mellett kerül sor. 

Ha ehhez hozzávesszük a Layer-2 megoldások és a DeFi aktivitás felfutását, amelyek növelik a hálózat gyakorlati hasznosságát, akkor a helyzet kezd rendkívül kedvezőnek tűnni a Bitcoin ökoszisztéma és a szélesebb kriptotér számára.

Továbbra is fontos azonban megjegyezni, hogy bár a 2024-es felezést övező kontextus kedvező, nincs garancia arra, hogy a dinamikája és hatásai tükrözni fogják a korábbi felezési események dinamikáját és hatásait. Minden egyes felezés a Bitcoin evolúciójának egy különálló pontját jelenti, amelyet a változó piaci feltételek, a technológiai fejlődés és a szabályozási fejlemények befolyásolnak. Ezért, bár a 2024-es felezés átalakító potenciálját illetően optimista a hangulat, a piaci dinamika kiszámíthatatlansága, valamint a digitális eszközök változó környezete óvatosságot követel meg.

Minden egyes Bitcoin felezés alapvető változást jelent a kriptoiparban, ami messzemenő hatással van az elfogadásra és a piac fejlődésére. Az árra és a befektetői hangulatra gyakorolt közvetlen hatásain túl a Bitcoin felezése katalizátora lehet az érdeklődésnek, a tudatosságnak, az intézményi részvételnek, valamint a technológiai innovációnak is, megalapozva ezzel a digitális pénzügyek további növekedését. Miközben a folyamatosan változik a kriptotér, a Bitcoin felezések jelentősége az iparág tartós erejének és ellenálló képességének is bizonyítékai.

Meglepetést okozott a Richter, emelkedés várható a tőzsdén

A Richter vártnál jobb első negyedéves eredményének köszönhetően emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 284,4 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 68 917,55 ponton zárt hétfőn.
2024. 05. 14. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 14. 08:00
Megosztás:

Örülhetnek a Richter befektetők - piaci konszenzus feletti számokat közölt a tőzsdei vállalat

A Richter Gedeon Nyrt. nyeresége emelkedett, bár árbevétele csökkent: A gyógyszeripari vállalat az első negyedévben 203,4 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 3,0 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest - jelentette be kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az elemzők előrejelzése szerint 3,6%-os csökkenésre és 202 milliárd forintos bevételre lehetett számítani, így a társaság az elemzői várakozásokat felülteljesítette.
2024. 05. 14. 07:30
Megosztás:

579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn.
2024. 05. 14. 07:00
Megosztás:

Már igényelhetőek az előadó-művészeti támogatások

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) idén is meghirdeti az előadó-művészeti támogatás programját, melynek keretösszege 4 milliárd forint.
2024. 05. 14. 06:00
Megosztás:

Így lehetne jobb a magyarok anyagi helyzete - országos kutatási eredmények

Egy friss, országos kutatás eredményei szerint a magyarok úgy vélik, akár már az óvodában el lehetne kezdeni a pénzügyi ismeretek átadását, ha pedig az iskolai oktatásról van szó, kötelező és lehetőleg önálló tárgyként kellene tanítani, mégpedig főként a megtakarítások hatékony kezelését, a saját pénzügyi célok meghatározását, illetve a felelős pénzügyi döntések meghozatalát.
2024. 05. 14. 05:30
Megosztás:

Szuperzöld irodáival büszkélkedik a legnagyobb hazai üzemeltető

A legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary a BudaPart Gate kapcsán dicsekszik el szállodai szintű szolgáltatásaival. Sajtóanyagukban kihangsúlyozzák, hogy mennyire figyelnek a fenntarthatóságra legyen szó a beépített anyagok jelentős újrahasznosítottanyag-tartalmáról vagy éppen a megújuló energiáról, ami a kiszámítható rezsiszámlához is hozzájárul.
2024. 05. 14. 05:00
Megosztás:

Albérleti szerződés - közjegyző előtt kössük meg?

Rugalmasabbá váltak a bérbeadók az ipar-kereskedelmi-szolgáltató ingatlanok piacán, a bővülő kínálat mellett a bérlők a tapasztalatok szerint könnyebben váltanak aktuális helyzetüknek jobban megfelelő bérleménybe, és egyre gyakoribbak az igények a rövid távú bérletre. Mindezt jól szemlélteti, hogy három év alatt csaknem 15 százalékkal nőtt a közjegyző közreműködésével készített bérleti szerződések száma. Jellemzően cégek kötnek közokiratba foglaltan bérleti szerződést, magánszemélyek elsősorban csak akkor, ha a bérbeadó vagy a bérlő külföldi állampolgár. A lakáspiacon jellemzőbb, hogy a bérbeadók egyoldalú kötelezettségvállalást, úgynevezett „kiköltözési” nyilatkozatot kérnek a bérlőtől, azt a bérbeadás feltételül szabják.
2024. 05. 14. 04:30
Megosztás:

Érdemes végre Nike részvényt venni?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati és sportszergyártó vállalata, a Nike. A koronavírus utáni felpattanás óta a 2011 őszén elért 180 dolláros árfolyam az elmúlt kettő és fél évben lefeleződött. A visszaesést nem lehet egy konkrét okra visszavezetni, valójában több kedvezőtlen tényező együttállásával magyarázható.
2024. 05. 14. 04:00
Megosztás:

A Rollblock (RBLK) vezeti a legígéretesebb altcoinok listáját, mint a SOL, AVAX és BNB, 1000x-es növekedési potenciállal

A Rollblock (RBLK) hamarosan az egyik legkiemelkedőbb altcoinná válhat. Köszönhetően hosszú távú növekedési potenciáljának, ez az első szakaszban lévő előértékesítési csillag képes lehet versenyezni olyan óriási érmékkel, mint a Solana (SOL), az Avalanche (AVAX) és a Binance Coin (BNB). Valójában bizonyos elemzők szerint ez az újonc lehet a következő 1000-szeres növekedési potenciálú altcoin 2024-ben. Vizsgáljuk meg, hogy miért.
2024. 05. 14. 03:30
Megosztás:

Fontos határidő előtt állnak a társasházi lakók

Május 31-én lejár az OTP Bank Társasházi Pályázatának határideje, amelyre idén már három kategóriában lehet nevezni.
2024. 05. 14. 03:00
Megosztás:

Ha kitörne a 3. világháború, akkor ide menekülj a ChatGPT szerint

A jelenlegi geopolitikai helyzetben a 3. világháború kitörésének esélye sajnos nem teljesen kizárható. Bár senki sem szeretne ilyen forgatókönyvre gondolni, érdemes felkészülni arra az eshetőségre, hogy hol találhatunk biztonságot egy ilyen konfliktus esetén.
2024. 05. 14. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjasok figyelmébe is: Július 1-től hatalmas változás jön az orvosi rendelőkben!

Ma az emberek legfontosabb elvárása az egészségügy szervezésével foglalkozók felé az, hogy minél hamarabb bejussanak az orvoshoz. Így most egy jó hírrel szolgálhatunk.
2024. 05. 14. 01:00
Megosztás:

Ez a három mém érme akár 50-szeres profittal is kecsegtet

A mém érmék 2024-ben elképesztő sebességgel férkőztek be újra a befektetők kegyeibe. Látványos hozamokat termelnek, miközben - köszönhetően a technológia fejlődésének – egyre több extrával rendelkeznek. Ezek közül a legnépszerűbbek a különböző lekötési lehetőségek, amelyek már az előértékesítés ideje alatt elérhetők. Az eredeti mém érme koncepció mellé tehát határozottan bekerült a hasznosság is, ami még ellenálhatatlanabbá teszi ezeket a mém érméket.
2024. 05. 14. 00:01
Megosztás:

Minden korábbi rekordot megdöntött az Emirates

Az Emirates Group minden idők legjobb pénzügyi teljesítményéről számolt be a ma közzétett éves pénzügyi jelentésében: a cégcsoport rekordot jelentő, 5,1 milliárd dolláros nyereséget ért el, amely 71%-kal több, mint tavaly. A cégcsoport bevételei 15%-kal, 37,4 milliárd dollárra, új csúcsra emelkedtek. A pénzügyi év vége az eddigi legmagasabb 12,8 milliárd dolláros készpénzegyenleggel zárul. Az elmúlt két év összesített, csoportszintű nyeresége meghaladja a 2020-2022-es, pandémiás időszak veszteségét.
2024. 05. 13. 23:30
Megosztás:

Szigorúbb versenyszabályok hatálya alá vonták a Booking.com-ot

Az Európai Bizottság a szálláshely-közvetítő Booking.com-ot felvette azon digitális vállalatok listájára, amelyek méretüknél fogva szigorúbb versenyszabályok hatálya alá tartoznak, egyúttal vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az X közösségimédia-platform mentesülhet-e e szabályok alól - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.
2024. 05. 13. 23:00
Megosztás:

Szeretünk családon belül dönteni a piszkos anyagiakról

Pénzügyi kérdésekben szakértők és banki tanácsadók véleményét kevesen kérik ki Magyarországon, a többség családon belül dönt, azonban sokan gondolják fontosnak a pénzügyi ismeretek tanítását akár már az óvodától kezdve - ismerteti az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében felmérésének megállapításait.
2024. 05. 13. 22:30
Megosztás:

Több mint húszezren szavaznának átjelentkezéssel az önkormányzati választáson

A határidő lejárta előtt két és fél héttel már több mint húszezren jelezték, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni - derült ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjának adataiból.
2024. 05. 13. 22:00
Megosztás:

Szigorított előírásokat fogadott el a nehézgépjárművekre az unió

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet, az immár naprakész szabályok tovább kívánják csökkenteni a közúti közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátását, valamint 2030-ra, 2035-re és 2040-re vonatkozóan új célértékeket állapítanak meg - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 05. 13. 21:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság elé került egy új polgári kezdeményezés

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi az üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatását célzó polgári kezdeményezést, mely egyebek mellett arra kéri a brüsszeli testületet, segítse elő, hogy a szén-dioxid-árazásból származó bevételeket újraosszák az alacsony jövedelmű háztartások között - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.
2024. 05. 13. 21:00
Megosztás: