A Bitcoin felezések története, dinamikája, várható hatása

A Bitcoin felezése nem csupán egy lábjegyzet a digitális pénzügyek történetében. Egy olyan változás, amely az egész ökoszisztémára hatással van, és minden egyes alkalommal átformálja a piaci dinamikát, valamint a befektetői hangulatot.

A Bitcoin felezések története, dinamikája, várható hatása

Ebben a cikkben közelebbről vizsgáljuk a Bitcoin felezésnek a sokrétű hatását a digitális eszköziparra, feltárva a rövid távú ármozgásokon túlmutató következményeit. Mivel közeleg a következő, várhatóan április harmadik hetében történő felezési esemény, tanulságos megnézni a történelmi adatokat. A megfigyelt minták azonban korántsem jelentenek garanciát arra, hogy ezúttal is hasonló kimenetelű lesz: a jelenlegi ciklus egyedi események után bontakozik ki, és már most bebizonyosodott, hogy több fontos szempontból eltér a történelmi előzményektől.

Ősi történelem

A felezés egy alapvető, a Bitcoin protokollba beépített, négyévente bekövetkező mechanizmus, célja az új kibocsátások szabályozása a bányászjutalmak rendszeres időközönkénti csökkentésével. Ez a szándékos csökkentés, amelynek célja, hogy visszaszorítsa az új BTC-k létrehozásának ütemét, kulcsfontosságú szerepet játszik a Bitcoin tokenomikájának és kínálati dinamikájának alakításában, megerősítve annak deflációs jellegét és alátámasztva értékállóságát. A Bitcoin-felvásárlással kapcsolatos alapvető tények összefoglalásához érdemes megtekinteni a cikkben található videós magyarázatot.

A Bitcoin felezések történelmileg erőteljes hatást gyakoroltak a kriptoiparra és a tágabb pénzügyi ökoszisztémára. A 2012-es, 2016-os és 2020-as felezési eseményeket vizsgálva megfigyelhetünk bizonyos visszatérő mintákat arról, hogy a felezések hogyan hatnak a kriptovilágra. Ezek az események fordulópontokként működnek, katalizálják a piaci hangulat és a befektetői magatartás ingadozását, pontozzák a Bitcoin, mint a kriptoökoszisztéma motorjának fejlődését.

150 nappal később

A felezések utóhatásait boncolgatva nem lehet figyelmen kívül hagyni a BTC árfolyamára és piaci kapitalizációjára gyakorolt hatásukat. A felezési mechanizmus középpontjában a szűkösség elve áll, egy olyan tulajdonság, amely vonzó a korlátozott kibocsátású eszközöket kereső befektetők számára, így felfelé hajtva az eszköz értékét. Ahogy a kínálat csökken, a kereslet pedig idővel növekszik, a színpad – legalábbis elméletileg – készen áll a felfelé irányuló ármozgásra, mely gyakran nem azonnal, hanem fokozatosan, a következő néhány hónap során valósul meg.

Történelmileg a Bitcoin minden egyes felezést követő 5-6 hónapon belül jelentős árfolyam-emelkedést tapasztalt. Az előző három ilyen eseményt követő 150 nappal (2012, 2016 és 2020) a BTC ára 999%-kal, 15%-kal, illetve 24%-kal emelkedett.

A BTC az előző felezési események közötti négyéves időszak mindegyikében új történelmi csúcsot ért el. A 2020-2024-es ciklusban az új történelmi csúcsot 2022 októberében érte el, amikor átlépte a 66 ezer dolláros szintet. A közelgő 2024-es felezés egyedisége abban rejlik, hogy története során először fordul elő, hogy a Bitcoin a felezés előtt, 2024 márciusának elején új rekordmagasságot ér el. Még nem tudni, hogy ez egy bemelegítés volt-e a felezés utáni új csúcsokat megelőzően, vagy az áhított értéket idő előtt érte el.

Az a mechanizmus, amellyel a felezések befolyást gyakorolnak az árakra, valószínűleg a piaci hangulat és a befektetők megítélésén keresztül valósul meg. Amellett, hogy várakozást keltenek a kriptoközösségben, a felezési események az algoritmikus monetáris politika előnyeiről és a digitális eszközök deflációs tulajdonságairól szóló narratívákat táplálják, érdeklődést keltenek a kriptotéren kívüliek körében, és új résztvevőket ösztönöznek a kriptotérbe.

Az árakon túl

Az árral kapcsolatos hatások és a megnövekedett figyelem mellett – és részben ezeken keresztül – a felezések a Bitcoin elfogadásának hosszú távú növekedésével járnak. A Bitcoin megnövekedett láthatósága felezés előtti és utáni időszakokban több új résztvevőt ösztönöz a digitális valuta felfedezésére és potenciális megvásárlására, hozzájárulva ezzel a felhasználói bázis bővüléséhez.

Továbbá a BTC felezések a kriptopénz mögöttes technológiájának és a hálózat dinamikájának újraértékelésére késztetik a bányászokat, akik átmenetileg átvészelik a változást. A hálózati biztonság, a tranzakciós díjak és a skálázhatósági megoldások körüli viták fokozódnak. Az ezeken a területeken végrehajtott fejlesztések megerősítik a Bitcoin-hálózat robusztusságát, erősítik a felhasználók és a vállalkozások bizalmát, ezáltal segítik elő az elfogadáshoz szükséges kedvező környezet kialakulását. A felezések általában csökkentik a bányászok nyereségességi árréseit is, ami további BTC-értékesítési nyomást gyakorol a bányászokra, és felgyorsítja a bányászati műveletek és a bányászati poolok konszolidációját.

Minden egyes felezésnél a hatékonyság és az innováció iránti igény egyre hangsúlyosabbá válik, ez olyan technológiai fejlesztéseket ösztönöz, amelyek nemcsak a Bitcoin-hálózat teljesítményét növelik, hanem a szélesebb közönség számára is vonzóbbá teszik azt.

Vizsgáljunk meg egy egyszerű elfogadási mutatót, például az aktív BTC-címek számát, ugyanabban a 150 napos ablakban, mint az árdinamikát. Az előző felezési időszakok mindegyikének első 150 napján belül az új BTC-címek száma nőtt: 2012-ben 83%-kal, 2016-ban 101%-kal, 2020-ban pedig 11%-kal.

A 100 dollárral vagy annál nagyobb összeggel rendelkező címek száma, ami a lakossági befektetők számának helyettesítője, 2012-ben és 2020-ban 12%-kal, illetve 6%-kal nőtt, és nagyjából ugyanannyi maradt 150 nappal a 2020-as felezés után is. Bár ezek nem tökéletes mutatói az elfogadás dinamikájának és a hangulatnak (például egy személy több pénztárcát is létrehozhat), a trendek irányát és nagyságrendjét jelzik a korábbi felezések után.

Hasonlóképpen, a Bitcoin iránti intézményi érdeklődés is hajlamos megugrani a felezési események idején, amit a Bitcoin értéktároló képességének és az infláció elleni potenciális fedezetének narratívája hajt. A vállalati pénztárak és a nagyobb befektetők által tett jelentős horderejű jóváhagyások megerősítik a BTC, mint befektetésre alkalmas eszközosztály legitimitását, ez tovább növeli az elfogadást. Ahogy az intézményi tőke beáramlik a kriptopénzpiacra, úgy alakul ki az infrastruktúra és a termékkínálat. Ez megnyitja az utat a hagyományos pénzügyi intézmények és a lakossági befektetők körében történő széles körű elfogadás előtt.

Például az 1 millió dollárnál nagyobb összeggel rendelkező tárcák száma, amely a professzionális vagy intézményi befektetési tevékenység mutatójának tekinthető, 2012-ben több ezer százalékkal, 2016-ban 10%-kal, 2020-ban pedig 43%-kal nőtt.

Mi várható?

A következő, áprilisi Bitcoin-felezésre az iparágba és az olyan központosított tőzsdékre, mint a Binance, visszaáramló erőteljes beáramlás, valamint a spot BTC ETF-ek amerikai jóváhagyása által elősegített, kirobbanó intézményi elkötelezettség mellett kerül sor. 

Ha ehhez hozzávesszük a Layer-2 megoldások és a DeFi aktivitás felfutását, amelyek növelik a hálózat gyakorlati hasznosságát, akkor a helyzet kezd rendkívül kedvezőnek tűnni a Bitcoin ökoszisztéma és a szélesebb kriptotér számára.

Továbbra is fontos azonban megjegyezni, hogy bár a 2024-es felezést övező kontextus kedvező, nincs garancia arra, hogy a dinamikája és hatásai tükrözni fogják a korábbi felezési események dinamikáját és hatásait. Minden egyes felezés a Bitcoin evolúciójának egy különálló pontját jelenti, amelyet a változó piaci feltételek, a technológiai fejlődés és a szabályozási fejlemények befolyásolnak. Ezért, bár a 2024-es felezés átalakító potenciálját illetően optimista a hangulat, a piaci dinamika kiszámíthatatlansága, valamint a digitális eszközök változó környezete óvatosságot követel meg.

Minden egyes Bitcoin felezés alapvető változást jelent a kriptoiparban, ami messzemenő hatással van az elfogadásra és a piac fejlődésére. Az árra és a befektetői hangulatra gyakorolt közvetlen hatásain túl a Bitcoin felezése katalizátora lehet az érdeklődésnek, a tudatosságnak, az intézményi részvételnek, valamint a technológiai innovációnak is, megalapozva ezzel a digitális pénzügyek további növekedését. Miközben a folyamatosan változik a kriptotér, a Bitcoin felezések jelentősége az iparág tartós erejének és ellenálló képességének is bizonyítékai.

Minél több gyermeket kell sportolásra ösztönözni

Minél több gyermeket kell sportolásra ösztönözni már egészen kicsi kortól, mert felnőve olyan tulajdonságokat és készségeket sajátítanak el, amik életük során végig kísérik őket - mondta a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a közmédiának nyilatkozva szombaton, Győrben.
2024. 05. 26. 23:00
Megosztás:

Ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Csoport ingatlanfejlesztési beruházása

Új, három csarnok felépítését, gépbeszerzéseket és energetikai korszerűsítést is magában foglaló, mintegy 16,5 milliárd forint összértékű beruházási programot hajt végre a hazai dohányipar meghatározó szereplője, a Continental Dohányipari Csoport. Az ingatlanfejlesztések első, szimbolikus lépéseként a társaság tulajdonosai és vezetői, illetve Sátoraljaújhely polgármestere ünnepélyes keretek között helyezték le a csomag részét képező zöldmezős raktárépület alapkövét a Pataki úti új iparterületen. A fejlesztések lehetővé teszik a Continental számára a további gépbetelepítéseket, a termelési kapacitás növelését, a raktározási folyamatok modernizálását, így a fenntarthatóság és versenyképesség növelését.
2024. 05. 26. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 26. 21:00
Megosztás:

Régi vagy modern bútorok? Nincs jobb vagy rosszabb, a válasz a harmóniában rejlik!

Régen minden jobb volt – valószínűleg sokan hallottuk már ezt a mondatot. Talán van is ebben valami. Vagy mégsem? Ki honnan nézi. A realitás azonban általában az, hogy az igazság a szélsőségek között található valahol. Na és persze ízlések és pofonok, ahány ember, annyi vélemény. A bútorok esetében is nagyjából ez a helyzet. Hibát követ el, aki lemond a régi idők tudásáról, de az is, aki nem képes befogadni az új dolgokat!
2024. 05. 26. 20:00
Megosztás:

Innovatív megoldások az információbiztonság terén

Milyen megoldások vannak ma az információbiztonságban és hogyan lehet növelni egy vállalat információbiztonságának érettségét? Ennek jártunk utána a FORTIX Consulting Kft. információbiztonsággal foglalkozó magyar cég segítségével, akik folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat az információbiztonság terén, ezért naprakész tanácsokkal rendelkeznek.
2024. 05. 26. 19:00
Megosztás:

Meleg, záporos-zivataros időjárás várható

A jövő hét elején átmenetileg csökken a csapadék valószínűsége, majd a hét közepétől ismét megnő a záporok, zivatarok esélye, pénteken több helyen is lehet eső. A csúcshőmérséklet továbbra is 23-29 Celsius-fok között várható, a hét végén délkeleten 31 fok is lehet - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 05. 26. 18:00
Megosztás:

Mekkora hozamot lehet elérni a lakáskiadással?

Kiszámoltuk, mekkora hozamot termelt a múltban a lakáskiadás, és azt is bemutatjuk, miként alakulhat az ingatlanbefektetés jövedelmezősége a közeljövőben.
2024. 05. 26. 17:00
Megosztás:

Diákhitel sajtóközlemény: Hazugságokat állít a 24.hu

A 24.hu oldalán megjelent, a diákhitelezés jövőjével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek. A Diákhitel Központ felhívja a 24.hu figyelmét, hogy a diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira. A rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott. Így a 24.hu hazug állításaival szemben a hallgatók nem egy pénzügyi intézménnyel, hanem az új rendszer eredményeképpen az OTP, az ERSTE, az MBH Bank és a Gránit bank hálózatában nyithatnak Diákhitel Számlát. Emellett a Diákhitel Központ, ahogy eddig is, úgy a jövőben is az MFB égisze alatt fog működni, amely megbízható szervezeti hátteret biztosít a diákhitelezés számára.
2024. 05. 26. 16:00
Megosztás:

Tovább bővült a Budapesti Közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, a napokban szolgálatba állt céljármű teszi immár teljessé a budapesti közműtársaság FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottáját.
2024. 05. 26. 15:00
Megosztás:

Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH a napokban

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.
2024. 05. 26. 14:00
Megosztás:

Közös érdek, hogy a jövő pénzügyi szakemberei a legjobb tudást kapják

Új dizájnt kapott a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének legnagyobb előadóterme – az MBH Bank és az egyetem hosszú távú együttműködésének jelképeként. A mostantól az MBH Bank brandjét viselő IV-es auditórium közel 400 fő befogadására alkalmas, a legnagyobb egyetemi előadások mellett protokolláris események és szakmai eseménysorozatok helyszíne is. A két meghatározó intézmény egy éve kötött hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást, melynek első célkitűzései sikeresen megvalósultak.
2024. 05. 26. 13:00
Megosztás:

A Roszatom vállalata speciális titáncsöveket gyárt a világ legnagyobb jégtörője számára

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 05. 26. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 26. 10:30
Megosztás:

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.
2024. 05. 26. 09:00
Megosztás:

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében

Szív-érrendszeri- és vesebetegségeket, de akár daganatos betegségeket is okozhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás. Elengedhetetlen az életmódváltás és a szűrővizsgálatok elvégzése, ugyanis a cukorbetegek körében több mint négyszer, a túlsúlyosoknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb az onkológiai betegségek kialakulásának kockázata – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán, ahol többek között az elhízás témakörét és a megelőzési lehetőségeket járták körül a szakemberek.
2024. 05. 26. 08:00
Megosztás:

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás: