A biztosításokon is spórolnak a magyarok, ha nem utazásról vagy az egészségükről van szó

Romló nyereségesség, csökkenő díjbevétel, a biztosításokon is spóroló ügyfelek - ezt hozta 2023 eddig a biztosítóknak. Csak az egészségbiztosításokban és utasbiztosításokban látható látványos növekedés, utóbbiban a szerződések száma már csaknem elérte a járvány előtti csúcsévét. Életbiztosítást, cascót és lakásbiztosítást viszont kevesebben kötnek, mint egy évvel ezelőtt - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A biztosításokon is spórolnak a magyarok, ha nem utazásról vagy az egészségükről van szó

Egyelőre 2023 nem alakul a legfényesebben a biztosítók számára. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból az derül ki, hogy az első félévben szektor eredményessége még a tavalyinál is rosszabb lett, a nyári viharkárokról szóló beszámolók alapján pedig a harmadik negyedév is gyengén sikerülhet. Az első félévben a piaci szereplők 19,3 milliárd forintnyi adózott eredményt értek el, ez alig a kétharmada a tavalyinak. A biztosítástechnikai eredmény az élet- és nem életbiztosításoknál is kisebb lett 2022 óta.

Az életbiztosítási szerződések száma az egy évvel korábbihoz képest 33 ezerrel csökkent, már a második negyedévben már született néhány ezer új szerződés is. Elsősorban a vegyes életbiztosítások szűnnek meg, emellett az egyszeri díjasokat sem újították meg a statisztika szerint az ügyfelek. Az sem hozott felfutást a piacon az első félévben, hogy júliustól az egyszeri díjas életbiztosításokra is kivetették bizonyos esetekben a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót. A második negyedévben 10 ezerrel csökkent az ilyen szerződések száma.

Nem költenek életbiztosításra az emberek

Az életbiztosítási piac motorja továbbra is a személyi jövedelemadó-kedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítás. Az idén több mint 31 ezer ilyen szerződést kötöttek, ennek köszönhetően ma már 467 ezer ügyfélnek van nyugdíjbiztosítása, több mint a háromnegyedüknek befektetési egységhez kötött (unit linked) megtakarítása van.

Nem csak a szerződések száma csökkent az életbiztosításoknál, de a díjbevételek is siralmasan alakultak. Éves összevetésben 17 százalékkal kevesebb, nem egészen 295 milliárd forint folyt be hat hónap alatt. A nyugdíjbiztosításoknál ugyan 16,7 százalékos növekedést mért az MNB, de figyelembe véve az új szerződések számát, ez a mérték éppen hogy csak felveszi az ütemet a tavalyi inflációval.

Sok szolgáltatásnál drámai volt a visszaesés, vegyes életbiztosításokba a tavalyi díjbevétel 42 százaléka folyt be. A nem nyugdíjcélú unit linked biztosítások díjbevétele is visszaesett 10 százalékkal. Mindebből arra lehet következtetni, hogy sokan visszavásárolták vagy nem újították meg a kötvényeiket, esetleg szüneteltetik vagy csökkentették a befizetéseket a nehéz gazdasági helyzetben. Van azonban olyan termék is, amire ilyen körülmények között is többet szántak az ügyfelek: egészségbiztosításra 5,4 milliárd forintot költöttek fél év alatt, ez 44 százalékkal több a tavalyinál - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető pénzügyi szakértője.

Az utasbiztosítás megy, minden más stagnál

A nem életbiztosításoknál minimális mértékben - 77 ezer darabbal - emelkedett a szerződések száma, de igazából ez a felfutó utasbiztosításoknak köszönhető. Ezekből ugyanis 254 ezer eseti díjas szerződést kötöttek az idei második negyedévben, 75 ezerrel többet, mint tavaly. Az idei első félévben kötött eseti díjas utasbiztosítási szerződések száma megközelítette a 469 ezret, alig 1000 darabbal maradva el a 2019-es, covid előtti rekordtól. 

A legtöbb vagyonbiztosításnál azonban visszaesést mutatnak a számok, ami valószínűleg azt jelenti, sok család a biztosításokon is spórolni kezdett. A casco-szerződések száma például 12 ezerrel csökkent 2022 júniusa óta, bár autó több van kint az utakon, hiszen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoké (kgfb) 25 ezerrel nőtt. Cascót nagyjából minden hatodik gépjárműre kötnek a statisztika szerint. 

A lakásbiztosítások száma is csökkent kis mértékben tavaly nyár óta. Ezeknél 2023 eleje nagy változást hoz, hiszen márciusban egy hónapig szabadon fel lehet majd mondani a meglévő szerződéseket. Ennek a lehetőségnek több, ellentétes hatása is lehet. Megnövekedhet az új, olcsóbb szerződést kereső, ezért biztosítót váltó ügyfelek száma. A várható akciók és kampányok hatására azok is lakásbiztosítást köthetnek, akik ezt eddig nem tették meg, de az extra felmondási lehetőséggel olyanok is élhetnek, akik ezt a pénzt megspórolva nem kötnek új szerződést.

A nem életbiztosítási díjbevételek 12,5 százalékkal 484,4 milliárd forintra nőttek, vagyis nem érték el az azóta mért infláció szintjét. Az utasbiztosítások hasítottak az idén, 8,9 milliárd forintnál is több folyt be fél év alatt, ami nem csak 39 százalékos növekedés tavaly óta, de a covid-válság előtti időkhöz képest is szép növekedés. 2019-hez képest is 33,4 százalékkal nőtt az idén az utasbiztosítási piac díjbevétele.

A lakossági vagyonbiztosítások díjbevétele 13,8 százalékkal nőtt az idén, vagyis nagyjából az infláció mértékének megfelelő díjemelést hajthattak végre a biztosítók. A kgfb-díjbevételek azonban - bár a szerződések száma nőtt - csupán 8 százalékkal emelkedtek, a cascónál ugyanakkor csaknem 20 százalékos díjbevételnövekedés volt, vagyis ennél a biztosításnál jelentősebb mértékben emelkedhettek az átlagos díjak. 

A kárkifizetések is növekedtek

Az első félévben a nem életbiztosítási ágon 169,5 milliárd forint volt a bruttó kárráfordítás, ez több mint 5 százalékos növekedés 2022 óta. A kgfb-nél 10 százalék fölött nőtt a kárkifizetések értéke, vagyis nagyobb ütemben, mint a díjbevétel, az egyéb járműbiztosításoknál (casco) viszont csak 12,3 százalékos emelkedés volt, ami elmarad a díjbevétel-növekedéstől. 

A tűz- és egyéb vagyoni károk jelentős tételt szoktak kitenni a kárstatisztikában, de az első félév kedvezően alakult, a 41,3 bruttó kár 17 százalékkal elmaradt a 2022-estől, de a nyári viharok ronthatnak majd ezen a statisztikán a harmadik negyedévben. 

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás: