A csirke lett a világ fehérjeforrása - a vegán hype-nak vége

A világ húsiparának erőviszonyai átrendeződtek – a csirkehús az elmúlt évtized nyertese lett. A kölni ANUGA élelmiszeripari szakkiállításról hazatérve Bárány László, a Master Good ügyvezető-tulajdonosa arról beszélt, hogy a baromfiágazat az elkövetkező tíz évben legalább 25 százalékkal fog növekedni, és ma már egyértelmű: a csirke lett a világ fehérjeforrása. A vegán hype-nak vége, a fogyasztók köszönték, nem kértek belőle.

A csirke lett a világ fehérjeforrása - a vegán hype-nak vége

Egyedülálló modell a világpiacon

Az ANUGA az egész élelmiszeripar legnagyobb globális vására – az italgyártótól a tejiparon és pékiparon át az édességiparig mindenki jelen van, az egész világ ideutazik. Ennél nagyobb nemzetközi élelmiszeripari kiállítás nincs. A Master Good idei részvétele is ezt bizonyította Bárány László szerint: "A kiállítás során standunkra érkeztek Ausztráliától Afrikán és Dél-Amerikán át Észak-Amerikáig, Európáig, Ázsiáig mindenhonnan. Ha csak ezt nézzük, akkor lehet mondani, hogy a Master Good cégcsoport mára világcég lett. A mi igazi értékünk nem csupán a készáruban rejlik. A csirkehús teljes termékpályáját – a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig – cégünk kézben tartja, és ezt a partnereknek világosan el tudjuk magyarázni. Rendkívül fontos volt, hogy a látogatók lássák, mennyire fenntarthatóan működik az az üzem, ahonnan a termékek származnak, és hogy a termelést minden ponton a legmagasabb szakmai szinten valósítjuk meg.”

Hozzátette: „Ebben a gyorsan változó világban, ahol a fogyasztói trendek akár egy év alatt óriásit fordulnak, nagyon ritka, hogy valaki olyan gyorsan tudjon reagálni, mint mi. Ez az, ami globálisan szinte egyedülállóvá tesz minket.”

„Tíz évvel ezelőtt még mi kopogtattunk a nemzetközi partnereknél – ma már ők keresnek meg minket” – mondta Bárány László. „A Master Good ma már ténylegesen világcég: a termékeink több mint 40 országba jutnak el,  az exportarány eléri a 75 százalékot, és a világ szinte minden jelentős piacán megtalálhatóak a termékeink.

Gyakorlatilag Ausztálián és az Antarktiszon kívül minden kontinensen jelen vagyunk. Kisvárdáról irányítjuk a működésünket, de ma már ugyanúgy részei vagyunk a globális élelmiszerláncnak, mint bármelyik nyugat-európai vagy amerikai szereplő. A cégcsoport 2025-ben 360 milliárd forintos árbevétellel számol, ami több mint 1,1 milliárd dollárnak felel meg.. Erre a volumenre bárhol a világon felkapják a fejüket. Az, hogy a Master Good ma már ilyen méretű cég, azt is jelenti, hogy Magyarországról is lehet olyan élelmiszeripari vállalatot építeni, amely világszinten versenyképes” – hangsúlyozta Bárány.

A baromfiágazat robbanásszerű növekedése

Az ANUGA idei trendjei is azt mutatták, hogy a baromfihús – különösen a csirke – iránti kereslet világszerte példátlan ütemben nő. A gazdasági válság és az infláció hatására a fogyasztók „lefelé vásárolnak”, vagyis az olcsóbb, de magas minőségű fehérjeforrásokat keresik.

„Minden kontinensen érzékelhető, hogy az infláció megrázta a vásárlóerőt, és ilyenkor mindig megindul egy downtrading, az emberek olcsóbb termékeket keresnek. A csirkehús globálisan a legolcsóbb fehérjeforrás, ezért soha nem látott mértékű, robbanásszerű keresletnövekedés figyelhető meg. A szakértői előrejelzések szerint a következő tíz évben a világ csirkehúsfogyasztása évente 2,5 százalékkal nő majd – ez tíz év alatt 25 százalékos bővülést jelent” – mondta a Master Good ügyvezetője.

A növekedés mögött ugyanakkor nemcsak a válság, hanem a társadalmi változások is állnak.

„A fejlődő országokban az életszínvonal növekedése együtt jár a húsfogyasztás emelkedésével. Az emberek számára a húsfogyasztás a luxus megélésének első pontja. Nem az autó vagy a márkás ruha, hanem az, amikor az ember rendszeresen tud húst enni” – tette hozzá.

A vöröshús visszaszorul, a csirke helyettesít

A csirkehús térnyerése nemcsak mennyiségi, hanem minőségi értelemben is látványos. A modern élelmiszeripari technológiáknak köszönhetően egyre több olyan termék jelenik meg, amely korábban csak marha- vagy sertéshúsból készült. „Nagyon erős trend, hogy mindaz, ami korábban vöröshúsból készült, ma már megjelenik csirkéből. A technológia ott tart, hogy az ízbeli különbség szinte észrevehetetlen.” – mondta Bárány László.

A vállalat a megnövekedett keresletre termelésbővítéssel reagál: jövőre 10 százalékkal növelik a termelést, miközben három éven belül megduplázzák kapacitásukat. „Jelenleg is teljes kapacitással működünk, de a kereslet messze meghaladja a kínálatot. Ez ritka pillanat: a mi cégünk most szó szerint ’sold out’” – tette hozzá.

A vegán hype lecsengett

Az idei ANUGA egyik legfeltűnőbb változása, hogy a korábban divatos vegán és növényi alapú termékek gyakorlatilag eltűntek a fókuszból. Bárány László szerint a növényi húspótlók körüli felfokozott várakozás néhány év alatt elpárolgott. „Két évvel ezelőtt mindenki a vegánról beszélt. Most senkit nem érdekel. Bejött, kipróbálták, nem tetszett, és lapozunk. Ma a húsfogyasztás egyáltalán nem ciki, sőt, reneszánszát éli” – fogalmazott Bárány.

„A piac megtalálta az egyensúlyt: az emberek nem a húsról akarnak lemondani, hanem tudni akarják, hogy amit fogyasztanak, az felelősen, átlátható módon készült. A csirke ebben verhetetlen. A vásárló egyszerre nézi az árat, az ízt és az eredetet – és a csirke minden szempontból nyer. Ez nem trend, hanem egy hosszú távú visszarendeződés a természetes fehérjékhez.”

Ezt a trendfordulót még a pénzügyi világ is visszaigazolja

„A Rabobank képviselői mesélték, hogy néhány nyugat-európai bank pár éve kivonult a húsipar finanszírozásából, ahogy a hadiiparéból is. 2025 van, és ezek a bankok most szó szerint visszakúsznának ebbe a két ágazatba. Mert a hadipar mellett a húsipar az egyike azon kevés ágazatoknak, amely növekedésben van és amely húzza a gazdaságot. Aki akkor kiszállt, most újra sorban áll” – idézte fel a szakember.
Magyar modell világszinten

A Master Good az elmúlt években több tízmilliárd forint értékű beruházással alakította ki a teljesen zárt vertikumot, amely a takarmánygyártástól a feldolgozásig mindent lefed.

„Mi nemcsak csirkét tenyésztünk, mi rendszert építünk. A szántóföldtől a fogyasztó asztaláig minden folyamat a kezünkben van. Ez ad stabilitást és kiszámíthatóságot – akkor is, amikor a világpiac épp kiszámíthatatlan.” Ez a vertikális modell tette lehetővé, hogy a vállalat a Covid-időszakban és az energiaválság idején is fejleszteni tudjon

„Mi soha nem fékeztünk, amikor mások kivártak. Aki a nehéz években is fejleszt, az később nemcsak talpon marad, hanem vezető szerepbe kerül. Ezt látjuk most mi is: előnyben vagyunk.”

A Master Good ereje abban rejlik, hogy teljes kontrollt tart a termékpálya felett, így a világtrendekre azonnal tud reagálni: „A fogyasztói trendek ma villámgyorsan alakulnak. Ami régen évek alatt zajlott le, az ma egy év alatt végigfut a világon. Aki nem elég rugalmas, lemarad. Mi viszont, mivel a teljes termelési láncot egy kézben tartjuk, a leggyorsabban tudunk reagálni ezekre a változásokra” – hangsúlyozta.

A cégcsoport stratégiája a jövőre is egyértelmű: fenntarthatóság, hatékonyság és nemzetközi növekedés. A Master Good ma már nemcsak magyar sikertörténet, hanem a globális élelmiszeripar egyik legsikeresebb családi modellje.

Hyperliquid milliárdos tervvel robbantaná be a HYPE tokent – új korszak jöhet a decentralizált tőzsdéknél

A decentralizált pénzügyi (DeFi) szektor egyik legmerészebb vállalkozása készülődik: a Hyperliquid, az egyik legdinamikusabban növekvő DEX, most 1 milliárd dolláros tőkebevonásra készül. Az ambiciózus cél: új szintre emelni a HYPE tokent, és hidat képezni az intézményi pénzügyek és a kriptovilág között. Vajon ez lesz az első valóban legitimált decentralizált tőzsde a Wall Street szemében?
2025. 10. 23. 14:00
Megosztás:

Az ipari tápegységek szerepe az energiaellátásban

Elgondolkodtál már azon, hogy mi tartja működésben az ipari berendezéseket? Valószínűleg nem, de ez az az elem, ami nélkül nehéz lenne fenntartani a termelés folytonosságát: az ipari tápegység. Első ránézésre talán kevésbé tűnik fontosnak, mégis mindennek az alapja. Ha egy ilyen eszköz meghibásodik, az jelentős gazdasági következményekkel is járhat.
2025. 10. 23. 13:00
Megosztás:

Új szegmens nyílhat az ingatlanpiacon, tovább bővülhet a kínálat

Véglegesítés előtt áll a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok helyi rendeletben jelöljék ki, hol kérhető a zártkerti ingatlanok „művelés alól kivett területként” való bejegyzése. A jogszabály-módosítás várhatóan már akár október végén megjelenhet a Magyar Közlönyben, és a kihirdetését követő napon hatályba is léphet. Az Otthon Starttal kombinálva pedig akár új szegmens is nyílhat az ingatlanpiacon..
2025. 10. 23. 12:00
Megosztás:

Bódis László: tovább dinamizálják a hazai startup ökoszisztémát

Október 22-ével elindították az innovációs és startup rendezvényeket támogató program harmadik szakaszát - jelentette be Bódis László, a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vezérigazgatója szerdán a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben.
2025. 10. 23. 10:00
Megosztás:

Gyengült a forint csütörtök reggelre

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2025. 10. 23. 09:00
Megosztás:

Átmenetileg kevesebb kerozin érkezik a Liszt Ferenc-repülőtérre

Az ellátási láncban jelentkező fennakadások miatt átmenetileg kevesebb kerozin érkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport szerdán az MTI-vel.
2025. 10. 23. 08:00
Megosztás:

Az adidas bevétele 3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben

Az adidas AG német sportfelszerelés-gyártó vállalat bevétele 6,63 milliárd euró volt az idei harmadik negyedévben, 3 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Az árfolyamváltozások nélkül a bevétel 8 százalékkal nőtt - közölte a cég közleményében nem végleges adatként.
2025. 10. 23. 07:00
Megosztás:

Holding struktúrára vált a Mol

A Mol-csoport november 27-ére rendkívüli közgyűlést hív össze, amelyen a vállalatcsoport új, holding típusú szerkezetéről hoznak döntést - közölte az olajipari társaság szerdán az MTI-vel.
2025. 10. 23. 06:00
Megosztás:

A magyarok közel egyharmada szerint a mesterséges intelligencia teljesen meg fogja változtatni az életünket

A jelenség munkahelyekre gyakorolt várható következményeinek megítélésével kapcsolatban továbbra is megosztottak a hazai munkavállalók, ugyanakkor érzékelhetően visszaesett azok aránya, akik szerint akár már tíz éven belül is érezhetőek lesznek a változások. A BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából az is megállapítható, hogy nem változott a válaszadók azzal kapcsolatos várakozása, hogy egy esetleges állásvesztés vagy felmondás esetén milyen könnyen találnának a képzettségüknek megfelelő új állást.
2025. 10. 23. 05:00
Megosztás:

Meddig élnek a magyar fiatalok a „mamahotelben”? Ezen is segít majd az Otthon Start?

Az Európai Unióban átlagosan 26,2 éves korban költöznek el a fiatalok a szüleiktől az első önálló otthonukba, a magyaroknál ez kicsivel az átlag felett van, 2024-ben 27,1 év volt az átlagéletkor. Érdekesség, hogy itthon a lányokra sokkal jellemzőbb, hogy előbb elhagyják a „mamahotelt”, náluk 25,9 év az átlagos kor, míg a fiúknál ez 28,3 év.
2025. 10. 23. 04:00
Megosztás:

Viharban kormányozni – A vezetés művészete

„A leadership – a vezetés – nem pusztán pozíció vagy rang. Nem csupán azt jelenti, hogy valaki a szervezet élén áll, hanem azt is, hogy példát mutat, a közösségért dolgozik, és a legnehezebb időkben is képes irányt mutatni. (…)
2025. 10. 23. 03:01
Megosztás:

Bekapcsoltad a fűtést? Vigyázz, mert halálos veszélyt rejthet a fűtési szezon

A fűtési szezon beköszöntével ismét megnőtt a szén-monoxid-mérgezések kockázata, figyelmeztetnek a szakértők. Tavaly több mint ezer CO-riasztás történt Magyarországon, tucatnyi halálos áldozattal.
2025. 10. 23. 02:00
Megosztás:

Veszélyben a készpénzt rejtegetők! A KP-nak vége, mi lesz akkor?

A magyar háztartások körében továbbra is kiugróan magas a készpénz otthon tartásának aránya, ami komoly pénzügyi és biztonsági kockázatokat rejt magában. Bár a készpénz szabadságot, autonómiát és azonnali hozzáférést biztosít, az aktuális gazdasági környezetben a „párnacihában” őrzött pénz valós értéke folyamatosan csökken, miközben a fizikai védelem hiánya is aggályos.
2025. 10. 23. 01:00
Megosztás:

Az USA–Kína kereskedelmi háború enyhülése újraéleszti az érdeklődést a HYPE és az ADA iránt – Milyen magasra szárnyalhat a $TAP a 55%-os emelkedés után?

Az <a href=https://www.globaltrademag.com/bitcoin-shows-signs-of-stabilization-as-macroeconomic-pressures-ease/" target="_blank">USA–Kína közti kereskedelmi háború stabilizálódásáról</a> szóló híreket követően a HYPE és a Cardano árfolyama ismét emelkedő pályára állt. Vajon képesek lesznek visszanyerni korábbi árszintjeiket a következő napokban vagy hetekben?
2025. 10. 22. 23:00
Megosztás:

A Safe Multisig Wallet fogalma és működése a gyakorlatban

Mi az a multisig kriptovaluta tárca? Hogyan működik a multisig wallet? Safe Multisig tárca bemutatása és gyakorlati működése, avagy hogyan őrizhetjük meg kriptovalutáinkat biztonságosan, közösen döntve.
2025. 10. 22. 22:30
Megosztás:

A legokosabb 1.000 dolláros befektetések? Fedezd fel a szakértők 3 legjobb kriptotippjét a negyedik negyedévre

Az idei negyedik negyedév legjobb 1.000 dolláros befektetése a Shiba Inu érme és az XLM Stellar felhalmozásával érhető el. A SHIB, az Ethereum hálózat memecoin mozgalmának éllovasa, a következő mémhullámban új árfolyamcsúcsokat fedezhet fel. A Stellar, amely egy pénzügyi termékekre és szolgáltatásokra épülő blokklánc, szintén egy kihagyhatatlan érme.
2025. 10. 22. 21:48
Megosztás:

Stop Shop bevásárlópark épül Salgótarjánban

A város első Stop Shop bevásárlóparkja épül Salgótarjánban, a nyitás 2027 első negyedévében várható, a beruházás közel 100 munkahelyet is teremt - erről a beruházó CPI Hungary tájékoztatta szerdán az MTI-t.
2025. 10. 22. 20:00
Megosztás:

Az Ethereum Alapítvány teljes, 650 millió dolláros vagyonát Safe multisig tárcába helyezte

Az Ethereum Alapítvány újabb fontos mérföldkőhöz érkezett: teljes, több mint 650 millió dollárnyi kriptovagyonát átköltöztette a Safe multisig tárcába. A döntés nem csupán technológiai frissítés, hanem egy stratégiai lépés is a decentralizált pénzügyek (DeFi) mélyebb integrációja felé. Mi áll a lépés hátterében, és miért fontos ez a teljes Ethereum-ökoszisztéma szempontjából? Mutatjuk a részleteket!
2025. 10. 22. 19:30
Megosztás:

MNB igazgató: a GDP 114 százalékára nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona

A magyar lakosság pénzügyi megtakarítása és nettó pénzügyi vagyona nemzetközi összehasonlításban is magas, 2025 június végére a GDP 114 százalékára emelkedett a 2012-es 82 százalékról; a vagyon bővüléséhez az évi átlagosan, a GDP 6 százalékát kitevő éves nettó pénzügyi megtakarítás és a pénzügyi eszközök árfolyamnövekedése közel azonos mértékben járult hozzá - mondta Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán a jegybank új, Megtakarítások 2025 jelentésének bemutatóján.
2025. 10. 22. 18:30
Megosztás:

Gasztronómia és a szén-dioxid kapcsolata

A gasztronómia ma már az ízek mellett a technológia tere is, ahol a tudomány épp úgy dolgozik, mint az emberek és ahol meglepő szerep jut egy ipari gáznak: a szén-dioxidnak. Elsőre talán nem gondolnánk, hogy a CO2 nemcsak az italok buborékjaiért felel, hanem számos hasznos funkcióval bír a gasztronómiában is. Nézzük, milyen lehetőségeket kínál ez a sokoldalú gáz az ételkészítés és -tárolás világában.
2025. 10. 22. 18:00
Megosztás: