A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.

A GVH célkeresztjében a Temu

A bejelentéses eljárásokban a GVH azt vizsgálja, hogy fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás elrendelésének feltételei, azaz felvetődik-e a GVH hatáskörébe tartozó, valószínűsíthetően a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartás a bejelentett vállalkozás részéről. A bejelentéses és panaszos eljárásokról részletes tájékoztatás itt érhető el.

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi ügyekben akkor indít versenyfelügyeleti eljárást, hogy ha egy vállalkozás valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatot folytat és a gazdasági verseny érdemi érintettsége megállapítható, pl. a vizsgált tevékenység kiterjedt, illetve nagyszámú fogyasztót érint egy adott piacon.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról, így a megtévesztésről, a hiányos tájékoztatásról, az agresszív vagy éppen az ún. „feketelistás” kereskedelmi gyakorlatokról a GVH honlapján itt érhető el bővebb tájékoztatás.

A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. A GVH az elmúlt években többek között a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon.

A magyar versenyhatóság 2023 februárjában zárta le vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-el szemben. A globális platform működtetője összetett jóvátételi csomagot – benne az érintett, mintegy 100-150 ezer magyar fogyasztó pénzügyi kompenzálását – vállalta, illetve számos ponton módosította a működési gyakorlatát, hogy elkerülhesse a bírságot.

A GVH tavaly november végén zárta le a TikTok vizsgálatát, amely során a magyar versenyhatóság globális hatású eredményeket ért el. Mindemellett a GVH jelenleg is vizsgálja a Rakuten-csoportba tartozó Viber magatartását, illetve 2023-ban eljárást indított a Microsofttal szemben, amiért valószínűleg nem tájékoztatja megfelelően a felhasználókat a mesterséges intelligencián alapuló chat funkcióval kiegészített keresőjének egyes tulajdonságairól.

Növelné részesedését a Peugeot a magyarországi újautó-piacon

A Peugeot eladásai 30 százalékkal bővültek az idei első öt hónapban a magyarországi újautópiacon, ahol a márka az év végére 2 százalék fölé szeretné emelni részesedését.
2024. 06. 26. 11:00
Megosztás:

A magyar gazdaság erre a szektorra támaszkodhat a növekedés érdekében

A kiskereskedelem egyike azoknak a területeknek, amelyeken keresztül a lakosság leginkább érzékeli a gazdaság uralkodó trendjeit, így az ágazat állapota mind a fogyasztók, mind a gazdaság és az állam szempontjából kulcsfontosságú.
2024. 06. 26. 10:30
Megosztás:

A befektetői hangulat javulása segítheti az emelkedést a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat enyhe javulása is segítheti az emelkedést a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint.
2024. 06. 26. 09:30
Megosztás:

Lakossági reálkamat: élt 4 hónapot

Négy hónap után májustól bizonyosan nem vernek rá a lakossági lekötött betétek átlagkamatai az inflációra. Ráadásul a kamatcsökkentések folyamatosak, ám így is lehet a korábbiaknál jobb ajánlatokat találni a piacon – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 06. 26. 09:00
Megosztás:

Javuló piacon is lehet jókat alkudni

A kereslet élénkülése idén tavasszal tovább javította az eladók pozícióit a lakáspiacon, így kisebb tere maradt az alkuknak. Ennek ellenére a vásárlás utolsó fázisa egyes esetekben még mindig igen jelentős megtakarítást kínálhat a vevők számára.
2024. 06. 26. 08:30
Megosztás:

Vezető kripto szakértők a Twitteren fogadnak a Bitcoin mélypontjára, íme a legjobb altcoinok, amiket vásárolnak

A kriptovaluta piac dinamikus tájképet mutat, és a hosszú ideje uralkodó király, a Bitcoin (BTC) jelenleg egy bizonytalansági időszakot él át. Bár a Bitcoin még mindig óriási befolyással bír, egyes befektetők alternatívákat keresnek. Itt jönnek képbe az altcoinok, amelyek innovatív projekteket és potenciálisan magas hozamokat kínálnak.
2024. 06. 26. 08:15
Megosztás:

Dízel az elektromos kamion ellen: mérjük meg a fogyasztáskülönbséget!

Az ALDI Magyarország ismét bővítette elektromosteherautó-flottáját. A kiskereskedelemi lánc az országban elsőként állított forgalomba 2021 végén elektromos nyerges vontatót, később szóló teherautót, most pedig két újabb e-teherautóval lesz gazdagabb az elektromosjármű-park: egy újabb nyerges vontató és egy 26 tonnás teherautó fogja szolgálni a fővárosi és a Pest vármegyei üzleteket. A vállalat a gyakorlatban is összehasonlította ugyanazon az útvonalon ugyanazzal a terheléssel a dízel- és az elektromos kamion fogyasztását, aminek eredménye felgyorsította a döntést a flotta bővítéséről.
2024. 06. 26. 08:00
Megosztás:

Ennyibe kerül a kötelező biztosítás a rollerekre

Június 16-tól kötelező a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a különböző elektromobilitási eszközökre, például rollerekre és segway-ekre. A Grantis összegyűjtötte, hogy mennyiért köthetünk most kgfb-t ezekre az eszközökre.
2024. 06. 26. 07:00
Megosztás:

Ebben a 266 bankfiókban lehet igényelni hétfőtől az otthonfelújítási támogatást

Megduplázódott azoknak a bankfiókoknak a száma, ahol hétfőtől be lehet nyújtani az otthonfelújítási támogatás igénylését. A már korábban megnyílt 128 MFB Pont Pluszból most már 266 várja a jelentkezőket a maximum 6 millió forintért - írja a teljes listát is közlő Bank360.hu.
2024. 06. 26. 06:30
Megosztás:

Egy okos kriptó bálna6,12 millió dollárt keresett Shiba Inuból – a legjobb mém érmék, amelyek várhatóan megismétlik a júliusi rallyt

A mém érme piac az év során a legnagyobb nyertesek közé tartozik. A Lookonchain legutóbbi adatai, amely egy blokklánc tranzakciókat elemző eszköz, feltárta, hogyan keresett egy okos bálna 6,12 millió dollárt Shiba Inuból.
2024. 06. 26. 06:00
Megosztás:

Cégek százait érintő határidő jár le június végén

Már csak alig pár napjuk maradt a NIS2 szabályozásban érintett magyarországi vállalatoknak arra, hogy a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény (Kibertan.tv.) szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségüknek eleget tegyenek.
2024. 06. 26. 06:00
Megosztás:

Ma kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Szerdán kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, amelyen idén lengyel, japán, cseh, német és horvát vendégművészek játékát hallhatja a közönség.
2024. 06. 26. 05:30
Megosztás:

A magyar tőkepiacon elsőként tartott jelzáloglevél-csereaukciót az MBH Jelzálogbank

Történelmi tranzakciót hajtott végre kedden az MBH Jelzálogbank, amely a magyar hitelintézetek közül elsőként tartott tőzsdei jelzáloglevél-csereaukciót. Az élénk érdeklődés mellett zajló tranzakció során az MBH csoport tagja egy idén ősszel lejáró jelzáloglevelét kívánta lecserélni egy új sorozatra. A csereaukcióra beadott ajánlatok volumene 9,6 milliárd forint volt, amelyből az MBH Jelzálogbank végül 5,6 milliárd forintot fogadott el.
2024. 06. 26. 05:00
Megosztás:

Áramfogyasztás: jönnek az okosmérők! Mit jelent ez pontosan?

Több mint nyolcvankilencezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az MVM csoport két áramhálózati elosztó társasága több mint 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással.
2024. 06. 26. 04:00
Megosztás:

Egy éves az építményi jog – mik a tapasztalatok?

Egy évvel ezelőtt, 2023. június 24-én lépett hatályba a Polgári Törvénykönyv új fejezete, amely az építményi joggal kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Dr. Kiss Dávid ügyvéd segítségével megnéztük, hogy egy év alatt miként alakult ennek az új jogintézménynek az alkalmazása, miként viszonyulnak hozzá a hatóságok és milyen értelmezési kérdések merültek fel az alkalmazás során, valamint összeszedtünk, hogy a különböző jogszabályok milyen bizonytalanságokat tartalmaznak és milyen előnyöket biztosítanak az építményi jog alkalmazása esetén.
2024. 06. 26. 03:00
Megosztás:

Vágynak saját lakásra a fiatalok, de azt gondolják, hogy sosem lesz rá elég pénzük

Minden harmadik 25-34 év közötti fiatal borúlátó a tekintetben, hogy képes lesz-e az életben kifizetni egy lakást – derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából, a közelmúltban készült kutatásból. Mindez nem is csoda, az ingatlankereső portál több mint 160 ezres hirdetési adatbázisa szerint Budapesten átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik a használt lakásokat és a fővárost nem beleszámítva is, országosan négyzetméterenként 726 ezer forintba kerül egy garzonlakás.
2024. 06. 26. 02:30
Megosztás:

Tilos otthon pénzt tartani?! - A nagypapát letartóztatták az udvaron elrejtett milliók miatt

Egy váratlan fordulattal bővült egy nyugat dunántúli falu nyugdíjas közösségének élete, miután a helyi rendőrség letartóztatta a 78 éves F. Mihály bácsit, akit azzal vádolnak, hogy több millió forintot rejtett el az udvarán.
2024. 06. 26. 02:00
Megosztás:

Akciós utasbiztosítások a nyárra

Okostelefon, táblagép és utazási utalvány sorsolás, extra szolgáltatások, kuponkód, családi és csoportos kedvezmények is szerepelnek a biztosítók utasbiztosítási akciói között.
2024. 06. 26. 01:30
Megosztás:

Aki 500.000 Ft-nál több készpénzt tart otthon, bajba kerülhet!

Sokan gondolják úgy, hogy a készpénz otthoni tartása biztonságot nyújt, azonban ez számos veszéllyel és pénzügyi hátránnyal járhat. Az alábbiakban bemutatjuk, miért kerülhet bajba az, aki jelentős mennyiségű készpénzt tart otthonában.
2024. 06. 26. 01:00
Megosztás:

Megugrott az innogy energetikai csoport nettó nyeresége Csehországban

A magyar tulajdonú innogy energetikai csoport 3,47 milliárd korona nettó nyereséget ért el tavaly Csehországban, az előző évhez képest a nyeresége több mint 2,9 milliárd koronával növekedett - mutatott rá a CTK hírügynökség, amely kedden ismertette a társaság cseh hivatalos közlönyben megjelent tavalyi éves jelentését.
2024. 06. 26. 01:00
Megosztás: