A jövő a Fed kezében van

A 2023-as év felé közeledve a világgazdaság számos kihívás együttállásával néz farkasszemet, a tartósan magas inflációtól és az agresszív globális politikai szigorítástól (amelynek a fő zászlóvivője a Federal Reserve) kezdve az orosz-ukrán háború és az energiaválság folytatódó következményein át a gyenge fogyasztói bizalomig és a politikai zavarokig, ezért alapforgatókönyvében a Fidelity változatlanul kemény landolással számol. 2022 utolsó negyedévében a piaci tevékenységet mérő, saját fejlesztésű trackerjeik folyamatos lassulást jeleztek, ráadásul az USA-ban valószínűsíthető, Európában és az Egyesült Királyságban pedig szinte biztosra vehető a recesszió.

A jövő a Fed kezében van

Úgy tűnik, az Egyesült Államokban a Fed az infláció megfékezése érdekében a semleges szintet jelentősen meghaladó kamatemelésre szánja el magát. A Fidelity nem számít fordulatra mindaddig, amíg a kemény adatok, különösen az infláció és a munkaerőpiac tekintetében nem következik be jelentős romlás. Az amerikai lakáspiacon már most is a feszültség jelei mutatkoznak, mivel a magasabb jelzáloghitel-kamatlábak és a vevők vásárlóerejének csökkenése elfojtja a piaci aktivitást. Az infláció és a munkaerőpiac azonban még mindig erős, ami folytatásra készteti a Fed-et, főleg mivel tavaly alulbecsülte az inflációs nyomás jelentőségét, így most inkább az aktuális spot adatokra összpontosít. Ebben a helyzetben a Fidelity szakértőinek egyik legfontosabb aggodalma, hogy a Fed túlságosan a visszatekintő adatokra figyel, főleg a munkaerőpiaccal kapcsolatban, pedig mire az a gyengeség jeleit mutatja majd, lehet, hogy már túl késő lesz az amerikai gazdaság számára.

A reálkamatlábak egy ideje már pozitívak, és a hozamgörbe egyes szakaszain a globális pénzügyi válság (GFC) előtti szintek felé közelítenek. Többször elmondtuk, hogy a pénzügyi rendszer (a magas adósságállomány miatt) nem viseli el hosszabb időn át a pozitív reálkamatlábakat, mert ezzel veszélybe kerülhet a pénzügyi stabilitás. Mivel a likviditás és az eszközök már most is jelentős nyomás alatt állnak, a rendszer elkezdhet megrepedezni. Fennáll a veszélye annak, hogy ha a Fed betartja, amit most ígér, és nem áll le addig, amíg az infláció vissza nem tér a 2 % közelébe, akkor a „szokásos” recesszióból valami rosszabb is kialakulhat.

A jegybankok mellett a kormányok is fontos szerepet játszanak majd a 2023-as makrogazdasági kilátások alakításában. Amint azt 2022-ben a brit költségvetési irányvonal és a politikai bizonytalanság okozta piaci kilengésekből láthattuk, a monetáris szigorítás és a rosszul megítélt költségvetési döntések kombinációi pénzügyi stabilitási kockázatokká fajulhatnak. Valójában az Egyesült Királyság nem az egyetlen olyan gazdaság, amely egyszerre néz szembe fiskális és monetáris politikai kihívásokkal, így lehet, hogy a szigetország csupán a szénbányába vitt és a gázmérgezésre időben figyelmeztető kanári szerepét töltötte most be.

„Figyelni fogjuk, hogy a Fed és más nagyobb jegybankok felismerik-e ezt az eshetőséget és az egyéb kockázatokat, és adott esetben enyhítik-e a szigorítást, mindaddig, amíg világosabbá nem válik a korábbi megszorítások hatása. Mindenesetre az infláció valószínűleg mérséklődni fog, de várakozásaink szerint csak apránként. Tény, hogy a dekarbonizációhoz, a deglobalizációhoz és a magas adósságszintek kezelésének folyamatához hasonló strukturális trendek az elkövetkező években valószínűleg fenntartják majd az inflációs nyomást”- teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Emiatt a jegybankok csak korlátozott mértékben lesznek képesek monetáris ösztönzőkkel támogatni a növekedést, ami rendszerváltozást jelent a nagy pénzügyi válság utáni dezinflációs korszakhoz képest, amikor a reálkamatlábakat (az inflációval korrigált kamatlábakat) a növekedés támogatása érdekében folyamatosan egyre negatívabb tartományba szorították. Az Egyesült Királyság kormányának közelmúltbeli költségvetési expanziós terveire adott piaci reakciók jól mutatják, hogy a politikai döntéshozóknak világszerte milyen nehézségekkel kell szembenézniük, amikor egyszerre próbálják támogatni a növekedést és visszaszorítani az inflációt.

Európának is meg kell küzdenie a maga problémáival. Az öreg kontinens számára a 2023-as évet az energiaárak alakulása, a fogyasztóknak nyújtott adóügyi támogatás jellege és az időjárás fogja meghatározni. Ha enyhébb lesz a tél, csökkenhet a gázkorlátozás vagy az áramhiány miatti áramkimaradások esélye (az Európai Időjárási Központ (ECMWF) és az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának előrejelzései alapján ez lehet a helyzet, ami jó hír). A még mindig zajló orosz-ukrán háború tragikus humán veszteségei mellett az energiabiztonság is kiemelt helyet foglal el Európa és az Egyesült Királyság napirendjén, ez pedig a jövőben jelentős tőkemozgást előidéző tényező lehet.

A 2023 gazdasági képét meghatározó másik jelentős tényező Kína lesz. Halvány jelek utalnak arra, hogy bár a vártnál lassabban, de enyhülnek a Covid-elleni szigorú intézkedések, ami pozitívan hatna a gazdasági növekedésre, és a Fidelity arra számít, hogy a monetáris és fiskális politika továbbra is laza marad (sőt tovább lazul), ami mentőövet dobhat az utóbbi időben komoly nyomás alatt álló gazdasági folyamatoknak.

A renminbi árfolyamának jövőbeli alakulását illetően továbbra is fennáll a bizonytalanság; a Fidelity-nél úgy vélik, hogy a PBoC hajlandó némi leértékelődést elfogadni az exportnövekedés támogatása érdekében, különösen a viszonylag alacsony infláció fényében. Véget ért a nemzetbiztonságra, az önállóságra való összpontosításra, valamint a tőkepiacok megnyitására gyakorolt szakpolitikai hatásait, másrészt az USA és Kína közötti feszült viszony alakulását. Mit jelent mindez a befektetők számára? Bár a 2023-as makrogazdasági előrejelzések nyugtalanító olvasmánynak nevezhetők, fontos megjegyezni, hogy a piaci fejlemények ritkán igazodnak szolgai módon a közgazdaságtani elvekhez, és az „érték” megjelenése a különböző eszközosztályokban (különösen a kötvények és a részvénypiacok egyes részein) fontos trend lesz, amelyet a makrogazdasági fejlemények mellett elemezni kell majd.

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás:

A fizetések nyilvánossá tétele csökkentheti a konfliktusokat, de ehhez alapos tervezés szükséges

A bértranszparenciának, azaz a fizetések nyilvánossá tételének kérdéséhez cégkultúrától függően máshogy állnak hozzá a szakemberek – részben például azért, mert érdekellentétet jelenthet a munkáltatói és munkavállalói oldal között. Gyakran tartanak a belső bérfeszültségektől, amelynek megelőzése vagy kezelése számottevő kiadást jelenthet a vállalatoknak. Érdemes nyilvánossá tenni a fizetéseket? Milyen hatásokkal lehet ez a cégek működésére nézve? – többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Profession.huBackstage podcast legújabb adása.
2023. 02. 03. 07:00
Megosztás:

A hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a hitelpiacon

A hitelintézetek szűkebb köre tovább szigorított a lakossági- és a vállalati hitelfeltételeken tavaly az utolsó negyedévben, a tendencia pedig 2023 első felében is folytatódhat - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a januári Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján.
2023. 02. 03. 06:30
Megosztás:

Rekordszintre emelkedett a romániai OMV Petrom olajvállalat nyeresége

Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (818 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be a román államkasszába különböző adók és osztalék formájában - közölte a bukaresti értéktőzsdén csütörtökön közzétett jelentésében a romániai olajvállalat.
2023. 02. 03. 06:00
Megosztás:

Hitelkártya helyett itt a BNPL: vásárolj most, fizess később!

A Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás néhány éve kezdte meg hódító körútját az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban van jelen. Emberek milliói vásárolnak online és próbálnak ki termékeket anélkül, hogy fizetniük kellene értük. Az új finanszírozási szolgáltatás könnyen válhat a hitelkártya új versenytársává lakossági ás üzleti körökben is – a Deloitte szakértői szerint.
2023. 02. 03. 05:30
Megosztás:

Március 31-ig Ön is kaphat 40 ezer forintot

Március 31-ig igényelhető a vissza nem térítendő, legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a kisgyermeket nevelő szülők munkába visszatérésének támogatására az ország egész területéről - hívta fel a MÁK a figyelmet csütörtöki közleményében.
2023. 02. 03. 05:00
Megosztás:

Az építőipar nagy kérdése: lesz munka 2023-ban?

Erőteljes a bizonytalanság a hazai építőipari piacon, ami kihat az ezen a területen működő vállalkozások mindennapjaira is. Míg korábban már az előző év végén látni lehetett, milyen beruházásokra lehet számítani az új esztendőben, amelyekből megbízások érkezhetnek, most még februárban is csak ígéretekkel van tele a padlás. Három kérdés uralja a cégvezetők mindennapjait: mennyi munka lesz a piacon, egyáltalán lesz-e munka, és ha hirtelen úgy alakulnak a körülmények, hogy beindul újra a gépezet, milyen hibákat fog szülni a kapkodás, akár a tervezésben, akár a kivitelezésben.
2023. 02. 03. 04:20
Megosztás:

Most örüljünk a jó időnek, mert jövő héttől mind megfagyunk

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.
2023. 02. 03. 03:45
Megosztás:

Csalás a lottósorsoláson a TV-ben - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt. Cikkünk végén Ön is megnézheti az erről szóló videót!
2023. 02. 03. 03:00
Megosztás:

Javultak a globális befektetési lehetőségek

Az Amundi Alapkezelő elemzői szerint kedvezőek a globális befektetési lehetőségek idén: a kínai nyitás és az energiaárak csökkenése akkor is jót tesz a piacoknak, ha a jegybankok egy darabig nem lazíthatnak a monetáris szigoron - ismertették csütörtök reggel, sajtóbeszélgetésen.
2023. 02. 03. 02:30
Megosztás:

A csehek leginkább a háborútól tartanak

A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
2023. 02. 03. 02:00
Megosztás:

Rekordnyereséget ért el a Shell

A brit Shell olaj- és gázipari cég rekordnyereséggel zárta a 2022-es évet - derült ki a társaság csütörtökön közzétett jelentéséből.
2023. 02. 03. 01:30
Megosztás:

Idén huszonhat filmet vetítenek a Frankofón Filmnapokon

Huszonhat filmet vetítenek az idei Frankofón Filmnapokon, amelyet március 1. és 12. között a Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben rendeznek meg.
2023. 02. 03. 01:00
Megosztás:

Védőmaszkokat ajánlott fel a NAV karitatív célra

Több százezer lefoglalt védőmaszkot ajánlott fel a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) karitatív célra. A vámhivatal csütörtökön MTI-nek küldött közleményében azt közölte, a védőeszközök megrendelője nem fizette meg a vámot és az áfát, így a maszkokra megsemmisítés várt volna.
2023. 02. 03. 00:30
Megosztás: