A magyar GDP öt és fél százalékát az akkumulátoripar adja

Jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) öt és fél százalékát az akkumulátoripar adja - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tarcalon, az iconFeszt Gazdaságpolitikai Konferencia és Fesztivál rendezvényén.

Nagy Márton ismertette: éves szinten 10 milliárd euró értékben exportál Magyarország akkumulátort és hozzá kapcsolódó termékeket. Hozzátette, ha a tervezett nagy gyárak is elkezdik a termelést, ez az adat 10-11 százalékra emelkedhet. Megfogalmazása szerint ebben az ágazatban "a legjobbak leszünk a világon GDP-arányosan is". 

Elmondta, hogy az elektromos autó ágazatban lassulás látszik. Példaként hozta Németországot, ahol egy nap alatt szüntették meg a támogatást az ilyen típusú autókra. A franciák pedig a végletekig támogatják az elektromos autók vásárlását, tehát nagy a töredezettség ezen a területen az Európai Unióban - tette hozzá. Nagy Márton jelezte, hogy az elektromos autózásról összeurópai csomag összeállítására készülnek.

Adatai szerint Kínában már meghaladta a harminc százalékot az elektromos autók aránya az új autók eladásában. Ez az szám Európában tizenöt, az Egyesült Államokban pedig öt százalék körül alakul. Magyarországon a mutató hat százalék. A miniszter szerint két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca, a kutatók most a jobb és olcsó akkumulátor kidolgozásán munkálkodnak.

Nagy Márton a tarcali konferencián a belföldi foglalkoztatási mutatókról közölte: 80 ezerrel csökkent az inaktívak száma. Aki ma Magyarországon dolgozni akar, az talál is munkát - jelentette ki.

Elmondta, az aktivitási rátánk, ami a népességen belüli dolgozni akarók arányát mutatja meg, hatodik az Európai Unióban. Cél, hogy ez a mutató a svédekéhez hasonló, 85-86 százalék legyen, ezt el fogjuk érni - hangsúlyozta. Ennek kapcsán megjegyezte, vendégmunkásokat csak arra a területre engednek be, ahová már nem jut magyar munkaerő.

A miniszter leszögezte, a vendégmunkások kérdésében a jövőben a jelenleginél is szelektívebb és szigorúbb hozzáállást fognak tanúsítani abban, hogy mely térségekből fogadnak dolgozókat.

Nagy Márton ismertetése szerint tavaly 6,5 százalék volt a költségvetési hiány. Eközben az enyhe recesszió magas inflációval párosult, de ezt gyorsan sikerült letörni. Hozzátette, hogy most már lassú növekedést tapasztalnak a hazai gazdaságban. A tervezett idei 2,5, jövőre pedig 4,1 százalékos növekedés csak úgy érhető el, ha az unió versenyképessége is rendben lesz - mondta.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról, hogy magas, 8-9 százalékos reálbér-növekedés várható az idén. Hosszú távon a minimálbérnek és a garantált bérminimumnak "össze kell érnie" - emelte ki. Minimálbért ma Magyarországon körülbelül kétszázezer ember kap, a garantált bérminimum pedig nyolcszázezer dolgozót érint.

 

Politikai kockázatok: lassuló gazdaság, gyenge munkaerőpiac

Csökkenő infláció, lassuló gazdaság és gyengébb munkaerőpiac. Az elmúlt hetek adatai legalábbis ezt jelzik az Egyesült Államokban.
2024. 07. 03. 06:00
Megosztás:

Megkezdődött az ácsi katódanyag-gyár építése

Megkapta a szükséges engedélyeket és megkezdte az ácsi katódanyag-gyár építését a Bamo Technology Hungary Kft. – tájékoztatta a cég képviselője a helyieket az ácsi munkabizottság legutóbbi ülésén.
2024. 07. 03. 05:30
Megosztás:

Mi történt a magyar tőzsdén júniusban?

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe, a BUX, júniusban is újabb rekordokat ért el: 72 094,79 ponton zárt, amely 6,2 százalékos növekedést jelent a májusi záróértékhez képest, és amely egyúttal napi rekord a hazai tőzsdetörténetben. Az azonnali részvénypiac forgalma 223,9 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 11,2 milliárd forintnak felel meg. A legnépszerűbb részvényeknek ebben a hónapban az OTP Bank, a Magyar Telekom és a Richter Gedeon bizonyultak, 108,2, 35,9 és 35,7 milliárd forint értékű forgalommal, míg a brókercégek közül a Concorde, az ERSTE és a Wood & Company emelkedett ki. A június eseményekben is bővelkedett: lezajlott a BÉT50 közösség idei exkluzív találkozója, a BÉT50 Klub, a PannErgy 30 éves tőzsdei jubileumát, a BÉT újjáalapításának 34. évfordulóját ünnepelte, emellett sor került a BÉT és az MBH Bank közös eseménysorozata, a MentorHub első alkalmára is.
2024. 07. 03. 05:00
Megosztás:

Sok a túlárazott ingatlan a piacon: akár 30 százalékos is lehet az eltérés a reális árhoz képest

Sok a túlárazott ingatlan a piacon: akár 30 százalékos is lehet az eltérés a reális árhoz képest
2024. 07. 03. 04:30
Megosztás:

Leginkább szigetelésre és ablakcserére használnák az új otthonfelújítási támogatást

Az ingatlantulajdonosok több mint felét (52%) érdekli az energiahatékonyság növelését célzó lakásfelújítási konstrukció – derül ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából készített 1000 fős kutatásból. Legtöbben a házak szigetelésében és az ablakok cseréjében gondolkodnak, de napelembe és hőszivattyúba is sokan beruháznának. Különösen, ha állami támogatást is kapnak.
2024. 07. 03. 04:00
Megosztás:

800 millió forintos támogatásra pályázhatnak a vidéki cukrászdák

Országszerte közel nyolcszáz vidéki cukrászda igényelhet egymillió forint vissza nem térítendő támogatást eszközbeszerzésre és fejlesztésre július 2-től augusztus 1-ig. Keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
2024. 07. 03. 03:30
Megosztás:

Pénzt és energiát takarítunk meg a korszerűsítéssel – indul az Otthonfelújítási program

A hazai lakóépületek legalább 80 százaléka 1990 előtt épült, a lakásállomány nagyjából 40 százaléka pedig energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható, így a lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása kiemelt fontosságú – hangsúlyozták az MBH Bank szakértői az Otthonfelújítási program indulása kapcsán tartott sajtótájékoztatón.
2024. 07. 03. 03:00
Megosztás:

Dacol a LIDL a Minisztérium döntésével: mi akkor is "fagyasztunk"!

Továbbra is megmaradnak a kedvezményes árak és az akciók a Lidl Magyarország áruházaiban.
2024. 07. 03. 02:00
Megosztás:

Miért nem zavarja Magyar Péter szavazóit, hogy piros BMW-vel pózol?

Miért nem zavarja Magyar Péter szavazóit, hogy a piros BMW-jével pózol, amikor általában már egy Skoda is kiveri a biztosítékot?
2024. 07. 03. 01:00
Megosztás:

Mi történik, ha törlik a repülőjáratunkat?

Járattörlés esetén a légiutasokat megilleti a vételár visszatérítése, ha nem tudnak elutazni vagy az átfoglalás az eredeti úti céljukra a legközelebbi járatra, esetleg egy olyan későbbi járatra, amely az utasnak is megfelel - közölte a Budapest Főváros Kormányhivatala kedden az MTI-vel.
2024. 07. 03. 00:30
Megosztás:

A Pepe Unchained sikeres előértékesítése hajtja a mém érme rallyt

Ez a projekt egyesíti a jól ismert Pepe token egyedi megközelítését és a fejlett blokklánc technológiát, pontosabban a saját, Layer 2 blokkláncát.
2024. 07. 03. 00:01
Megosztás:

Gyengébben alakult az amerikai feldolgozóipari teljesítmény júniusban

A vártnál gyengébben alakult az amerikai feldolgozóipari teljesítmény júniusban az arizonai Institute for Supply Management (ISM) gazdaságkutató intézet havi rendszeres "Report On Business" felmérése alapján.
2024. 07. 02. 23:30
Megosztás:

Júliusi 3 milliárd dolláros token-feloldás: Most szabadítsa fel a kriptó aranybányát!

A kriptovaluta piac egy jelentős eseményre készül júliusban, mivel körülbelül 3 milliárd dollár értékű token kerül felszabadításra különböző projektekben.
2024. 07. 02. 23:00
Megosztás:

Ingyen juthatnak állami ingatlanvagyonhoz a kistelepülések

Ingyenesen juthatnak állami ingatlanvagyonhoz a kistelepülések a Magyar falu program keretében - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 02. 23:00
Megosztás:

Mi is érdekeltek vagyunk Örményország és a kaukázusi régió stabilitásában

Örményország és a kaukázusi régió stabilitásában érdekelt Magyarország, ezért a hétfőn kezdődött magyar soros EU-elnökség idején arra törekszik, hogy erősítse Örményország és a kaukázusi régió kapcsolatait az Európai Unióval - mondta az MTI-nek hétfőn Jerevánból telefonon nyilatkozva a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára.
2024. 07. 02. 22:30
Megosztás:

Erőteljesen teljesített a gépjárműpiac az első fél évben

Az első félévében a személyautók regisztrációjának száma jelentősen nőtt, az év első hat hónapjában 63 331 autót regisztráltak, szemben az előző év azonos időszakban regisztrált 56 594 autóval - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 02. 22:00
Megosztás:

5,4 százalékos volt a GDP-arányos hiány

Az előzetes adatok szerint 1068 milliárd forint, a GDP 5,4 százaléka volt a kormányzati szektor 2024. első negyedéves hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 611 milliárd forinttal, GDP-arányosan 4,0 százalékponttal lett kedvezőbb - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 02. 21:30
Megosztás:

Mit jelent a lakáshitelt felvevőknek a kamatplafon megszűnése?

Július 1-ével véget ért az önkéntes kamatplafon időszaka. Ezzel párhuzamosan az OTP Bank a kevésbé hitelképes ügyfelei számára a korábbi plafonérték fölé emelte lakáshitelének kamatát. A Bankmonitor szakértői szerint ez hamarosan kisebb lavinát indíthat el, vagyis az igénylők a jelenleginél magasabb költséggel juthatnak majd lakáshitelhez.
2024. 07. 02. 21:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 02. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kedd estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 02. 19:30
Megosztás: