A mediterrán étrend és a szív egészsége
![A mediterrán étrend és a szív egészsége](/upload/file/68839/orig.webp)
A Jófalat ebédházhozszállítás kínálatában is megtalálható a mediterrán diéta követőinek szánt étel-összeállítás. De vajon mitől olyan különleges ez a táplálkozási forma, és miért érdemes hosszú távon beépíteni a mindennapjainkba?
A mediterrán étrend alapelvei
A táplálkozás alapját a friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, a tenger gyümölcsei, egészséges olajok, olajos magvak, tejtermékek és a fehér húsok alkotják. Ez az étrend vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag, így támogatja a szervezet természetes védekezőrendszerét.
A vércukorszint stabil marad, és hosszan tartó teltségérzet a jellemző. Például az olívaolaj és az olajos magvak telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek csökkentik a gyulladásokat. Az Omega-3 zsírsavakban gazdag halfajták (például lazac és szardínia) a szívbetegségek megelőzésében járnak élen. Fontos még megjegyezni, hogy a fogyasztandó élelmiszerek listáján nem találkozunk feldolgozott élelmiszerekkel.
Miért van jó hatással a szívünkre?
A mediterrán étkezés azon felül, hogy ízletes, kimondottan egészséges is. Ez annak tudható be, hogy összetevői mind szívbarát alapanyagok, melyek a koleszterinszint szabályozásban is segítenek. A növényi eredetű olajok, olajos magvak, tengeri halak, friss zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, joghurtok és zsírszegény sajtok jellemző tulajdonsága, hogy csökkentik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, és ezzel párhuzamosan növelik a „jó” HDL-szintet.
Az antioxidánsok és Omega-3 zsírsavak köztudottan jótékonyan hatnak a szívre. A feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása alapvetően alacsonyabb nátriumbevitel is jelent, a káliumban gazdag ételek pedig szintén a vérnyomás-szabályozásban hatásosak.
A normál testsúly megtartása sem utolsó szempont a szív védelmében. A természetes, tápanyagban gazdag ételek fogyasztásával kisebb az esély az elhízásra, amely az egyik legnagyobb veszélyforrás a szívbetegségek szempontjából.
Több mint egy étrend – egy hosszú távon kifizetődő életmód
A mediterrán étrend egy kiegyensúlyozott életmódot képvisel. Rendszeres testmozgással, tudatos stresszcsökkentéssel és mértékletes ételfogyasztással egy szívbarát és egészséges életmód alakítható ki.
Ezenkívül anyagilag is észszerű választás lehet, hiszen az alap élelmiszerek olcsóbbak, mint a feldolgozott termékek. A helyi, szezonális zöldségek, hüvelyesek és gabonafélék pedig alacsonyabb áron szerezhetők be, táplálóak és sokoldalúan felhasználhatók.
Ez az étkezési forma finom ételeket foglal magába, emellett a tudomány által is igazolt módon támogatja a szív- és az érrendszer megfelelő működését.