A meleg megváltoztatta a turisztikai szokásokat

Egyre több az éjszakai program a Balatonon, sokan keresik például a naplemente utáni vitorlázási lehetőségeket, ahelyett, hogy napközben bérelnének hajót. Az esti, naplemente túrák mellett, komoly bevételt realizálhatnak a jogosítvány nélkül vezethető elektromos hajók bérbeadói és az elektromos kerékpárok kölcsönzésével foglalkozó cégek is. Főként azok, amelyek nem zárnak be délután, hanem esti nyitva tartással is várják a vendégeket.

A meleg megváltoztatta a turisztikai szokásokat

A MÁV új szolgáltatásának is köszönhető, hogy a zenei és színházi programokon is több tízezer ember vett részt idén nyáron, hiszen a Balatonnál a vasúti közlekedés éjszaka sem állt le, a Bagolyvonatokkal szinte a nap 24 órájában volt lehetséges a part mentén, illetve Budapest és Balaton között utazni. A jó közlekedési lehetőségeknek köszönhetően a fiatalok egy része nem szállodára költötte el pénzét, hanem inkább ingáztak, és a megtakarításból újabb koncert vagy színházjegyet vásároltak maguknak amelyből volt idén bőven - tett hozzá Éskovács.

Sok étterem is megtalálta a piaci rést

Komoly változások mennek végbe a kulinarításban is, jelenleg is hosszú sorok kígyóznak azoknál az éttermeknél, kávézóknál, amelyek este is, a nagy meleg után is nyitva tartanak. Nem panaszkodnak azok a vállalkozások sem, amelyek idejében észrevették, hogy egyre több a sportos, egészségtudatos turista is a Balatonon, akik nem olcsó lángosra vágynak, hanem   egészséges, minőségi ételekre. Nem panaszkodnak azok a vállalkozások sem, amelyek ki tudják elégíteni az ételallergiával küzdő turistákat, esetleg a vega és vegán turisták igényeit is, mert ebből még mindig kevés van a Balatonon.

Annak a közel harmincezer szállásadóknak sincs oka panaszra, akik ingatlanjaikat közelmúltban, a Kisfaludy-program keretén belül újították fel. Idén sokan ezeket a megújult szállásokat választották az elavult retro szállodák helyett.  Ezek egy jelentős része az őszi időszakban is nyitva lesz majd, amely újabb bevételeket generálhat a előrelátó, beruházásoktól nem visszariadó tulajdonosoknak.

Ősszel sem lesz gond, a Balaton tényleg jól van

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke mindezekhez hozzátette: a balatoni turizmusnak több olyan területe is van, amely a jó kommunikációnak köszönheti, hogy idén sincs okuk e szegmensben tevékenykedőknek a panaszra. Jó példa erre a Balaton Fagyija választás, amely több hónapon át a sajtóban akkora publicitást kapott, hogy az sok balatoni cukrászdának 10-15 százaléknyi többlet bevételt eredményezett a tavalyi forgalomhoz képest. Hasonló a helyzet a kerékpáros turizmus területén, a mely az úthálózat fejlesztésének, az online és offline kerékpáros kampányoknak és rendezvényeknek köszönhetően hihetetlenül nagy lendületet kapott.

Fekete Tamás elmondta azt is, hogy az előző évekhez képest, az idei őszi szezonban is jóval többen jönnek majd a Balatonra pihenni. Ezért szervezik  meg ismét az őszi Nyitott Balaton elnevezésű akciót, amelyben azt szeretnék bebizonyítani, hogy nem minden balatoni vállalkozó panaszkodik. Számos kulturális program, étterem, cukrászda várja majd a vendégeket ebben az időszakban is. Ugyanakkor a szakértő elismerte azt is, hogy az infláció befolyásolni fogja majd az őszi utazási attitűdöket. A magasabb árak miatt, a turisták jobb minőséget és az igényeiknek jobban megfelelő szolgáltatásokat várnak majd el.  Éppen ezért az őszi szezonból is csak azok a balatoni vállalkozók profitálhatnak, akik a panaszkodás helyett, a piaci helyzethez való alkalmazkodással próbálják a Balatonra csábítani a turistákat.

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás:

Bikás mém érmék technikai elemzései, ez most a legjobb köztük 2024-ben?

Ebben a cikkben a legjobb mém érméket vesszük górcső alá, és megosztjuk a javasolt bikás piaci célokat a következő 6-12 hónapban.
2024. 07. 24. 00:01
Megosztás:

Garzonlakást venni vagy bérelni éri meg jobban Budapesten?

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a bérlés helyett a lakásvásárlás kérdése is előkerül azoknál a családoknál, ahol van elegendő saját erő egy lakáshitel felvételéhez. A dilemma a saját keresettel rendelkező fiatalok esetében is rendszeresen felmerül.
2024. 07. 23. 23:00
Megosztás:

Azt gondolnánk, hogy nő a kockázat a tőzsdéken, de...

Azt gondolnánk, hogy ahogy éleződik az elnökválasztási verseny az utolsó hónapokban, az kihatással van a részvénypiacokra is. Méghozzá a kockázatok növekedésével, csökkenés formájában. Éppen ezért megnéztük, hogy 1960-tól mostanáig hogyan alakult az S&P500 index az elnökválasztások évében, s egy picit meglepődtem.
2024. 07. 23. 22:00
Megosztás:

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben - állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.
2024. 07. 23. 21:00
Megosztás:

Vasárnapig gyere el, vár a 33. Művészetek Völgye Fesztivál!

Félidőnél jár a Művészetek Völgye Fesztivál, amely idén közel 3000 programmal csábítja a látogatókat Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 40 különféle helyszín vár mindenkit, művészek, társulatok költöznek be a három település udvaraiba.
2024. 07. 23. 20:30
Megosztás:

Ukrajna felfüggeszti a Lukoil szállításait a Barátság kőolajvezetéken

A magyar sajtó a hétvégén arról írt, hogy Ukrajna felfüggesztette az orosz Lukoiltól származó kőolaj szállítását Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken.
2024. 07. 23. 20:00
Megosztás:

A Spotifytól hangos a tőzsde

A tőzsdenyitás előtt tette közzé második negyedéves eredményét a Spotify.
2024. 07. 23. 19:30
Megosztás:

A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon

A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik - közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornával.
2024. 07. 23. 19:00
Megosztás:

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.
2024. 07. 23. 18:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indítottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 07. 23. 17:00
Megosztás:

A1 besorolást kapott az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A Moody's Investor Service stabil kilátások mellett a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH-csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank Nyrt. jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 23. 16:00
Megosztás:

Megerősítették a Market Építő Zrt. stabil kibocsátói minősítését

A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
2024. 07. 23. 15:00
Megosztás:

Leépít a Leoni Romániában

Az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni 10 százalékkal csökkenti dolgozói számát besztercei gyárában - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 23. 14:00
Megosztás:

Humanoid robotokat használ a jövő évtől a Tesla

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis számban és belső célokra - jelentette be Elon Musk vezérigazgató hétfőn az X üzenetküldő szolgáltatáson.
2024. 07. 23. 13:00
Megosztás:

Közös kötelesség az erdők fenntartása

Magyarország elkötelezett az érzékeny erdei ökoszisztémák megőrzésében és hosszú távú fenntartásában - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO Erdészeti Bizottságának (COFO) 27. ülésszakán hétfőn Rómában a szaktárca közleménye szerint.
2024. 07. 23. 12:00
Megosztás:

A gyermekek immunrendszerének erősítése a megelőzés szempontjából is fontos

Ha betegség ér el minket, az megviseli a szervezetünket, de akár a lelkiállapotunkat is. Nem is beszélve arról, ha gyermekeinket éri el valamilyen kórság. Ráadásul ez sokba is kerülhet nekünk anyagilag is.
2024. 07. 23. 11:30
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.
2024. 07. 23. 11:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak a vezető európai tőzsdék

Vegyesen kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 23. 10:00
Megosztás: