A szakképzés is várja a továbbtanulókat

Szakképzésben is továbbtanulhatnak azok, akiket nem vettek fel egyetemre - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-vel.

A szakképzés is várja a továbbtanulókat

A közlemény szerint az érettségi után a diákok nem csak a felsőoktatásban folytathatják tanulmányaikat, hiszen a szakképzésben akár két év alatt ingyenesen szerezhetnek szakmát. Ugyanakkor ösztöndíjban is részesülhetnek, a duális szakmai oktatásban résztvevők pedig munkabérre lehetnek jogosultak - tették hozzá. Kifejtették, hogy az érettségire épülő, kettő vagy hároméves képzésben résztvevők rövid ágazati alapoktatás keretében ismerkednek meg az adott ágazat sajátosságaival, alapismereteivel, és ezt követően kezdik tanulni az adott ágazaton belül a szakirányú oktatásban elsajátítani kívánt konkrét szakmát.

Az érettségi végzettséggel rendelkezők szakmai oktatása kizárólag a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, hiszen a közismeretet középiskolai tanulmányaik során már elsajátították. A közlemény szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok számára, akik a szakképzésben való szakmaszerzést követően tanulnak tovább a felsőoktatásban, tanulmányaik során jelentős előnyt, könnyebbséget jelent a szakképzésben megszerzett szakmai tudás.

Ehhez az új szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi oklevéllel rendelkezők szakképzettségük szakirányának megfelelő továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy a felvételi pontjuk számítása kizárólag a szakmai vizsgájuk eredménye alapján történjen, és a vizsga eredményétől függően akár 400 pontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételi eljárásban. Hozzátették, hogy emellett természetesen jogosultak a többletpontokra (intézményi pontok) is.

A cél a magyar fiatalok továbbtanulási esélyeinek támogatása, így a szakképzésben szerzett technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít. Az első két szakma megszerzése az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül mindenkinek ingyenes, az állam által és az állammal együttműködési megállapodást kötött fenntartó által fenntartott intézményekben.

Akik az első szakmájukat tanulói jogviszonyban szerzik, ösztöndíjban részesülhetnek, a duális szakmai oktatásban résztvevők pedig munkabérre lehetnek jogosultak - olvasható a KIM közleményében.

Kisebb mozgással indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kisebb mozgással indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután kedden minimális csökkenéssel zárt a BUX, de sikerült a 73 ezer pontos szint felett stabilizálódnia.
2024. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint árfolyama szerda reggel

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerdán reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 08. 28. 08:00
Megosztás:

A NAV folyamatosan küldi az adószámla-értesítőket

A magánszemély és az egyéni vállalkozó ügyfeleinek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) júniustól folyamatosan küldi az adószámla-értesítőket, ezek alapján több mint 800 ezren tartoznak és mintegy 770 000 magánszemélynek van túlfizetése - közölte a NAV kedden az MTI-vel.
2024. 08. 28. 07:00
Megosztás:

3,3 százalékkal nőtt a horvát GDP

A horvát gazdaság teljesítménye 3,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 08. 28. 06:00
Megosztás:

6,75%-on maradt a magyar alapkamat

A Monetáris Tanács mai ülésén 6,75%-on hagyta az alapkamatot, ami megfelelt az elemzői konszenzusnak.
2024. 08. 28. 05:00
Megosztás:

A Dogecoin (DOGE) 433%-os emelkedés előtt áll, de a Shiba Inu (SHIB) és az RCO Finance átvehetik az irányítást

A kriptovaluta piacokat mindig is a spekuláció, az innováció és az új nagy dobás keresése vezérelte.
2024. 08. 28. 04:00
Megosztás:

Megéri most Németországba menni?! Így áll a német GDP!

A német gazdaság teljesítménye csökkent az idei második negyedévben az első negyedévhez képest a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.
2024. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Fogyókúrás csodaszer féláron Amerikából - és ez nem egy reklám, ez a Zepbound

Féláron kínálja az Eli Lilly a fogyókúrás csodaszerét: a gyógyszergyártó bejelentette, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Zepbound nevű súlycsökkentő gyógyszerének új formáját a szokásos ár nagyjából feléért fogja árulni saját online értékesítési felületét - olvashatjuk ezt a tőzsdei/gazdasági hírt az ERSTE Investment oldalán.
2024. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Itt a bizonyíték - mérgeket mikrózunk az ételbe

Számos friss kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy még a helyes használat mellett is jelentős esély van arra, hogy káros anyagok kerüljenek az ételeinkbe, ha műanyag edényeket használunk a mikrohullámú sütőben történő melegítéshez. Mi okozza ezt a jelenséget? Milyen vegyületek juthatnak az ételekbe? Milyen óvintézkedéseket érdemes betartani mikrózáskor? A Körkörös.hu összegyűjtötte a legfontosabb információkat a témában.
2024. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Egy ETH bálna a Base Dawgz-t és az Mpeppe-t veszi az 1000-szeres hozamért

A kripto piacon pillanatok alatt lehet hatalmas vagyont építeni, de ugyanilyen gyorsan el is lehet azt veszíteni. Néhány tapasztalt és pénzes kereskedő (bálna) már a következő robbanásra készül.
2024. 08. 28. 00:01
Megosztás:

Nehéz időket vetít előre a Temu

Az Európában is jelentős hírnévre szert tevő kínai Temu anyacége, a PDD Holdings vezérigazgatója rossz kilátásokat vázolt fel a gyorsjelentés közlését követően.
2024. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Újabb nyugati ország védekezne Kína ellen

Kanada is felsorakozik Kína ellen, már ami a kínai elektromos autók, az alumínium és az acél beszállításának korlátozását illeti.
2024. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Legjobb munkáltatók világversenyén kapott elismerést a KUKA Hungária Kft.

A globális Stevie® Awards for Great Employers szakmai versenyen kapott díjat a hazánkban 1200 főt foglalkoztató, ipari robotokat gyártó KUKA Hungária Kft. A 2024-es Stevie® Awards-on elismerték a világ azon munkáltatóit és HR csapataikat, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a munkahelyi kultúra és munkavállalói elkötelezettség fejlesztése területén.
2024. 08. 27. 21:00
Megosztás:

12,4 kiló, több, mint 1 millió dollárt ért és 20%-ot emelkedett idén. Mi az?

Valószínűleg sokan rájöttek a fenti kis fejtörő megfejtésére. Nem más, mint az arany, vagy még pontosabban a 400 unciát nyomó aranyrúd.
2024. 08. 27. 20:00
Megosztás:

A TON és a NOT bizonytalansággal néz szembe Durov vezérigazgató sokkoló letartóztatása miatt, de ez a feltörekvő AI altcoin továbbra is ellenálló marad

A kriptovilág felbolydult, mivel a TON és a NOT új kihívásokkal néz szembe vezérigazgatójuk, Pavel Durov váratlan letartóztatása miatt. Miközben bizonytalanság árnyékolja be ezeket az érméket, egy új, AI-alapú altcoin ígéretes ellenállást mutat. Merülj el a cikkben, hogy megtudd, mely kriptovaluták lehetnek készen a jelentős növekedésre a jelenlegi zűrzavar ellenére.
2024. 08. 27. 18:40
Megosztás:

Terv szerint haladnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új Campusának munkálatai

Július 31-vel megkezdődtek és azóta is az ütemterv szerint haladnak a bontási munkálatok a Pázmány Campusnál, Magyarország egyik legnagyobb beruházásánál és az elmúlt 35 év legnagyobb iskolaépítésénél - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 08. 27. 18:20
Megosztás:

Fektess be ma 300 dollárt ezekbe az altcoinokba, hogy 2025-re 1 millió dolláros portfóliód legyen

Képzeld el, hogy 300 dollárból néhány éven belül millió dolláros portfóliót építesz. Ez a lehetőség nem csupán fantázia. Ebben a cikkben az olvasók megtudhatják, mely altcoinokban rejlik a legnagyobb növekedési potenciál. A digitális valutapiac tele van lehetőségekkel, és bizonyos érmék 2025-re akár az egekbe is szökhetnek.
2024. 08. 27. 17:35
Megosztás:

Egyesül a VGD Hungary Audit Kft. és a HLB Magyarország Kft.

Magyarország egyik meghatározó könyvvizsgáló tanácsadó cége, a VGD Hungary Audit Kft. 2025. január 1-jével a nemzetközi ranglistákon 8. helyen jegyzett HLB hálózat magyarországi tagjával, a HLB Magyarország Kft.-vel egyesül.
2024. 08. 27. 17:20
Megosztás:

Egy praktikus bútordarab az ergonomikus munkavégzéshez: az állítható íróasztal

Az, hogy ki milyen hivatást választ magának, változó lehet attól függően, hogy kinek milyen érdeklődési köre van, illetve ki milyen szakterületen képzeli el magát. Az viszont biztos, hogy napjainkban nagyon sokan töltenek be olyan pozíciót, ahol egész nap a számítógép előtt kell ülniük.
2024. 08. 27. 16:00
Megosztás:

Iskolakezdés és fogyasztóvédelem - tudatosan vásároljunk tanszert is!

Az iskolakezdés közeledtével nemcsak a tanulók és szüleik készülnek fel az új tanévre, hanem a fogyasztóvédelem is kiemelt figyelmet fordít az elérhető tanszerek ellenőrzésére - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 08. 27. 15:00
Megosztás: