A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül

A gyerekek médiafogyasztása – és ezen belül a tévénézés – fontos szerepet tölt be a jövő generációjának formálásában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzésből kiderül: bár a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ért el egy átlagos napon, a nézett idő mégsem csökkent. Minden 18 év alatti korosztálynál megfigyelhető egyfajta specializálódás. A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.

A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül

Az NMHH megbízásából – a Nielsen Közönségmérés adatbázisa alapján – készült elemzés célja az volt, hogy részletesebben feltérképezze, a 2012 és 2021 közötti időszakban mikor, mennyi időt töltött a 18 év alatti korosztály tévénézéssel, és jellemzően egyedül vagy inkább társaságban ültek a képernyők előtt, és ilyenkor milyen műsorokat néztek.

Általánosságban elmondható, hogy a 18 év alattiak lényegesen kevesebb időt töltenek a tévé képernyője előtt, mint a felnőtt korosztály. Ez egyfelől az élethelyzetükből adódhat, másfelől pedig az általuk fogyasztható tévés tartalmak köre is korlátozottabb. A gyerekek napi átlagos aránya a tévéközönségen belül 15-18 százalékkal csökkent az elmúlt 10 évben, aminek oka feltehetően a médiafogyasztási szokásaik megváltozása, hiszen megjelent az okostévé, valamint a tévéhez csatlakoztatható digitális eszközök, és maga az internet-hozzáférés is tovább terjedt.

Meglepő az az adat, hogy este 10 órakor lényegében minden negyedik 4-7 éves gyerek még nézi a tévét, sőt még 23 órakor sem elhanyagolható a jelenlétük, miközben ebben az idősávban már igen sok csatornán 16, illetve 18 éven felülieknek ajánlott műsorokat sugároznak. A nézőszám a 8–12 évesek esetében 22 órakor is még 30 százalék volt, 23 órakor pedig a korcsoport tagjainak 14-16 százaléka ült még mindig a képernyők előtt.

A magányos tévénézésnél a rajzfilmek dominálnak

2021-re a 4-7 éves gyerekek műsorfogyasztásának legnagyobb részét – közel a felét – a rajzfilmek tették ki, a „magányos” tévénézésnél még inkább ez dominál. A 2-3. helyen stabilan a sorozatok és a vígjátékok álltak. A 8–12 évesek körében az általános szórakoztató csatornák a fiatalabbakhoz képest nagyobb arányt képviseltek a tévénézési időből, illetve ennél a korosztálynál már megjelenik a sport iránti érdeklődés is.

A 13–17 éves korosztály műsorfogyasztásának mintegy negyedét a sorozatokra fordította, de az animációk is egyre nagyobb arányt képviseltek. Szintén népszerűek a különböző vígjátékok és szórakoztató műsorok (vetélkedő, reality) is, különösen a társas tévézésnél. Összességében a műsorfogyasztás ebben a korosztályban már jóval sokszínűbb, vegyesebb, az egyes tematikák nagyobb figyelmet kaptak a kisebb gyerekekhez képest.

Milyen tippek segíthetnek komfortossá tenni a mobilházunkat?

Bármilyen ingatlanban is élünk, hacsak nem állnak rendelkezésünkre végtelen nagyságú és számú terek, akkor bizony jól jönnek azok az ötletek és tanácsok, amelyek segítenek abban, hogy jobban kihasználjuk azt, ami jutott, s lehetőleg még olyan barátságossá is tegyük, hogy valóban otthon érezhessük magunkat.
2024. 03. 19. 12:30
Megosztás:

Kiemelt feladat a hazai talajok termőképességének megőrzése

Az ország közel félszáz pontján tart figyelemfelkeltő kampánynapot szerdán a Magyar Talajtani Társaság (MTT), amellyel a közvélemény figyelmét is szeretné felhívni a termőtalajaink állapotára és fontosságára. A kampányba bekapcsolódó helyszíneken az MTT szakemberei talajszelvényt ásnak ki, melynek szemléltetése közben bemutatják a talaj működését és válaszolnak a megjelentek kérdéseire is. Az Agroinform.hu élő közvetítésben követi majd az eseményeket.
2024. 03. 19. 12:00
Megosztás:

600 millióból újult meg Pécs

Hatszázmillió forintnyi uniós támogatással köztérfejlesztési program fejeződött be Pécsen: korábban egy belvárosi sétálóutcát, nemrégiben pedig egy teret újítottak fel - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 03. 19. 11:30
Megosztás:

Hová mentek a magyarok az ünnepi hosszú hétvégén?

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a vendégek - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
2024. 03. 19. 11:00
Megosztás:

Bemutatkozik a Dyson eddigi legintelligensebb hajszárítója az egészségesebb fejbőrért és hajért

James Dyson cégalapító a dél-koreai Szöulban tartott globális esemény keretében bemutatta a Dyson Supersonic Nural hajszárítóját, amely úttörő szenzoros technológiájának köszönhetően a márka eddigi legintelligensebb hajszárítója.
2024. 03. 19. 10:30
Megosztás:

Döbbenet! 17 év után kamatot emelt a japán jegybank - érdemes megnézni hány százalékra!

A japán jegybank, a Bank of Japan (BoJ) mínusz 0,10 százalékról 0,00 százalékra emelte az irányadó kamatot keddi monetáris politikai ülésén, ezzel a nyolc éve tartó negatívkamat-periódus végére tett pontot. A mostani volt az első japán kamatemelés 2007 óta.
2024. 03. 19. 10:00
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult kedden a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. Hétfőn a tőzsdék vegyesen zártak.
2024. 03. 19. 09:30
Megosztás:

Korszerű akkumulátorokkal optimalizálható a napelemes rendszerek működése

Az elmúlt évtized kihívásai és lehetőségei Magyarországon is ráirányították a figyelmet a megújuló energiaforrások, különösen a napelemes rendszerek fontosságára. A szaldóelszámolásról a bruttó elszámolási rendszerre való átállás azonban új megközelítést igényel a tulajdonosoktól az energiafelhasználás terén. A hatékony energiatárolás lehetőséget kínál arra, hogy a túltermelt energiát a hálózatba történő visszatáplálás helyett saját használatra tároljuk, így tehermentesítve a hálózatot a túltáplálástól és optimalizálva a napelemes rendszerek működését és gazdaságosságát. 
2024. 03. 19. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult reggelre a forint árfolyama

Alig változott, vegyesen alakult a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 19. 08:00
Megosztás:

Közösségi teret hoznak létre Csolnokon

Egy volt bányatiszti lakás átalakításával hoz létre közösségi teret Csolnok önkormányzata - közölte Komárom-Esztergom vármegye önkormányzat területfejlesztési társaságának projektmenedzsere az MTI-vel.
2024. 03. 19. 07:40
Megosztás:

A kriptó szakértők most a Cardano (ADA) és Pepe (PEPE) coinokra figyelnek, miközben KangaMoon (KANG) kilőtt az űrbe 125% nyerővel

A kriptovaluta piac állandó mozgásban van. Miközben szakértők folyamatosan figyelik a Cardano-t (ADA) és a Pepe-t (PEPE), egy friss új jelenség tűnik fel - a KangaMoon (KANG). Ez a 3. fázisú előértékesítési csillag hirtelen bukkant fel, hogy hullámokat verjen a mém-coin piacon. A 125%-os árfolyamemelkedésével az elemzők azt jósolják, hogy ez lesz a következő 50x-es mém-coin 2024-ben.
2024. 03. 19. 07:00
Megosztás:

Elindult a Felsőoktatási véradó hetek programsorozat

Elindult hétfőn a Felsőoktatási véradó hetek programsorozat; a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös kampányának célja, hogy minél több fiatalt buzdítsanak önkéntes véradásra.
2024. 03. 19. 06:30
Megosztás:

Így válhatsz Te is programozóvá: továbbra is keresettek a junior fejlesztők

Az utóbbi hónapokban több baljós hangulatú hír is felütötte a fejét az IT piaccal kapcsolatban. Pár hónapja bezárt az ország egyik legismertebb programozó bootcampje, nemrég pedig egy jelentősebb online programozóiskola is csődöt mondott. Az enyhe visszaesés más iparágak mellett az IT világát is elérte, ám ez nem azt jelenti, hogy a kódiskolák már túllennének a fénykorukon. Sőt!
2024. 03. 19. 06:00
Megosztás:

Sikert aratott az MFB új kötvénye

Élénk érdeklődés kísérte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) első zöldkötvény kibocsátását: a Budapesti Értéktőzsdén lebonyolított aukció eredményeképpen csaknem 11 milliárd forint összegű forrást gyűjtött az MFB, amely segítséget nyújt a zöld beruházásokat megvalósító vállalkozások finanszírozásában - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.
2024. 03. 19. 05:30
Megosztás:

Hazánkban bővíti védelmi innovációs hálózatát a NATO

Magyarországon bővíti védelmi innovációs hálózatát a NATO - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-t.
2024. 03. 19. 05:00
Megosztás:

Még több kedvezménnyel csalogatják a biztosítók a lakástulajdonosokat

Nem állnak meg a biztosítók a díjkedvezményeknél a lakásbiztosítási kampány alatt: több százezres vásárlási utalványokat adnak, millió forintos tárgynyereményeket sorolnak.
2024. 03. 19. 04:30
Megosztás:

Zoran Milanovic horvát államfő nem lehet jelölt a parlamenti választásokon

A horvát alkotmánybíróság hétfőn arra a következtetésre jutott, hogy Zoran Milanovic államfő ebben a minőségében nem lehet jelölt a parlamenti választásokon, és nem vehet részt egyetlen politikai párt tevékenységében sem - jelentette ki Miroslav Separovic, a horvát alkotmánybíróság elnöke hétfőn. Milanovic puccsnak nevezte az alkotmánybíróság döntését.
2024. 03. 19. 04:00
Megosztás:

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Magyar projekt is szerepel az idei Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között. Az Európai Bizottság április 9. és 13. között immár második alkalommal rendezi meg Brüsszelben az Új Európai Bauhaus (ÚEB) Fesztivált.
2024. 03. 19. 03:30
Megosztás:

2015-höz képest megduplázódtak az albérletárak idén februárban

Tovább nőttek a lakbérek 2024 februárjában. Januárhoz képest országosan 1, Budapesten pedig 1,1 százalékos volt az emelkedés, éves szinten pedig 11,6 és 11,3 százalékos drágulás következett be - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex eredményeiből.
2024. 03. 19. 03:00
Megosztás:

Nem túl derűs hangulat a német kiskereskedelemben

Februárban romlott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi kiskereskedelmi ágazati üzleti hangulatindexe.
2024. 03. 19. 02:00
Megosztás: